Doctor Yourself

Wednesday, April 10, 2013

Tinerii in Canada



O gramada de vite incaltate s-au puit, fara sa inteleaga ever ce se intampla in jurul lor, si in pe ce lume isi aduc plozii sa traiasca. Fapt pentru care, le-au facut capul mare cu inchipuirile lor : despre cum o sa reuseasca in viata, daca merg la facultate si ce viata mareata o sa aiba ei, ca merita asta si bla-bla.
     Adica si-au indoctrinat plozii cu o imagine idilica despre societatea umana, imagine ce exista doar in inchipuirile lor. Plozii, intre timp au crescut si s-au dat cu capul derealitate : ocazie cu care au descoperit in ce cacat i-au bagat parintii, prin nastere. Presa confirma :


Fabricile de diplome au exploatat la maximum, faptul ca nici parintii nici plozii nu inteleg ce se intampla in jurul lor, si au inceput sa vanda diplomele tot mai scump. Exorbitant de scump, pentru ca toti se inghesuie sa-si ia o diploma de universitate, care sa-i " asigure" succesul in viata. S-a ajuns in situatia in care aproape toata lumea are o dimploma de facultate : adica nu mai valoreaza nimic.
    Circula o glumita amara printre tinerii canadieni : ce poti sa faci cu o diploma universitara si 1 $ ?  Cu 1 $ iti iei o cafea ...
   
In ziua de azi, generatia tanara e cea mai supracalificata clasa din istorie. O noua cercetare a economistilor canadieni, sugereaza ca aceasta moda nefericita va fi un fapt de viata pentru anii care vor veni.


Iar rezultatele, deja se vad. Sun Life study, spune ca tinerii adulti din Canada, au deja un nivel de stres foarte ridicat, iar situatia economica dificila, a dus la cresterea cazurilor de dizabilitati mentale, pe termen lung.

Un raport publicat la sfarsitul lui octombrie, de Certified General Accountants Association of Canada, concluzioneaza ca multi tineri care ies de pe bancile facultatilor, muncesc in joburi in care nu isi pot folosi abilitatile profesionale. Cu alte cuvinte, fac munca de jos, in loc sa-si faca meseria.

Raportul spune ca in jur de 24,6 % dintre tinerii care au o diploma universitara si aveau job in 2005, erau in situatia in care nu isi foloseau aptitudinile profesionale. Unul din 10 tineri cu diploma universitara, munceste pe un job care nu necesita studii universitare.  Pai pemine m-ar interesa si procentul celor cu diplome universitare si care nu muncesc deloc ...


Prin urmare, a devenit ceva banal, sa ai diploma universitara si sa vinzi cartofi prajiti la Mc'Donalds. Sau cafea, la Tim Hortons.


Un numar uimitor de tineri cu studii universitare din clasa de mijloc, fac munca de jos : femei de serviciu, administratori de bloc, instructori de fitness, etc.

Linda e unul din cazuri : are o diploma universitara, in studiul englezei. Duap absolvire, s-a dus in Asia sa predea engleza pentru cativa ani. Astazi, la 29 de ani, munceste intr-un club de fitness si locuieste in beciul din casa parintilor ei. ( Aici beciul, e numit pompos " basement" si trensformat in camera de locuit ). Femeia spune ca tot cautandu-si job, a invatat ca jobul ei de cacao, e mai bun decat alte joburi de cacao ce sunt pe piata muncii.


                    Corect : decat un viitor " luminos" la Mc'Donalds, mai bine instructor de fitness .


dupa ce se chinuioe cate 4-5 ani in facultate, se umplu de zeci de mii de dolari datorie ( ca sa-si plateasca taxele scolare ), tinerii sfarsesc intr-un job de supravietuire, platit cu minimum pe economie. Mc'donalds invita tinerii sa plice in persoana, pentru un job, ca sunt destule, pentru toti : 6.000 joburi si inca 100 joburi pentru manageri.


Mc'Donalds spune ca incearca sa dea o mana de ajutor tinerilor someri. Rata somajului, in martie 2013, era de 7,2 %, insa este de 14,2 % in randul tinerilor intre 15-24 de ani, conform Statistics Canada . Sa nu uitam, ca si canadienii numara somerii exact ca romanii : cine nu are job si nu primeste ajutor de somaj, rezulta ca ... nu e somer ! Deci , nu intra la numaratoare.


Cu asa joburi de supravietuire ( prost platite ) sau chiar fara joburi, cei mai multi tineri din generatia asta, nu vor fi capabili niciodata, sa-si cumpere o casa ( cu credit imobiliar, of course ) !


O mare majoritate dintre tinerii generatiei Y, sunt ingrijorati ca nu isi vor pute apermite sa-si cumpere casa, conform unui survey online, facut de Royal LePage.

Mai mult de 72 % dintre tinerii nascuti intre 180-1994 ( 19-33 ani ) spun ca sunt pesimisti despre posibilitatea de a-si cumpara casa, din cauza preturilor umblate de pe piata imobiliara ( bula imobiliara e in floare ).

Surveyul a fost completat in septembrie 13-21, pe 1.013 tineri si 1-11 boomersi, cu o margine de eroare de plus-minus 3,08 %.


Iar daca n-ai un job banos, n-ai nici pensie. Ca pensia de stat e de doar cateva sute de dolari, cu care nu platesti nici macar chiria. Daca nu pui bani la ciorap cat esti tanar si muncesti, cand iesi la pensie, o sa fii muritor de foame . De asta, e plin de batrani stafiditi, pe care ii vedem lamunca prin supermarketuri, ca abia se tin pe picioare, de batrani si bolnavi ce sunt : dar trebuie sa munceasca . Ca sa nu ajunga cersetori in strada, morti de foame.
  
Generatiile de tineri canadieni, nu mai au sansa de a aeconomisi bani pentru batranete. Ce sa economiseasca, daca lor abia le ajunge salariul ala minim, sa supravietuiasca de la o zi la alta ?



Un raport al bancii CIBC, spune ca pensionarea este o problema. Dupa pensionare, standardul vietii va scadea in medie, cu 30 % decat a fost atunci cand aveai cel mai mare salariu.


CIBC explica de ce : pentru ca in timpul vietii ai economisit putini bani pentru batranete, banii investiti in fondul ala de pensii a produs prea putini bani, iar pensiile date de companii, au inceput sa fie o raritate.

Directorul executiv al CIBC, Gerry McCaughey, spune ca pensia de stat ar trebui ajustat in asa fel, incat oamenii sa isi poata adauga voluntar contributiile ( mai departe, va traduceti singuri ).


O problema din cauz acareia, oamenii nu pot economisi bani pentru batranete, este rata imobiliara ( casele costa enorm ).
De regula, canadienii isi vand casele la batranete, ca sa aiba din ce trai. Doar ca banii aia, vor fi cheltuiti ca sa plateasca chirie in alta parte. Dupa ce va crapa bula imobiliara, raman canadienii chiar fara nici un ban pentru batranete : baracile lor de PFL, nu vor mai valora aproape nimic.


CIBC spune ca o treime din muncitori sunt acoperiti de pensii oferite de la job ( adica functionarii care lucreaza pentru stat. Ca firmele private iti rad in nas, daca pomenesti de pensie ). Chiar si asa, numarul celor cu pensii de la angajator, a scazut cu 37 % comparativ cu 1992.


CICB spune ca 6 milioane de oameni vor trebui sa faca fata scaderii standardului de viata ( scaderea puterii de cumparare ) cu 20 % , dupa ce ies din campul muncii. Pentru unii dintre ei, va insemna o reducere cu 50 % a venitului lunar .


Dintre toti, tinerii de azi , sunt in cea mai dificila situatie. Nu isi permit sa stranga bani de casa, banii investiti produc putini bani, iar tinerii pierd bani la pensie. In plus, guvernul inaspreste regulile de acordare a pensiei de stat : anul trecut, au ridicat varsta dee la care poti primi pensia de stat.

Un survey facut de Sun Life Financial, arata ca un sfert din canadieni, planuiesc sa se pensioneze la 66 de ani . In cativa ani, tinerii de azi, vor concura pentru joburi, cu parintii lor. Uneori, chiar cu bunicii ( eu am vazut si pozat femeie care avea mult peste 70 de ani, si lucra in supermarket : m-am socat ).


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.