Doctor Yourself

Wednesday, October 14, 2015

Canyon de Chelly - 1Canyon de Chelly se pronunta " de Sei " cu " s" de la sarpe si a fost locuit intermitent de indieni. Anasazi e un termen generic, la gramada pentru stramosii din care se trag Hopi si Navajo ( Dine ) si care au sosit in  Canyon de Chelly in secolul 4 si au disparut " fara urma" si dintr-o data, in secolul 13. Pentru urmatoarele 400 de ani, canyonul a ramas nelocuit, cu exceptia indienilor Hopi care il vizitau ocazional si cativa dintre ei chiar au locuit aici. Appoi, indienii Navajo ( Dine ) au sosit si au ramas aici pana in zilele noastre.


   Canyon de Chelly,  una din cele mai fascinante locuri din South -Westul USA ( pentru mine ) :
Canyon de Chelly e un foarte sacru loc, in care creatorul a pus piciorul prima oara pe planeta. Indienii cunosc locul in cauza, dar il tin secret. Turistilor le este interzis sa coboare in canyon fara un ghid navajo ( care taxeaza cat nu face , la fel ca si indienii Hopi ), cu exceptia unui traseu foarte mic pana la niste ruine in canion.


                                Stancile rosii acum sunt maro, pentru ca e umbra si innorat :


                              Cum iese o raza de soare, cum stancile isi schimba culoarea !


                                                       In zare s-au aprins stancile :
           Zona incepe sa semene foarte bine cu Monument Valley ( tot pe pamant Navajo ) :

                                          Intrarea pe platoul de deaupra canyonului :
                        Aici e parcarea unde lasi masina, iar canyonul iti apare in fata :


                                                    Asa arata canyonul, ca o sageata :
Dupa ce parchezi masina, mergi pe carare, pe langa cactusii care fac ridichi, pana in buza canionului :


Conform cu istoria indienilor Hopi , Spider Woman ( Femeia Paianjen ) a modelat animale din lut , insa ele au ramas neansufletite pana cand ea a aruncat o patura moale deasupra lor si a spus niste incantatii magice care au adus creatia la viata.
     Apoi,  Spider Woman a modelat si oameni din lut si ca sa ii aduca la viata a cantat un cantec. Apoi a seaparat animalele de oameni in doua grupuri care locuiesc pe pamant in zilele noastre. Oamenilor le-a impartit sarcinile in  mod egal : femeile trebuiau sa aiba grija de casa ( le-a invatat sa teasa si sa isi faca haine ), iar barbatii trebuiau sa se roage si sa aduca ofrande zeilor. Modelul impus de Spider Woman in familie s-a pastrat pana in zilele noastre, pentru ca indienii Navajo ( si Hopi ) sunt societati matriarhale.


Conform cu istoaria Navajo, au existat 3 lumi ( omeniri )  , iar ce-a de-a 4 in care locuim acum e considerata " lumea stralucitoare " ( conform cu istoria Hopi, suntem in a 5 a lume / omenire ).
     Prima lume a fost intunecata si mica in care existau 4 oceane, iar in mijloc o insula cu un singur copac de pin. Furnicile, libelulele, lacustele si gandacii locuiau aici si au fost facuti de Oamenii de Aer ( Air Spirit People ). Fiecare dintre cele 4 oceane era stapanita de cate o fiinta supranaturala

Cea de-a doua lume e cunoscuta ca lumea albastra, unde apa, aerul si animalele au fost create. Sfantul Unu ( Creatorul ) a creat-o pe Spider Woman si pe Spider Man, insa le-a creat doar spirirtul si sufletul. Abia mult mai tarziu ei au fost dotati cu corpuri fizice pe post de containere pentru spiritele lor, la fel cum si animalele au fost dotate cu corpuri cu care vor evolua in lumile viitoare.

In a treia lume, Sfantul Unu ( Creatorul ) i-a spus lui Spider Woman ca are capacitatea de a tese pe cerul  noptii o harta a universului si m odele geometrice ale fiintelor spirituale . La inceput ea nu stia ce inseamna asta, pentru ca nu a fost instruita cum ar trebui sa procedeze, insa curiozitatea a devenit forta care a condus-o spre a-si tese creatia.
 In una din zile cand  Femeia Paianjen era pe camp sa culeaga mancare si sa exploreze zona, a ajuns langa un copacel tanar care doar ce incepuse sa creasca. Femeia Paianjen l-a atins cu mana dreapta si un fir a iesit din palma ei si s-a atasat de crenguta. 
     La inceput, Femeia Paianjen nu era sigura ce era asta, asa ca si-a scuturat mana ca sa se elibereze de fir, insa acesta a ramas atasat de mana. Apoi a incercat sa scape de fir infasurandu-l de creanga copacului si a continuat sa infasoare pana cand si-a dat seama ca va ramane lipita de copac. Acum erau atat de multe fire pe creanga incat risca sa se rupa. Apoi Spider Woman a incercat acelasi lucru pe creanga altui copac, pana cand a inteles ca ea creeaza un pattern si si-a amintit ce i s-a spus, ca poate teze harta universului. 
   
Imediat a rupt fara ezitare firul atasat de mana si s-a asezat sa cugete cum isi poate folosi nou descoperita capacitate. Pentru restul zilei, ea a stat printre copaci, exersand diferite modele de tesatura pe crengutele copacilor. 
     Cand s-a simtit confortabila cu noua sa inzestrare, Femeia Paianjen s-a dus acasa si i-a aratat sotului, Spider Man ( Omul Paianjen ) ce a invatat sa faca. Dupa o perioada de timp, Femeia Paianjen a inceput sa teasa in propria casa.
Creatorul a auzit despre noul talent al Femeii Paianjen si a mers sa o viziteze. In timpul vizitei l-a instruit pe Omul Paianjen  cum sa construiasca razboiul de tesut si unelte.


Cand Dine ( Navajo ) au trecut din cea de-a 3 a lume in lumea a 4 a, pamantul era plin cu monstri care misunau peste tot si omorau multi oameni. Pentru ca Femeia Paianjen iubea oamenii, a imputernicit pe Monster-Slayer si Child-Born-of-Water sa il caute pe Sun-God care era tatal lor. Atunci cand l-au gasit, Sun God i-a invatat cum sa distruga toti m onstrii de pe pamant si din apa.
      Pentru ca Femeia Paianjen a avut asa multa grija de oameni, ei au onorat-o ca fiind una din cele mai importante zeitati din panteonul lor. Ea si-a ales sa locuiasca in varful Spider Rock ( 250 metri inaltime ) din Canyon de Chelly .

Femeia Paianjen le-a spus indienilor ca sotul ei a constrit stalpii de sustinere a boltii ceresti si corzile pamantului care sa sustina structura , a construit razele soarelui si lungimea  lumii .

Copii Navajo auzeau de la batrani avertismente ca daca nu sunt cuminti, Femeia Paianjen o sa ii prinda in plasa ei si o sa ii duca la ea acasa unde o sa ii manance. Plozilor li se mai spunea ca varful Spider Rock din canion era alb, din cauza oaselor albite in soare ale plozilor care nu au fost cuminti !

In  una din zile, un tanar pasnic Navajo care vana in Dead Man Canyon, o ramura a Canyon de Chelly, a fost inselat de un dusman din tribul sau sa intre adanc in canion. Baiatul cel pasnic a alergat si s-a uitat cu atentie din loc in loc, cautand un loc unde sa se ascunda ori sa iasa din canion.
     Direct in fata sa a aparut un obelisc gigant precum Spider Rock. El stia cat este dificil sa urce pe obeliscsi era aproape de epuizare. Pe neasteptate,a vazut o sfoara de matase care atarna din varful obeliscului. Cand s-a agatat de sfoara, s-a simtit suficient de puternic, incat si-a legat-o in jurul mijlocului. Cu acest ajutor, el s-a urcat pana in varful obeliscului inalt, scapand de inamic.

Cand tanarul cel pacifist a ajuns in varful obeliscului, s-a intins ca sa se odihneasca. Acolo, a descoperit un loc foarte placut, unde era si un cuib plin cu oua de vultur, numai bune de mancat si multa roua pentru baut. In fata sa a aparut Femeia Paianjen care i-a spus ca l-a vazut in canion si l-a salvat, dupa care l-a invatat cum sa se dea jos de pe stanca folosindu-se de coarda de matase.


               Stanca inalta de 220 -250  metri in varful careia locuia odata Spider Woman :

                  Treci printre pietrele astea, ca sa poti vedea si in partea stanga a canyonului :
                    Asta era un francez care isi incerca norocu' stand pe buza canyonului :


                                                           Inapoi spre parcare :


1 comment:

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.