Doctor Yourself

Monday, April 22, 2013

Viza de munca in Canada

Scandalul a inceput odata cu dezvalurile presei, ca banca RBC s-a descotorosit de niste angajati canadieni, si a inchiriat angajati temporari, de la o firma de plasare : dar angajatii erau din afara Canadei, adusi aici ca muncitori temporari .  http://filosofiepebordura.blogspot.ca/2013/04/banci-canadiene-2.html

Presa face sapaturi in continuare si descopera ca nu doar RBC-ul prefera sa importe muncitori temporari, ci mai toti angajatorii : pentru ca legea le permite sa-i plateasca mai putin cu 15 % decat pe canadieni.  Asta, in timp ca canadienii sunt disperati ca nu-i angajeaza nimeni, iar rata somajului creste de la luna la luna.Zice presa ca sunt 33.000 de firme si agentii , care au aplicat pentru programul muncitoprilor straini temporari in Canada. Firmele astea sunt din toate ramurile economiei, de la mic la mare : firme de zboruri , hoteluri, agentii guvernamentale, etc.


               In ultimii 10 ani, s-a triplat numarul muncitorilor temporari : 338.189 muncitori straini.


Pe lista firmelor care angajeaza muncitori temporari, sunt companiile de telefonie - internet, care detin monopolul in Rai : Bell, rogers, Tellus, Shaw. tim hortons ( lantul celmai de suscces de cefenele din Canada ), angajeaza muncitori temporari inca din 2005.


Ca sa aduca muncitpori straini, companiile trebuie sa dovedeasca faptul ca nu au gasit muncitori pe piata locala. Doisprezece agentii guvernamentale folosesc programul, inclusiv Health Canada si Bank of Canada.
Banca centrala a angajat in 2012, 18 muncitori temporari straini , in pozitii de senior analist, incluzand 15 pozitii cu PhD  straini. guvernele provinciale si municipale, de-a lungul si de-a latul Canadei, sunt pe lista celor care folosesc muncitori straini.
  
Primul Ministrul a declarat la ziar, ca este ingrijorat asupra extinderii programului si a felului in care este folosit, pentru ca a fost destinat doar pentru cazurile de " absoluta si acuta"  lipsa de muncitori specializati.

Pai daca e asa ingrijorat ca se abuizeaza de programul asta, n-ar fi trebuit sa de alege, cum sa e permis sa-i plateasca pe muncitori cu 15 % mai putin decat pe canadieni : ca nu s-ar mai fi meritat angajatorilor, efortul de a aduce straini . Insa, chiar si asa, vizele de munca de acorda autoritatile : din moment ca se abuzeaza de ele, undeva exista o problema in procedura...
   Sa recapitulam : mai intai dai legi care le faciliteaza calea sa aduca muncitori straini, dupa care iesi in presa si arati cu degetul spre ei, ca ... folosesc la greu calea pe care le-ai creat-o !


Legea aia care da posibilitatea angajatorilor sa-i plateasca pe muncitorii straini, cu 15 % mai putin decat pe canadieni, nu e singura facilitate . Exista "scurtatura", cu care poti aduce angajati straini, fara sa mai treci prin procedura lunga si obositoare : transferul in aceeasi companie . Scrie pe saitul guvernamental :


Adica, filiala din alte tari, unei companii canadiene, isi poate transfera angajatii, la compania mama din Canada, fara bataie de cap : adica fara sa fie nevoie ca firma mama sa dovedeasca ca nu a gasit muncitori canadieni pentru jobul respectiv. Asta salveaza timp enorm, companiei.


Firmele de zboruri angajeaza muncitori straini, si de aici e gata scandalul : intre ele ! Sunwing a aplicat in toamna trecuta, pentru angajarea a 60 si 59 de piloti , conform cu Air Line Pilots Association .
    Piulotii canadieni, concediati in octombrie anul trecut de la Transat , 14 ani experienta , au trimis Cv-ul la Sunwing si CanJet, insa nimeni nu i-a bagat in seama, n-au primit nici un raspuns. Pai de ce sa-i angajeze pe ei, daca pot aduce piloti straini, pe care sa-i plateasca cu 15 % mai putin si nu le mai dau nici beneficii ?


Cei de la Transat, au facut plangere la guvernul federal, ca Sunwing foloseste muncitori straini temporari, ceea ce le scade costurile. Prin urmare, transat spune ca vor fi fortati si ei sa angajeze muncitori straini, ca sa poata face fata, preturilor concurentei.


Muncitorii canadieni, declara ca programul de aducere a muncitorilor straini este folosit in mod gresit, ca sa completeze joburi de necalificati, prost platite :Sindicatele cer revizuirea programului, care a fost destinat pentru aducerea muncitorilor inalt calificati ( nu a celor necalificati ), pentru care angajatorii nu gaseau canadieni cu calificarile respective.
Alberta Federation of Labour , spune ca , de cand programul a fost anuntat in aprilie, mai mult de 2.400 permise de munca au fost aprobate pentru angaja muncitori in pozitii slab calificate. ( Pai vina este a celor care dau viz ade munca pentru necalificati, in loc sa o refuze ).


Presedintele federatiei, gill McGowan, spune ca documentele la care a avut acces, arata ca muncitorii straini erau angajati in restaurante fast-food, magazinase decartier si benzinarii. Pe lista erau Mc'Donalds, Tim Hortons, A#W, Subway.

McGowan spune ca aceste vize de munca sunt folosite ca sa inlocuiasca muncitorii canadieni, si vrea ca federal auditorul general sa investigheze felul in care guvernul foloseste acest program.


Datorita  Accelerated Labour Market Opinion Program, angajatorii pot plati muncitorii straini cu 15 % mai putin decat pe un muncitor canadian. Programul este destinat sa permita angajarea muncitorilor straini cu calificari inalte, in 10 zile lucratoare.

McGowan spune ca mai mult de jumatate din aprobarile pentru viza de munca in Alberta, includ 33 restaurante A/W ( fast-food ).


Sub presiunea presei, sindicatelor si a opiniei publice, Prim Ministrul Raiului, declara ca va reforma programul muncitorilor straini :


Pe motiv ca programul a crescut pre amult, nenea Harper spune ca asta forteaza Ottawa sa aduca reguli noi, care sa sea sigure ca programul va fi folosit doar pentru a completa lipsa fortei de munca de pe piata canadiana.
Pai de ce n-au facut asta, de la bun inceput ?


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.