Doctor Yourself

Thursday, February 6, 2014

Dezapezirea in Canada

                                                       Aranjati-va cu grija, faceti-va frumoase ...


                                                      ... ca mergem sa ne plimbam  prin Rai ...


                                                     ... impreuna cu Veverita Latratoare !


                                                                Luati-va prietenul in lesa ...


                                                                 ... boracu' subsioara ...


                                                  ... si luati un loc in masina  degerata  !


Inainte de a pleca, rugati-va fierbinte la zeul preferat, sa nu intre in noi vreun dobitoc : cand ninge sau ploua in Rai, e dezastru pe sosele, se cocnesc masinile ca ouale de Paste !


                   Cum ziceam, fiecare sofer inchina matanii la zeul preferat : la Sfanta Fecioara a evreilor ...


     ... sau la Sfantul Elefant al indienilor. Eu il prefer pe Sfantu' Raton al canadienilor, pe care l-am atarnat de oglinda ...


  ... si e foarte eficient in a ma feri de dobitocii cu carnet de sofer !  Aia care pun frana la fiecare 50 de metri, in plina viteza pe autostrada ...


                    In Rai a nins vreo 30 cm de zapada si fiecare e dator sa-si dezapezeasca singur prispa  :


                      ... asa ca lopetile sunt asezate strategic, in mormanul de zapada, la indemana :                            

                                             E ingrozitor de frig ,  puteti vedea cu ochii vostri :


                                                Atarna sloiurile de gheata, pana la pamant :


Dar asta nu-i impiedica pe canadieni sa " construiasca " si pe timpul iernii. Baracile lor decarton, cu pretentii de case, pot fi montate si iarna, ca n-au nimic.


Oricum le vor roade ratonii si veveritele, le infiltreaza coloniile de furnici si incontinuu repara la ele :


Dezapezirea functioneaza asa : merg cu plugul pe autostrada si culeg zapada, o incarca in remorci si o duc departe. O culeg automatizat, nu cu lopata, ca in Evul Mediu. Imprastie sare si antiderapant, soseaua ramane curata :


Pe soselele importante culeg zapada doar de pe carosabil,  iar pe margini raman mormanele asa cum au picat din cer. Povestea aia cu dezapzirea ca in filme, pe care romanasii o povestesc oricui ii asculta, e basm. Ea se face doar pe autostrazi, nu pe toate cararile.


                                       Pietonii circula pe carare, printre mormanele de zapada :


Acuma, aplaudacii din Canada mananca cacat si ii prostesc pe cei ramasi in Romania, cum vine tractorasul dotat cu lama si curata trotuarele, ca sa aiba canadienii pe unde umbla. Ce " uita" sa spuna, este ca trebuie sa platesti din buzunarul tau tractorasul, ca sa-ti curete trotuarul din fata proprietatii ! 

Exista lege care obliga proprietarii sa curete trotuarul din fata proprietatii si multe magazine isi trimit angajatii c u lopata si punga cu sare, iar blocurile platesc tractorasul, iar costurile se regasesc la plata intretinerii .


Asta e strada chiar in centru ( Yonge / Eglinton ), insa nu este artera principala si prin urmare, nu s-au deranjat sa curete zapada de pe sosea. Nici macar nu au trecut cu plugul sau sa dea cu sare, asa ca toata mazga a ramas pe carosabil .
Dezapezirea aia ca in filme se intampla doar pe autostrazi , artere principale si in visele umede ale romanasilor care vand gogosi celor ramasi in Romania.


In capatul strazii, se vede Yonge, la 5 minute de mers pe jos de Yonge / Eglinton, intersecte majora in Toronto, zona cu zgarie nori si fite. Zapada este asa cum a picat din cer ...


La Yonge / Sheppard, zona centrala, asa aratau soselele de langa artera principala : au treut cu plugul, dar nu au pus sare.


                           Canadienii inoata prin magza de pe trotuare, tot langa Yonge / Eglinton :


Asa aratau trotuarele la Don Mills, inainte de a se topi zapada : troturaul nu era in fata usii nici unei proprietati particulare, ci doar pe domaniul public.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.