Doctor Yourself

Friday, November 21, 2014

Floating Island

                                                       Ca sa vizitezi Floating Island ...


... trebuie sa mergi in port si sa platesti o barcuta, sau sa iei un tur care e mai ieftin, dar pierzi ore bune, ca te duc aia pe unde vor ei, vrei nu vrei.


                                   Fiecare insula are la ponton barcuta ei si plimba turistii :


                       Pe malurile lacului, toate dealurile sunt pline cu urme ale vechilor terase :
Si mergi cu barca printre tufe de totora ( un fel de trestie din care indienii uros isi construiesc insulele plutitoare ).
                                                Asta e punctul de control ...


                                   ... unde trebuie sa aratam biletele de intrare pe insula :
        Dupa ce mai mergem vreo zece minute, vedem la orizont insulele asezate in semicerc :


Povestea e ca populatia uros considera ca e cea mai veche in zona, insa au fost invatati de aymara si quechua si in urma luptelor au fost fortati sa se refugieze pe lac, unde au ramas pana in zilele noastre. In zilele noastre, nu pre agasesti populatie uros, ca s-au amestecat cu aymara si si-au uitat limba. Toti vorbesc aymara, nu uros.


Uros spun ca se trag dintr-un oras de acum cateva milenii , care a existat pe locul unde e acum lacul , iar ei se considera proprietarii lacului. Uros spun ca au sange negru din cauza ca nu simt frigul si se considera fii Zeului Soare ( pai la fel ziceau si indienii din Cusco ! )


Uros considera ca nu sunt diferiti de rasa umana , au sange negru, nu simt frigul si sunt invulnerabili la inec si au existat inca de dinainte ca soarele sa fie pe cer.
 Uros se inchinau la doi muncti numiti Insula Soarelui si Insula Lunii, iar pe aceste doua insule erau consturite altare pe care uros sacrificau pesti. Acum sunt abandonate, pentru ca uros nu mai exista, ei si-au pierdut limba, traditiile si cultura, prin incrucisare cu aymara.  Unii spun ca uros nici nu mai exista si indienii aymara si quechua le-au luat locul pe insule, ca sa atraga turistii .                              Turnul de observatie, din care isi trimit mesaje de la o insula la alta.


Astea sunt insulele de totora, ancorate cu pietre si peste care tot adauga papura, ca sa nu se scufunde.


                                          Un mic bazin de pescuit la marginea insulei.


                          Astia sunt ce a mai ramas din uros ... daca a mai ramas ceva.


                            Ei ne-au spus ca locuiesc trei familii pe insula, cu tot cu puradei :


Astia nu arata ca niste puradei la joaca in curte acasei, cum nu sunt eu fata mare !  Mai degraba sunt puradei imbrcati in haine de sarbatoare, cu grija sa nu se murdareasca, pentru ca trebuie sa primeasca turistii in vizita.
N-am vazut ca puradeii sa aiba jucarii pe insula, ori loc unde sa se joace, ca orice plod.. Pur si simplu alergau dintr-un colt in altul al insulei : plozii erau  " la serviciu ".


                                                     Mascota insulei ...


... legata cu sfoara. am incercat sa negociez cu ei sa elibereze pasarea, da' n-au vrut. niste jeguri de oameni, care chinuie animalele.


De aici lucrurile incep sa puta : tanti ne tine o lectie de geografie si era pregatita cu material didactic. Zau ? Da' ce crezi, ca mie nu-mi functioneaza Google ?


Ni s-a aratat o pasare mumificata si ni se spune cum gatesc pasari si pesti pe care le vaneaza. Mda, si marmota invelea ciocolata in staniol ...


Asta e pasarea. Am vazut-o si pe blogul unui roman ce are ceva agentie de turism in Roamnia si care a fost in Peru acum cativa ani si era foarte incantat de felul in care traiesc indienii pe insulele plutitoare. Din nefericire, omul n-a inteles ce a vazut in jurul lui : ca nu locuieste nimeni pe insule, ci vin aici si mimeaza asta, ca sa atraga turistii. Turist trap .


Asta este locuinta familiei, care arata oricum, numai a loc in care chiar se locuieste permanent, nu. Astia au cateva haine de schimb si de verem rea atarnate pe pereti si atat. Cand locuiesti ( mai ales in asa spatiu stramt ), ai o gramada de lucruri adunate claie gramada, dar care lipsesc de aici.


Nici urma de obiecte necesare traiului de zi cu zi !  Astia vin aici la program de vizita cu turistii si se prefac ca asta e casa lor.


Bucataria arata ca un muzeu. Nimeni nu gatea desi era aproape pranzul si aveau si puradei. Totul era aranjat ca la muzeu, nimic nu arata ca acolo chiar functioneaza o bucatarie.


Asta a fost tot, acuma scoateti banii si cumparati suveniruri ! Tot felul de nimicuri la pret triplu cat se gaseau pe mal. Din politete am cumpara o atarnatoare la chei, insa astia insistau ca tiganii nostri. si ne ziceau, hai cumpara asta, si cealalta, hai " colaboreaza" cu noi, de nu mai stiam cum sa ne urcam mai repede in barca si sa scapam de insistentele lor.


                       Barcile lor erau facute tot din totora si impodobite cu capete de puma :


                                                         Panou solar :


De aici, voiau sa ma duca pe insula Taquille si " la capitala". Adica o insula mai mare unde aveau ei administratia si o piata cu tarabe pentru turisti. No thanks, mi-a fost suficient cata tzeapa mi-am luat venind sa vad insulele plutitoare !


Taquille nu ma intereseaza, ca voiam sa merg la Aramu Muru. Am vazut, ma-m alamurit ca insulele plutitoare sunt o facatura intens promovata ca sa traga turistii, acuma vreau sa plec in Puno sa-mi vad de treaba mea.
                                                      Inapoi in port ...


                                             ... luam o bicicleta taxi pana la hotel .No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.