Doctor Yourself

Monday, October 7, 2013

Ecologie canadiana


Cunoastem toti cum Canada e " the best country of the world " : asa se jura propaganda , pe intreaga pleneta. Reclama e imensa si atatde eficienta, incat tota turma stie cat de bine si de minunat e in Canada : egal ca au pus piciorul vreodata aici sau nu.
     Iar toti romanasii aplaudaci care i-am intalnit pe aici, mi-au povestit plini de mandrie patriotica, despre cum Canada are rauri line si ape cristaline ( in imaginatia lor ) poluarea e o gluma ( mai ales pe timp de vara, cand nu vezi in zare nimic, ci doar o perdea de abur si praf ) : traim aici ca in gradina Raiului. Pentru ca se stie, orasele Canadei, dau pe dinafara de pomi si verdeata .

                          Canadienii au alta parere decat aplaudacii dusi cu pluta prin Rai :


Spune revista canadienilor, ca exista un munte de dovezi ca suntem departe de a avea un mediu safe, ba chiar ne miscam rapid in directia opusa.
    In 2011, Conferecnce Board of Canada a clasat 17 tari din cele mai bogate din industrializate din lume, in functie de inregistrarile de mediu. Canada s-a clasat pe rusinosul lor 15.


Performanta de mediu a Canadei, este, dupa cele mai multe masuratori, cea mai proasta din lumea dezvoltata. Avem probleme mari.
In ciuda acestui faptul, pentru prima oara in istoria Canadei, Ottawa taca mediul ( va traduceti singuri ) in loc sa protejeze ecosistemul si sanatatea populatiei.
   guvernul Harper taie din bugetul de mediu, taie prticiparile publice si saboteaza legile cruciale de mediu, incluzand Canadaian Enviromental Assesment Act si Fisheries Act.


Canada e o tara minunata, cu o populatie mica dar care imprastie mitul ca impactul mediului asupra sanatatii umane trebuie sa fie minimal.
Expertii evaluatori  de la World Health Organisation, Canadian Medical Association si cercetatori universitari rata cum Canada are proaste inregistrari de mediu ce contribuie semnificativ la moarte si boli.

In 2007, World Health Organisation a estimat ca 36.000 de decese si  13 % din totalul bolilor din Canada anuale, sunt cauzate in intregime sau in parte, de pericolele de mediu. Canadian Medical Association raporteaza ca mai mult de 20.000 decese premature pe an sunt cauzate doar de poluarea aerului.


In fiecare an, sute de canadieni vad cum parintii lor au parte de morti dureroase din cauza azbestosului sau mesothelioma. In mai mult de 50 de tari a fost interzis azbestosul, dar nu in Canada ( aici casele se construiesc cu azbestos ).

Milioane  se cheltuiesc ca sa inlature azbestosul din cladirea parlamentului, in timp ce azbestosul minerit in Canada este exportat in tari ca India si Thailanda. Industria azbestosului pretinde ca el poate fi folosit in siguranta, pentru dezvoltarea natiunilor , ecou sustinut de Ottawa .


In orase precum Toronto, Montreal si Ottawa, calitatea aerului se deterioreaza la nivele periculoase in timpul verii. Francois Reeves, cardiolog in Montreal, a observat " pot adesea sa prevad cat de ocupata imi va fi ziua, bazat pe rata calitatatii aerului" .

In decadele recente, proportia plozilor canadieni care sufera de astm s-a marit de 4 ori la mai mult de 12 %, facand astmul sa fie legat de absenta de la scoala.


Ca sa faca lucrurile si mai rele, nici deteriorarea sanatatii legate de poluare si nici beneficiile economice create de poluare nu sunt distribuite in mod egal.  O impovarare disproportionata a costurilor, cade pe comunitatile care deja sunt social si economic marginalizate. In Canada, asta insemna adesea, comunitatile de arboriginali.

Aici avemintamplari horror mai mult de 3 ani, de la otravirea cu mercur  ( i-ati vazut ca au protestat aici  http://filosofiepebordura.blogspot.ca/2013/08/free-grassy-narrows.html   ) la angajari necunoscute si arboriginali neprotejati in minele de uraniu din nord.


Intr-o tara civilizata, aceste intemplari ar fi relicve ale trecutului, regretabile, dar poate explicabile datorita ignorantei. Aici, insa nu exista scuza pentru ca aceste fapte sa continue astazi .
    Sunt multe locuri neadresate si toxice in Canada , precum Sydney tar ponds, Fort McKay si Fort Chipewyan ... Tar Sands, Hamilton, Uranium Lake, Boat Harbour, Giant Mine si Kitimat.

Poate cel mai notoriu exemplu este Sarnia din Ontario, cunoscut drept Valea chimica din Canada. Mai mult de 60 chimicale majore, rafinarii de petrol si ...


si spatii pentru petrochemicale sunt lasezate in 25 km, excretand in aer, 130 milioane de substante toxice anual .The World Health Organisation a raportat recent ca Sarnia are cela mai proasta calitate a aerului din Canada .
Prin comparatie, Sarnia pompeaza mai multa poluare in aer decat 3 provincii la un loc : Manitoba, Saskatchewan si New Brunswik .  Chimicalele aruncate in aer sunt o gramada : de la toluen si mercur ( substante neurotoxice ), la dioxina ( cea mai carcinogenica substanta cunoscuta ) , benzen, care produc smog.
(  Sarnia e la o aruncatura de bat de Toronto - vreo 200-300 km).


Numarul ridicat de internari in spital al rezidentilor din Sarnia, din cauza bolilor cardiovasculare si respiratorii, este comparabil cu cele din Windsor si London ( foarte aproape de Sarnia ).
        Aww ! Si proasta aia din Windsor de a facut obsesie pentru mine si ma urmareste pe tot internetul ca sa demonstreze tuturor ca sunt nebuna, deci nu-i adevarat ce spun despre Canada, se lauda pe net zilele trecute, despre ce aer curat si lipsit de poluare au ei in Windsor, cum nici n-a indraznit sa viseze ca e posibil. Ha-ha ! Prostia intotdeauna e funny.

Membri ai Aamjiwnaang first Nation, traiesc intr-o rezervatie mica, inconjurata de fabricile industriale din Sarnia, sufera de o litanie de probleme de sanatate. Health Canada a gasit nivele ridicate de decese, boli si internari in spital.
Leucemia la femeile de 25- 44 de ani este dubla, comparativ cu media din Ontario. Proportia de barbati cu Hodgkin's a fost cu 80 % mai mare decat media din Ontario. Mai mult de 1 din 5 plozi arboriginali, au astm .
1 din 4 plozi au learning dizabilityes  sau probleme de comportament.  4 din 10 femei au avorturi spontane sau le mor boracii in uter.


In ciuda evidentelor despre deteriorarea sanatatii si a mediului, corporatiile continua sa extinda operatiunile in Sarnia, poluand si mai mult. Guvernul continua sa dea industriei  unda verde, fara sa studieze efectele cumulative sau incorecta distributie a poluarii.

Nici o lege in Canada nu cere industriei sau guvernului sa evalueze daca proiectel industriale propuse sau expansiunea lor, sunt o amenintare disproportionata la adresa sanatatii populatiei sau exacerbeaza  inechitabilitatea poluarii existente.
    Doi rezidenti arboriginali din Sarnia, au intentat proces, bazandu-se pe charter Rights of Life, care asigura ca avem dreptul la viata, libertate, securitatea persoanei. Insa este un proces de tip David si Goliath.


Dezastrul din Sarnia demonstreaza cat de departe Canada este in urma altor tari, in problema impactului de mediu asupra sanatatii populatiei.
Comparativ cu celelalte tari industrial avansate, Canada nu are un plan de actiune al mediului si sanatatii. Acest plan ar focusa atentia si prioritatile, s-ar asigura ca resurse adecvate sunt disponibile si ar finanta cercetari si ar monitoriza activitatile.


Canada este cel mai  mare poluator per capita, din tarile OECD.

Canada are reguli slabe care guverneaza poluarea aerului, siguranta apei potabile, contaminantii din mancare si substantele toxice produse de economie. In ciuda dovezilor clare despre decese si boli cauzate de poluarea aerului, Canada nu are standarde nationale despre calitatea aerului , asa cum are USa, Australia si Europa.
   Chiar si ghidurile voluntare sunt slabe : de exemplu, nivelele voluntare pentru concentratia de dioxid de sulf, sunt de 4 ori mai mari decat standardul obligatoriu din USA.

Eu inteleg de aici ca ,Canada e un soi de tara lui Papura Voda, in care corporatiilor le este permis sa faca ce vor ele.


Calculat percapita, Canada emite mai multa poluare in aer decat orice alta natiune din OECD . Contrazicand perceptia ca se imbunatateste calitatea aerului, Enviroment Canada raporteaza ca nivelele medii de smog sunt mai mari cu 19 % fata de 1990.
Industria canadiana e locata in regiunea Marilor Lacuri, iar poluarea lor, provoaca de 2 ori mai multa poluare cancerigena pe fiecare fabrica, comparativ cu  competitorii lor din USA.

Canada nu are standarde nationale ( asa cum are USA si Europa ), care sa se asigure de siguranta apei potabile, alegand sa se bazeze pe ghiduri voluntare, care in unele provincii au fost facute obligatorii prin lege, dar nu in alte provincii.


De asemenea, Canada este in urma altor natiuni bogate, in ceea ce priveste regulile care guverneaza siguranta alimentelor. Sute de pesticide vandute in Canada, sunt interzise de alte natiuni, din cauza ingrijorarilor depre impactul lor asupra sanatatii umane si asupra ecosistemelor.

De exemplu, atrazina este interzisa in Europ, pentru ca se scurge in apa freatica , preschimba broastele masculi in hermafroditi si e legata de cancerul de san.  In Ontario atrazina este cel mai folosit pesticid. Este necunoscut impactul asupra sanatatii muncitorilor din agricultura ( oricum, sunt muncitori sezonieri, imprumutati  din Mexic ).

Nivelele permisive de reziduuri ale pesticidelor, sunt in unele cazuri, de sute de ori mai mari decat cele permise de regulile din Europa.
In plus, Canada permite folosirea antibioticelor si homonilor de crestere, ca sa faca animalele sa creasca mai repede, practica interzisa in Europa, datorita impactului asupra sanatatii umane.

Merita amintit ca in Canada nu exista date de expirare pe alimente, decat in cazul celor perisabile mai repede de 30 zile : carne, lactate ( unut NU ). In rest ....pauza ! Nu stii ce cumperi.


Inainte de a fi ales in 2006, Partidul conservator a promis un Clean Air Act si reguli mai severe care sa imbunatateasca clitatea aerului in Canada, taind din poluarea aerului cu 50 %, pana in 2010. Promisiunea a fost repetata in 2008, insa data limita pentru cele 50 % a fost extinsa pana in 2015.
    In 2012, inca nu avem un Clean Air Act ( dar avem Conservatorii la putere ), nu avem reguli care sa limiteze poluarea industriala a aerului si nu avem o imbunatatire a calitatii aerului.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.