Doctor Yourself

Thursday, July 30, 2015

Muzeul de Istorie Lima - 2

                                            Staff God pe o patura din Paracas :


                                                                 ..


                                         Bufnita, alt simbol al zeitei Isis :


                                                             Un saurian mititel :


                                                               Simbolul sarpelui :


Piramida in trepte, cele mai vechi modele de piramide. In stanga sus e modelata Intihuatana, piatra sacra pe care am vazut-o si la Macchu Picchu.
Aproape tot bestiarul sta calare pe bietul om : Sarpele, Orange ( felina ) si Horus Ra ( pasarea ) : de remarcat simbolul cerceilor ( fiinta umana ), sa nu existe nici un dubiu ca ala e om.
                                                        Din nou felinele :


                                             Aici au gasit vase interesante :


                          Nenea de pe vas aduce foarte bine cu moaii din Insula Pastelui :

Pedro Cieza de Leon, conchistador si cronicar, scrie in Cronicas del Peru : " In anul prezent 1550, cand am venit in orasul Lima, am auzit ca atunci cand excelenta sa Don Antonio a fost vicerege si guvernator al Noii Spanii, au fost gasite aici cateva oase de oameni mari cat gigantii si chiar mai mari. 
     Intr-o discutie cu Indienii Manta, el a aflat despre o traditie locala transmisa din stramosi, despre sosirea  in Punctul Santa Elena a unor giganti atat de mari incat un om normal le ajungea doar pana la genunchi. Aveau parul lung si rosu, iar ochii cat farfuriile mici si se imbracau in piele. Purtau niste cingatori pe cap si nu aveau cu ei femei.

 Sosirea gigantilor a pus presiune pe resursele zonei, pentru ca gigantii consumau mai multa carne decat 50 de oameni la un loc. In schimb, ei au construit fantani si ziduri mari, ca sa asigure necesarul de apa dulce.
     Datorita obiceiurlor sexuale ale gigantilor, ei erau detestati de oameni, pentru ca luau in sclavie atat barnati cat si femei, in special pentru necesitatile sexuale. Femeile oamenilor erau prea mici pentru ei, iar gigantii practicau sodomia, comisa in public si fara a fi jenati ori fara a le fi frica de zei. In plus, erau si bisexuali.Oamenii nemaiputand suporta, au pornit razboi impotriva gigantilor, iar zeul a trimis asupra gigantilor un foc din cer insotit de un zgomot foarte mare, iar un inger stralucitor a aparut tinand in mana o sabie stralucitoare si ascutita cu care le dadea o singura lovitura gigantilor, al carui trup era apoi mistuit de foc. In urma ramaneau doar cateva oase si cranii de giganti pe care zeul a permis sa ramana intregi, ca amintire a pedepsei. 

Pedro Cieza de Leon scrie in cronica sa, ca s-au gasit in zona oase foarte mari de giganti si ca i-a auzit pe spanioli spunand ca au vazut dinti care cantareau mai mult de un sfert de kg . In locurile in care au trait gigantii, inca se mai pot vedea cisternele construite de ei si locurile in care au fost satele lor.

Partea interesanta este ca muzeul a pus o mostra de legatura pentru cap, asa cum vedem ca poarta omul de pe ulcior, doar ca e atat de mare incat ar cuprinde mijlocul unui barbat zdravan ! Nici un om nu are capul atat de mare, iar legatura aia e originala.


                                                           Din nou felina ( Orange ) :


Rechinul e tot simbolul lui Isis ( Orange ), doar ca era folosit im Imperiul Wari si zeita se numea Tiburon. Am vazut-o aici  http://filosofiepebordura.blogspot.ca/2014/10/huaca-puclana-1.html


                                            Cultura Chimu si Lambayeque :


Indiferent de cultura sau de perioada de timp, avem aceiasi zei, aceleasi simboluri : rechinul ...
                                        Un zeu , pentru ca are headress :
                                                    Cercei cu Staff God :
                                                     Om cantand la nai :


                                              Si naiuri adevarate, facute din lut :


                                                          Cultura Inca :


Quipu, sistemul de "scriere" si numarare al incasilor. Innodau sforile si citeau mesajul ca dintr-o carte. Gary Urton, profesor de antropologie la Harvard University spune ca au importanta nu doar felul in care sunt facute nodurile, dar si lungimea lor, felul in care sunt infasurate, culoarea si tipul de fir folosit. Sistemul era foarte exact si era transmis din tata in fiu cu toate inregistrarile din trecut , transmise din generatie in generatie.
     Din nefericire s-au pastrat foarte putine quipu pana in zilele noastre, pentru ca cele mai multe au fost arse de spanioli cand au cucerit statul Inca in secolul 16, pentru ca Biserica Catolica a decretat ca " quipu " e " lucrarea Stanei " si musai trebuiesc distruse . Quipu e considerat primul limbaj trei dimensional din lume, similar cu limbajul computerelor, iar descifrarea lui este comparabila cu descifrarea hieroglifelor egiptene. Cel mai vechi quipu a fost gasit in piramidele din Caral, estimate oficial pe la 5.000 de ani. Gary Urton, in cartea sa " Signs of the Inka Khipu " zice ca sunt 7 puncte in constructia unui quipu, iar " scriitorul " alege intre doua variante. Alegerea binara include tipul de material folosit ( bumbac sau lana ), directia de rasucire a firului, directia nodului, etc. Un cod de sapte biti va produce 128 permutatii, insa Urton a calculat ca erau 24 de posibile culori folosite in constructia unui quipu. 
Nodurile par a fi aranjate in secvente analogice codate, ca procesul de scriere a programelor de calculator in cod binar( 1 / 0 ).
      Quipu cod poate stoca 1.536 unitati de informatie. Asta este comparabil cu simbolurile cuneiforme summeriene folosite intre 1.000 A.D. si de doua ori mai mult decat hieroglifele egiptene sau mayase. Informatia Inca din quipu pare a fi codata in secvente de 7 biti.
   


                                        Si nelipsita felina ce apare peste tot :


                                                                 Amazonia :


  Amazonul arata ca un sarpe . Tot ca un sarpe arata si raul care inconjoara Macchu Picchu . Exista o teorie conform careia zeii au terraformat planeta ca sa creeze mediul "natural" propice cresterii oamenilor .


                               Foarte putine artefacte erau in zona Amazonului :


                                   Niste vase din care nu se intelegea mare lucru :


                                                    Simbolul Sarpelui si aici :


Prin anii 800 C.E., in zona a aparut o populatie de oameni cu pielea alba,ochi albastrii si parul rosu sau blond, care se intitulau " razboinicii norilor ". Centrul lor era in jungla amazoniana, in Kuelap in varful muntelui Utcubamba. In zilele noastre, peruvienii ii numesc " gringuitos" pe descendentii tribului Chachapoyas.

Pedro Cieza de Leon scrie inc ronici despre tribul Chachapoya ca erau cei mai albi si mai aratosi dintre toti oamenii pe care i-a vazut vreodata in Indii ( America ) iar sotiile lor erau atat de frumoase incat multe dintre ele au fost luate de sotii de catre incasi ori au fost luate sa serveasca in Templul soarelui. Femeile si barbatii se imbracau intotdeauna in haine de lana iar pe cap purtau turban, ca semn pentru a fi recunoscuti oriunde.

Nimeni nu stie de unde au aparut aceste triburi de albi, ci doar s-a consemnat ca au aparut dintr-o data, de nicaieri, in sudul si nordul Amazonului.

Mormintele lor erau facute din niste papusi uriase de lut, in care asezau mumiile in pozitie sezand ghemuit. Papusile erau aseazate sus pe stanci, in cele mai inaccesibile locuri .

 Model de mausoleu Chachapoyas, expus in Muzeul de Istorie. Nu doar ca arata penibil, da' nici nu se intelege mai nimic din el.


          Mai bine o poza de la fata locului : sarcofagele sunt cocotate pe peretele de stanca .
                          Iar asta este masca autentica a unui sarcofag Chachapoyas.2 comments:

  1. FFF interesant. Multe lucruri nu le stiam, mai ales despre Quipu. Mersi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu placere. Sa stii ca nu doar limbajul quipu poate fi transpus in limbaj de computer, ci si limba indienilor aymara, de langa Lacul Titicaca.

      Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.