Doctor Yourself

Wednesday, January 8, 2014

Frig polar


Asa arata masinile care se baga in priza, casa nu le inghete motorul pana iesi din magazin.

Abia am scapat de inghetul ala teribil, ca acum am dat de frig : in tara asta e ca in bancurile cu prosti.  Zice ziarul, ca vine un val de frig periculos, care se imprastie in USA .


                      Frigul a lovit in New York, Washington, Atlanta, Nashwille si Birgmingham .


                        Bineanteles ca frigul a sosit si in Canada, ca doar nu degeaba traim in frigider :


Ieri ne-am trezit in torontesti cu -25 C de dimineata, dar care, din cauza vantului, se simteau ca -39 C. Noi putem sa zicem linistiti -40 C, ca nu trebuie sa avem grija sa speriem populatia.


Era atat de frig, incat se auzeau bubuituri ciudate, iar vantul te lua de pe picioare. M-am dus pana la colt sa-mi iau ziarele, si m-am tinut de toti stalpii intalniti in cale.Lesson learned, ca azi nu mai ies din casa, desi avem acelasi vant oribil si -15 C de dimineata.


Enviroment Canada spune ca fenomenul cu bubuiturile este foarte rar in Ontario, dar a fost raportat recent in Toronto, datorita temperaturilor scazute.
Oamenii au inceput sa anunte pe Twitter si Facebook ca au fost treziti din somn de bubuituri puternice, dimineata devreme in 7 ianuarie si 3 ianuarie.

Sunetele asemanatoare exploziilor  sunt numite stiintific cryoseisme si sunt cauzate de crapaturile in solul sau piatra inghetata saturata cu apa sau gheata . Solul poros din Ontario permite apei sa se infiltreze si cand va ingheta, solul se va expanda.
Presiunea din sol este eliberata si se creeaza un sonic boom. Este un fenomen cu adevarat rar, insa se intampla.

              
                                          Si cand e atat de frig, incepe haosul in Torontesti.


E aeroportul Pearson din Torontesti, calatorii au fost avertizati sa se astepte la asteptari lungi in temperaturi scazute, in timpul aglomeratiei de dupa amiaza.

In Torontesti, au inghetat tramvaiele ( 35 din 195 ) si a trebuit sa fie scoase din serviciu , din cauza ca frigul le-a stricat sistemul pneumatic ce controla usile si franele tramvaielor invechite ( avem niste tramvaie din cine stie ce secol. tramvaiele alea vechi din Bucuresti, care au fost duse la casat, eh, le regasiti in Toronto : arata identic ).


Aeroportul Pearson a fost fortat sa opreasca zborurile care veneau din North America , agravand haosul de la terminale, unde sute de calatori au fost blocati ore in sir iar politia a fost chemata de cateva ori  ca sa restaureze ordinea la caruselul de bagaje si la birourile de check-in.

WestJet avea  4.500 calatori blocati pe Pearson si era dificil sa le gaseasca hoteluri in care sa se adaposteasca. Oficialii aeroportului au declarat ca deciziile de oprire a zborurilor au fost luate din cauza vantului si frigului extrem.

Frigul a fost atat de oribil, incat a fost o ingrijorare de safety ca sa permita muncitorilor sa mute bagajele calatorilor afara.
Pana la ora 10 a.m, avioanele care veneau din North America au fost tinute in aer , redirectionate sau intarziate. Plecarile au fost permise de la ora 8 a. m.


Politia a fost chemata la terminalul 1, ca sa calmeze un barbat agitat la caruselul cu bagaje. Ceva mai tarziu, au fost chemati din nou la terminal, dupa ce 800 de oameni au inceput sa fie abuzivi cu personalul aeroportului.
Ceva mai tarziu, politia a fost trimisa sa ajute 300 de pasageri sa-si gaseasca bagajele. Oamenii au devenit iritabili si tipau la personalul aeroportului, a declarat politistul. Nu s-au facut arestari, ci doar i-au calmat pe oameni.


Trenurile in oras au avut intarzieri, unele mai mult de 90 de minute, altele 40, din cauza ca frigul le-a afectat franele.

CAA din South Central Ontario a primit mai mult de 6.000 apeluri pentru serviciile de intretinere a bateriilor de masina. In 24 de ore, au primit 2.500 - 3.000 apeluri si au avut prioritate soferii care erau blocati in frig si zapada.


                                                         In USA e acelasi cosmar inghetat :


In USA e suficient de frig, incat sa determine un prizonier evadat din puscarie, sa se intoarca in inchisoare.
Un nene a evadat din inchisoare ade minima siguranta din Kentuky. Temperaturile au scazut mult sub zero grade, iar omul s-a dus la un hotel unde a cerut la receptie sa cheme politia.


Purtatorul de cuvant al politiei din Lexington, a declarat ca Robert Vick, 42 de ani i-a spus angajatului de la receptia hotelului ca vre asa se predea, ca sa scape de frig ( era imbracat in pantaloni de la uniforma din puscarie, plus o camasa si o jacheta ).
Vick a fost verificat de paramedici si apoi dus la inchisoare.


                                       In Canada e atat de frig, incat au inghetat ratele pe lac.


                           In  St. Catharines, Ontario, pompierii au salvat o rata prinsa in gheata lacului.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.