Doctor Yourself

Monday, September 30, 2013

Varza educatiei


Ca scoala din Canada e praf, se stie. doar ca in ultima vreme, a inceput sa se vorbeasca mai mult despre asta si parintii sa se ingrijoreze ca plozii lor fraca menta pe la scoala.


Iar presa consemneaza dezastrul dn invatamantul din Rai : absolventilor nostri de liceu, le lipsesc cunostinmtele fundamentale iar universitatile noastre sunt pline cu studenti care se chinuie sa invete materia care ar fi trebuit sa o invete in liceu.


Cauza dezastrului, nu este un mister. Pentru ultimii 40 de ani sau chiar mai mult, sistemul scolar de-a lungul tarii, a facut un experiment pe plozii tai : au renuntat la invatarea  mecanica, in favoarea invatarii prin descoperire, un proces in care studentii se presupune ca vin cu propriile solutii in domeniul aritmeticii.

  Cu alte cuvinte, ii forteaza pe elevi sa reinventeze roata, singuri ! Si cum clasele nu sunt umplute cu clonele lui Einstein, bietii plozi raman  pe dinafara, ca nu inteles nimic din matematica si nu e nimeni sa le-o explice.


Exista o gramada de dovezi ca abordarea asta cu reinventarea matematicii, lasa in urma o gramada de plozi  perplecsi si confuzi .


Ministrul Educatiei din Ontario, Liz Sandals crede ca stie care este cauza : cei mai multi profesori de scoala elementara au studii in arte liberale si habar n-au de matematica, iar profesorii de la colegii nu cunosc suficienta matematica. ( Pai de ce le dati dreptul de a preda, daca nu sunt calificati sa predea toate materiile ? )


Ministrul mai spune ca avem nevoie sa rezolvam problema, astfel incat profesorii sa aiba acelasi nivel de confort ( eu as zice de competenta ) cand predau matematica, la fel ca atunci cand predau scrisul si cititul.
   Partea cinica este ca e plin Raiul de profesori imigranti, foarte competenti in matematica, insa nici dracu' nu-i angajeaza. Nimeni nu da 2 centi pe ei . La catedra sunt titulari, tot incompetentii aia scoliti in Canada, de nu stiu sa adune 2 cu 2 .Asta in timp ce autoritatile se vaieta prin presa ca invatamantul e  la pamant cu flori pe el, si profesorii sunt de-o incompetenta crasa : pai concediati-i pe toti, si angajati persoane compenetnte. Dati testare tuturor celor care vor sa fie profesori, si angajati pe cei care stiu matematica ( egal ca au scoala in Canada sau nu ) si problema se va rezolva simplu si foarte rapid.

Presa spune ca p[roblema e mai profunda decat incompetenta profesorilor : si metoda pe care sunt obligati sa o foloseasca, este un esec total. Iar nivelul de cunostinte prevazut in programa scolara, a fost scazut sistematic, pana a ajuns aproape invizibila.


Prin urmare, aceasta abordare " progresiva" din programa scolara, garanteaza ca multi studenti nu vor avea cunostinte de baza in matematica : nu vor intelege fractiile, nu vor invata sa multiplice si sa divida un numar format din 2 cifre ! Pana la urma, pentru asta s-au inventatcal culatoarele !
    Pentru mine, e un mare mister, ce fac elevii canadieni la ore, ca de invatat oricum nu ii invata aproape nimic ? Ce fac, cu ce le ocupa timpul profesorul ? Joaca bambilici, ca de socotit 2 cifre nu's capabili ?  Ori sunt o natie de handicapati mintal, ce nu pot intelege cum se aduna 2 cu 2 ?


Profesorul Michael Zwaagstra din Manitoba, critic al sistemului de invatamant, povesteste la ziar cum e cu " descoperirea" matematicii din scolile canadiene : metoda clasica de a aduna doua numere, nu se preda, pentru ca e considerata necreativa. Nu le arata nimeni cum se calculeaza adunarea .

Prin metoda decoperii matematicii, plozii sunt incurajati sa reinventeze roata, incepand cu adunatul cifrelor din stanga ( in loc sa porneasca cu cele din dreapta ).


Ca sa inrautateasca si mai mult lucrurile, plozii vor fi promovati din clasa in clasa, chiar daca habar n-au.


De ani de zile, profesorii de matematica de la universitati de renume, le-au spus profesorilor de liceu, ca metoda lor cu reinventarea rotii, nu functioneaza. Dar ei au refuzat sa asculte.

Pana la urma, ce fac profesorii de matematica ?   Ei sunt doar niste incompetenti in matematica. ei n-ai idee despre cum sa-i invete pe plozi matematica.


E de remarcat ca profesorii din Estul Europei si Asia in particular, sunt socati de ceea ce au vazut ca se intampla in Noth America.
Pai daca aduci cel mai trooglodit elev din Romania, si il pui in scoala din Nort America, o sa fie considerat geniul scolii !


Prin uramre, parintii sunt disperati ca plozii nu au habar nici macar despre notiunile elementare de matematica, si apeleaza la ore particulare : noroc ca sunt pe aici destui imigranti, fost profesori de matematica, si care isi rup spatele prin joburi de cacao. Astia sunt foarte bucurosi sa faca un ban in plus si sa dea meditatii plozilor de canadieni : la negru, of course.

Atunci cand sistemul functioneaza cu hibe , intotdeauna apare piata neagra. Imigrantilor ( desi capabili, cu experienta in munca ) NU le sunt recunoscute calificarile, diplomele si NU pot profesa in Canada decat daca fac scoala canadiana, au experienta canadiana pe meseria lor si isi gasesc pile sa-i angajeze : adica este extrem, extrem de greu sa intre pe piata muncii, pe meseria in care s-au calificat. Am mai pus pe blog , print screen de pe saiturile guvernamentale care spun ca 80 % din piata muncii din Canada este " hidden jobs" : adica joburilenu sunt publicate ( daca nu ai pile, nu auzi de ele ).
     Iar in meseria de profesor e si mai greu de intrat : in Ontario nu sunt joburi libere ( am scris pe blog mai demult ), sunt liste de asteptare de cate 8 ani, pentru un post, atunci cand titularul se va pensiona, si tot asa. Plus ca e inflatie de profesori care ies din scoli in fiecare an. O mizerie.

Si atunci logic si normal e sa infloreasca black market, care aduce profesori competenti ( dar fara drept de a preda in Canada, sau fara job ) si care ofera pregatirea pe care scolile canadienilor nu o ofera : totul pe bani cash.
Piata neagra functioneaza nu doar in domeniul educatiei, ci si in altele. Pentru ca in domeniul sanatatii, conditiile de refacere a studiilor si a obtinerii unui job, sunt si mai draconice, exista si aici piata neagra : sunt imigranti  dentisti in tarile de origine, care iti repara dantura, iti fac orice procedura dentara, totul la negru, complet ilegal si la jumatate din pretul pe care in practica dentistii in Canada.  Totul  functioneaza pe reclama " din gura in gura", trebuie doar sa intrebi si sa ai recomandarea cuiva din lantul slabiciunilor, ca esti de buna credinta si nu o sa-l parasti ca practica medicina " ilegal".
   O sa fiti surprinsi cat de multi clienti au , pentru ca sunt enorm de multi canadieni si imigranti care nu au asigurare medicala de la job ( iar cea de la stat nu acopera dentistul, care are preturi inaccesibile omului de rand ). Chestiile astea incep sa semene din ce in ce mai mult cu situatia care era in Epoca de Aur, cand totul se facea pe piata neagra, orice se obtinea prin pile.Frustrarea parintilor a tins punctul culminant, din cauz ametodelor folosite in scoli, de a preda matematica . Parintii nu isi pot vedea plozii ca se chinuie singuri si degeaba sa inteleaga matematica, si platesc sute de dolari pentru lectii particulare  . Tot parintii se logheaza online la saiturile scolii si se uita la tutorialele de matematica, incercand sa inteleaga noul stil de predare.
    Kumon este un after-school  lectii de matematica , iar clientele i-a crescut cu 23 % in ultimii 3 ani.


Prin urmare, Canada continua sa fie sub performantele tarilor OECD in cee ace priveste rezultatele la matematica. Un raport din 2009, a gasit ca performanta in matematica a scazut in Newfoundland, Labrador, Prince Edward Island, New Brunwick, Manitoba, Alberta si British Columbia.

Rezultatele testelor standard la matematica din Ontario, arata ca elevii devin din ce in ce mai  habarnisti, in fifth year ( cat o fi asta ? ).


Chiar si parintii care au absolvit in domeniul matematicii, au probleme in a rezolva temele pentru acasa ale plozilor. Paul O'Hara, un inginer din Saskatoon, se chinuie cu temele plodului din clasa a 7 a, in ciuda profesiei sale. ( pai daca a absolvit in Canada, nu-i de mirare ! )
     El si sotia sa, petrec 2 ore in fiecare noapte , ajutandu-si plodul la matematica .


Presa ii ia peste picior pe dascali, spunandu-le ca scoala e despre matematica si nu despre ziua mamei ...


Ce ar fi daca in loc sa-i indoctrineze pe plozi in scoala, cu tot felul de chestii, s-ar ocupa doar de a-i invata materiile pe caretrebuie sa le predea ?  Cum ar fi daca profesorul ar preda, iat parintele ar educa si si-ar pregati puradelu' pentru viata ?


Povestesc oamenii pe forumul ziarului, ca au fost socati sa afle ( acum 25 de ani )  ca un elev poate absolvi liceul, fara sa invete matematica. Unii dintre acestia reintra in sistemul de educatie ca profesori  si vor trebui sa predea ceea ce niciodata nu au invatat.
ar putea fi aceasta mizerie cu co-parenting ( din partea profesorilor ) doar o perdea de fum dupa care sa isi ascunda incompetenta profesionala ? Sau doar o metoda de a petrece timpul in scoala, fara sa-i invete pe plozi materiile ?


Deci da, cam asa isi petrec plozii timpul al scoala : fiind indoctrinati cu tot soiul de p[ovesti despre viata, in loc sa-i invete materia concreta.  Macar de i-ar pregati eficient pentru viata, si n-as mai carcoti pe aici ! 
Dar canadienii ( inclusiv adultii ) sunt de o naivitate incredibila si penibila. au fost dresati sa nu gandeasca, ci sa urmeze instructiunile date de orice fel de autoritate . Mai lipseste doar sa-i invete sa behaie .

De departe, indoctrinare favorita este asta cu multiculturalismul ( despre care ziarele mai scriu din cand in cand ca s-a dovedit a fi un esec ).  Parerea mea e ca cea mai eficienta metoda de a produce rasisti, este sa-i pui pe toti la gramada, ca in turnul Babel din Rai . E imposibil sa nu devina rasisti, oricat de binevoitori ar fi .
   Vine unul de o anumita culoare si gusta mancarea cu lingura ( alea cu care se serveste toata lumea ) din bolurile de mancare . Vezi pe altul de aceeasi culoare, cu jeg de 2 degete sub unghii. Vezi pe altii de aceeasi culoare, cand ies din WC fara sa se spele pe maini.
Regulat se tin sedinte in care sunteti rugati sa nu mai intindeti cacatul pe perete si vi se dau instructiuni cum sa va stergeti la coor cu hartia igienica : involuntar faci asocieri ( ca nu esti idiot ) si vezi in fata ochilor o anumita culoare.

Te tepuieste unul de o anumita natie, te tepuieste al doilea, incearca sa te lucreze pe la spate al treilea, dupa care incepi si te feresti de o anumita natie.
Pentru ca ne place sau nu, exista niste trasaturi comune ale fiecarui popor. Doar ca societatea, ipocrita fiind, le recunoaste doar pe cele pozitive : nemtii sunt organizati, japonezii sunt disciplinati si eficienti, francezii sunt gurmanzi, ungurii gatesc bine, evreii le au cu banii, negrii cu muzica,etc. Of course, exista si exceptii ( ca nu toti romanii sunt infractori, cum considera europenii ), insa in general vorbind, caracteristicile natiei exista.
    Ca daca n-ar exista, am vedea middle class construindu-si vilele, in cartierele de negri si nu in cartiere exclusiviste.

Cand vine vorba despre a admite aspectele negative, vai-vai, nu se mai poate, ca se numeste rassism !   Pai ce-s eu de vina ca aia sunt o natie de nespalati ? Sau ca ceilalti sunt o natie de infractori ( ststisticile infractiunilor stau marturie ), etc.
   Ah, nu e voie sa spui asta cu voce tare, pentru ca esti rasist. Dar idiot nu esti, asa ca o poti constata, o intelegi, o vezi : e o realitate. E ca si cand ai reprosa romanilor din Romania ca sunt rasisti in problema tiganeasca, pentru ca ii considera niste tepari . Pai poate pentru ca intr-adevar sunt tepari ?  Ca s-a ingrozit intreaga Europa de escrocheriile lor.

  Prin urmare ; pune-i pe toti la gramada si vor avea ocazia sa constate exact ceea ce nu voiai ca ei sa afle.  Dupa care se vor feri de anumite natii, fapt calificat imediat ca rasism. Asta e momentul in care intervine propaganda, cu dresaj inca din fasa : rasismul nu e bun, no-no-no ...
   Noi ne iubim toti ca fratii, traim intr-o lume minunata and shit.

Cum sa-ti incurajezi diversitatea, inca de la fatare :


5 sfaturi pentru parinti, despre cum sa-si invete plozii despre multiculturalism :

1 - cucumpara-le carti care sa  descrie oameni cu diferite culori ale pielii ( pai cui ii pasa despre culoarea cuiva ? Mai degraba le pasa de ceea ce iti pot face anumiti indivizi de o anumita nationalitate ).


2. Boracii iubesc muzica ! Expunand boracu'  la tot felul de limbi , ritmuri va incepe sa se acomodeze cu varietatea limbajelor si va fi expus la noi culturi, traditii si valori.

Si ce are sula cu prefectura ?  Orice om mormal la cap, e incantat sa descopere si sa  exploreze alte culturi, traditii, bucatari, etc. Dar nu are nici o legatura cu  rasismul. Daca au muzica buna, asta inseamna ca nu sunt o specie de infractori de care te feresti ?
Daca gatesc bine, asta inseamna ca nu mai sunt o specie de tepari si escroci de care s-a ingrozit Europa ?
3. Cumpara-i boracului jucarii de toate felurile. In special papusi de toate culorile pielii, ca ast ain va obisnui cu ideea de diveristate.
E o stupizeznie fara nici o legatura cu multiculturalismul. Boracii n-au nici un stres ca exista plozi de alte culori. Ii duci la gradinita, dar ei nu fac diferenta si se joaca la fel cu toti : pentru ei sunt doar plozi si atat. Culoarea pielii e ierelevanta ( la fel ca pentru toata lumea ). 3. Creste numarul plozilor care imbratiseaza ideea de multiculturalism si care rejecteaza idee ade comentarii si glume, care isi incurajeaza plozii sa judece persoana dupa actiunile ei si nu dupa culoarea pielii.
Pai va rog pe toti astia care ignorati trasaturile comune ale unei natii : mutati-va in cartierele cu negri, ca sa demonstrati ca judecati fiecare om dupa faptele sale. Ca asa, e usor sa locuiesti in zona linistita, in cartier de albi, si sa te declari deranjat de glume rasiste.
Sau mai bine : mutati-va naibii in Ferentari, ca sa demonstrati ca nu sunteti rasisti.


Cititorii comenteaza : Ati observat ca nu exista nici o mentiune in articol, despre boraci negri, care sa tina in brate papusi cu pielea alba ? De ce doar albii sunt rasisti ?

Partea interesanta este ca aici in Rai, albii sunt minoritari, si cu toate astea, sunt considerati majoritari. In plus, doar albii trebuiesc dresati sa nu fie rasisti, de parca rasismul creste in simbioza cu pielea alba.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.