Doctor Yourself

Monday, May 13, 2013

Recesiune


In Rai, se intampla lucruri ingrijoratoare : scad vanzarile locuintelor ; bula imobiliara sta sa crape. Vanzarile la apartamente au scazut cu 55 % in primele 3 luni ale anului 2013.

2.728 de noi apartamente au fost vandute pana la sfarsitul lui martie, mai putin cu 29 % decat in ultimele 3 luni ale anului 2012. Asta inseamna ca mai putin de jumatate din cele 6.079 apartamente, cat s-au vandut in prima patrime a anului 2012.


In timp ce apartamentele se vand din ce in ce mai greu, canadienii construiesc blocuri cu nemiluita : asa arata graficul .


Nu doar apartamentele se vand mai greu, ci si casele : in aprilie, numarul caselor vandute a scazut cu mai mult de 25 % fata de anul 2012.Incetinirea vanzarilor duce la pierderea joburilor celor care lucreaza in bransa. Will Dunning, economist la Canadian Association of Accredited Mortgage Professionals, estimeaza ca se vor pierde 190.000 joburi, ca rezultat a incetinirii vanzarilor de locuinte.


La fel spun si economistii : prabusirea pietei imobiliare va prabusi si economia Canadei. E foarte corect : economia Raiului se bazeaza pe servicii vandute imigrantilor , la supra-pret. In special locuinte, cumparate cu bani luati de la banca. Toti sarantocii, toti amaratii ce lucreaza in joburi necalificare, si-au cumparat case pe datorie, pentru ca dobanza e foarte mica.
   In momentul in care dobanda va creste, sau pur si simplu prostii isi vor da seama ca o baraca de placaj nu are cum sa valoreze jumatate de milion de dolari si implicit nu vor mai cumpara, economia Raiului se va duce ' dracului .


Piata imobiliara  ainceput sa cada in majoritatea oraselor mari ale Canadei si ar p[utea foarte bine, sa traga dupa ea economia, spune un proeminent analist, Ben Rabidoux, analist strategist la firma din US,  Hanson Advisors.


Dupa ce guvernul s-a trezit la realitate si a inasprit conditiile de acordare a creditelor imobiliare, vanzarile de case au scazut dramatic. Populatia e atat de imbecila, incat n-are nici o problema in a se baga in datorii de jumatate de milion de dolari, pentru toata viata lor ( 30-40 de ani ). N-au nici o problema in a se aindatora oricat de mult, ca sa-si cumpere o casa ce nu valoreaza aproape nimic( dupa 25 de ani, are nevoie de reparatii majore ).
   Asa ca, a a fost nevoie sa vina guvernul si sa impuna bancilor, sa nu mai dea bani imprumut , tuturor sarantocilor : ca aia toti, vor fi in incapacitate de plata, daca se majoreaza dobanzile. Iar populati e mult prea imbecilizata, ca sa poata gandi pe termen lung.


Nenea Rabidoux, spune ca e o problema pentru Canada, cand ne uitam la cat de mult economia depinde de piata imobiliara.
Aprape jumatate din cresterea bugetara a Canadei in 2005 a fost data de piata imobiliara. Finantarea ( imprumuturile ), asigurarile si sectorul imobiliar acopera in jur de 27 % din bugetul Canadei.


Cum bula imobiliara s-a tot umflat in ultimii ani, sectorul constructiilor a inceput sa angajeze cat mai multi oameni. In 1998, usor mai mult de 5 % din forta de munca lucra in constructii. In 2013 avem 7,4 % din forta de munca, in constructii ! Toate aceste joburi vor deveni vulnerabile pe masura ce se prabuseste piata imobiliara.


Dar joburile legate de industria constructiilor sunt in mai multe domenii. Ele includ vanzatorii de credite, agentii imobiliari, appraisers ( ce's astia ? ) si toti isi vor vedea veniturile scazand, ca urmare a prabusirii pietei imobiliare.


Se stie, s-a anuntat oficial la acea vreme si am pus pe blog, cum Canada a iesit din recesiune, inca inainte de a intra in ea ! S-a anuntat oficial, undeva prin 2009, ca nu mai suntem in criza, si am inceput recuperararea.
Zilele trecute, tot oficial, suntem anuntati ca , de fapt .... jumatate din orasele medii ale Canadei, nu s-au recuperat ! Tradus din limba de lemn canadeza, inseamna ca jumatate din orasele Canadei, sunt .... in criza. Insa " recuperare" suna mult mai linistitor pentru prostime, decat " criza".O noua analiza facuta de Conference Board of Cnada, a gasit ca 21 din 46 de orase medii urmarite, nu au numarul de salariati pe care ii aveau inainte de inceperea crizei.


In unele cazuro, declinul este dramatic. Piata muncii din unele orase a suferit o cadere a pietei muncii , in ultimii 10 ani.

6 din orasele urmarite, au avut o crestere medie a joburilor, cu doar 3 % pe an. ( mai departe traduceti singuri, ca mi-am prins urechile ).


Prin urmare, canadienii nu sunt deloc surprinsi ca sectorul industrial din Canada, consta in principal din fabricarea gogosilor si vanzarea de cafea si Big Mac's.


                 Iar toate aceste firme, isi trimit incasarile in USa, la proprietarii lor americani ...

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.