Doctor Yourself

Tuesday, November 25, 2014

Tiwanaku - 1

Altitudinea la Tiwanaku este aproape 4.000 metri altitudine. Eu mergeam cu tubul de oxigen in brate si abia paseam amandoi : la fiecare 3-4 metri ne opream si gafaiam de parca ne dadeam sufletul. Abia respiram.


De la soseaua principala, mai e de mers vreun kilometru si jumatate : in conditii normale as merge cu placere, insa in conditii de altitudine o sa-mi ia o vesnicie. Noroc ca sunt  taxiuri parcate la sosea, special pentru turistii disperati !


                                                     Bienvenidos a Tiwanaku !


                                        O gramada de tarabe cu suveniruri la intrare.


Locul de unde cumparai biletul de intrare si unde erau ghizii care se ofereau sa te insoteasca contra cost : foarte scump.


                Diferenta de pret intre biletul unui strain si al unui localnic e foarte mare :


La intrare in Tiwanaku, era mare zarva printre turisti, ca le povesteau ghizii cum zilele trecute a murit o belgiaca fix in la ruinele din Tiwanaku, din lipsa de oxigen ( facut infarct ). Venise proasta direct din Belgia in La Paz, fara sa-i de aprin cap sa foloseasca oxigen si i-a cedat organismul din cauza altitudinii. Prostia se plateste, uneori chiar cu viata.
      Noi am venit treptat spre altitudine , Cusco, apoi am coborat in Macchu Picchu o zi si m-am mai acomodat, dupa care am urcat pe Lacul Tititcaca si abia apoi in La Paz : a fost o trecere treptata spre altitudine si tot am resimtit-o, de abia ma taram si respiram, cu tot cu suplimentarea cu oxigen !


                           La intrare, urme de gheare de metal cu care fixau blocurile de piatra :
Intrarea se facea in sens invers decat ar fi fost logic, iar efectul era garantat : toti turistii erau confuzi si nu intelegeau nici ce vad si nici unde se afla ! Ghizii nu erau nici ei de prea mare ajutor, pentru ca tot ce stiau sa spuna era sa te faca atent la detalii. Pai pot sa fiu atenta si singura, ca am spirit de observatie, n-am nevoie sa ma tragi tu de maneca ! 
Am prins niste faze penibile, cu ghizi diferiti, care spuneau turistilor ceva de genul : " uitati-va la ce tine statuia in mana. Nu stim ce este, dar par a fi niste crose de golf "  WTF ? !  Nu, n-am auzit pe nici unul din turisti sa isi ceara banii inapoi de la ghizi !


Cum ziceam , intrare ase face pe la Akapana Pyramid ( pe aici e intrarea si traseul, n-ai cum sa mergi prin alta parte ) . Piramida e aproape ingropata in pamant si se vad doar cateva trepte, ca e foarte mult erodata.

 La Tiwanaku se faceau sacrificii umane in varful piramidei Akapana. Victimele erau taiate si dezmembrate imediat dupa ce mureau si ramasitele lor erau intinse pe piramida, pentru ca intreaga comunitate sa vada.


Si vine la mine o tanti sa ne intrebe cum stam cu altitudine sikness, ca ei sufera de cateva zile, insa sunt functionali. Ma vede cu tubul de oxigen si vrea sa ii spun ce fac cu el ? Really ? Si chiar te simti mai bine daca inspiri oxigen ? 
Tanti, altitudine sickness nu e din cauza ca aerul e rarefiat la altitudine si nu mai primesti suficient oxigen ? Ce crezi ca se intampla daca suplinesti cu oxigen din tub ? Din ce tara ziceai ca vii ( de esti atat de proasta ) ?  Venea din Germania si nu, ea nu stia ca trebuie sa-si faca provizii de oxigen, ca sa previna problemele de sanatate .


                                    Astea sunt zidurile ce inconjoara Akapana :


                                                  ... si au gauri de scurgere a apei :


                          ... si santuri de colectare a apei, ca in Bolivia ploua, nu e joaca !


                                  In templul mare te urci pe scara de langa piramida :


                                                        ... si vezi asta in departare :


Chiar langa tine gasesti o statuie despre care istoricii ne spun ca este Fraile Monolith : o figura umana care are multe detalii pe cap, brate si picioare. Mda, m-ati lamurit bustean ! 
Figura arata ca poarta o coroana, are parul impletit , ornamente pentru ochi si un fel de piercing sub buza inferioara. In mana stanga tine un keru ( nu stiu ce-i aia in engleza ), iar in dreapta niste ierburi halucinogenice. 
Mai are o curea in talie, o tunica si ornamente pentru glezna si picioarele goale.


                  poza in format original, pentru cine vrea sa vada mai de aproape :


  Constat ca ceva nu e in regula cu mainile zeitei. Prima impresie a fost ca nu are degetul mare opozabil, insa dupa ce m-am uitat mai bine...


... mi-am dat seama !  Zeita are doua maini stangi ( si eu care credeam ca numai eu am asa ceva ! )  Mana care ar fi trebuit sa fie cea dreapta, e asezata ... invers !

Se pare ca nu e singura fiinta cu doua maini stangi, ca si in pictura asta din Mormantul lui Ramses, personajele sunt dotate tot cu doua maini stangi !


                                               Personajul din stanga are doua maini stangi  :


                                                        Doua maini stangi :


           Desen dupa tablitele sumeriene, in care Zeul Marduk e infatisat cu doua maini stangi :

Revenind la statuia de la Tiwanaku, eu vad simbolul paianjenului si imi amintesc ca si indienii Hopi o au pe Spider Woman :


In complexul piramidal Huaca Rajada, in mormantul Lordului Sipan din nordul Peru, au gasit simbolul unui zeu paianjen


.Pentru Hopi, Spider Woman este zeita Pamantului, care la inceputuri exista alaturi de Sun God si ea e considerata creatoarea Lunii si a vietii. Marea Zeita de la Teotihuacan era tot o zeita paianjen, considerata creatoarea vietii.


Pachamama era Zeita Pamantului, mama Zeului Soare . Stim ca Viracocha era tatal Zeului Soare, deci astia doi ar trebui sa fie soti si sunt singurii zei din "Sfanta Sfintelor " de la Tiwanaku, ce au statui in marime naturala. In nisele pe care le-am vazut in ruine, posibil ca erau asezati statuile zeilor, in importanta lor ierarhica.
    Indienii spun ca Pachama era o zeita foarte cruda, care era nerabdatoare sa-si colecteze sacrificiile umane.

La Nazca exista figurile din desert, printre care si un paianjen . Indienii din zona spun ca este reprezentarea zeitei Orichana ( Orejonna ), care era zeita de la Nazca. Paianjenul de la Nazca este o diagrama terestra a Constelatiei Orion,iar sagetile de langa el, urmaresc schimbarea in timp, a traseului a trei stele din Centura lui Orion.


Exista un mit in care Mama Pamantului  a luat forma umana, in care avea cap alungit ( cum vedem ca are si statuia asta ), cu urechi alungite si cu pielita intre degete. Ea aterizat cu o nava mai stralucitoare decat soarele, pe  Insula Soarelui de pe Lacul Titicaca . Zeita se numea Orejona, venea de pe Venus si  a avut relatii cu un tapir , din care au rezultat plozi cu o forma de tapir si cu doua ugere. ( "prin a avea relatii cu " , eu inteleg in traducere, ca a inginerit genetic propriul AND cu cel al tapirului, in incercarea de a crea o rasa de oamen, ca am serioase dubii ca zeita ar fi fost zoofila. Si chiar daca ar fi fost, din doua specii atat de diferite nu rezulta nimic pe calenaturala ). 

Statueta unui tapir, gasita la Tiwanaku :


   Rasa a fost imbunatatita pana s-a ajuns la forma de om , dupa care Orejona a plecat, iar tribul ramas a devenit inteligent si s-a inmultit  in zona . Cand a aterizat pe Island of the Sun, Orejona a avut cu ea plante, animale si  "alte lucruri" aduse de pe alta planeta , inclusiv niste " pietre negre". Dupa plecarea ei, God Tvira a construit un templu pe locul unde a aterizat ea si a pus in el pietrele negre pe care ea le-a adus. Pietrele se numeau Kalla, iar oamenii s-au inchinat la ele sute de ani pana cand s-au pierdut.
Una din pietrele Kalla a fost dusa la Mecca de astazi, unde a devenit  Kabba. Orejona este astazi o localitate in Peru si mai exista triburile care isi alungesc urechile cu bijuterii, in incercarea de a semana cu zeita. Si triburile din Peru care practicau alungirea artificiala a craniului, ca sa imite zeii.


  In celalat capat din perimetrul templului, gasim o alta statuie, tot cu degetul mare neopozabil : statuia aia despre care ghizii ne spun ca tine in mana crose de golf ...  Arata ca o divinitate masculina, iar legendele din zona spun ca este Creatorul tuturor zeilor, Viracocha, cel care a trimis-o pe Spider Woman sa creeze omenirea .  Problema este ca in multe legende si chiar in istorisirile primilor spanioli care au ajuns in Peru, Viracocha este considerat Creatorul lumii. 
    In realitate, Creatorul era Pachacamac, zeu care nu cerea sacrificii umane, iar Viracocha era un alt zeu al carui nume inseamna " iesit din spuma marii " , era infatisat purtand barba, ave apiele alba, ochi albastrii , parul blond si cerea sacrificii umane. Viracocha nu era zeu concurent cu Pachacamac ( Pacha Tata ), insa imagine alui Viacocha s-a suprapus peste cea a lui Pachacamac in foarte multe legende. Mie imi pare ca asta e Pachacamac : in Sfanta Sfintelor e Pacha tata si Pachamama.              
 
poza in formatul original, pentru cine vrea sa vada mai de aproape  :


Arthur Posnansky a investigat Tiahuanaco timp de 50 de ani si a facut calcule astronomice bazate pe templul Kaillasa si a tras concluzia ca a fost construit acum 15.000 B.C. Adica mult inainte de Potop. Tiahauanaco ar fi fost distrus de cutremurul care a dus la formarea lacului Titicaca, iarTiahuanaco a fost odata port, chiar pe marginea Lacului Titicaca.

Imediat dupa Potop, din Lacul Titicaca a aparut Viracocha, descris ca si capetenia unei rase de fiinte, care atunci cand luau forma umana aratau ca niste oameni albi, cu ochi albastrii, blonzi, inalti si cu barba , care purtau sandale, mantii lungi si curea la brau si era intotdeauna insotit de armele sale. Unii din zeii care il insoteau, erau descrisi cu pielea si cu parul rosu ( iar gigantii rezultati din incrucisare azeilor cu oamenii, erau descrisi tot cu parul rosu ). In necropola la Chauchilla, am vazut mumii ingropate in gropile originale si erau pictate cu rosu pe toata fata, ca sa imite zeii.

In 1934, Wendell Benett a exacvat la Tiwanaku, iar in Templul subteran ( ala cu capetele pe pereti ) a gasit doua statuete mari. Una infatisa un barbat cu barba, ochi mari si rotunzi si gura ovala. Din frunte ieseau raze iar in jurul capului avea animale stranii sculptate. Barbatul avea tunica " imprimata" cu imaginea unor pume si bratele incrucisate desupra unei glezne. Serpi apareau de fiecare parte a barbatului, amintind de Sarpele cu Pene, Quazecoatl din America Centrala. Statuia a fost luata din Tiwanaku si dusa in La Paz.

Langa statuia cu barba era o alta statuie, mult mai mare ( conform cu raportul lui  Benett ), sculptata din piatra rosie si acoperita cu tot felul de imagini. Barbatul tine in fiecare mana obiecte neidentificabile. Dar cel mai interesant este ca in partea de jos, corpul barbatului era acoperit cu solzi , iar capul il avea  de peste. Statuia semana foarte mult cu Oanes, zeul peste din Mesopotamia.                                                                                      Iar asta este Vishnu al indienilor :


                                                             Nomo al dogonilor :Pe statuia zeului peste era infatisat si Zeul care plange, imagine care apare pe multe obiecte gasite la Tiwanaku. 

Masca din aur infatisand Zeul Plangacios, gasit la Tiwanaku( aceeasi imagine o regasim pe Sun Gate, fix in mijloc ) :Zeii cu barba, reprezentati in Cultura Moche, in nordul Peru : exact asa sunt descrisi zeii de catre summerieni si greci .


                  Masca apartinand Culturii Moche, gasita in mormantul Lordului Sipan :


 Mumii apartiand Culturii Wari, Peru, carora li s-au montat ochi din pietre albastre : oamenii incercau sa imite zeii.


                         statui sumeriene, infatisand zeii albi, cu barba si ochi albastri :


                                           Budha infatisat tot cu ochi albastri :


Viracocha e descris in legende ca a aparut dupa Potop si si-a jucat rolul de zeu. Insa avem indicii ca Tiwanaku e mult mai vechi decat Potopul, iar zeii infatisati aici, e posibil sa fie altii ( oricum, pe Viracocha l-am descoperit infatisat in Templul Semisubteran de la Tiwanaku - in alta parte ).


Zeii albi erau o realitate pentru indienii din Sud America, fapt relatat de spaniolii care au pus piciorul pentru prima oara in zona.
Columb a raportat ca in 1492, in Mexic au gasit un sat cu 1.000 de locuitori, care i-au primit cu mari ceremonii, i-au cazat in cele mai bune locuinte, i-au plimbat pe brate si le-au sarutat picioarele, convinsi fiind ca oamenii albi vin din partea zeilor . In jur de 50 de oameni din trib i-au intrebat pe spanioli daca le este permis sa ii insoteasca pe spanioli cand se vor intoarce in Raiul zeilor. Doar ca nu e singura rasa de zei descrisa prin simboluri, de indienii din vechime.

Spaniolii au auzit de la indieni legendele despre Zeii Albi si mai mult decat atat, unii spanioli chiar au intalnit oameni albi si au vorbit cu ei : ei erau in intregime diferiti de indieni si aratau aproape ca oamenii din Spania sau chiar ca nord eurpenii.
 Columb a raportat ca afost considerat zeu, " Fiu al Raiului " de catre indienii primitivi din San Salvadorul de acum si adesea a vazut indieni care aproape aratau ca spaniolii. 
Pedro Pizarro a scris in cronici ca a intalnit o femeie indianca ce avea un plod si amandoi aveau piele alba, ar fi fost greu de distins daca o puneai printre femeile de rasa alba. Indienii ii numeau " copiii zeilor ". Acesti copiii ai zeilor faceau parte din clasa aflata la conducerea Imperiului Incas si se casatoareau doar intre ei, vorbeau propria limba si erau mai bine educati decat indienii de rand. Cand au sosit spaniolii, erau 500 de membri ai familiei regale .

Dupa ce treci de statuia de mai sus, ai in fata poarta templului, insa nu poti sa iesi prin ea. Si acum partea logica : prin partea pe care am venit, ambele statui apar cu spatele la noi. In care templu, cand intri, idolii ( icoanele, statuile ) sunt asezate cu spatele ? Poate doar daca intri pe usa din spate, asa cum am facut noi ! 
Inteleg ca intrarea se face prin aceasta usa, ca sa ai in fata ambele statui ale zeilor, asezate cu fata catre tine.


  Noi trebuie sa ne intoarcem inapoi, sa iesim pe usa din spate a templului, ca asa e traseul .


Pe peretele opus piramidei Akapana ( care e in partea opusa zidului ), gasim niste urme de posibile niste pentru idoli .
                                 Istoricii ne spun ca zidul asta functiona ca un megafon :


   Cica puneau gura pe gaurile alea si incepeau sa urle unii la altii, si zidul amplifica sunetele.


 E mai mult decat penibil, dar asta e explicatia oficiala . Zidurile sunt reconstruite de arheologi.
Langa zid, gasim Sun Gate despre care se speculeaza ca ar fi fost un portal prin care zeii se teleportau .
poza in format origina pentru cei care vor sa vada mai de aproape :


         Cert este ca se vad urmele a unui dispozitiv, a ceva care putea fi montat pe poarta :


                                                           Asa se vede din spate.


Pe Sun Gate exista inscriptii care sunt considerate a fi un calendar a lui Venus. Tot aici au identificat sculptat un toxodon, animal care a trait in Perioada Tertiara.


                                                    Iar astea sunt statuete gasite la Tiwanaku :


15 comments:

 1. Fantastic! Ma intreb care e faza cu doua miini stingi? Era vorba de o mutatie genetica facuta intentionat sau zeii au facut-o lata in laboratoare si a iesit asa ceva? Oare mai exista astfel de oameni in zilele noastre (cu exceptia mea si a ta, lol)?

  Tapirul ala pare mai mult elefant miniatural, ceea ce cred ca, pina la urma, este. Evident, posibil sa gresesc.

  Mi-aduc aminte de o alta relatare, care spunea ca Francisco Pizzarro, cind a pus piciorul in Peru prima data, indienii i-au facut o primire neobisnuita, aruncindu-se la picioarele lui, crezind ca zeul lor civilizator (Viracocha?) s-a intors. De mentionat ca Pizzarro era roscat cu ochii albastri.

  Conform unor relatari, Gingis Han era tot roscat cu ochii albastri (dar nu era alb pare-se) si, de cite ori considera el ca este necesar, se ducea la muntele Tengri pentru a discuta, acolo, cu "Stapinul cerului". Face sense 102%.... Apropo, nu zisesi nimic de chachapoyas sau nu ai ajuns pe acolo? Era misto sa te fi dus, zic io....

  ReplyDelete
 2. N-am nici cea mai vaga idee care e faza cu doua maini stangi. Si eu as vrea sa stiu, insa mai am de sapat pana sa aflu.

  Exista o rasa de zei cu pielea rosie-portocalie, craniul alungit, pupile de pisica, parul rosu si se identifica arhetipal cu " Isis" , "Astharte" . Astia au corp fizic si apar frecvent in cazurile de rapiri de persoane ( in hipnoza regresiva sunt descrisi cu lux de amanunte ). Baniesc ca e destul de limpede ca exista mai multe rase de zei ( unii cu corp fizic, altii fara ), dar care toti paraziteaza intr-un fel sau altul fiinta umana, ca de aia au creat-o .

  Chacapoyas sunt in partea de nord, mult mai la nord de Lima si imi lua zile intregi sa merg acolo. Am preferat parte ade sud, ca era mult mai multe lucruri de vazut si putea, sa trec si n Bolivia.

  ReplyDelete
 3. Ar fi interesant de stiut ce rasa de zei/ET e de partea noastra, ca vad ca de parazitat/exploatat o face un numar destul de mare, sau poate asa mi se pare mie. Nu-s vreo idealista, da' nu cred ca nu exista careva care sa vrea sa ne ajute.... Normal, nu toti alienii sint pusi pe dat in cap....

  ReplyDelete
 4. Stai asa, ca daca e sa fie show, atunci sa fie show: astia-s si cu 2 miini drepte, nu doar stingi

  http://www.messagetoeagle.com/godstwoleftrighthands.php#.VHXXKWfp-ho

  ReplyDelete
 5. Nici mie nu-mi spun nimic explicatiile lor. Dar stim ca o buna parte din zei nu aveau corp fizic si se descurcau si ei cum puteau.

  ReplyDelete
 6. Chestia cu oxigenul LA 4000 e exagerare. Pt cei cu probleme cardiace e recomandat. Am fost si noi in Colorado la 4000. Apa multa si respirat adanc si frecvent. Era multa lume chiar si oameni in varsta, copii . Nimeni nu avea tub de oxigen

  ReplyDelete
 7. Eu n-a probleme cardiace si nici cei cu care am vorbit si nu mi-am luat tub de oxigen, asa , de fite. Nici fata care a murit in Tiwanaku nu avea probleme cardiace. Acuma, asta nu inseamna ca toti oamenii se adapteaza la fel in fata altitudinii.

  Apropos, in Colorado nici eu n-am avut nici pe dracu', insa l-am vazut cand am aterizat in Cordiliiera.

  ReplyDelete
 8. Alooooo, baiatu' cu oxigenul!!! Te apuci sa scrii ineptii pe bloguri aiurea sa te vada lumea cit de timpit esti? Tzipi spune clar "la 4000m" !!! Tu ai fost pe virful lui Mount Elbert? Multa lume se catara de nebuna pe muntele ala, in special copiii si batrinii. Poti face diferenta??? Daca ai ajuns la semnul pe care scrie 4000ft nu inseamna ca esti la 4000m.
  Cit de retardat esti? Asta a fost retorica....

  ReplyDelete
 9. Trail Ridge Road e peste 12 000 ft. Retardul boului care vorbeste de Mt. Elbert e mai mare decat Cordilieri. Tzipi, inseamna ca mai sunt si alti factori care contribute LA Raul de inaltime acolo pe under si umblat

  ReplyDelete
 10. Posibil ca mai sunt si alti factori care contribuie la deprivare ade oxigen, insa nu stiu care sunt. Cert esteca toti turistii se confruntau cu raul de inaltime, insa il simteau in grad ediferite, in functie de cat de rezistent si adaptabil le era organismul la deprivarea de oxigen.
  Cand doi turisti se intalneau, asta era prima intrebare : tie cat de rau iti este ? Cand te intalneai cu un localnic, asta era prima intrebare pe care ti-o punea .

  ReplyDelete
 11. Mai Tzipisor, unde ai citit povestea cu relatarea lui Columb? Daca stii vreun site in limba romana - da-mi si mie un raspuns - dar nu pe pagina asta - ci pe mail: crin_foto@yahoo.com - Mersic.

  PS: Documentarea ta este mai exploziva decat a unui jurnalist - iar pozele sunt frumoase.
  Cu respect - Teo din Iasi

  ReplyDelete
 12. Tzipi mami, da pe mine DE CE m-ai trecu la moderare?!? Of, of...

  acelasi Teo din Iasi

  ReplyDelete
 13. Teo, nu pot sa trec in moderare unele persoane si altele nu, pentru ca nu am optiunea asta pe Blogspot. Nu am nici optiunea sa banez unele IP-uri ( oricum, hartuitorii vor scrie de pe alte IP-uri si se continua circul ). Prin urmare, singura optiune este sa pun comentariile in moderare : tot ce vine se modereaza.

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.