Doctor Yourself

Thursday, April 11, 2013

Joburi in Canada

Situatia din Rai, devine din ce in ce mai dramatica, costul vietii se scumpeste pe zi ce trece ( ca oricum, Raiul e una din cele mai scumpe tari din lume ).
Se scumpeste electricitatea, ca nu degeaba Raiul este tara cu cea mai mare suprafata de apa dulce din lume, insa n-are hidrocentrale.


 Ontario Energy Board a anuntat ca va creste costul electricitatii, de la 1 mai : exact de cand canadienii vor incepe sa folseasca aerul conditionat. Se va scumpi cu 2,9 % din costul facturii lunare pentru o gospodarie normala, care foloseste 800 kw / luna.

      
            Creste si inflatia : in februarie, a fost cea mai mare crestere a inflatiei din ultimii 20 de ani :


                                 Din cauza inflatiei, creste de la luna la luna, si pretul benzinei :
 Costul vietii de zi cu zi continua sa creasca in Rai, insa joburile dispar in masa : in martie, s-au pierdut 54.000 joburi.


 Cele 54.000 joburi pierdute in martie, erau toate joburi full time : cea mai mare pierdere a numarului de joburi, de cand a inceput recesiunea . Rata oficiala a somajului a crescut la 7,2 % in martie, de la 7 % cat era in februarie. Joburile erau in domeniul alimentar, acomodare, administratie publica si fabrici.
    E bine de stiut ca, canadienii numara somerii, exact cum fac romanii : doar daca esti pe liste pentru ajutorul de somaj.


 Economistul Erin Weir spune ca de fapt, somajul emult mai mare decat cel declarat, pentru ca 12.300 de canadieni care si-au pierdut joburile si continua sa caute job, nu sunt numarati ca si someri.


 Din sectorul privat au disparut 85.400 joburi, in timp ce numarul contractorilor ( cei care muncesc cand prind un contract pe undeva )a crescut cu 38.700 .


                            Cei mai afectati de reducerea joburilor sunt tinerii intre 25-54 de ani.


 Canadienii sunt ingrijorati ca guvernul federal continua sa aduca 300.000 - 400.000 imigranti anual, cand nu sunt joburi nici pentru canadieni. Si spun ca e timpul sa se termine cu imigratia in masa, ca sa permitem canadienilor sa munceasca in joburi canadiene.


 Intr-o singura zi, dolarul canadian a cazut cu 0,39 centi si a ajuns la 98,39 centi, comparativ cu dolarul american.


                 In schimb, in Rai cresc numarul joburilor de supravietuire, foarte prost platite :


 Ultimul raport al StatsCan arata ca s-au pierdut 85.000 joburi intr-o singura luna, in sectorul privat si a crescut cu 30.000 numarul celor "self-employed", fapt interpretat de economisti, ca oamenii astia au renuntat sa-si mai caute de munca.


 In ianuarie, cand StatsCan a anuntat ca incepe perioada de recuperare ( ca din criza, Canada si-a anuntat iesirea, prin 2009 ) , Canada a adaugat 2,7 % mai multe joburi in februarie. Dar majoritatea joburilor au fost in alimentatie si acomodare, cu alte cuvinte, joburi prost platite in sectorul serviciilor.


 In aceasta perioada, numarul joburilor din alimentatie si acomodare au crescut la 112.000, iar din domeniul manufacturii, au scazut cu 52.000 joburi. Sectorul minier, gaze si petrol au crescut joburile doar cu 18.000.

Canada inlocuieste joburile bine platite din manufactura, cu joburi prost platite, din domeniul serviciilor.

Alta crestere a numarului de joburi, a fost legat de educatie, gaz si mine ( 5,3 % ) si cele mai multe joburi au fost in constructii ( pana la 5,1 % ), dar cum piata imobiliara da semne ca se crapa bula, se va prabusi si numarul joburilor din constructii.


 In timp ce populatia se zbate in joburi platite cu 10 $ / ora, politia are joburi super bine platite : trecute de jurnalisti pe lista de aur. Patru din 10 politisti castiga mai mult de 100.000 $ / an.


 Anul trecut, 3,181 din politisti ( 40 % ) castigau mai mult de 100.000 / an, o crestere enorma fata de 2011 cand doar 2.027 de politisti castigau peste 100.000 $ / an.


 Purtatorul de cuvant al politiei, spune ca explicatia este ca s-a renegociat contractul colectiv de munca, in 2011, care le-a dat angajatilor o crestere salariala de 11,5 % , imp[artota pe mai mult de 4 ani, pana in 2014.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.