Doctor Yourself

Wednesday, October 9, 2013

Hindu Temple Toronto - 1

                                                               Azi mergem la biserica : aia cu turnulete !  Va pare familiar ?


Seamana ? Pai sunt construituite de aceeasi natie : indienii din Toronto, sau indienii din Ferentari, au acelasi stil arhitectural.


                                    E asezata strategic, peste drum de statia de pompieri ...


                                       Vazut din lateral, poti sa juri ca e Hanul lui Manuc !


Templul Hindu din Toronto, a fost construit si sculptat in 18 luni, cu mai mult de 400 voluntari care au muncit mai mult de 1 milion de ore. Toata povestea a costat 40 milioane $ si au folosit marmura din Italia, calcar din  Turcia, granit din India si a fost constuit sub supravegherea a 200 de mesteri .

100 de mesteri au fost angajati din Toronto, iar 1.600 sculptori au fost angajati in India, ca sa sculpteze piesele delicate. Mai mult de 24.000 piese au fost sculptate in India si marcate cu un cod de bare, ca sa usureze constructia.  In constructie nu a fost folosit otel : e doar piatra peste piatra.
    Banii pentru constructia templului au fost stransi de la comunitate Hindu ( 40 milioane $ ). Inaugurarea templului a fost in 2007 si la ceremonie  a participat prim ministrul Harper.


Templul se poate vizita, si sunt o gramada de curiosi ( oamenii din poza, toti erau chinezi, filipinezi si cativa albi ).


                                                          Intrarea se face pe aici :


                                La intrare, aveau un soi de catapeteasma din lemn de tec sculptat :


                                      M-am uitat ca matza in calendar la insiruirea de zei :


Stie cineva ce este animalul din stanga sus ? Cel cu cap de leu-om ? Cu siguranta trebuie sa apara prin mitologia indienilor .


                               Marturisesc spasit, cunostintele mele zeiesti, nu bat pana aici :


                                                   E clar : multi vad, putini pricep ...


                                           Ornamentul de la becuri, in tavan :


Intru eu in templu, chiar pe hol si dau sa ma descalt. Doi indieni de langa mine, ma anunta ca aici e zona pentru barbati ; mergi si te descalta la femei, in zona opusa ! Adica aici :


                            La vestiar, gasim o gramada de rafturi, cu papuci de casa.


               Lasam incaltamintea de strada, ne incaltam in papucii de casa si dam sa intram in templu.


Cand dam sa intram, warning la usa : daca aveti maneci sau pantaloni scurti, te rog foloseste cearsafurile din cos, ca sa te acoperi ! Din fericire, afara era frig si aveam maneci lungi. Sper ca zeii nu protesteaza impotriva pantalonilor de camuflaj !

Zeii n-aveau nimic impotriva, insa aveau gardienii ! Ne-au intors din drum pe toata gasca, sa ne descaltam ! Cica aia din picioarele noastre, erau slapii de mers la toaleta ; in templu se intra descult ( sau sosete ).


 Ne-am intors echipati regulamentar si am intrat in templu : Swaminarayan Hindu Temple , sectiunea numita Mandir.
 
Click pe poza, se face mare : asta era centrul Mandirului, din care plecau coridoare si salite la care vizitatorilor nu le era permis accesul.


Pe saitul  templului, gasim explicatii despre ce ne invata Mandirul :
--- dragostea si respectul pentru parinti ( mnah, putea spalare pe crier ! )
--- respectul pentru toate credintele religioase
--- credinta in zei, guru si scripturi
--- lucrul in echipa ( asta parca-i spalare de creier de la HR-ul canadian )
--- unitatea in diversitate ( lozica multiculturalista favorita a canadienilor )
---devotiune, dedicatie si sacrificiu


Chestiile astea erau facute tablouri si agatate pe peretii coridorului, care legau Mandirul de Sala altarelor ( sau cum se cheama ea ) ...
Noi aflam ca in Mandir se tin semninarii saptamanale, activitati pentru plozi si tineri, activitati pentru femei, reuninuni saptamanale, ore de limba si activitati sportive .


Pe saitul templului, gasim explicatia celebrelor turnulete : semnifica zeii si imita intru totul forma fizica a zeului, cu tot cu coroana ! Tot pe sait, mai exista explicatia fiecarei parte din templu, cu semnificatia ei : din pacate, poza era mica si scrisul ininteligibil.


                 In una din salite, era magazin cu chestii religioase : pacat ca n-am putut poza intrarea !


Inauntru aveau de toate : de la papusi zeiesti, poze cu papusi zeiesti, betisoare parfumate, margele de rugaciune, carti religioase cu povestea lui Rama si Sita : nimic nu avea pret afisat !


Nu lipsea vacuta cea sfanta ! Am vazut, dar n-am putut poza, brosuri despre vegetarianism si naturopatie ( un soi de generalitati, introducere in ) , ca hindusii sunt vegetarieni, ca asa le-au impus zeii.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.