Doctor Yourself

Friday, May 31, 2013

Absolventi in Canada


Scolile din Rai, se bat in oferte, care mai de care mai mirobolanta, doar ca sa mai convinga niste naivi sa se inscrie ( cataxele de scolarizare sunt printre cele mai mari din lume, dupa USA ). Iar scolile mai mici, vin cu momeala cat mai originala :


De ce sa alegi o universitate mica ? Pentru ca poti avea o relatie face to face cu profesorul ( how care ? )


   La ce foloseste sa stai face-to-face cu profesorul ? N-am inteleles nici eu, insa ziarul spune ca "ajuta".


Inscrie-te la universitati marunte, pentru ca in facultatile de acolo, cresc sansele sa faci cercetare si astfel vei fi cu un pas in fata competitiei.
Mda. Si tu si competitia, veti fi foarte happy sa vindeti hamburgeri la Mc'Donalds, ca nu va angajeaza nimeni, cu tot cu munca voastra de cercetare .


Alege universitatile marunte, pentru ... confort ! Pai universitatea nu e hotel, ca sa-l aleg in fucntie de confortul oferit si alte simtiri !


Daca alegi o universitate mica, taxa de scolarizare va costa cu 2.000 $ pe an, mai putin decat la o universitate mare : praf in ochi ! La cate zeci de mii ( chiar sute de mii $, in functie de specializare ), vor avea datorie studentii, la absolvite, aia 6.000 - 12.000 $ sunt nesemnificativi.


Si nu uita : degeaba ai absolvit universitatea, degeaba ai facut cercetare in facultate, daca n-ai vandut hamburgeri la fast-food, sansele sa ai o cariera de succes sunt minime !


Asa zice un studiu publicat de Drexel University's Center for Labour Markets and Policy : muncitul in joburi de cacao, cat esti adolescent, asigura succesul in cariera. N-ai vandut haburgeri, by-by cariera !


Nenea Paul, economist in munca si autorul principal al studiului, spune ca experienta in munca intr-un job, in timpul liceului ( intrevarsta 16-19 ani ) corespunde cu o crestere a salariului cu 20-25 % pentru adolescenti, dupa 10 ani mai tarziu.


Intre timp, numarul canadienilor cu PhD s-au dublat, insa doar cativa din absolventi vor gasi un job in invatamant, spune un studiu facut in Ontario.
Pai daca n-au vandut hamburgeri cand erau in liceu ....


Absolventii cu studii, nu isi pot gasi un job, insa cei fara studii, ajung CEO la marile companii canadiene : Toronto Hydro !
Eu cred ca nenea asta, a inceput sa vanda hamburgeri de mic copil .


Universitatea Ryerson a pus in asteptate nedefinita premierea cu o diploma de doctorat de onoare a presedintelui Toronto Hydro, pentru ca s-a aflat ca nu a absolvit scoala listata la el in CV.

Cateva versiuni online ale Cv-ului, sugereaza ca Mr. Haines - care a castigat aproape 1 milion dolari anul trecut ca si director executiv - a obtinut o diploma de la facultatea de comert din University of Lethbridge, acum 30 de ani. Un profil online pe Busninessweek.com, il listeaza pe Mr. Haines ca fiind absolvent.
   Insa, universitatea din Alberta, spune ca Mr.Haines a fost inscris intr-un program de pre-management pentru 1 an, la inceputul anilor 1980 si niciodata nu a obtinut o diploma.


Toronto Hidro s-a grabit sa-l sustina pe mr. Haines si a declarat ca nu l-au angajat din cauza unei minciuni, si ca CV-ul buclucas a fost o eroare de formatare . Si da, Haines nu are diploma de la nici o universitate, insa a luat un curs la Universitatea din Alberta, pentru a se pragti in contabilitate.

Eu ce sa inteleg de aici, ca un nene care are doar liceul ( cl mult colegiul ), e CEO-ul Toronto Hidro si castiga 1 milion dolari pe an ?


Tot scandalul a pornit de la consultantul in electricitate, Tom Adams, care a spus intr-o scrisoare deschisa catre presedintele Sheldon Levy, al Ryerson University, ca Mr. Haines nu e absolvent al universitatii listate in CV.
    Prin urmare, Ryerson , in timpul ceremoniei de convoicare, din 5 iunie, au considerat ca e "impropriu" sa acorde doctoratul in drept, unei persoane care a continuat sa incalce standardele de baza ale "scholarship", pretinzand fraudulent sa are diplome pe care nu le-a obtinut.


In schimb, naivii care isi inchipuie ca daca isi tocesc coatele prin facu;ltati, vor ave asanse sa fie angajati in joburi pe meseria lor, incep sa se dea cu capul de pragul de sus : e doar o tzeapa.
Toata lumea detine o diploma de facultate, deci valoare alor e aproape nula. Angajatorii nu ii baga in seama ( si nici joburi nu sunt ).
Prin urmare, absolventii din 2013 , pun presiune pe universitatile care i-au prostit sa cumpere cursuri de la ei : sa faca mai mult si sa-i ajute sa-si gaseasca joburi !Ultima recolta de absolventi, au nimerit exact in mijlocul crizei ( pardon, in mijlocul revenirii din criza ) si nu exista joburi disponibile. Prin urmare, isi gasesc joburi temporare.


Liderii universitatilor spun ca ei fac tot ce le sta in putinta ca sa ii ajute pe studenti. Jumatate din absolnevti au obtinut un internship sau un co-op ( adica munca temporara pe gratis ) inainte de absolvire, conform cu Association Universities and Colleges of Canada, iar un recent survey facut de Higher Education Quality Council of Ontario, a gasit ca 48 % dins tudentii din Ontario au participat in " work-integrated learning " ( sa va traduceti singuri ).

Surveyul HECO arata ca " munca" facuta de studenti a fost voluntariat si a ramas concentrata pe stiinte, inginerie si afaceri. In arte si stiinte umane, doar 7 % au obtinut un co-op ( practica pe gratis ) iar 11 % interniship ( tot munca temporara pe gratis ), iar alte 10 %  fac "servicii de invatare" in organizatii comunitare ( adica tot munca pe gratis ).


Statistica arata cam asa : 10 % din studentii sub 25 de ani, cu o diploma universitara sunt fara job in 2012 ( probabil, restul vand hamburgeri ). E necesar sa luam in calcul ca daca fac o munca temmporara, zilier, ei sunt considerati ca au job, desi , in realitate n-au. Sau daca au iesit de pe social, nu-i mai numara, desi n-au joburi.
 In Ontario, un survey guvernamental arata ca la 6 luni dupa absolvire, 12 % din absolventii din 2009 erau fara job ( oare cati sunt in 2013 ? ), iar maimult de 20 % munceau part-time. Iar 30 % din tinerii care aveau joburi, erau temporare in 2011, comparat cu 27 % in 2008, spune un nou raport al Intarnational Labour Organisation.


Ce spun tinerii ?  Sa vedem ... guvernul Harper a permis angajatorilor sa aduca 500.000 muncitori straini temporari si inca 300.000 imigranti ANUAL. Imi pare rau, copii, dar joburile voastre trebuie sa mearga catre muncitorii temporari straini si catre imigranti.
       Asigurati-va ca veti multumi personal lui Mr. Harper, la alegerile din 2015 ...

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.