Doctor Yourself

Wednesday, November 5, 2014

Hatunrumiyoc

                                 Acum o sa vizitam cea mai faimoasa strada din Cusco  ...


Hatunrumiyoc !  Numele real al strazii nu il stie nimeni, insa Hatunrumiyoc, in limba quechua inseamna " piatra mare ". In 1941 si 1950 au fost doua mari cutremure in Cusco, ce au daramat aproape intreg orasul. Printre zidurile ramase neatinse de cutremur, este si zidul " incas". 
E amuzant si infantil cum pun istoricii totul in carca incasilor : cum au facut ei si au dres, chestii de o tehnologie de care nici noi nu dispunem dar care nu conteneste sa ne uimeasca, insa in acelasi timp erau atat de primitivi incat n-au fost in stare sa se apere de invazia spaniolilor. 
Dupa cutremure, au venit niste specialisti de la universitatile din Germania, sa studize cum a fost facut zidul " incas" incat rezista perfect la cutremure, si tot cu virgula le-a dat.


              Emblema Cusco si Simbolul Imperiului Inca, o intalnim cam este tot ...


... si este de fapt, o reproducere dupa discul de aur care era tinut in Templul Soarelui din Complexul Coricancha si era pazit de unul dintre zei. Discul era pastrat in Templul Celor  7 Raze din Lemuria, de unde fusese salvat de zei, cand s-a scufundat continentul  si adus in Cusco cu o nava zburatoare incarcata cu alte obiecte pretioase pentru zei.


Discul asta de aur era cel mai de pret obiect al zeilor si se pare ca era " cheia" cu care functionau  portile stelare ( Stargate ) ale zeilor. Legenda spune ca  atunci cand spaniolii au intrat in Cusco si au inceput sa macelareasca populatia, un preot numit aramu Muru, care pazea Templul Soarelui , a luat discul si a rupt-o la fuga. S-a dus pana langa Lacul Titicaca si s-a oprit la Hayu Marca, unde locul era pazit de " gardieni". Cand ei au vazut discul de aur, imediat au aranjat o " ceremonie" speciala in fata portii . Ritualul a deschis poarta si s-a vazut o ceata albastra, iar " preotul " a trecut prin poarta si nu s-a mai intors niciodata. De atunci poarta a luat numele de Aramu Muru.
      Dupa ce spaniolii au ajuns la Aramu Muru, ei au distrus-o, pentru ca era lucru diavolesc, se stie. 
Acuma, Aramu Muru era nume de zeu toata ziua. " Preotul" era descris de incasi ca avand trasaturi caucaziene, piele alba si ochi albastri , exact asa cum apar zeii in forma lor umana. Niciodata zeii nu si-ar fi lasat cheia portii stelare pe mana oamenilor : face sens ca au trimsi pe unul dintre zei sa pazeasca asa obiect pretios, pentru care istoria ne spune ca s-au dus lupte grele intre zei.


Asta este ceea ce a mai ramas din Templul Soarelui ( daramat de spanioli, pentru ca incasii se inchinau la demoni. Asta e clasica pentru crestinii spalati pe creier cu religia : numai Gizasul lor e ala bun si adevarat, restul sunt niste fake-uri ), peste care s-a construit Manastrirea Santo Domingo . Zidul negru este cel ramas, impreuna cu un perete original pe care se mai pot vedea gaurile unde au fost atarnate sforile de aur care sustineau discul de aur.


Tot istoria ne spune ca , Complexul de la Coricancha se intindea pe km intregi in centrul orasului, insa a fost complet distrus. Indienii spun ca orasul Cusco, de dinainte de venirea spaniolilor era aproape complet alt oras. 
Am luat poza in Platza de Armas in centrul Cusco : chiar langa turnul bisericii, in stanga, se vede o strada pe care se fac sapaturi si e inconjurat locul cu plastic alb. Acolo au vrut sa repare niste tevi si au dat de ziduri construite in stil zeiesc, exact ca cel de pe Hatunrumiyoc si umbla vorba prin targ ca ar fi ramasite din Corichanca Complex. Partea proasta este ca nu s-a luat nici o masura sa prezerveze zona si sa faca sapaturi arheologice : pur si simplu s-au facut ca nimic nu s-a intamplat si continua sa repare strada .
Au si ei dreptatea lor : pai ar trebui sa demoleze intregul oras !


                           Asta este faimoasa strada, care e mereu plin ochi de turisti curiosi :


                             Asta e grup de japonezi . Pariem ca au si un doctor printre ei ?


Aici avem o mostra a orgoliului spaniol : zidul din stanga e zidul zeiesc, iar zidul din dreapta e zidul construit de spanioli, in incercarea de a demonstra ca si ei pot ...

Acuma, intrebarea de bun simt este : daca incasii au construit zidurile zeiesti, asa cum spun istoricii, care se tin de ideea asta ca orbu' de bata, cum se face ca spaniolii n-au reusit sa afle de la incasi tehnica de constructie ? 
 Nu de alta, insa cronicile ramase de la spaniolii care au intrat in Cusco, spun in clar si cu detalii cum au obtinut orice au vrut de la ei. Mai putin secretul de constructie a zidurilor, of course !  Daaa, si marmota invelea ciocolata in staniol !

Ca sa-i citez pe peruani : " zidul din stanga a fost facut de Inca, iar cel din dreapta de Incapable " ...


Zidul e construit cu caramizi din diorit, al doilea material ca duritate intalnit pe pleneta si sunt imbinate intre ele fara mortar.Faimoasa piatra in 12 unghiuri. Exista ( in alta parte ) pietre cu mai multe unghiuri decat asta. Asta e faimoasa piatra pentru care trebuie sa stai la coada ca sa faci poza.

In partea de jos a zidului exista acel sir de pietre mici puse din ratiuni tehnice. Pe zid se vad aceleasi urme de unelte, ca si cand piatra a fost moale si a fost modelata.
                                     Pentru comparatie, asta e zidul facut de spanioli :


Istoricii spun ca zidurile zeiesti au fost construite de incasi. Conform cu instructiunile istoricilor, asta este zidul construit de pre-inca( zidul cu caramizi rotunde ).

 Eu vad ca cineva a incercat sa construiasca folosind caramizile din zidul zeiesc ( caramizile zeiesti sutn spatiate intre ele si lipite cu mortar ). De unde rezulta ca, constructorul a trait dupa incasi, din moment ce le-a folosit caramizile ! Deci zidul asta nu are cum sa fie construit de preincacii care au trait ... dupa incasi !  Penibil.


Asa zisa constructie " pre-inca" . Mai degraba asta e constructia facuta de incasi dupa plecarea zeilor .


                                     Pe piatra din zid, gasim un amanunt interesant :


                                      Fix in mijlocul pietrei, e incastrata o scoica !


Asta ! E dovada vie ca zona a fost canva scufundata in ocean, exact asa cum spun indienii Hopi ca s-a intamplat : s-a scufundat Lemuria si Atlantida, iar zeii au ridicat de pe fundul oceanului " continentul nou ", America de Sud si Nord.

                  
                 Khafre Temple, Egipt are acelasi stil de constructie zeiasca :                                                 Alaca Hoyuc, Turcia :
                                                    Keramikos, Grecia :
                    Hatunrumiyoc face o curba ( se curbeaza inclusiv pietrele din zid ) ...


                                         ... si cotim pe Inca Street, tot cu ziduri zeiesti :


Aici lucrurile devin si mai interesante : gasim in ziduri simbolurile zeilor principali ! Pe vremea incasilor, se puteau vedea toate cele trei simboluri ( sarpele si puma sunt inca vizibile, insa condorul care zbura deasupra lor, in varful zidului, a fost distrus de spanioli, care au folosit pietrele pentru a construi Catedrala din Plaza de Armas ). 

Astea sunt pozele dupa simbolurile zeiesti din zid :


In timpul solstitiului de vara, simbolurile zeiesti din zid sunt iluminate. Pentru ca simbolurile sa straluceasca, incasii au poleit cu aur simbolurile zeiesti din zid.


                                                         Gaseste puma in zid !


                                                            Si acum sarpele :


                                                      Gaseste sarpele in zid !


                                                      Detalii din zidurile zeiesti :


                    si urme de unelte, in piatra care a fost moale cand au construit zidul :


                               Ca sa aveti o idee despre marimea pietrelor de pe Inca Street :


Acuma, ca am admirat zidul, putem sa ne plimbam prin Saint Blass District, sa cascam gura la suveniruri :


 Mda, pentru unii e fabulos si au zburat jumatate de glob ca sa vada asta, iar pentru altii e banalitatea zilnica :
5 comments:

  1. Multumim. Este extraordinar...o calatorie a mintii si imaginatiei pentru noi, privitorii. Mi-ati infrumusetat aceasta zi, mohorata, de noiembrie bucurestean. O zi frumoasa sa aveti !

    ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.