Doctor Yourself

Wednesday, October 7, 2015

Dinosaur National Monument

                                                               Sus in munti ...


                                                        ... sunt dinozauri !


                                        ... la Dinosaur National Monument !


                                                                      Visitor Center :


                                            Inauntru, maimutareala pentru plozi :


                                                      Un os real de dinozaur :


                                           Tot felul de nicmicuri si carti scumpe de 2 bani :


Nu avem voie sa mergem de capul nostru, ci musai sa asteptam sa vina trenuletul sa ne ia. Vine la fiecare 15 minute ...


                                              ... si ne plimba doi pasi prin munte :


Ne lasa in fata cladirii construita direct peste peretele de stanca in care sunt incastrate fosilele de dinozauri :


                                                     Schelet  de dinozaur :


Craniul de Allosaurus este unul din cele mai bine conservate cranii descoperite vreodata. O echipa de la University of Utah a descoperit craniul aici la Carnegie Quarry, in 1924 .


                                           Asta este craniul, expus intr-o cutie de sticla :                                                Peretele de munte cu fosile ...


                                                 ... se prelungea si in afara cladirii :                                                Atinge un os adevarat de dinozaur !
Atinge un os adevarat de dinozaur, dar nu te catara pe el, ca nu esti babuin ! 

Aceste oase de dinozaur au 149 milioane de ani vechime. Din loc in loc erau angajati ai muzeului sa protejeze fosilele de plozii babuinilor. Ca babuinii nu se sinchiseau.

Urlau plozii ca porcii in ziua de Ignat si alergau cat era muzeul de mare, de parca erau la stadion. Se izbeau de tine, se tranteau pe jos si urlau si mai rau, etc. Babuinii erau zen si se chinuiau sa le arate fosilele. Pe plozi ii durea in cur de oasele lor si nu stiau cum sa dea ture de maraton pe toate nivelele muzeului. 
     Nemernicii lor de puitori in loc sa-si duca maimutele al stadion, le aduceau la muzeu, in speranta retarda ca o sa faca din caine slanina.

 Angajatii nu indrazneau sa intervina, ci doar ii sopteau unuia mai nou angajat, " just ignore them ".  Daca nu vor sau nu ii ajuta capul sa isi educe salbaticiunile, babuinii ar trebui fortati prin lege sa ii sedeze. Tine-l drogat pana ajunge la o varsta suficient de mare incat sa isi dea seama ca e ridicol daca urla si alearga prin muzee.


             Pe aici alergau mizeriile ca pe stadion m iar tanti cu palarie apara eroic fosilele :


                                             De ce sunt atat de multe fosile aici ?


In locul in care stai acum a existat un rau stravechi urmat de un vast plain. Apoi seceta a ucis mai multi dinozauri. Unele corpuri de dinozauri sunt asezate langa si in valea raului secat.

Cand ploile extensive au revenit, inundatiile au intors carcasele de dinozauri iar raul care curgea repede a dus oasele de-a lungul albiei.

Cand raul a secat, oasele s-au adunat gramezi si au fost acoperite de nisip si mal. Rezultatul este ceea ce vedeti acum.


Foaia cu oase de dinozauri continua in afara muzeului si sub cladire si sunt multe oase aici. In muzeu sunt 1.500 de oase fosilizate de la 100 de dinozauri.


Acest schelet e primul specimen gasit la Dinosaur si a fost montat la Carnegie Museum si e clar marcat " dinosaur de la Jensen, Utah ".
Earl Douglas a descoperit oase de dinozaur aici, in 17 august 1909. Doar 5 zile mai tarziu, jurnalul sau inregistra primul vizitator cunoscut la cariera.
Unul din ghizi, exasperat de maratonul plozilor si nesimtirea monumentala a puitorilor, i-a adunat pe toti gramada sa ii tina ocupati. Cand am ajuns noi, ii echipase cu o vesta si o insigna de ranger si ii punea sa repete dupa el, juramantul rangerilor. Circoteca in toata regula.
      
     Era asa penibil, ca ne-a umflat rasul instant. O fatatoase imediat s-a ofticat, ca de ce ne amuzam pe socoteala boracilor ei ? Pai cucoana, daca singura iti pui plozii in posturi ridicole, profitand de faptul ca temporarii idioti nu realizeaza penibilul situatiei, eu acuma ce sa fac ? Normal ca ma umfla rasul !

Ce alte animale au fost gasite in cariera ? Crocodili, broaste testoase, insecte, plante, etc. Cel mai comun dinozaur din cariera este Camarasaurus.


Cariera pastreaza ramasitele a mai mult de 500 de dinozauri si alte  animale care au trait in timpul perioadei Morisson. Cele mai multe fosile gasite aici sunt de la dinozauri uriasi.


Crenguta de conifer din Morisson Formation, Perioada Jurassicului Tarziu 149 milioane de ani in urma . Fosila originala.


                                                        Solzi de dinozauri defensivi :
                                                          Un solz de stegosaurus :No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.