Doctor Yourself

Thursday, October 15, 2015

Four Corners National Monument                             Daca tot suntem pe aproape, trecem si pe la Four Corners.


                                                                 La intrare ...


                                                          .. ne intampina Kokopelli :


                 De jur imprejurul monumentului, erau asezate in patrat, tarabe cu suveniruri :


Cel mai faimos nativ indian ever, devenit legenda vie " a aparut in filme, carti, picturi, statui, articole in reviste, carti postale si chiar postere care ii celebreaza viata. Chiar si la 100 de ani dupa moartea sa, mii de oameni viziteaza Fort Sill ca sa ii viziteze mormantul.

Datorita filmului facut dupa viata lui Geronimo, paratrupele americane strigau " Geronimo " cand se parasutau din avion in timpul celui de al 2 lea razboi mondial, pentru a arata ca nu au frica. 
     In 1941, primul regiment de parasutisti al armatei a incorporat numele Geronimo in insigna sa, cu permisiunea familiei lui Geronimo. Strigatul parasutistilor a fost incorporat in cantecul armatei, Down from Heaven .

Posta USA a emis o serie de timbre de 29 centi in 1994, in care aparea Geronimo. Trei orase din USA ( in Arizona, texas si Oklahoma ) ii poarta numele. Personajul Geronimo apare intr-o multime de filme .


Geronimo s-a nascut intr-un trib mic de 8.000 indieni apache, inconjurati de mexicani si triburi inamice la care faceau raiduri pentru jaf. Ca raspuns, guvernul mexican a oferit un pret pentru fiecare scalp de indian apache, iar pentru scalpul uni plod apache, 25 $. 
    La varsta de 17 ani Geronimo condusese cu succes, deja patru raiduri prin triburile vecine. Cand Geronimo era plecat intr-un raid, soldatii mexicani i-au atacat tribul si i-au ucis mama, sotia si cei trei plozi.

In traditia apache, lucrurile apartinand decedatilor se ard. Dupa ce a implinit traditia, Geronomo s-a dus in salbaticie ca sa isi planga mortii. Acolo a auzit o voce care i-a promis ca nici o arma nu il va ucide si ca vocea va  devia gloantele din armele mexicanilor si ii va ghida arcul lui Geronimo.
   Drept urmare, Geronimo a strans 200 de oameni cu care i-a vanat pe soldatii mexicani ce i-au ucis familia. Timp de vreo 10 ani si-a tot luat revansa in fata soldatilor mexicani.


La inceputul lui 1850, ca urmare a razboiului Mexican-American, s-a impartit teritoriul , iar guvernul american a luat parti mari din teritoriul apartinand indienilor apache. Datorita descoperirii aurului in zona, au sosit o gramada de mineri si au aparut tensiuni intre ei si indieni, care ii prindeau in ambuscade,

Socrul lui Geronomo, seful tribului,  a decis sa puna stop razboiului cu americanii ce dura de 10 ani si a fost de acord sa se stabileasca o rezervatie pentru indieni, pe o bucata din teritoriul apache. 
    Dupa doar cativa ani socrul lui Geronimo a murit, iar guvernul federal si-a luat cuvantul inapoi, mutand din nou granitele. Asta l-a infuriat pe geronimo, care a inceput o noua runda de lupte. 

Autoritatile au reusit sa il prinda in 1877 si l-au trimis in San Carlos Apache Reservation. Pentru 4 ani s-a straduit sa traiasca acolo, dupa care a evadat in 1881. Si-a strans o trupa de razboinici cu care in urmatorii 5 ani a luptat impotriva USA  de-a lungul South-Westului. 
     La un moment dat era cautat de aproape un sfert din forta armata a USA, 5.000 de unitati incercau sa il vaneze. In vara lui 1886 el s-a predat si pentru urmatorii 20 de ani a fost prizonier de razboi, mai intai in Florida, apoi in Alabama si apoi la Fort Sill in Oklahoma.

 In 1905 si-a publicat autobiografia si a primit o audienta privata la Presedintele Theodore Roosevelt cerandu-i  sa fie trimis in Arizona. Presedintele a refuzat pe motiv ca se teme ca vor incepe iarasi rascoalele in rezervatiile de indieni, acum ca Gweronimo era erou national . Geronimo a aparut la parada inaugurala a Presedintelui Theodore Rosevelt.Patru ani mai tarziu cand calarea spre casa in februarie 1909 a cazut de pe cal, ca era mort de beat. a zacut toata noaptea in sant si in frig, pana cand un prieten l-a gasit a doua zi. atunci s-a imbolnavit de pneumonie si 6 zile mai tarziu a murit. Pe patul de moarte, fiind inca prizonier de razboi, a declarat ca nu ar fi trebuit sa se predea ci ar fi trebuit sa lupte pana cand ar fi ramas ultimul om in viata.                                                             Four Corners Monument  ...


                                            ... unde veneau toti sa se maimuteze :


Nu imprastiati in parc cenusa ramasitelor umane arse !  Va rugam respectati credintele tribale !
No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.