Doctor Yourself

Sunday, February 1, 2015

Medicina in Canada


Despre dezastrul din sistemul medical canadian, am scris o gramada pe blogul asta, insa de fiecare data mai iese la iveala o magarie. 

Canadienii delireaza la greu, considerand ca au un stil de viata sanatos ( despre cum alimentele din North America au ce amai proasta calitate nutirtionala, am scris pe blog o gramada ) : 59 % dintre candieni aiureaza ca au un stil de viata sanatos ( in ciuda faptului ca baga jeg in ei si majoritatea populatiei din North America este malnutrita din cauza asta ). 

De ce considera canadienii ca stilul lor de viata e sanatos ? Simplu, pentru 76 %  dintre canadieni mananca mancare gatita in casa, cel putin o data pe zi ( calitatea alimentelor nu mai conteaza, ca vita incaltata nu gandeste pana acolo ).


Daca ai nevoie sa mergi al doctorul de familie, asta e un locru complicat, pentru ca majoritatea doctorilor de familie nu mai accepta pacienti, ca deja sunt prea multi. Si daca ai nevoie sa iti scrie o reteta sau sa-ti dea o adeverinta ... platesti in jur de 10-15 $ de fiecare.


In cazul prescriptiilor pentru marijuana medicala, lucrurile sunt si mai complicate si mai scumpe :  The College of Physicians of Ontario  a primit noua reglementare pentru marijuana medicala. Principalul obstacol in cale apacioentilor care au nevoie de majoruana, este pretul : costul asociat documentelor semnate de doctor costa intre 100 - 400 $ . 

Pentru ca multi pacienti sunt saraci si traiesc cu dizabilitati ( adica sunt condamnati la saracie extrema ) , cei 100-400 $ sunt sume pe care ei nu si le pot permite.


Cat despre medicina din Canada ... incompetenta doctorilor canadieni este binecunoscuta. Daca ai nevoie de doctori, turism medical scrie pe tine ( asta, daca tii la viata ta ). Da' trebuie sa fii bine dus cu cercu', ca sa ai incredere in doctorii canadieni ori in vreun produs canadian.


Off label inseamna un medicament care a fost folosit pentru o boala sau un grup de varsta pentru care nu a fost aprobat. 
Investigatia jurnalistilor de la Star a gasit ca Health Canada cunoaste dar nu spune publicului ca aceste efecte secundare serioase si uneori fatale sunt adesea cauzate de retetele off label. 

Doctorii din toata Canada, prescriu in mod obisnuit medicamente puternice pentru pacienti vulnerabili, adesea fara sa aiba dovezi puternice ca medicamentul in cauza va fi sigur si efectiv, si uneori il prescriu chiar impotriva avertismentelor ca poate cauza serioase rani.

Companiile de medicamente din USA sunt investigate pentru promovarea ilegala a folosirii off label a medicamentelor prescrise pacientilor si au platit bilioane de dolari amenzi, insa Helth Canada nu pare sa probeze ca asta s-a intamplat aici.

The Star a trebuit sa mearga in USA ca sa gaseasca informatii cruciale despre pacientii canadieni. Jurnalistii au analizat date masive gasite la US Food and Drug Administrations despre efectele secundare din rapoartele publice.

Asta inseamna ca baza de date a FDA arata ca unei fete de 15 ani din Canada, i-a fost prescrisa mynocicline si a murit din cauza asta, iar medicamentul a fost prescris off label.


Analiza facuta de jurnalistii de la Star, arata ca au fost aproape 400 de cazuri intre  2010 - 2013, care implica o serie de efecte secundare raportate : moarte, atac de inima, atac cerebral, plozi malformati, blocare aorganelor si avorturi " spontane ".

La fel ca si FDA-ul, Health Canada colecteaza datele despre retetele prescrise, dar ignora ca au fost prescrise off label , atunci cand isi face publice rapoartele. Aceasta informatie ar putea ajuta doctorii si pacientii sa faca alegeri mai bune in prescrierea medicamentelor.


                         Canadienii sunt tinuti in ignoranta despre medicamentele cu defecte.


Pacientii north-americani au fost pusi in risc datorita medicamentelor prescrise si vandute de companiile farmaceutice canadiene, desi stiau foarte bine ca medicamentele erau defecte, arata investigatia jurnalistilor de la Star.

Jurnalistii au aflat ca si alte companii canadiene au ascuns, alterat si in unele cazuri distrus datele care aratau ca produsele lor erau contaminate sau erau potential nesigure. Nu au raportat efectele secundare suferite de consumatorii care au folosit produsele lor.

Din 2008, mai mult de 40 de companii farmaceutice candiene, incluzand Apotex ( firma gigant canadiana )   au fost citate pentru serioase violari de manufactura. Toate aceste violari sunt detaliate in rapoartele inspectiilor care au fost date jurnalistilor de la Star, nu de Health Canada, ci de FDA-ul american, care de asemenea, inspecteaza si el firmele canadiene. 

Investigatia jurnalistilor de la Star a gasit ca, de cand FDA-ul, strict si transparent a inceput sa impuna legile fabricarii de medicamente, Health Canada tine secret fata de  canadieni, problemele pe care le gasesc inspectorii la fabricile de medicamente.
Asta inseamna ca medicamente si ingrediente ale medicamentelor interzise in USa, sunt permise in Canada, de catre Health Canada, in farmaciile canadiene.

In tara asta totul e permis, se inchide ochii la orice smen, la orice tzeapa trasa amaratului de rand,  daca asta aduce bani corporatiilor protejate de stat.


In iunie, la o fabrica din Bangalore, India, care fabrica medicamente destinate pentru North America, angajatii Apotex nu au raportat rezultate nedorite la test si au falsificat cresterile bacteriene in inregistrarile testelor.

Fabricantul de medicamente generice, Taro Pharmaceuticals of Brampton, a mentinut medicamentele pe piata, in ciuda faptului ca testele facute de companie arata ca seria de medicamente se deterioreaza inainte de data exprarii listata pe eticheta.

Cangene Corp, fabrica de medicamente din Winipeg nu a instiintat autoritatile despre cheagurile de sange, febra si alte efecte secundare asociate cu produsele lor.

In 2010, o scrisoare de la Apotex a aratat detalii despre inspectia la fabricile din Toronto, unde inspectorii USA au gasit ca firma a distribuit antihistamine si pastile pentru diabet facute cu ingrediente contaminate. Apotex a rechemat de pe piata canadiana si cea din USA, mai mult de 600 serii de medicamente facute in Toronto.

In contrast, Health Canada nu a spus public despre de cate ori a inspectat fabricile de la Apotex si alte fabrici de medicamente canadiene.
Inspectorii candieni spun doar cand au inspectat o fabrica si dau detalii succinte, in rare cazuri despre conditiile pe care le-au impus.

Ei au postat rezultatele inspectiei despre doar o singura fabrica de medicamente canadiana si doar dupa ce articolul din Star a facut public faptul ca Health Canada tine secrete inregistrarile, in ciuda faptului ca FDA-ul a trimsi scrisori de avertizare care detaliaza problemele descoperite la aceeasi fabrica.


Altfel, Health Canada nu sa nici un detaliu despre problemele descoperite in timpul inspectiilor individuale. Health Canada nici macar nu face public numele celor mai mult de 20 de fabrici care au fost citate din 2012 pentru severe violatii de manufactura.


In cateva cazuri, Health Canada a spus ca mai intai are nevoie sa consulte cu fabricile canadiene inspectate, inainte de a devalui public informatiile, o practica absolut absurda. 

Companiile de medicamente incep sa creasca productia in tarile din lumea a treia, unde mana de lucru este ieftina. In jur de 20 % dintre medicamentele consumate de canadieni , sunt fabricate in tari precum India si China.

Datele FDA arata ca au inspectat aproape 150 de fabrici internationale doar anul trecut, Health Canada, in medie doar 10 fabrici din strainatate, care fabrica medicamente destinate farmaciilor canadiene. Health Canada se bazeaza in principal doar pe rapoartele preprate de alti reglemntatori care au inspectat fizic abricile in cauza.


In schimb, Canada se faleste cu faptul ca are asigurari medicale de stat pentru toti cetatenii. Pai asta nu e nici os cofala, ca orice tara din lume are asa ceva, mai putin USA !  Canadienii se compara cu USA si crapa mandria in ei ca au asigurari medicale de stat. 
    Doar ca tac ca mortu' in papusoi cand vine vorba de faptul ca asteapta pe liste de asteptare cu lunile si cu anii, pana sa le vina randul sa ii vada un doctor specialist, ori sa-si faca un MRI. Pentru cei care nu stiu, in Canada, clinicile private sunt interize prin lege : exista doar medicina si spitale de stat. Doar optometristii, chiropractorii si dentistilor le este permis sa fie privati, dar astia nici macar nu pot fi considerati doctori, in adevaratul sens al cuvantului.

Iar asigurarea aia faimoasa de stat, nici macar nu asigura toate bolile, ci doar unele dintre ele. Adica ti se iau bani cu japca din salariu, in numele unei promisiuni ca atunci cand vei avea nevoie, vei primi ingrijire medicala ... daca o sa te imbolnavesti de bolile agreate de stat. Daca nu ... tzeapa, ca oricum nu iti primesti inapoi contributia pe care ai facut-o la un sistem de asigurare medicala de care nu poti beneficia, desi ai nevoie de el !

Familia unei fete din Ontario se lupta cu statul ca sa plateasca pentru o operatie care i-ar pute asalva viata fetei :


Acum 2 ani in urma, oamenii de rand au strans 100.000 % pentru o adolescenta din St. George, Ontario, ca sa isi faca operatia care i-ar fi putut salva viata, in Maryland, USA.

Erika Crawford, 17 ani a fost diagnosticata cu Ehlerd-Danlos sindrome si nici un spital din Canada nu a putut sa o ajute ( ca astia's inapoiati rau, in medicina ). EDS-ul este o boala care distruge colagenul din articulatii. Crawford si-a facut operatiea care a implicat indepartarea unei coaste si montarea unei proteze care sa ii sustina capul si sa-i stabilizeze craniul.


Familia inca se lupta ca operatia sa fie platita de asigurarea de stat canadiana. Mi se pare corect, pentru ca daca ai asa doctori incompetenti si asa o medicina inapoiata in Canada, atunci n-ai decat sa platesti doctorii din alte tari sa ofere tratamentul necesar, cetateanului pe care l-ai fortat sa iti plateasca asigurare medicala ( ca e obligatorie ).

Familia fetei a dat statul in judecata si se afla in faza de apel si spune ca nu va renunta.


E cum ziceam : Canada e inapoiata rau in domeniul operatiilor [putin invazive. Astia sunt inapoiati cam in toate domeniile, nu doar in medicina.


Canada e mult in urma altor tari din lumea industrializata care folosesc proceduri de ultima generatie, spune un raport cerut de Canadian Interventional Radiology Association ( CIRA ).
     Motivele sunt in parte, pentru ca modelul de finantare a spitalelor descurajeaza ingrijire amedicala si investitiile in tehnologie noua, spune rewiev-ul facut de Millenium Research Group.Raportul CIRA sugereaa ca reparatia endovasculara pentru bolile arteriale periferice au jumatate din complicatii si rata de deces compatariv  de operatiile deschise, in care o pise de artera luata din alta parte din corp este folosita pentru a face bypass la o artera obstructionata. Noua procedura costa cu 60 % mai putin.
  Doar 2 % dintre pacientii canadieni primesc tratamentul nou, de 5 ori mai putin decat media din Grupul celor Sapte tari , conform cu documentul.


In reparatia radiologica a aneurismului abdominal sunt rezultate similare comparativ cu operatia clasica, costa mai putin , si rezulta ca pacientul va sta in spital mai putin. Este folosita pentru 40 % dintre canadieni, comparativ cu 70 % in G 7.


Daca un spital se chinuie sa stea in bugetul alocat, nu va fi incantat sa cheltuiasca milioane de dolari pentru echipamentele noi,  necesare noilor tehnici de chirurgie, spune Dr. Benko.

In cele mai multe tari industrializate , spitalele sunt platite pentru fiecare pacient tratat ( in Canada, nu ).


In ciuda faptului ca sistemul medical este un dezastru national din cauz acaruia mor pacientii cu zile pentru ca nu ii trateaza nimeni ani de zile cat asteapta pe lista de asteptare, in ciuda faptului ca exista statistici publice despre dezastrul din spitale, canadienii continua sa se bata cu pumnul piept despre cum Canada e " the best country of the world"  ( in care mori cu zile, mai rau ca in spitalele din lumea  a treia ).
     Canadienii se compara DOAR cu sistemul medical din USA, ignorand total sistemele medicale din Europa. Si o fac perpetunad imbecilitatea aia ca daca exista cineva mai pitic decat mine, rezulta ca eu sunt Ghita Muresan, in ciuda faptului ca am doar un metru jumate'.

Din cand in cand, cate un articol in ziar le cere candienilor sa nu se mai ascunda dupa deget si sa se compare doar cu cei mai slabi decat ei, ci sa se compare cu toata lumea, si nu doar cu cine le convine lor. Cum ar fi daca am compara sistemul medical din Canada cu cel din Europa si sa incercam sa il imitam ( pentru ca e mult mai bun decat cel canadian, of course ) ?


Canadienii sustin ipocrit ca in Canada avem un mix de asistenta medicala publica si privata. Dar aceasta afirmatie este considerata mincinoasa, pentru ca avem asistenta medicala privata DOAR pentru serviciile care nu sunt considerate " necesare din punct de vedere medical ", sub Canada Health Act. 
     Canada nici macar nu se apropie de stilul european de optiuni mixte, in cee ace priveste finantarea si cine va plati pentru ingrijirea medicala necesara, inclusiv doctorii si serviciile din spital.

In realitate, Canada este SINGURA tara dezvoltata care se incapataneaza sa restrictioneze finantarea privata a necesitatilor medicale pentru spitale si doctori. De asemenea, este SINGURA tara dintre natiunile dezoltate care are sistem universal de asigurari medicale si nu permite dotorilor sa munceasca si la clinica de stat si la clinica privata.


Daca ne uitam cu atentie, Canada cheltuieste o gramada de bani : sistemul medical canadian este aproape celmai scump dintre sistemele medicale din lumea dezvoltata. Problema este ca, canadienii nu au parte de serviciile medicale pentru care platesc. 
     In ciuda cheltuielor foarte mari , candienii sufera de acces prost la doctori si la tehnologiilemedicale si au cei mai mari timpi de asteptare pentru accesul la ingrijire medicala dintre toate tarile devoltate.

In acelasi timp, sistemele medicale in care sectorul privat au un rol foarte mare in finantarea sistemului medical din Germania, Japonia, Olanda, Elvetia, Australia si Suedia, ofera o mai buna calitate si timpi mai buni de accesare a sistemului de catre pacienti, comparativ cu ceea ce ofera Canada pentru servicii similare, ori chiar pentru servicii mult inapoiate.16 comments:

 1. Binevenit subiectul. Copilul meu a avut o problema f grava de sanatate chiar pe 1 ianuarie, soldata cu salvare, internare si tot tacamul. Pentru prima data de cand suntem in Canada, chiar am fost tratati ca o urgenta. Ba in spital i s-a facut si MRI (RMN romaneste). Ne-au externat dupa o zi, urmand sa fie trimisa pentru un banal EEG (electroencefalograma). Din ceva motive, doamnele din spital n-au trimis "trimiterea" la EEG, m-am prins in vreo daptamana, am mers pe fir, pana la urma dr. de fam. a facut trimitere catre un spital renumit. A facut trimiterea pe 13 ianuarie 2015. Pe 20 am sunat eu la marele spital si mi s-a spus ca doctorul nici nu s-a uitat inca pe trimitere si ca oricum programarea o sa dureze intre cateva saptamani si cateva luni (aici ti se raspunde sec si raspicat, de parca n-ar fi vorba despre sanatatea unui om, un speta un copil, ci parca mi s-ar fi stricat ceasul cu cuc si nu e asa o problema daca astept cateva luni). I-am spus ca nu se simte bine copilul si mi-a recomandat sa ma duc la dr. de fam. sa ma plang....
  Secretara dr. de fam. mi-a facut recomandarea sa ma duc in iuesei pentru un EEG. Din cauza ca nu avem EEG-ul, nu avem nici diagnostic si nici nu stiu care-s riscurile pentru copilul meu. Este vorba de un copil de 8 ani...
  Am constatat ca astora nu le pasa de cetatenii lor, nu conteaza daca mor sau traiesc, atat timp cat imigrantii curg...Iar daca traiesc si sunt dependenti de medicamente, cu atat mai bine...
  Acum ma gandesc sa merg in iuesei, sau Cuba sau chiar Romania pentru un banal EEG si o consulatie neurologica (ca astia de aici n-au timp de noi) dar totodata vreau sa fac o reclamatie. Ai idee care-i drumul unei reclamatii? De unde sa incep?
  Multumesc,
  Gabriela

  ReplyDelete
 2. Gabriela, dar ziarele scriu incontinuu despre cum pacientii mor sau li se agraveaza bolile, in timp ce asteapta cu lunile si cu anii pana sa primeasca diagnosticul si implicit tratamentul ! Evident ca nu le pasa de cetatenii lor, pentru ca are balta peste. Pai se inghesuie naivii sa isi depuna dosarele de emigrare in Canada, deci nu-i nici o paguba ca mor canadienii pe capete.

  Parerea mea neceruta, este sa mergi cat mai repede sa-i faci copilului analizele necesare. Si nu doar analizele, ci si tratamentul si sa-i puna diagnosticul in ALTA TARA. Eu nu as ave aincredere sa-mi las viata si sanatatea copilului, pe mana incompetentilor din Canada ( decat in caz de urgenta majora, cand nu exista alta posibilitate ).
  Daca e sa ma intrebi pe mine, cei mai buni in medicina sunt sud -americanii ( si foarte ieftini ). Si americanii sunt buni, insa platesti cat nu face ( daca iti permiti sa platesti sumele alea exorbitante ). Cubanezii sunt cam inapoiati in medicina, ca am vrut si eu sa-mi fac dintii la ei, dar nu aveau decat dinti de fier, metalici. Deci nu.

  Uita de reclamatie, oricat de furioasa ai fi. Sa reclami ce ? Canadienii ( personalul spitalului ) au urmat strict procedurile, deci nu au gresit cu nimic. Ce altceva poti reclama, starea execrabila a sistemului medical din Canada ? Sa o reclami ... unde ? Pai oficialitatile cunosc foarte bine situatia, ca urla presa de ani de zile, iar ei nu fac nimic in directia asta. Nici macar presa nu o sa te bage in seama, ca esti caz banal : pai toti canadienii se afla in situatia copilului tau, toti asteapta cu anii , fara tratament si cu bolile agavandu-se !

  Parerea mea e sa uiti de reclamatii si de dreptate ( poti sa o cauti, da' nu in tara asta ), ca e o naivitate sa crezi ca o sa rezolvi ceva la modul asta. Ai vazut foarte bine de cand traiesti aici, ca asta e tara in care se pune batista pe tambal si numai gura e de ei, ca fac si dreg. E fix ca in Romania : ti-ai luat tzeapa ... next time sa ai mai mare grija ! Cam asta e filosofia.
  Mai bine gaseste o modalitate sa tratezi copilul in alta tara, in loc sa astepti dupa canadieni. Eu asa as face.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uite, cautand zilele astea cum si unde sa fac o plangere impotriva lor, am dat de Ombudsman Ontario, unde plangerile din diverse domenii sunt rezumate sa le afle lumea (transparenta, nu gluma!!! Doar e democratie, nu?). Am citit putin din cateva dar nu pot, ca ma enervez...Dar asta e f bun pentru blogul tau si pentru aia care continua sa-si bage dosarele sa vina in Canada...Ca sa stie ce-i asteapta! Ca sa stie cum se traduce "WELCOME TO CANADA" SI "BINEVENUE AU CANADA!"...
   http://www.ombudsman.on.ca/Investigations/Investigation-Results.aspx?topic=Health

   Era sa uit: ai pomenit pe aici de cazul ala pentru care ministerul sanatatii lor si-a cerut scuze de la unul care a murit in 2009 parca, asteptand la urgente sa i se desfunde un cateter? Astepta intr-un scaun cu rotile...Eu am mai povestit prin Ro si le-am dat tema sa ghiceasca cate ore a asteptat ala....Nimeni n-a ghicit 34 de ore!!! Probabil si unul sanatos ar fi murit asteptand 34 de ore. De plictiseala....:(
   Am mai auzit povesti mai mult decat horror ale femeilor care au nascut aici (si romance si de alte nationalitati...), soldate in unele cazuri cu copii handicapati pe viata sau cu sechele pe viata, de aceea EU NU RECOMAND NICI LA DUSMANI SA-SI NASCA COPIII IN SPITALELE DE AICI. Spitalele au conditii de hotel de 3 stele, dar personalul e de jale, mai ales doctorii care nici nu vin la nasteri sau vin cand vrea muschii lor...Aici se naste cu moasa, ca la tzara. Nasti cu doctor numai daca iti faci cezariana si nu e ca in Ro, unde asa vrea muschii tai, ci numai daca maria-sa dr gaseste un motiv intemeiat d.p.d.v. medical ca sa-ti faca.
   Personal eu consider ca aici sistemul este mai inapoiat decat in Evul Mediu, ca atunci, daca aveai bani sau macar faceai o cheta, iti venea doctorul acasa...

   Gabriela

   Delete
  2. Gabriela, ai dreptate cu personalul medical incompetent si despre cum mori cu zile pe aici, insa nu am inteles ce obiect poate ave aplangere ata catre Ombudsman. Cata vreme personalul medical a respectat protocolul, totul e in regula. Asa se asteapta cu lunile si cu anii pentru o analiza, cata vreme te-au pus pe lista de asteptare, totul e ok.
   Nenea ala care a murit la urgente fara sa il bage in seama 34 de ore, ala e caz clar de nerespectare a procedurilor. Iti doresc succes cu plangerea, dar prin tara sta se pune batista pe tambal.

   Cat despre romanasti care mint ca porcii despre cat de minunat e in Canada ... e plin de ei. Ba unii se si jura ca au fost la spitale, au fost la Urgenta sinu au asteptat si totul a fost minunat : de ce oare astia ca mine spun altceva ? Fara indoiala ca mintim, plini de ura si frustrare, bla-bla...

   Delete
  3. Mint ca porcii...bine spus! Eu am o mare dilema cu motivul pentru care mint astia: sa fie din motivul ca vor sa-si ia si altii tzeapa pe care au luat-o ei? Sa fie de jena sa nu rada aia de prin Ro si cu partea dorsala de ei???
   Cel care ne-a facut noua capul mare cu minunile Canadei (citeam noi si pe site-urile din Montreal, unde parerile erau cam fifty-fifty, dar pe aia nu-i cunosteam...si ma mai gandeam ca daca ar fi rau in Canada, omul ns. n-ar sta aici...), deci omul nostru ne-a ademenit aici pentru ca se simtea f singur....chiar si printre n cunostinte si prieteni romani. Voia mai multa gasca prin jur!
   Deci sunt variate motivele pentru care unii romani "mint ca porcii"...
   Si am mai observat ca si noi suntem cam orbiti. Cand nu ne mai place in Ro (intemeiat, ca totul se distruge de la o zi la alta), vrem sa auzim numai de bine de alte meleaguri, avem urechi numai pentru stirile bune si le dam la spate pe alea rele...pentru ca avem nevoie de speranta ca o sa reusim in alta parte! Mi-am revazut de curand niste emailuri vechi de la un "preten" de prin Oiropa....imi spunea de rahatul general din capitalism, dar eu tot nu ma simteam convinsa, pana nu m-am convins pe pielea mea. Pana la urma fiecare individ si chiar comunitatea, tzara, isi merita soarta...nu ai cum sa scapi de relatia cauza-efect!
   Eu ma simt f multumita ca, acum vreo 2 ani, am discutat cu unul caruia nu-i mai mergeau afacerile in Ro si voia sa vina pe aici ca salahor. I-am explicat situatia cu lux de amanunte (l-am sunat voluntar, pe banii mei) si si-a luat gandul de la venire...Din punctul meu de vedere pun asta la categoria "fapte bune"....:)
   Parerea mea este ca romanii trebuie sa stea in tzara lor, ca nu umbla nicaieri cainii cu covrigi in coada, sa se destepte, sa se informeze si sa lupte acolo pentru drepturile lor. Sa dea de pamant cu politicienii si cu sistemul de kkt, sa se uneasca, sa iasa in strada, nu in ultimul rand sa se apuce de munca serioasa etc...etc...Sunt solutii, trebuie sa fie, dar nu daca stai cuminte in banca ta si astepti ca altii sa-si puna pielea in saramura, ca dupa aia iesi si tu la lumina, sa beneficiezi....
   Cat priveste ombudsmanul sau ideea de reclamatie, nu m-am decis inca daca o fac sau nu. Dar am observat totusi aici ca daca nu taci si te tii de iei, uneori castigi. Pe de alta parte s-ar putea sa ma puna pe vreo lista neagra neoficiala si sa nu mai vina nici salvarea la mine ori sa n-aiba timp de mine in veci...Deocamdata explorez unde m-as putea duce in state si la ce preturi. O s-o intreb pe dr. de fam. ce-mi recomanda, ca tb sa-mi dea si actele sa ma duc cu ele....ori sa le trimita ea, nu stiu cum fac in situatii din astea cu doctori externi...
   G
   Gabriela

   Delete
  4. Uite-te la comentarii, ca despre mine si blogul meu vorbesc ( sunt romani in Canada ) : cineva ( NU eu ), pusese link catre articolul asta al meu cu medicina. Tanti aia a sters linkul, de frica sa nu il vada cunoscutii ei din Romania si sa afle in ce mizrie traieste ea in Canada ...insa au continuat sa comenteze despre mine ...

   http://www.injoaca.ro/in-joaca/la-cocotte-mijoteuse/ : deci, daca arat mizeria din Canada, rezulta ca sutn eu o frustrata neagra in cerul gurii, de parca as fi inventat eu print screenurile din ziare pe care le-am pus pe blog. Nuuuu, nicidecum nu rezulta ca in Canada e de cacat ...exact asa cum scrie preasa canadiana. Deci canadianu' zice in mod public si oficial ca e de cacat, da' romanasu' stie el mai bine ca aici e Raiul.

   De ce mint ? In primul rand, pentru a se covinge pe ei insis ca in Canada e bine ( disonanta covnitiva ). Daca nu s-ar minti si nu si-ar argumnta tot timpul ca aici e bine, si nu ar gasi scuze puerile pentru ceea ce vad ei ca e rau , astia ar innnebuni de cap. Nu ar putea suporta realitatea, asa ca si-o cosmetizeaza cu minciuni si cu refuzul de a observa ceea ce nu le convine.

   Si apoi mai vin romanii aplaudaci, care aia fac parte din comandouri speciale pe forumuri si bloguri, ca ala e jobul lor, sa anihileze orice tentativa de a arata adevarul despre cum e in Canada.
   Dupa care mai vine retarzii, care sunt fericiti ca au un job de cacao si nu mai fac foamea, deci in Canada e bine, pentru ca lor le este bine. Cum retardul inca nu s-a lovit de aspectele negative din Canada, considera ca ele nu exista ( pentru ca el oricum nu intelege ce e in jurul lui ) : ce nu a experimentat el personal ... nu exista.
   Apoi sunt cocalarii care mint cu buna stiinta, doar ca sa faca impresie buna in ochii celorlalti.

   Delete
 3. http://www.rawstory.com/rs/2015/02/here-are-8-invented-diseases-big-pharma-is-banking-on/

  ReplyDelete
 4. Nici in Europa nu umbla cainii cu covrigi in coada. Nu generalizez ca nu cunosc sistemul medical din toate tarile europene dar cel putin in Finlanda a inceput sa fie groaznic din cauza taierii de fonduri de la sanatate. Aici avem sistem si de stat si privat. Ala de stat e "gratis" (a se citi platesti greu la taxe, plus in jur de 15€ cosultatia) dar astepti pana iti ies ochii din cap (in jur de o luna-doua pt. medic generalist si 6 luni pentru specialist) si majoritatea nu te iau in serios, iti prescriu ibuprofen si acasa. Se zgarcesc foarte mult sa iti dea analize sau trimiteri pentru teste specializate ca nu sunt fonduri. Plus ca daca te duci doar asa pentru control preventiv nici nu te iau in seama...trebuie sa te doara ceva, sa ai simptome pentru a primi programare.

  La privat e alta treaba, platesti si iti poti face programarea maine dar costa de te rupe. Eu am dat recent pentru o consultatie si o ecografie in jur de 350€. La stat m-a fi costat 15€ dar trebuia sa astept 2 luni jumatate. Daca angajatorul are contract cu o clinica privata e super. Daca nu sau daca esti somer sau batran e cam nasol.

  Plus ca toate spitalele si clinicile private nu au tot echipamentul necesar. De exemplu CT-scan nu au decat in cateva orase, pentru anumite operatii trebuie sa te duci in capitala.

  Silvia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Silvia, multumesc de informatii. Ca noi tot mai credem ca prin alte locuri umbla cainii cu colaci in coada...Cred ca asta e natura umana in general, sa crezi ca tie ti-e rau si vecinul tau nu mai poate de bine. Dar se si minte f mult (romanii plecati vand numai gogosi celor de acasa sau celor care nu cunosc tzara in care au ajuns ei). Dupa cum descrii, pare copiat la xerox din Canada. Dar aici este mult mai rau, ca nu ai alternativa privata. O ai doar cu o excursie in state sau in tzarile calde...daca iti da mana, evident!
   In rest, te rogi de sanatate, ca daca intr-o tzara precum Canada ti-ai pierdut sanatatea, esti categoric cu un picior in groapa!
   Gabriela

   Delete
  2. Cu placere. Zic doar ce am observat si nu sunt singura care a observat chestiile astea. Sa vezi si finlandezii ce se plang numai ca nu ai sa vezi asta in ziarele internationale ca nu da bine. Dar dc. stii limba citesti presa locala, citesti forumurile, auzi de la unul la altul. Dar sa nu dea sfantu' tu ca imigrant sa critici ceva ca ti i-ai pus pe bastinasi in cap. Cum adica vii tu din fundul junglei si le critici sistemul lor perfect? Ntz ntz.

   Si rudele mele au fost uimite sa nu zic socate cand le-am povestit de sistemul medical de aici. Fiindca cum ai zis lumea crede ca prin alte parti umbla cainii cu covrigi in coada. si din cauza ca unii le umfla rau. Ce e adevarat, spitalele de stat arata mult mai bine, conditiile sunt excelente fata de spitalele de stat din Ro. Mancarea e comestibila dar nu as zice sanatoasa. Plus comportamentul doctorilor este ok, sunt politicosi si de treaba nu te bruscheaza sau te jignesc.

   Ca vorbeai de nasteri. Nici aici nu se naste cu doctor decat cu moasa. Doctorul vine numai daca exista complicatii. Si cezariana o fac numai dupa ce te chinui nspe ore si vad ca nu merge natural. Daca vrei tu cezariana musai, trebuie sa ai motive foarte serioase de exemplu doctorul sa decida daca ai sarcina cu risc. Ca vrei tu asa nu merge. Poate sa dovedesti ca nasterea naturala ti-ar provoca traume dar e birocratie multa si oricum nu decizi tu. Au fost cazuri in care copilul a murit fiindca nu au aprobat cezariana la timp si au lasat femeia sa se chinuiasca cu zecile de ore.

   Sa nu mai zic ca au inchis atatea sectii de nasteri din localitati mai mici si sunt cazuri in care cel mai apropiat spital e la 50-80 km. Ambulantele sunt prea putine, distantele mari si nici nu se mai sinchisesc sa vina daca e doar nastere. Iti dau sfaturi prin tel ce sa faci. S-au imultit foarte mult cazurile de nasteri pe autostrada in drum spre spital, in taxi sau in statia de autobuz.

   Si astea toate din cauza taierii de fonduri si a crizei. Daca ai bani mergi la privat, daca nu noroc sa ai.

   Silvia

   Delete
  3. Si la noi, doar ziarele nationale scriu despre dezastrul din Canada. Mass-media internationala nu sufla un cuvintel, acolo suntem " the best country o fthe world ".

   La imagine anerealista a Canadei, contribuie enorm, imigrantii retarzi care isi confunda experienta personala ( buna ) cu sistemul din Canada si trag concluzia ca daca lor le este bine ... in CAnada e bine ( asta, pana cand dobitocii se vor da cu capul de pragul de sus ). Si mai sunt si imigrantii care mint intentionat pe cei ramasi in Romania, ca sa faca impresie artistica.

   Delete
  4. @Silvia
   Doamne fereste....pai atunci in Canada inca-i bine...din ce povestesti despre nasteri, acolo este exterminare curata....
   Ajung la concluzia, pentru a nu stiu cata oara, ca notiunile astea de bine si rau sunt atat de relative si ca totul e bine sau rau doar prin comparatie cu altceva....Adica un fel de "mai bine decat" sau "mai rau decat"....
   Trist...
   Referitor la modul cum te treteaza doctorii prin tzarile civilizate, am citit in evz, acum vreo 5-6 ani, un articol despre medicii romani de elita carora li s-a propus sa lucreze in vest. Articolul se chema cam asa: 'In occident pacientul este tratat ca o bucata de lemn". Eu am simtit asta aici, pe pielea mea si a copilului meu. Nu intru in detalii ca sa nu ma lungesc.
   Gabriela

   Delete
 5. Tzipi, spune te rog si care sunt lucrurile bune din canada. Nu se poate sanu fie. Am vrut sa-ti scriu pe mail dar nu vad nici o adresa pe aici. Multumesc!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eu pot sa-ti fac o lista daca te intereseaza parerea mea. Ca esentza, lucrurile bune din Canada sunt de fatzada, adica sa se vada, sa fie vizibil "ce bine este, cea mai buna tzara din lume" si alte stereotipuri. Desi eu nu am blog si nu pun pentru toata lumea aberatiile lor, am si eu o colectie mica cu aberatiile constatate in ziarele locale (si astea nu scriu mai nimic interesant). Ca de exemplu, din ziarele locale: in Canada anual mor circa 63.000 de oameni din culpa medicala. Dintr-un total de vreo 33 de milioane, ca aici populatia e inghesuita in cateva colturi cu vremea mai tolerabila.
   Deci oficial se mandresc ca au "universal health care", adica tot amaratul are dreptul la asistenta medicala gratuita. Dreptul il are, dar ce primeste...63.000 de morti din culpa medicala.
   Canada are strazi bune, dar asta pentru ca le asfalteaza cel putin o data pe an (autostrazile), se baga bani publici masiv in strazi. Iarna sunt f bine curatzate, se circula civilizat nu neaparat din bun-simt, ci din frica, pentru ca aici orice manifestarea de genul "sunt special" pe strazi este interzisa...deci nu o sa fii claxonat ca in Ro, o sa ti se acorde prioritate, n-o sa fii flash-uit, n-o sa te depaseasca un cocalar ca apoi sa-ti franeze in fatza la 1 m....din astea. Asta pt ca magariile astea sunt f aspru pedepsite de politie, in cardasie cu asigurarile, care cresc pretul si asa exagerat al politelor de asigurare, in f-ctie de cate magarii s-a inregistrat ca ai facut. Mai sunt cateva "lucruri bune", dar recunosc ca momentan am un lapsus....daca te intereseaza mai postez daca imi mai vin in minte.
   Gabriela
   P.S. Ar fi bine daca anonimii s-ar semna la urma macar cu un pseudonim, ca sa stie toata lumea care anonim este...

   Delete
  2. Romanasiia stia care se bat cu pumnii in piept ca vaaai, cate lucruri bune sunt in Canada, au scapat din vedere un lucru MAJOR : ei compara lumea a treia din care au emigrat, cu o tara cat de cat civilizata.
   Prin urmare, daca aici nu ii hartuiesc marlanii pe strada, daca vanzatoarea nu se stropseste la ei, daca strada e curatat de zapada si daca functionarul ii zambeste la ghiseu .. astia tot sunt pe spate despre cat de bine e in Canada, insa UITA ca treburile astea nu sunt " bunataturi ", ci " normalitatea" pe care o gasesti in orice tara civilizata. Nu e nevoie sa vii in Canada ca sa iti zambeasca vanzatoarea, ci poti sa te duci in Europa cu rata, ca e mai ieftin .

   Prin urmare, cand romanasii se caca pe ei despre cat e de bine in Canada, ar trebui sa compare Canada cu celelalte tari civilizate din lume si nu cu tarile din lumea a 3 a. Daca stai sa compari asa, pai rezulta negru pe alb cum Canada iese in pierdere de fiecare data. Ce ofera Canada bun ? Areoporturile, ca sa poti pleca din tara si daca iti permiti, sa nu te mai intorci niciodata.

   Delete
 6. Email : tzipi_blog@yahoo.com

  Lucruri bune... pentru cine ? Ca ceea ce e bun pentru mine, poate fi rau pentru altii ... Bun pentru mine in Canada : ca imi permit sa merg in vacantepe pe care mi le doresc ( dar asta nu inseamna ca toti canadienii isi permit ). La modul general, bun in Canada : veveritele si ratonii, insa cele mai bunelucruri raman tot aeroporturile ...

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.