Doctor Yourself

Wednesday, January 22, 2014

Educatia pentru turme


Chiar mai exista naivi pe aici, care fabuleaza despre cum scoala este pentru educatia puradeilor ? Sper ca nu ! Scopul sistemului de invatamant este de a indoctrina plozii si de a-i dociliza , astfel ca la finalul celor 12 ani de incarcerare, plodul bacalaureat sa fie perfect modelat pentru viata de sclav pe care o are in fata. In schimbul diplomei de bacalureat, plodul tau e tranformat intr-o vita docila care renunta la gandirea critica, in favoarea autoritatii de orice fel.
       Iar pentru a obtine asta, e imperioasa nevoie sa fie distrusa gandirea critica pe care orice plod o are in mod natural ( celebra intrebare " de ce" , cu care isi exaspereaza parintii ). Distruge-i capacitatea de a gandi ( de a se indoi de tot , a pune intrebari si a cauta raspunsuri ) si fiinta respectiva va deveni de plastilina. Inlocuieste-i gandirea critica cu " gandirea de turma " ( tiparele de gandire induse de dresaj ) si omul va fi doar o marioneta in mainile dresorilor de minti umane. Uite-te in jur si constata cum vitele incaltate nu pot gandi singuri, ci doar tot rotesc niste mituri si cliesee de gandire cu care au fost indoctrinati : altii gandesc pentru ei ! 
Asta este produsul sistemului de invatamant. Asta vrei pentru puradelu' tau, sa ajunga un handicapat mintal ce nu poate evalua realitatea in care traieste si nu poate gandi singur, ci doar asteapta ca autoritatile sa handeasca in locul lui si sa-i dea gta dumicat ?

Acuma, e o naivitate absoluta sa fabulam ca vaaai, sistemul din tara noastra e mai bun decat sistemul de invatamant din alta tara !  Sigur ca daaaa , iar eu o am mai mare decat a ta !
Micile diferente intre sistemele de invatamanat din diferite tari sunt absolut irelevante, sunt doar pentru luat ochii parintilor prosti. In realitate, scopul invatamantului pentru turme, este de a distruge mintea copiilor si de a-i dociliza si obisnui cu viata de sclav ce le este destinata in societatea umana : restul sunt vrajeli ieftine.
E simplu : primul lucru pe care plozii il invata la scoala, este ca sunt prizonieri car enu au scapare si vor nu vor, trebuie sa se conformeze regulilor si prezentei obligatorii in inchisoarea copiilor, pana ce le va fi infranta cerbicia si nevoie naturala de libertate. Pana vor deveni docili ca oile ( uitati-va in jur la adulti, si veti vedea rezultatul ! ) . Exact : docilizare !

Urmatorul lucru pe care il invata plozii la scoala este sa se supuna in fata autoritatii, care are intotdeauna dreptate. Nu chestionezi autoritatea ( profesorii, manualele ), ci te supui, daca vrei sa-ti fie bine. Obedienta e cheia. Nu conteaza ce gandesti tu, ce crezi si ce dubii ai tu : tot ce se cere de la tine este sa memorezi niste informatii, pe care sa le poti regurgita la comanda si vei fi rasplatit cu o nota mare. Asta e tot ce conteaza : sa fii un papagal !
Scoala e religia societatii moderne : plozilor le este predata DOAR dogma stiintifica acceptata de sistem, iar orice alte dovezi care o contrazic, sunt complet ignorate. Asta nu e stiinta, ci religie, iar plozii sunt dresati sa creada DOAR ce li se sune oficial. Tot ce nu e oficial sustinut de sistem, nu exista, sau nu e adevarat, sau e Bau-Bau .Gadirea critica e descurajata si suprimata : tot ce se astepta de la puradelu' tau, este sa fie un bun papagal, iar plozii se vor adapta rapid, ca sa isi faca viata mai usoara si mai suportabila.
Ca nu e deloc simplu cand esti la mana altora ( profesori si parinti ) care te forteaza sa te comporti cum vor ei : tot ce iti ramane este sa te adaptezi.

Asta e momentul in care plodul intelege ca are fix doua variante : mimeaza si face ce i se impune si ce se asteapta de la el, pentru ca e la mana altora si asta e metoda de a-si face viata usoara pana va creste mare si va scapa de cei care au putere de decizie pentru viata lui. Faci pe prostul pana ramai asa ( pe asta si mizeaza sistemul de invatamant ), mai ales cand nu esti dotat cu o inteligenta sclipitoare si 12 ani de docilizare fortata si interzicere a gandirii critice te vor transforma intr-o vita incaltata.
      A doua varianta este sa mimezi ce ti se impune, dar sa intelegi ca esti liber sa gandesti ce vrei, sa crezi ce vrei si sa gandesti critic, doar ca trebuie sa fii suficient de inteligent incat sa nu o spui cu voce tare si sa nu o arati cui nu trebuie ( profesorilor si parintilor - daca te-ai pricopsit acasa cu doua vite incaltate ). Sunt foarte putini copii care inteleg singuri si pot sa faca asta : e nevoie de o inteligenta stralucita care ii va ajuta sa scape de brainwshingul ce le este aplicat in scoli si societate . Cum astia sunt exceptiile, nu ma voi referi la ei, ci la majoritatea, cei ale caror minti sunt distruse de sistemul de invatamant pentru turme.

Cum ziceam, scoala nu are nici o legatura cu educatia, cu invatamantul. Scopul scolii nu este sa-ti invete puradelu', ci sa-i distruga independenta si gandirea critica, fapt pentru care scoala este unul din cele mai periculoase lucruri din societatea umana.
Cat de idiot trebuie sa fii, sa iti declini dreptul de a-ti educa plodul, in favoarea unui sistem, al unor straini care o fac pentru bani si asupra carora n-ai nici un control ( nu stii nici cu spatele cum modeleaza astia creierul plodului tau ) ?   Tuturor parintilor care isi trimit plozii la inchisoarea copiiilor pentru a le fi distruse mintile, le doresc ca plozii sa se destepte atunci cand vor creste si sa inteleaga ce le-au facut parintii si sa scuipe pe ei cu dispret, dupa cum merita !
Ah, tu nu stiau ca de fapt scola iti distruge mintea copilului ? Pai cu atat meriti ca plodul sa scuipe pe tine : pentru ca nu intelegi pe ce lume traiesti, desi esti la o varsta adulta. Ca doar nu astepti sa fii respecatt pentru ca nu intelegi ce se intampla in jurul tau, nu  ? !

Scoala din zilele noastre nici macar nu se mai deranjeaza sa pretinda ca scopul ei este invatamanatul. Nu. Ca oricum nu conteaza ce invata plozii in 12 ani de scoala, e doar pierdere de vreme. Scoala e doar inchisoarea copiilor si baby sitter gratuit pentru parintii care accepta ca niste straini sa le educe plozii ( ca pe ei ii doare in coor ). Nu-mi spuneti ca nu va permiteti sa va educati plozii, pentru ca trebuie sa mergeti la serviciu : pai ce pana mea, inainte sa puiti, n-ati stiut ca nu va permiteti  ?
Inteleg ca e regula generala sa te intinzi mai mult decat iti intinde plapuma, iar consecintele si nota de plata se face pe spatele plozilor.

200.000  de puradei de la scoala primara nu au fost capabili sa indeplineasca standardul minim in citit, scris si matematica.


In jur de 767 de scoli primare nu au fost capabile sa-i invete pe plozii de 11 ani, notiunile de baza : aproape cu 50 % mai multi plozi needucati, decat anul trecut.
1 din 4 puradei din intreaga Anglie ( 129.000 )au plecat din scoala in iulie fara sa indeplineasca nivelul minim aratat mai sus. Cele 767 de scoli vor fi inchise, pentru a combate subperformanta cronica.


Seful de la sypermarketul Morrisons critica scolile pentru ca tinerii ce aplica pentru un job la el, nu pot silabisi sau sa faca adunari.


Cam asta e situatia sistemului de invatamant din intreaga lume : la scoala se ocupa cu orice altceva, numai cu invatatul nu. Ce drcau' invata astia in 8 ani de scoala, daca nu sunt in stare sa faca o adunare simpla ?
Dar pana la urma, majoritate alucrurilor care se invata in 12 ani de scoala, sunt complet inutile. Lectii memorate, date, cifre, razboaie, lectii de mate  : nimic din toate astea nu ne mai amintim si nici nu ne-au folosit in viata. si atunci, de ce sa chinuim plozii sa memoreze niste lectii fara sens ? Pentru ca da, nu au sens, atata vreme cat nu iti este descrisa imaginea de ansamblu si nu se interconecteaza disciplinele, astfel incat sa faca sens. Sunt doar  pise dintr-un puzzle pe care niciodata elevii nu sunt invatati sa il completeze, si doar sunt pusi sa memoreze niste informatii care nu fac sens luate separat.
    Si in fiecare an se raiau aceleasi lectii, aceleasi informatii, iar si iar si pana la absolvirea scolii, se uita tot. Nu esti lasat sa descoperi singur, sa cercetezi in directia in care esti interesat si sa faci conexiunile necesare, pentru a intelege ce inveti.

Se presupune ca scoala, in acei 12 ani, pregateste plozii pentru viata. Intra-adevar, ii pregateste perfect pentru a fi niste sclavi docili si fara gandire proprie. In rest, absolventii sunt complet nepregatiti pentru viata, nu stiu de nici unele, nu stiu ce ii asteapta si vor invata totul pe propria piele, prin metoda incercare-eroare.
Habar nu au cum functioneaza societatea, cum functioneaza relatiile dintre oameni si care e realitatea in care traim, pentru ca scoala nu le sufla o vorba despre asta. In cel mai fericit caz, doteaza absolventii cu o diploma cu care isi pot practica meseria ( dar asta e universitatea, si nu cei 12 ani de scoala ).
Cand insa toata lumea detine o diploma de universitate, este firesc ca ea sa valoreze cam tot cat un sul de hartie igienica.


Chiar inainte de Anul Nou, Prince Anderw a dat un interviu pentru The Telegraph in care a vorbit despre cum criza economica alimenteaza cu studneti universitatile din Anglia.


Adevarul este ca piata muncii nu are nevoie de atat de multi profesionisti cu facultate, pentru ca majoritate ajoburilor din economie, sunt pentru nivelul Nea' Caisa cu 8-12 clase . Prin urmare, jumatate din absolventii de universitate din Anglia, sunt someri, iar alte sute de mii sunt in scoli m,uncind sa obtina diploma aia inutila.

Situatia este similara in Canada, unde 41 % dintre adultii canadieni au obtinut " tertiary qualification" - cel mai mare procent dintre tarile OECD. In timp ce numarul canadienilor detinator de diploma de universitate, creste continuu, canadienii sunt in topul tarilor OECD pentru cel mai mare  numar de absolventi de universitate care traiesc in saracie.


Canadienii se planga ca taxele scolare din universitati sunt exorbitante ( pai dupa USA, suntem primii din lume la scumpetea taxelor scolare ), insa asta nu ii impiedica sa se imprumute de la banci , ca sa isi plateasca taxele scolare.
 Prin urmare, tara este plina cu universitati si continua sa creasca numarul canadienilor someri, detinatori de diploma universitara si nu dau nici un semn ca s-ar opri din a cumpara diplome inutile si la un pret exorbitant.  Asa se intampla cand nu intelegi realitatea din jurul tau.


Chiar inainte de 2006, cand inca nu era criza, recensamantul arata ca un sfert dintre tinerii canadieni detinatori de diploma de universitate, aveau joburi care nu necesitau una.


Si daca tot e inflatie de diplome de universitate, de ce nu ar profita angajatorii ? Decat sa angajez un natang sa asambleze doua piese, prefer sa angajez un absolvent de universitate, pe care il duce capu' mai mult, si va presta omunca superioara.
In urma cu 2 ani, saitul de joburi CreerBuilder.ca a intervievat 415 manageri de angajari de la firmele private si a gasit ca 36 % au angajat absolventi de facultate pentru joburi care necesitau doar diploma de liceu. Efectul este ca erodeaza valoarea diplomei de universitate, care e vazuta ca biletul de acces in clasa de mijloc.
Cand toata lume adetine o diploma de facultate, este normal ca ea sa se devalorizeze : daca o gasim pe toate gardurile, nu mai valoreaza nimic.


Daca detii o diploma de master, asta e si mai rau pentru tine : conform cu un survey din 2011, National House Survey, rata de somaj pentru detinatorii de diploma de master este mai mare decat rata somajului pentru detinatorii de diploma de universitate.
cu cat esti mai scolit, cu atat nu mai are nimeni nevoie de tine, si e firesc, pentru ca pe piata muncii exista putine joburi care necesita pregatire inalta ( si ale ase dau pe pile ).


In urma cu doi ani, Jane Jacobs din Toronto, a dedicat un capitol din cartea " Dark Age Ahead" ,in a demonstra eroziunea calitatii universitatilor ( pai daca orice tembel poate obtine o diploma universitara ! ) intr-o cultura obsedata de diplome si nu de educatie.
Diplomele, nu educatia, au devenit principala afacere in universitatile din North America. Eu asa adauga ca fabricile de diplome sunt principala afacere din North America : asta e si motivul pentru care refuza recunoasterea diplomelor imigantilor ( ca sa-i forteze sa cumpere diplome canadiene, pe sute de mii de dolari, cat costa taxele scolare ). E vorba de bani, n-are nici o legatura cu educatia.


Nu, nu toti parintii sunt indolenti si accepta sa renunte la dreptul ( eu as zice " obligatia" ) de a-si educa plozii ! Mai sunt si puitori normali la cap, ce isi asuma responsabilitatea boracitului ( daca tot au decis sa puiasca ) : scrie ziatul ca o mama sta acasa si isi creste plozii.
Pai situatia asta ar trebui sa fie normalitatea si nu exceptia despre care sa scrie presa ! Ca e normal si de bun simt, daca puiesti, sa stai sa-ti cresti si sa-ti educi boracii, nu sa-i expediezi ziua intreaga in grija unor straini( bunica, bona, vecina, invatatoarea, etc ).


O fatatoare a decis ca cei 2 plozi ai ei , nu au nevoie de scoala, pentru ca ei pot invata " natural" , jucandu-se la computer si mergand pe afara.
Tanti Maryanna Jacobs, 32 de ani, se inscrie in noul val de puitori care refuza scoala traditionala, bazata pe curriculum si lectii memorate, in favoarea educatiei libere ( sa asam plozii sa se autoeduce ). si are dreptate, pentru ca autoeducatia este singura forma de educatie ce exista , restul sunt parodii jenante.


                                      Scoala nu este neaparat cel mai bun mediu in care poti invata.


Ambii plozi pot scrie si citi foarte bine si sunt la fel de avansati ca orice plod care merge la scoala. Ei invata lucruri in fiecare zi .


Plozii sunt curiosi in mod natural ( pana merg la scoala si le este distrusa nevoia de cunoastere ) si intreaba o gramada de chestiuni. Daca puitoarul nu le poate raspunde la intrebari, folosesc Sfantu' Google sau apeleaza la altcineva care ii poate ajuta.
In schimb, plozii isi petrec timpul cu puitorii, asa cum este firesc . Este trist cand auzi puitorii cum spun ca abia asteapta sa plece plozii la scoala, ca sa aiba si ei un moment de liniste.Daca nu vrei plozi in jurul tau, de ce i-ai facut ?


Refuzand sa-ti incercerezi plozii la scoala, ii tii acasa si le protejezi mintea, pentru a putea gandi liber si sa-i pregatesti pentru a deveni ntreprenori, in loc sa-i pregatesti pentru a deveni sclavii altcuiva.


Parte cruciala a educatiei echilibrate, este abilitatea de a-ti dezvolta gandirea critica  ( sa va traduceti singuri mai departe ).28 comments:

 1. Adevarul trist si dureros. Am facut 12 ani de scoala inutila ca sa pot sa ajung la facultate. La facultate au urmat 4 ani de scoala inutila , nonsensica si irelevanta ca sa poata sa mi se dea o `foaie frumoasa` cum ii zic eu la diploma , sau dreptul de a profesa. Toate astea ca sa ajung la bordul unei nave ca si cadet mecanic si sa invat in 6 luni mai mult decat in cei 16 ani prin scoli. Desigur a trebuit sa recuperez , si inca fac asta , tot ce era relevant pentru munca mea si scolile au refuzat sa ma-nvete. Da , unii o sa zica ``scoala e acolo doar sa te indrume , restul trebuie sa inveti singur``. Asa e , scoala de indruma. Si iti ocupa 16 ani din viata cu 6-7-8 ore de materii / zi + teme pentru acasa , teme de vacanta , referate , licente , etc. , incat nu mai ai timp sa inveti singur cand esti prea ocupat sa dai din gura cuvant cu cuvant ce ti se baga pe gat in scoli. Asa ca trebuie sa recuperezi dupa , daca mai poti.

  ReplyDelete
 2. Scoala e perfect inutila. Poti invata si singur acasa, intr-un timp mult mai scurt decat la scoala si poti invata lucruri ce intr-adevar iti pot folosi : inclusiv o meserie. Din pacate, sistemul nu pemrite sa profesezi, decat daca obtii o diploma din sistem ( dimploma care nu te invata nimic, insa nu conteaza ).

  ReplyDelete
 3. Scoala este o afacere in sine, poate nu asa de mult la nivelul scolii primare si eventual secundare. In schimb daca ne referim la studiile superioare si inflatia de diplome despre care am mai amintiti in trecut, atunci e foarte clar ca invatamantul e o afacere care variaza dupa puterea financiara a institutiilor academice.

  ReplyDelete
 4. ....pentru a face EDUCATIE aici NU trebuie lege ....adicà impunere fortatà DICTATURA a da cu biciul ....trebuie . o educatie si sensiblizare ca sà vinà din constiinta noastrà , prin respect si onoare ... numai ÏNVÄTÄTORII PROFESORII în scoli se face si cu emisiuni TV. explicate de specialisti psychologi , sociologi , medici cum tre. sà ne schimbàm si cum tre. sà ne comportàm / respectàm între noi ...........dar astàzi specialistii romani NU NU fac asta , pentru cà si ei au tràit în comunismul àla odios, numai în urà si dispret care persistà si azi , deci nici ei nu s capabili sà ne educe .......ar trebui sà plece prin alte tàri mult mai dezvoltate / civilizate si sà vadà cu adevàrat ce înseamnà a educa o populatie o educatie ALIMENTARA . SEXUALA , NONSEXUALÄ .. NATURA SCOALA . RESPECTUL .INTEGRITATEA ...etc ..... si repet ,cà numai ei specialistii au puterea de a schimba numai ei si numai ei .....deci dupà cum stim teoria ca teorie.. dar practica <>.........sau ne omoarà...(iar specialisti romani din ROMANIA adevàrati si îsi fac meseria cu pasiune ,care ne pot educa / schimba NU sunt primiti si ascultati ba sunt si fugàriti )........ dacà tineri studenţi de azi care sunt plecati în tàri mult mai dezvoltate si civilizate si sar întoarce (acasà ) cà prin comportamentul si seriozitatea proiectelor lor. sunt formatori de opinie cinstiţi pentru că au calităţi umane speciale, sunt buni academici şi au sufletul pur. numai ei pot educa si sensibiliza romanii , tiganii , ungurii...etc ... numai ei pot spăla păcatele şi pot înălţa ROMANIA în ochii LUMII .........dar mai dureazà de aici aniiiiii buni ..........pentru cà romanii generatia de ieri / azi în romania asta comunistà la capitolul educatie,,,,, este dezastruoasà ........... la noi unii pàrinti / profesori sunt VINOVATI DA...pentru cà îsi învatà ODRASLA sà triseze sà mintà si ca sà te descurci '' DRAGUL MAMEI / TATEI în lumea asta '' pe principiul numai cu spagà ca sà ti se deschidà usile ....cà ce sà facem... bani avem minte ce ne mai trebuie .....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Astea cu constiinta, respect si onoare sunt vise. Vita incaltata, cei cu IQ de babuin nu dau 2 bani pe asa ceva, ori pe bunul simt. Din caine nu faci slanina, oricat ar incerca invatatorii. Da, poti sa educi cu vorba buna si contiiinta, o persoana care DEJA ARE asa ceva ( ori cel cu IQ de babuin nu are ).
   Din nefericire, vitele incaltate sunt majoritare in societatea umana, iar vita nu stie decat de frica, nu de bun simt. Prin urmare poate fi constransa doar cu bata, legea.

   Tu ai iesit vreodata din Romanika ? Nu de alta, insa prea bati campii cu educatia alimentara, sociala si respectul din societatea occidentala. Pai occidentalii sunt si mai inculti decat romanii, si mai needucati din punct de vedere alimentar, si la fel de manipulati si prostiti de politicieni si corporatii ! Singura diferenta este ca occidentalii au fost dresati cu bata ( legea si politia ) sa respecte niste reguli de conduita, si de aici falsa impresie a celor care calca prima oara in Occident, ca vaaai, ce civilizati sunt astia !

   Delete
 5. Sunt de acord cu multe dintre lucrurile afirmate in articol. In cazul meu, in 18 ani de scoala (primara + generala + liceu + facultate + masterat), pot sa spun ca am invatat doar putine lucruri cu adevarat utile. Bineinteles, la inceput mi s-au dat anumite notiuni generale despre lume, viata si societate, notiuni care chiar mi-au folosit si mi-au permis cat de cat sa abordez domeniile care ma interesau, insa nu era nevoie de 12 ani pt asta. Nu era nevoie de materii peste materii, teme peste teme, lecturi si teme pt vacanta, referate, proiecte, licente, dizertatii etc, etc. Acele notiuni generale despre lume si viata puteau sa fie predate bine merci in cateva semestre sau maximum cativa ani si deci nu trebuia lungita treaba. Dar ce sa-i faci, se pare ca a trebuit sa manance si altii cate o paine...
  In facultate a fost oribil. La inceput chiar am crezut ca imi va folosi si ca ma va invata meserie, mai ales ca ajunsesem la o facultate considerata "cu traditie", insa curand mi-am dat seama ca acea imagine despre facultatea respectiva imi fusese indusa in cap prin propaganda si reclama. In realitate, nu am invatat prea multe lucruri practice pe acolo, ci numai si numai ingurgitare prosteasca de informatii fara sens pt a le regurgita apoi la examen in fata autoritatii de la catedra. Iar dupa ce examenul trecea, mai mult de 50% din datele si informatiile "tocite" erau uitate. In plus, dupa ce am terminat si am vrut sa ma angajez in domeniu, am constatat ca erau foarte multe lucruri care nu mi se predasera in facultate, care nici macar nu fusesera mentionate.
  Majoritatea celor de la serviciu au declarat ca au invatat multe lucruri practice intr-un an de serviciu, cat n-au invatat in 4 ani de facultate + 2 ani de master.
  In plus, e totatl adevarat ca in scoli si facultati se cultiva obedienta fata de autoritatea de la catedra. Nu cumva sa pui anumite intrebari considerate "incomode", ca deja esti pus la zid, amenintat cu nota mica in catalog, cu scaderea notei la examen sau chiar cu picarea examenului. Asa este cum spune impostorul cu patalama de la catedra si nu altfel.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cam asta e situatia peste tot, in toate sistemele de invatamant, dar cu mici variatiuni. In unele sisteme de prin tarile cu ifose, studentii sunt invatati ceva mai multa practica, dar tot nu stiu sa isi faca meseria, dupa absolvirea scolilor. Cu exceptia scolilor profesionale, absolventii habar n-au sa isi faca meseria pentru care s-au pregatit ( dar stiu sa traca examenele ) si prin urmare, e plin de incompetenti in toate domeniile.

   Sistemele de invatamant din orice tara, de fapt, sunt lagare de indoctrinare a plozilor, sub pretextul " invataturii". Care invatatura, e in mare parte inutila si streseaza copiii, care sunt vazuti ca o vaca de muls pentru angajatii din sistemul de invatamant.
   E asa cum ziceai si tu : lucrurile cu adevarat importante pe care un copil ar trebui sa le afle, pentru a fi pregatit pentru viata, scoala nici macar nu le pomeneste. In schimb, ii obliga sa memoreze informatii inutile, ca sa le ocupe timpul si sa aiureasca parintii, ca uite ce chestie tare stie odrasla ta ! Iar parintele imbecil se bucura si pune presiune pe copil, ca sa ia note bune la scoala, in loc sa intrebe scoala, " Ce dracu' faceti cu copilul meu ? "

   Cea mai mare si mai infioratoare mizerie pe care o fac sistemele de invatamant, este ca impun dogma stiintifica acceptata de sistem, ca fiind adevarata si singura valabila. Orice altceva nu este acceptat de sistem, se pedepseste chiar si daca pui o intrebare ( exact cum ziceai si tu ). Cei care deja lucreaza in domeniu, desi cunosc ( unii ) ca predau minciuni, nu indraznesc sa miste in front, ca sunt si ei pedepsiti ( isi pierd joburile, licentele de practica, sunt excomunicati din comunitatea stiintifica, etc ).
   Singura solutie este sa-ti educi copiii acasa . Iar pentru adultii care au scapat de scoala, singura solutie este sa dea delete la ce au invatat acolo ( in ce amai mare parte ) si sa se apuce de invatat temeinic, singuri, din surse necorupte .

   Delete
 6. " absolventii habar n-au sa isi faca meseria pentru care s-au pregatit ( dar stiu sa traca examenele )"

  Pai da, si noua in liceu ni se spunea ca trebuie sa invatam (a se citi "sa tocim") cutare lucruri doar pt ca ne vor trebui la BAC. Ce cacat de respuns mai este si asta? Bineinteles ca daca un elev nu era multumit cu genul asta de raspunsuri si insista cu intrebarile de tip "de ce?" sau "la ce-mi foloseste?" ,era imediat obligat sa taca, ba prin fraze gen "ce te-ai gasit tu mai destept decat programa scolara?" sau "stii tu mai bine ce e de facut decat mine, care am studii?"
  Raspunsurile astea gen "invata cutare lucru caci o sa-ti trebuiasca la Bac" sunt reductionisme abjecte. De parca intreaga mea viata ca fiinta umana s-ar reduce la regurgitarea unor informatii pe foaia de hartie in cadrul unui exemanen de 2 ore. Pai si dupa ce alea doua ore trec eu ce fac? Ce rahat mai fac cu toata informatia aia ingurgitata cu de-a sila? Atunci, toate chestiile acelea tocite nu mai sunt bune nici de sters la cur. E penibil si inacceptabil.

  "Sistemele de invatamant din orice tara, de fapt, sunt lagare de indoctrinare a plozilor, sub pretextul " invataturii"."

  Da, si eu sunt de acord ca in scoala sa se invete lucruri practice si cu adevarat necesare, lucruri care sa-i formeze elevului/studentului o viziune de ansamblu asupra lumii si vietii si care sa-i deschida apetitul pt citit carti. Si pt invatarea acestor lucruri nu-i nevoie de decenii peste decenii de carte, ci, dupa cum am mai spus si adineaori, doar de cateva semestre, maximum cativa ani.
  Pai de exemplu, in timpul scolii eu uram cartile. Le uram si nu-mi placea sa citesc mai deloc din cauza unor profesori idioti care ma obligau sa citesc carti despre subiecte pe care eu nu dadeam doi bani si care ma plictiseau.
  Tarziu, abia in facultate am descoperit bucuria lecturii si de atunci am citit in mod autodidact din diverse domenii (care ma interesau cu adevarat), lucru care mi-a facut mult mai mult bine decat toti anii de obedienta fata de autoritatile de la catedra (sau mai bine zis fata de impostorii cu patalama de la catedra).
  In plus, in scoala ni se preda 100% literatura romana si autori romani. Asta n-am inteles-o niciodata. De ce sa nu ti se predea si alti autori, din alte tari? Ni se preda si literatura asa-zis "nationalista", gen "Romania pitoreasca" de Vlahuta (desi asa se face de obicei in clase mai mici).
  Este suficient sa citesti si carti nationaliste scrise de catre alte natiuni si iti dai seama ca fiecaruia i se pare ca palaria lui e mai speciala; ca n-au cum sa fie toate cele mai speciale este de la sine inteles si ca chiar daca ar fi asa, atunci este doar un alt mod de-a spune ca nici una nu este de fapt speciala.
  Eu am citit ceva carti de literatura universala la viata mea si n-am putut sa nu ma intreb de ce nu le studiez pe acelea la scoala deoarece mie imi pareau niste carti foarte bune si de ce studiez in schimb niste autori romani nu prea valorosi, doar asa, din cauza ca erau romani...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Chiar asta face scoala, in mod intentionat : distruge in elevi orice dorinta de cunoastere. Si o face sistematizat, in doua mari etape :

   1 .face cunoasterea obligatorie si impune ce, cum si cat sa inveti. Ca fiecare copil are propriile abilitati si interese, ei vor sa descopere, insa scoala ii forteaza sa invete anumite lucruri, egal ca le place sau nu, egal ca le pricep sau nu. Duap primii doi ani de scoala, copiilor deja li s-a dezvoltat oroarea de invatatura si citit.

   2. Ii forteaza pe elevi, studenti sa invete fara a putea face corelatia intre materii sau nici macar intre lectii. Rezulta un non-sens, o informatie memorata si pe care o uita a doua zi dupa ce dau testele, tocmai pentru ca, elevul nu stie ce sa faca cu ea, nu ii foloseste la nimic. Atata vreme cat ii prezinti elevului o informatie fara sens, pe care il obligi sa o moemoreze, asteapta-te ca el sa dezvolte in scurt timp, aversiune pentru invatatura, citit si scoala.

   Daca nu poti conexa doua informatii deolalta, ca sa faca sens, atunci le stii degeaba. Ori scoala, tocmai asta dezvolta in elevi. Chiar si absolventii de facultate, sunt atat de limitati la strict materia pe care au invatat-o, incat nu pot face corelatii interdisiplinare. ADICA LE SCAPA FIX ESENTIALUL.
   Daca incepi si inveti singur o ceva, pe masura ce conexezi informatia, constati ca te duce la alta informatie, la alt domeniu, pe care vei vre asa-l cercetezi, ca sa intelegi mai multe ( si te dezvolti intelectual pe mai multe planuri ). Totul este conexat, insa sistemul scolar tocmai asta reteaza in elevi : capacitatea de a intelege si a conexa informatia. Unii oameni isi dau seama de asta , altii raman fixat doar in ce au invatat la scoala si nu vad mai departe de ochelarii de cal ce le-au fost asezati pe nas in facultate.

   Literatura romana este execrabila. Eu n-am putut sa o citesc de nici un fel. Nici eu nu intelegeam de ce se cramponeaza scoala sa ne predea o literatura de o calitate mizerabila, in loc sa ne predea literatura straina, care era mult mai placuta. Adica ok, asta-i realitatea : nu suntem buni la literatura, dar ar trebui sa accceptam asta, nu sa ne furam singuri caciula.

   Delete
  2. Ok, insa problema este ce facem, cum depasim aceasta stare de lucruri? Se poate ea schimba sau nu?
   In opinia mea, cel putin deocamdata, sansele de schimbare sunt slabe, foarte slabe. Asta pt ca majoritatea oamenilor sunt indoctrinati, spalati pe creier cu ceea ce au invatat fie in scoala, fie pe acasa si pot opune astfel rezistenta la schimbare. Si sa incerci sa-i educi pe aia, sa le explici cu argumente si dovezi factuale, e ca si cum ai vorbi cu peretii. Ba poate te mai alegi si cu vreo cateva injuraturi sau palme din partea turmei care opune rezistenta schimbarii.
   Cred eu ca in majoritatea cazurilor, o educatie este eficienta doar daca incepe sa fie aplicata inca din stadiul de pruncie. Deci poate cu generatiile urmatoare sa se schimbe ceva; cu astea de acum, dupa cum spuneam, slabe sanse.
   In plus, am avea de infruntata opozitia politicienilor, a birocratiei, politicieni care nu-s interesati sa avem o populatie culta, cu un bun bagaj de cunostinte si cu o viziune complexa asupra lumii si vietii. Caci in felul asta, ei n-ar mai putea cumpara voturi pe la tara cu pungi de zahar, fasole, ulei sau mai stiu eu ce.
   Eu de exemplu am o mare problema cu sistemul actual de conducere si administrare a tarii, care este unul ierarhic.
   Relatia de baza din cadrul unei ierarhii este apelul la o autoritate care decide ea insasi criteriile in virtutea careia e stabilita autoritatea. Din cauza asta, nu vad de ce nu as fi eu seful politiei, armatei, justitiei sau chiar al statului, deoarece dupa criteriile mele eu sunt cel mai competent om pentru a detine aceste functii, restul fiind niste distrusi. Ceea ce totusi trebuie sa admit, este ca am vazut la viata mea multi nebuni care sustin exact acelasi lucru, asa ca sunt de parere ca ar fi cazul sa gasim o metoda exterioara apelului la propria autoritate, ce sa ne rezolve aceste dileme cu care ne confruntam.
   Se pare ca exista chiar metode de "reglare" a acestui sistem ierarhic, si atunci cand se constata (dupa furturi imense si pagube mari) ca cineva nu e potrivit sa conduca, comunitatea supusilor se strange si alege pe altul. Dupa care se constata ca nici acela nu este prea potrivit, asa ca se voteaza un individ nou (intre timp se produc iar furturi imense si pagube de amploare). Cand nici acela nu convinge, se spune ca omul e prost, sistemul e perfect, asa ca se inlocuieste din nou omul (dupa furturi imense si pagube de amploare) iar sistemul ramane in picioare. Si din nou, din nou, iar din nou, inca odata, de-a pururea si-n vecii vecilor. Care-i probabilitatea ca un sistem organizational sa functioneze perfect, iar dintre oamenii care ajung sa-l comande sa fie 99% defecti? Ar trebui sa ne intrebam seful sau sa gandim mai departe?
   Chiar nu se poate gasi un alt sistem decat cel actual? Eu cred ca se poate, dar interesele unuia si altuia nu concorda cu aceste idei.

   Delete
  3. Nu poti schimba sistemul, e naiv sa credem ca o putem face. La fel de naiv este sa credem ca exista evolutie colectiva : nu poti astepta pana se va trezi turma de oi proaste( daca o va face vreodata. Ma indoiesc sincer ). Tot ce putem face, este sa facem pentru noi insine si familia noastra : adica autoeducatie acasa.
   In tarile civilizate, exista asa numitul " home schooling " in care iti tii acasa puradelu' si il educi cum vrei tu si e firesc asa, pentru ca e responsabilitatea parintelui sa se ocupe de educatia si invataura copilului. Dupa care, il poti da direct la universitate, ca sa aiba o diploma si autorizatia sa practice o meserie. In Romania am inteles ca este ilegal home schooling, insa exista portite de scapare : inscrii puradelu' la o scoala din strainatate, online si dovedesti ca puradelu' e inscris in sistemul scolar, de unde iese cu o diploma.

   Lume ain care traim nu functioneaza bazata pe corectitudine si competenta, ci pe pile si cu totul alte criterii. Se poate gasi alt sistem decat cel actual, si in preistoria omenirii chiar a existat unul foarte functional , insa nu exista interesul de a fi implementat. N-ai cum sa schimbi sistemul si asta e. Mergi pe burta cum poti, te strecori printre interdictiile impuse de sistem si poti sa-i injuri pe aia care te-au adus pe lume ca sa te chinui in mizeria de societate primitiva in care traim.

   Delete
  4. Pai si in opinia ta homeschooling pana la ce varsta merge? Am vazut ca pe Wikipedia se vorbea de varsta cuprinsa intre 8-12 ani.
   Mi se pare o idee buna punerea ei in practica, dar totusi cum faci ca propriul tau copil sa socializeze cu alti copii de varsta lui? (lucru care s-ar intampla relativ usor intr-o scoala normala).

   Delete
  5. Pentru toata viata.
   Daca as ave apuradel, l-as tine in home-schooling pana cand ar trebui sa termine liceul, dupa care l-as trimite la universitate sa-si ia o diploma, doar daca va considera ca are nevoie ( in caz ca vrea sa se faca doctor, inginer, etc, unde musai e nevoie de o diploma ).

   Da' ce crezi, ca la scoala socializeaza in alea 10 minute de pauza ? Asta-i mareata socializare pentru care sa imi trimit puradelu' la scoala ? In pauz amai mult se bat, alearga si barfesc in bisericute. Intra pe saiturile de home schooling si citeste, ca acolo ti se explica de ce e un mit asta cu socializarea la scoala si o fobie artifiocial indusa parintilor.
   Cum socializeaza puradelu altora cand vine de la scoala acasa, la fel va socializa si puradelu' cu home school. Eu refuz asa puiesc, pentru ca am lucruri mai interesant ede facut, decat sa slugaresc puradelu' si sa-mi dedic lui viata , timpul, banii si nervii.

   Delete
 7. Am cautat pe blogul tau articolele despre propria ta mama/familei dar nu le-am gasit. Imi poti da caetva linkuri?

  ReplyDelete
 8. Nu am. La ce iti trebuiesc ? Nu vrei sa-ti dau si numarul de la sutien, sa-ti spun si cand imi vine ciclul si daca m-a batut mamica ?

  ReplyDelete
 9. Poate în mare măsură ai dreptate , scoala a devenit o afacere ca oricare alta si foarte multi nu se gandesc decat la profit ...si intradevar pentru multe profesii nu ai nevoie de atata scoala ...si da de multe ori ceea ce te invata acolo nu este suficient sa practici o meserie ....insa sunt si joburi la care nu vad cum ai avea acces fara sa ai scoala destula ....nu vad cum de exemplu poti fi medic fara sa faci o gramada de ani de scoala ...sau cum sa lucrezi in domenii avansate de cercetare fara sa ai multa scoala si sa fii in contact cu oamenii care stiu chestiile ....pana la urma depinde si de individ sa aleaga , să stie ce vrea .. pentru mine scoala a fost o ocazie sa intalnesc si sa cunosc oameni care sa aibe aceleasi interese si curiozitati ca si mine si sa aflu tot felul de lucruri .... pana la urma gandirea aia critica cine ti-o da ? doar puitoarea aia cu 8 -12 clase ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da, sunt unele meserii, putine, in care universitatea e strict necesara, dar nu enevoie sa mergi la scoala 12 ani pentru a intra la facultate. Se poate si home school pana atunci.

   Eu prefer sa intalnesc oameni cu aceleasi preocupari pe net : e multmai eficient decat a merge la scoala, ca acolo nu toti studentii se afla pentru ca ii intereseaza subiectul, ci pentru ca vor diploma.

   Nu puitoare te invata gandire acritica. Nici macar nu e nevoie sa te invete cineva sa gandesti critic ; poti face asta si singur. Majoritatea oamenilor care gandesc critic, si-au folosit singuri creierul si nu au avut nevoie de instructiuni de folosire.

   Delete
 10. in romania nu se poate home school ...si nici in strainatate cel putin in EU nu stiu sa poti fi admis in invatamantul superior fara sa ai o dovada ca ai urmat un numar de ani de scoala si ai trecut niste examene si stii niste lucruri....si apoi nici nu cred ca un copil poate avea discernamantul sa se educe si sa invete singur ...decat daca exista o motivatie interioara cu care se naste gen Einstein sa invete singur matematica pentru ca era curios sa cunoasca niste lucruri ...motivatia asta nu o au multi si cei care o au in genere nici nu au nevoie de scoala ca se descurca oricum ... dar astiia sunt o minoritate asa cum am zis........problema e ca noi toti cotizam prin impozite pentru educatie pentru sanatate si altele si in mod normal banii astia ar trebui sa se regaseasca in educatie si spitale ... in principiu noua ca indivizi ne-ar fi mult mai simplu ca in loc de vite din alaea incaltate de care pomenesti sa avem de a face cu oameni care gandesc si stiu sa se poarte ....insa astia nu sunt usor de manipulat si evident politicienilor nu le convine asta ....personal cred ca ar fi si mai rau decat este acum fara scoala...scoala nu e perfecta insa nu putem lasa la mana indivizilor educatia propriilor copii pentru ca ar fi horror ...sau ar trebui sa se instituie o lege care sa nu permita oricui sa faca copii ci doar celor responsabili...dar aici cadem in alte alea....

  ReplyDelete
  Replies
  1. O sa fii surprins de cat de multe poate invata un copil, condus doar de curiozitate si nevoia de a afla ( poate doar plozii cu IQ de babuin sunt dezinteresati de cunoastere si aia n-au leac nici daca ii duci la scoala, ca vor invata pentru note, laude si diploma ).Iar home school nu inseamna sa-l lasi de capul lui, ci sa il ghidezi si sa-l ajuti sa isi dezvolte aptitudinile. Poti sa-i iei si meditator la mate, ca nu e interzis.

   Da, e o adevarata problema ca platim taxe pentru invatamant si primim in schimb o mizerie cu pretentii de educatie. Asta se intampla in toate domeniile, nu doar in educatie. turma e multumita, tara te vrea prost, viata merge mai departe. Daca vrei sa iti fie bine, va trebui sa iesi din turma si sa te autoeduci, sa-ti educi plozii cu home-school, etc. Nu poti astepta sa se destepte ciurda din prostie, ca sa evolueze si astfel sa primesti si tu servicii de calitate : asta nu se va intampla niciodata, pentru ca stapanii de sclavi investesc in mentinere astarii de prostie in randul populatiei, si nu in promovarea inteligentei.
   Vitele incalyaye sunt multe, suntr majoritari si in functie de comportamentul lor, sistemul face regulile. Nu exista decatvarianta sa renunti la turma si sa mergi pe drumul tau, daca vrei calitate .

   Delete
 11. Pentru un dobitoc nimic nu este util si bun , nu numai scoala . Pe un retard degeaba il duci la scoala. Generalizari prea multe . Statistici si studii care arata ca sistemul de invatamant nu este bun nicaieri in lume . Pai , daca pornesti de la ideea ca e inutila scoala , ce discutii sa mai purtam ? ? Un lucru ar trebui sa fie clar tuturor , chiar si autorului articolului : exista carti ! Ele trebuie citite in timp ce mergi la scoala . Exista carti peste tot . Se poate citi tot timpul . Dar plozii , in frunte cu dascalii lor sunt morti dupa telefoane destepte . N-am nimic cu bietele instrumente . Am cu vitele care au facut fixatie pentru ele , facand imprumuturi in banca doar pentru a-si procura ultimul model de smart phone . Nu mai bateti campii . Solutia e simpla : Carti-citit !

  ReplyDelete
 12. Crisuadi - Dar exact asta spuneam si eu : exista carti, deci scoala e inutila. S-a inventata autoeducatia, care bate la coor " invatatura" deprinsa in scoli.

  ReplyDelete
 13. Am citit cu mare interes si articolul si comentariile aferente lui. Eu ma aflu in situatia de a nu stii cum sa-mi educ copilul tocmai din cauza acestei diferente intre modul meu de a concepe lumea si realitatea si societatea in care traim cu reguli stricte si revoltatoare. Exemplu : Cpilul meu de 2 ani si ceva merge la gradinita, acolo cunoaste sistemul social din care va face parte, si aici ma refer la duritatea vietii, la regulile scrise si nescrise. Eu ii insuflu acasa empatia, intelegerea, logica, si rezolvarea problemelor prin discutie si exprimare. De ceva vreme a inceput sa aiba conflicte cu anumiti colegi de gradinita. Se pleaca de la te miri ce, vreau jucaria ta. sau eu sunt primul pe bicicleta. La primul incident copilul nu a reactionaz fizic, la al doilea incident copilul a inceput sa tipe si sa revendice ce este al lui, iar la al treilea conflict l-a impins pe baiatul cu care avea ceva de impartit. Side fiecare data copilul meu s-a ales cu cate o zgarietura pe fata. Acum eu stau si ma intreb, cum fac mai departe. II spun ; dragul meu copil lumea in care traim este perversa si rea si nedreapta, dar nu este deloc inteligent sa raspunzi provocarilor altora. Sau sa-i spun, Dragul meu copil, lumea in care traim este perversa si rea si nedereapta, tocmai de aceea nu lasa pe nimeni sa ia ce este al tau . Inca nu am avut nici o reactie referitor la altercatiile lui, tocmai pentru ca sunt confuza in ceea ce priveste atitudinea mea vis-s-vis de cele povestite. Si acum chestile sunt minore, gen o jucarie, dar mai incolo cand va pasi singur in lume, cum sa-l ajut mai bine sa faca fata realitatii.
  Suplimentar de aceasta, vreau sa adaug experienta mea proprie referitor la sistemul de invatamant. Per scurt, am invatat la o scoala normala din Romania, vrute si nevrute, mai mult nevrute. Nimic din ceea ce am invatat nu ma ajuta in momentul actual, mai putin operatiile de adunare cadere inmultire si impartire, si cititul in sine. Am mers apoi la liceu profil economic. Dupa 4 ani de informatii inutile, ajung sa ma angajez, cu mult noroc, si constat ca sunt pe langa cu totul intr-ale meseriei. Am luat-o de la capat cu toate invataturile, de data aceasta pe stil practic. Si nu ca as fi fost cea mai toanta din scoala, insa ceva cunostinte dobandite in scoala gandeam eu ca imi vor folosii, era liceu de profil deci... Si iaca deci ca ma trezesc ca un om pierdut in valtoarea vietii profesionale dupa 12 ani de invatat a nu mai stiu exact ce, sa iau totul de la capat o data cu angajarea mea. Si atunci zic asa. Copilul meu nu se va naste aici in aceasta tara, ma duc in alta unde are un viitor sa studieze ceva folositor poate o fii mai bine. Aici in aceasta alta tara, ca sa am o sansa , ma duc sa invat limba la o scoala, ca cica este mai simplu asa. Si ajung la un nivel mai avansat unde trebuie sa te exprimi liber cu argumente pro si contra referitor la un subiect. Dam multe texte scrise, si in final corecturi peste corecturi nu neaparat numai de ortografie ci, ce sa vezi, de structura a textului. Cica nu este buna logica ta de argumentare, ca nu se intelege ce vrei sa spui, ca cica nu justifici suficient punctul de vedere, nici macar nu dai exemple. Ca sunt anumite fraze pe care TREBUIE sa le folosesti pentru a avea un text bun, calitativ. Culmea ca la argumentarile standar nu existau aceste probleme, ci doar la cele care erau contrar cliseelor de idei prezentate de catre respectivele profesare. Daca veneai cu propria idee, nu erai oricum suficient de bun incat sa le faci pe ele sa inteleaga anumite chestii. Ideea care este. urmezi turma si ideile lor, este competent, daca vii cu proria idee esti naspa rau. Am trecut peste asta, am acceptat ca o minte inchisa nu poate intelege, insa acum ma intreb asta este sistemul de invatamant pe care vreau eu ca copilul meu sa-l urmeze, sau il condamnn la indobitocire? Oameni buni, am inebunit cu totii, traim intr-o lume cu handicap mental, cum il ajut eu pe copilul meu sa-si pastreze potentialul intelectual.

  ReplyDelete
 14. 1. Daca as fi in locul tau, iau copilul prefera sa bata copiii in loc sa se lase calcat in picioare, m-as bucura. Daca tie ti-ar lua cineva obiectul din mana, nu ai reactiona urat ? Daca cineva intra in fata ta la coada, nu il atentionezi ? Tu ce ai prefera sa faca, sa stea ca ciobanul din Miorita, sa il calce in picioare toti babuinii si sa vina traumatizat acasa, pentru ca el este educat si nu raspunde provocarilor altora ?
  Copilul trebuie sa stie ca nu trebuie sa permita nimanui sa il abuzeze, pentru ca nu e carpa nimanui, ci trebuie sa se apere si sa riposteze ori de cate ori cineva il abuzeaza . Sa-i bata mar, pana ii lasa lati pe plozii care il agreseaza intr-un fel sau altul. Eu l-as inscrie la un curs de karate, ca sa invete sa bata profesionist, dupa manual. Iar daca educatoarei nu ii convine ca se bat copiii in clasa ... i-as spune ca totul e doar din vina ei, pentru ca nu isi face jobul si nu vegheaza ca unii copiii sa nu agreseze / abuzeze alti copii.

  2. Educatia trebuie sa pregateasca individul pentru lumea in care va trai. Tu pentru ce fel de lume il pregatesti, ca sigur nu pentru realitatea in care traim ? Daca tu ii spui ca nu e inteligent sa raspunda cand este abuzat, il dresezi sa devina presul tuturor nenorocitilor cu care ii vor iesi in cale, in viata. Mie nu imi pare a fi o dovada de inteligenta sa accepti abuzul ( culmea, ca sa dovedesti cuiva ca esti ... inteligent ! De parca i-ar pasa cuiva ce IQ ai tu.)
  De ce nu ii spui copilului exact cum e lumea in care va trebui sa traiasca, si sa il pregatesti pentru asta, in loc sa-i faci capul mare cu iluzii si o lume ideala, dar care nu exista ? Da, e frumos sa avem empatie, dar asta nu presupune sa ne lasam abuzati de marlani. Da, e frumos sa fim buni, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim prosti de buni.
  Societatea e rea, nedreapta, abuziva, violenta, etc. Daca tu nu ii spui toate astea copilului, crezi ca el va trai intr-o lume ferita de asa ceva ? Nu ! Dimpotriva, tu ii spui floricele roz ( iar el crede tot, pentru ca esti parintele ), insa cand iese afara din casa, se izbeste fix de lucrurile contrarii si le incaseaza pe toate, pentru ca e complet nepregatit ( nu i-a spus nimeni ca ele exista si cum sa reactioneze in fata lor ).
  Ghici pe cine o sa deteste din toata inima, dupa ce va creste mare si va intelege ca ar fi putut fi scutit de toata suferinta asta, daca parintele l-ar fi avertizat si i-ar fi deschis ochii, in loc sa il indoape cu fantezii despre o lume minunata ?

  3. Scoala din Romania ( si nu numai ), nu te pregateste pentru nici o meserie, desi asa pretinde. Doar indoapa elevii, studentii cu teorie inutila, si nimic despre cum se practica meseria respectiva. Ajungi in ampul muncii si nu stii absolut nimic si esti nevoit sa " furi meserie" de la angajatii mai batrani. Ala nu este profesionist, ci un soi de amator cu meseria invatata lautareste, dupa ureche, de la unul si de la altul.

  4. Scoala din intreaga lume nu te invata cum sa gandesti ( desi ei asa pretind ), ci te invata CE sa gandesti. Dupa cum ai dat si tu exemplu, mintile copiilor sunt ajustate, corectate, sa gandeasca si sa argumenteze intr-un anume fel, cu argumentele pe care profesorii le impun. Asta e spalare pe creier, in care gandirea independenta e descurajata ( asa cum ai dat exemplu ).

  5. Da, scoala nu este o institutie de invatamant, ci una de spalare pe creier. Welcome in the real world !

  ReplyDelete
 15. Tzipi, ce tot ii dai atata cu plozi, puitoare si vite incaltate.
  Daca parintii ta nu "puiau", unde erai tu, ia zi? Ma seaca limbajul acesta aruncat, asa, numai ca sa dea bine. Te-ai pripashit si tu prin aca-nada (tara de rahat - in care btw, si eu am veni, vedi, vici, mi-am luat o cetatenie si apoi i-am dat dracului cu tot si am plecat in SUA) si ne dai tu cu teoriile, mare specialista!

  Eu unul marturisesc ca scoala din romania mi-a fost de folos. Mate, Fizica, Chimie, Informatica etc. Poate literatura romana mai putin. Ce nu-si dau seama multi, este ca ceea ce se preda intr-o scoala pare nefolositor, aberant, bazare pe memorizari si toceala etc.

  Dar ia spune, cum ai ajuns la stadiul unde te afli acum - sa ai gandire critica, sa infiintezi acest blog etc.

  Se prea poate ca invatamantul romanesc (cel putin cel din perioada comunista) a cam pus accentul prea tare pe teorie (era o caracteristica mai cronica, a intregii Europe de Est si a rushilor, ca nu aveam laboratoare si aparatura, si lipsa de libertate). Dar eu cred ca a fost bun. Dpdv-ul meu de vedere, unde Romania este (sau cel putin era) la pamant, e cu sistemul universitar - unde intr-adevar cineva ar astepta sa invete mai practic si mai calat pe meserie. In schimb, din cei 5 ani (cati cel putin eu am facut, adauga la ei si 1 an de master) daca 2 au fost calati pe meserie. Restul - prea multa teorie si prea multa matematica (profii universitari de mate din .ro par sa fie o tagma, un club ce nu poate fi contracarat usor ca sa fie mai estompati din curricculum in general).

  Intr-adevar simtim, in general, ca banii nostri luati prin taxe, nu sunt folositi cum trebuie, pt. un invatamant mai bun / common sense. Si aici vorbesc si despre "capitalisti"/corporatisti si alte natii din lume. Si care ar indreptati retragerea "plozilor" din sistemul "scolar". DAR CE E DE FACUT in alternativa? Pt. ca:

  - Nu toti parintii au talent innascut de a fi educatori.
  - Cerc vicios - intinzandu-se mai mult decat ii tine plapuma (lacomie, lene etc), oamenii se IMPRUMUTA la b-a-n-k-s-t-e-r. Si tb sa dea banii inapoi banksterului, cu dobanda. Si tb sa "mearga la servici" (unde dam de o alta forma de sclavie). Ca atare, nu poate sta toata lumea acasa, cum propui tu.

  Eu la momentul actual, cred ca sg solutie e ... luarea haturilor in mana, cu riscul de a fi considerat un "anarhist", si a a aduna o comunitate de oameni interesati sa faca BINE pe toate planurile (societate, educatie, economie) si sa cautam o insula sau undeva prin munti, si sa ne facem noi village-ul nostru, cu regulile noastre, legi proprii, "suveranitate" fata de guvern (local, national, si cel mondial - ultimum fiid o banda de talhari pusi pe capatuiala, care s-au unit - dupa "revolutie" cu alti banditi dinautru). DAR CAT CREZI CA AR REZISTA o astfel de separatie? Crezi ca guvernul nu va trimite cozi de topor peste noi? Sau si mai rau, cozile de topor se vor naste din acel nou "trib" insusi - pt. ca mereu gasesti necinste, lacomie, minciuna etc.

  Deci parerea mea - daca sunt lasat sa vorbesc aici - este ca ai folosit un ton cam dur pt. caracterizarea situatie, si chiar ipocrit - ca si tu faci / ai facut parte din sistem, si acum vorbesti de el ca si cum nu ai fost prin el.

  Ia spune, cu tampenia aia de scoala, daca nu era, mai ajungeai in ACA NADA?
  Si ce-i cu "plozii" si "puitorii". Chiar urasti asa de mult copiii sau semenii tai? Sau poate faci parte din "Iluminatii" aia care vor sa "reduca" populatia planetei la juma' de milion max, arogandu-si drept de viata si de moarte asupra ALTOR semeni de-ai lor.

  Eh, sunt cam satul de vorbe din turnul de fildes. Solutii sunt? Caci critica e prea multa.


  ReplyDelete
 16. Tzipi, ce tot ii dai atata cu plozi, puitoare si vite incaltate.
  Daca parintii ta nu "puiau", unde erai tu, ia zi? Ma seaca limbajul acesta aruncat, asa, numai ca sa dea bine. Te-ai pripashit si tu prin aca-nada (tara de rahat - in care btw, si eu am veni, vedi, vici, mi-am luat o cetatenie si apoi i-am dat dracului cu tot si am plecat in SUA) si ne dai tu cu teoriile, mare specialista!

  Eu unul marturisesc ca scoala din romania mi-a fost de folos. Mate, Fizica, Chimie, Informatica etc. Poate literatura romana mai putin. Ce nu-si dau seama multi, este ca ceea ce se preda intr-o scoala pare nefolositor, aberant, bazare pe memorizari si toceala etc.

  Dar ia spune, cum ai ajuns la stadiul unde te afli acum - sa ai gandire critica, sa infiintezi acest blog etc.

  Se prea poate ca invatamantul romanesc (cel putin cel din perioada comunista) a cam pus accentul prea tare pe teorie (era o caracteristica mai cronica, a intregii Europe de Est si a rushilor, ca nu aveam laboratoare si aparatura, si lipsa de libertate). Dar eu cred ca a fost bun. Dpdv-ul meu de vedere, unde Romania este (sau cel putin era) la pamant, e cu sistemul universitar - unde intr-adevar cineva ar astepta sa invete mai practic si mai calat pe meserie. In schimb, din cei 5 ani (cati cel putin eu am facut, adauga la ei si 1 an de master) daca 2 au fost calati pe meserie. Restul - prea multa teorie si prea multa matematica (profii universitari de mate din .ro par sa fie o tagma, un club ce nu poate fi contracarat usor ca sa fie mai estompati din curricculum in general).

  Intr-adevar simtim, in general, ca banii nostri luati prin taxe, nu sunt folositi cum trebuie, pt. un invatamant mai bun / common sense. Si aici vorbesc si despre "capitalisti"/corporatisti si alte natii din lume. Si care ar indreptati retragerea "plozilor" din sistemul "scolar". DAR CE E DE FACUT in alternativa? Pt. ca:

  - Nu toti parintii au talent innascut de a fi educatori.
  - Cerc vicios - intinzandu-se mai mult decat ii tine plapuma (lacomie, lene etc), oamenii se IMPRUMUTA la b-a-n-k-s-t-e-r. Si tb sa dea banii inapoi banksterului, cu dobanda. Si tb sa "mearga la servici" (unde dam de o alta forma de sclavie). Ca atare, nu poate sta toata lumea acasa, cum propui tu.

  Eu la momentul actual, cred ca sg solutie e ... luarea haturilor in mana, cu riscul de a fi considerat un "anarhist", si a a aduna o comunitate de oameni interesati sa faca BINE pe toate planurile (societate, educatie, economie) si sa cautam o insula sau undeva prin munti, si sa ne facem noi village-ul nostru, cu regulile noastre, legi proprii, "suveranitate" fata de guvern (local, national, si cel mondial - ultimum fiid o banda de talhari pusi pe capatuiala, care s-au unit - dupa "revolutie" cu alti banditi dinautru). DAR CAT CREZI CA AR REZISTA o astfel de separatie? Crezi ca guvernul nu va trimite cozi de topor peste noi? Sau si mai rau, cozile de topor se vor naste din acel nou "trib" insusi - pt. ca mereu gasesti necinste, lacomie, minciuna etc.

  Deci parerea mea - daca sunt lasat sa vorbesc aici - este ca ai folosit un ton cam dur pt. caracterizarea situatie, si chiar ipocrit - ca si tu faci / ai facut parte din sistem, si acum vorbesti de el ca si cum nu ai fost prin el.

  Ia spune, cu tampenia aia de scoala, daca nu era, mai ajungeai in ACA NADA?
  Si ce-i cu "plozii" si "puitorii". Chiar urasti asa de mult copiii sau semenii tai? Sau poate faci parte din "Iluminatii" aia care vor sa "reduca" populatia planetei la juma' de milion max, arogandu-si drept de viata si de moarte asupra ALTOR semeni de-ai lor.

  Eh, sunt cam satul de vorbe din turnul de fildes. Solutii sunt? Caci analize de probleme au fost facute destul.

  ReplyDelete
 17. Stefan, sorry pentru intarzierea cu care am publicat raspunsul ( nu sunt acasa ) !

  Pe rand :

  --- Puitori, pentru ca se puiesc, fac pui de om. Si pentru ca majoritateaa lor doar se reproduc si nu ating niciodata statutul de parinte. Parintii sunt exceptiile, puitorii sunt regula ( niste vite incaltate care se reproduc cu mandrie ). Asta e realitatea si nu ii pot numi parinti, oricata bunavointa as avea.

  --- Daca puitorii mei nu ma aduceau pe lume, eram undeva, sau nu eram deloc. Tot ce conteaza e ca nu eram aici in IAD. Dar sunt aici, condamnata la o viata de sclavie si suferinta, pentru ca pe doi idioti i-a mancat in cur, iar eu suport acum consecintele prostiei lor.

  --- Zici ca nu toti parintii au telentul de a fi educatori. De acord cu tine, insa in cazul asta ar trebui sa se abtina de la puit, pe motiv de incompetenta. Dacxa nu stiu, nu pot sa isi educe plozii, atunci sa-si cumpere prezervative, ca asa e de common sense. Sa creasca caini si pisici, daca nu sunt in stare sa educe oameni.

  --- Plozii sunt puii de babuini, aia needucati, care urla si se comporta ca animalele in public. Copiii sunt alta specie, pe cale de disparitie.

  --- I don't give a shit pe sistem si nici nu intentionez sa il schimb . Eu doar am carcotit pe aici. Cata vreme rasa umana nu are absolut nici o putere de decizie asupra societatii umane si a sistemului, e inutil sa cautam solutii colective.

  ReplyDelete
 18. De accord cu tine, dar exista nuante, vezi, nu e totul chiar alb si negru:

  - Re: "pentru ca pe doi idioti i-a mancat in cur, iar eu suport acum consecintele prostiei lor."

  Si Dragostea unde e? Chiar suntem rodul doar al unor pofte animalice si atat? Nu salasluieste si Dumnezeu in noi, oricat de Iar ar fi "aici" ?

  - Re: " Zici ca nu toti parintii au telentul de a fi educatori. De acord cu tine, insa in cazul asta ar trebui sa se abtina de la puit, pe motiv de incompetenta."

  Nu e treaba usoara sa cresti un OM. Daca nici cei intitulati "profesori" nu fac prea bine treaba asta (mie chiar in pare rau ca de-a lungul vietii mele "educative" nu am dat de profesori adevarati, mentori de viata, ca ajungeam poate in alte sfere).

  Cand m-am referit la simt educativ, m-am referit la a putea fi explicativ, simt pedagogic etc. Ca parinte, poate te mai poti pune la punct, pe parcurs, cu geografie, istorie, literatura "aca-nadeza" sau sua-meza sau ce o fi, matematici (care-s total idioate si anapoda in sistemul de vest - cel mai mare fiu al meu e in "clasa a V-a" si de abia au studiat "intensiv" inmultiri cu 2 digiti :-), macar in Romania mancam mate pe paine, in sens bun zic, la o scoala amarata de cartier, dar cu invatatori adevarati si stimula competitia in noi), si alte "materii".

  Nu e usor sa educi un OM. Am un bun prieten (de viata) care a incercat asta. Si a reusit. Insa pt. ca el insusi provenea din sfera educativului si are o mare pasiune pt. educatie. Ca sa dau un exemplu, pe vremea lui Ceashca medita REPETENTI la matematica, in asa fel, si prin metode total neconformiste, chiar rezolvari total caudate de problem, pana la nivel universitar, ca ajungeau LA OLIMPIADA. Multi din ei PLANGEAU dupa ce descopereau adevarata matematica si faptul ca au au fost initial marginalizati si ostracizati de sistem. Deci, prietenul meu a facut mari eforturi sa educe copilul sau (unul singur la parinti) cum trebuie. A avut si conexiuni cu alti profi de mana I. A plecat in aca-nada dupa "revolutie", a lucrat cativa ani pe acolo ca specialist in teoria explicatiei, a fost implicat si in multe proiecte de software engineering etc. Insa la sfarsit, dezgustat, a parasit si s-a intors in .ro, cu baiat cu tot.

  Se pare ca ce cauti si tu, si eu, si multi altii, are o afinitate cu el. Poate ai dori sa te pun in contact cu el - e un OM foarte interesant. Anti-sistem si care ar dori sa schimbe multe. Se numeste Ioan Rosca, si are siteul procesulcomunismului.com si piatauniversitatii.com

  Mi-as fi dorit ca de-a lungul vietii mele de "youngster" sa fi dat peste mai multi oameni ca el.

  Toate cele bune si multimiri pt. acest web forum.


  ReplyDelete
 19. --- Unde e dragostea parinteSCA ? Dragostea sa si-o bage in cur, pentru ca din cauza ei sunt eu sclav pe viata si traiesc in mizerie si suferinta. Niste imbecili sentimentali care isi fac matrapazlacurile emotionale pe cheltuiala copiilor pe care ii aduc pe lume.
  Iar asta cu dragostea parinteasca e caz rar, pentru ca majoritatea babuinilor nu au treaba cu asa ceva.

  --- D-zeu din noi ar prefera sa scape din Iad-ul de aici, nu sa continue sa traiasca in chinul de pe lumea asta. Intreaba-l, daca nu ma crezi !

  --- Nu am zis ca educarea e treaba usoara. E grea, insa asta nu ii scuza puitori ca refuza ori renunta sa isi educe plozii. Educatia NU se face in scoala si nu are nici o treaba cu profesorii. Profesorii nu te educa, ci iti recita niste informatii pe care esti obligat sa le memorezi si sa le regurgitezi la comanda lor. Asta nu este educatie, si cu toata indulgenta, nu se poate numi nici invatamant.
  Deci ori te educa puitorii, ori te educi singur ca puitorii pauza, ori ramai un babuin primitiv, pentru ca aste sunt optiunile in societatea umana. In toata viata mea am intalnit o singura pereche de parinti care isi educau copilul. Atat.

  --- Tu confunzi educatia cu invatamantul din sistem. Nu are legatura. Exista multi oameni invatati dar needucati, la fel cum exista si multi semianalfabeti dar educati. O(ricum, este obligatia parintilor sa isi invete plozii, nu sa paseze asta sistemului si scolii.

  --- Referitor la a schimba lumea, eu nu doresc sa o schimb. I don't care. Nici nu ma intereseaza politica, pentru ca stim cu totii ca e doar o mica sceneta in our stage world. E vrajeala pentru a induce maselor iluzia democratiei, ca isipot alege singure stapanii and so on. Nu exista salvare colectiva, desi suna frumos.

  --- Eu nu imi doresc sa fi gasit modele cand eram tanara. Nici nu am cautat oameni -model, nici nu am incercat sa imit pe vreunul, pe motiv ca sunt eu insumi si tin la individdualitatea mea, nu sunt babuin sa imit pe altii. Sunt eu asa cum sunt si caut doar informatie.

  Multumesc pentru urari, tote bune si tie !

  ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.