Doctor Yourself

Sunday, September 29, 2013

Pow Wow -2

                                                     Mergem sa ne uitam pe la tarabe ?


La Van Martineau povesteste in cartile sale, ca traditia la indieni este sa nu lase nici un copil orfan. Chiar  el, alb fiind, a fost adoptat in copilarie de o familie de indieni Paiute, dupa ce i-au murit parintii, l-au chemat sa stea cu ei.

Am fost surpinsa sa vada indienii ca imparteau fluturasi de reclama si te imbiau sa adopti un copil de indian orfan. Am fost surprinsa ca nu  rezolva asta la ei in trib, ci apeleaza la fetele palide.


                                               Cum sa feti acasa, in Ontario :


                                                     .. apeleaza la moasa !


Plozii sunt daruri de la Creator si noi trebuie sa-i hranim si sa-i ghidam de-a lungul calatoriei vietii. Pai zeul sa-si tina cadourile pentru el, ca eu n-am nevoie de asa ceva !


Tutunul este prima planta data de Creator, nativilor. E principalul activator al tuturor spiritelor plantelor. Alte 3 plante, salvia, cedrul si mohorul, urmeaza tutunul si impreuna sunt dereferinta pentru medicina sacra, folositra in viata de zi cu zi si in ceremonii.
   Tutunul e asezat in partea de est, mohorul in ce ade sud, rsalvia in vest si cedrul in nord.  Batranii spun ca spiritelor le place aroma produsa de arderea tutunului si a altor plante medicinale.


                                           Toti vizitatorii primeau o punguta cu tutun :


                                                              4 sacred medicine :


                                                    In cerc, oamenii danseaza continuu :


                        Erau o gramada de tarabe cu artizanat, asezate in cerc, in jurul cercului de dans :


                                                       Totemuri sculptate in jad :


                                                            Incaltamintea traditionala :


                                   Podoabele cu simbolistica traditionala ( cultul soarelui ? )


Nu's ce asociatie pentru diabet, impartea pliante despre cum sa mancam "balanced meal " . In traducere : cate putin din orice jeg. Well, de cand indienii au trecut pe mancarea procesata a lumii civilizate, nu mai sunt feriti de boli .


Aveau si brosuri cu desene colorate , cu alimentele impartite pe medicine wheel, ca sa priceapa toti copiii. Dar indienii au cunostintele lor foarte utile, despre cum sa-si asigure macar un minim de nutrienti, ca sa nu se imbolnaveasca : lucruri pe care omul alb nu le stie.
   Cand au venit oamenii albi in North America, au cam murit pe capete din cauza scorbutului, insa nativii nu. Pentru ca indienii folosesc niste glande mici de desupra rinichilor animalelor ( suprarenalele ? ), pe care le usuca, le zdrobesc si le inghit : analizele au aratat ca sunt foarte bogate in vit C, si asta e vital intr-o clima in care mai mult e iarna si nu prea exista acces la vegetale .
    Mai exista si marturia unui alb, ratacit pe aici, care aproape orbise si l-au salvat indienii, dandu-i sa manance ochi de peste ( bogat in vit A ) si i-au redat vederea.


                                                         Taraba cu picturi :


                                                                      Nativii ...


                                  ... de pe Insula Broastei Testoase ( Noth America ) :


                                                       Aici mi-am prins urechile :


                                                    Pietricele norocoase si totemuri :

                                             Bijuterii cu simbolurile nativilor.


                                                 Cam aceeasi marfa era peste tot :


                                                              Pene de sticla :


                                                            dream catcher :


                                                                     De aici ...


                                        ... se pot cumpara chestii de facut zgomot :


... si tricouri cu Haiawatha. Pe astia ii astept de vreo 2-3 ani, sa deschida Serpent Mounds pentru public. Si o tot amana ca e in renovare.


                                           Nenea ne arata cum se cos botoseii traditionali :


Artizanat in proprietatea First Nations ( denumire inventata de canadieni, in care ii baga in aceeasi oala pe toti indienii din Canada ). Nici macar nu se deranjeaza sa le recunoasca identitatea, ca trib ( etnie, natiune, etc ). Indienii s-au obisnuit sae prezinte " first nations", ca sa se poata face intelesi de fetele palide ...

Anul trecut, in indian hopi, mi-a spus cu dezgust nedisimulat, despre cum omul alb a adus moarte si sclavia pe Turtle Island. Ca omul alb traieste in sclavie ( si mi-a mentionat serviciul si rata la casa ), insa asa ceva e inacceptabil pentru ei si nu e permis in rezervatia lor.
   Of course, si indienii muncesc ca sa se intretina, dar asta nu-i acelasi lucru cu a munci pentru altii si a plati si taxe la stat.


                                   Posetute in care se tine talismanul cu ierburile de leac.


                                                            Din nou artizanat :


Cu madam Ishtar ne intalnim si in simbolistica indienilor. Gemenii divini apar si la indienii Hopi si Navajo.


                                                La taraba asta, am avut o surpriza  ...


... m-am intalnit cu Kokopelli, una din katchina indienilor hopi !  Eu am cercei cu Kokopelli si ii port cu multa placere.


In sfarsit, o taraba cu explicatii, sa inteleaga toti copiii : Medicine wheel simbolizeaza toate rasele  si care trebuie sa traiasca in armonie unul cu celalat.  Medicine wheel este calea de a descoperi  cine esti, ce esti si de ce esti asa  si unde trebuie sa te vindeci  - sa inveti  sa-ti controlezi  viata si destinul.

In Sedona, Arizona, exista ceremonii intregi cu Medicine Wheel, desenate pe sol, in zonele in care e considerat ca exista vortexuri energetice : toti New Age-istii sunt acolo, a capitala lor.


Simbolistica vulturului e una din cele mai importante in credinta nativilor din Nort America si e conectat cu Marele Spirit. Vracii folosesc pene de vultur ca sa contacteze Marele Spirit, ca sa-i ajute sa vindece bolile.
Oamenii care se asociaza cu simbolul vulturului, au o mare putere de supravietuire si le place solitudinea. Cand un vultur se apropie de tine, este o reamintire a Marelui Spirit sa te rogi si sa tii in mintea si in inima ta, ce e important in viata.

Cerceii sunt interesanti, costau doar 10 $ , insa deja am in urechi cercei cu o pana din argint . L-am ignorat pana si pe Kokopelli pentru ei.


Legendele nativilor din North America, spun ca spiritele magice, pot locui in animalele sculptate . Cele mai puternice si mai binefacatoare dintre aceste spirite , sunt gasite in forma de urs.


Inuksuk  sunt o gramajoara de pietre asezate in forma umana  si foarte multe sunt in zona Arctica, incat au devenit simbolul zonei. Inuksuk sunt folosite de indienii Inuiti, in mai multe scopuri :  ca sa semnifice prezenta unor oameni in apropiere, sa marcheze cararile care duc spre locurile bune de pescuit si vanatoare. Inuksuk marcheaza in special locurile de vanatoare de caribou.

Astazi, Inuksuk sunt folosite pentru a simboliza persistenta spiritului uman , ca primii oameni, ocupanti al North Americii. Simbolizeaza respectul pentru Mama Pamant,  aer si apa.


                                                               Si din nou, artizanat ...


                                                 ... pentru toata copiii :


Hainute pentru boraci proaspat fatati !
Indencele m-a uintrebat senine, daca vreau sa-l tin in brate ! Nu stiu ce fata am facut, da' s-au pus femeiel pe un ras, de nu se puteau opri ! Adevarul e ca am fost opripilata la gandul sa tin un borac in brate, fie el si din plastic ...


                                                   in schimb, am admirat papusile :


                                          Brelocuri din piele de sarpe si coarne de cerb :


                               Spre mirarea mea, pielea de sarpe era groasa si tare ca piatra :


                                       Eu imi cumpar sapca cu simbolistica nativilor ...


                                                       ... si ma duc sa dansez cu nativii :


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.