Doctor Yourself

Tuesday, April 23, 2013

Exploatarea in Canada

Economia Raiului se prabuseste incet, da' sigur : F.M.I. zice ca Canada si-a pierdut statutul de superstar .


Somajul oficial ( canadienii numara somerii, exact cum o fac romanii - doar somerii care primesc ajutorul de somaj ) a crescut in martie si a ajuns la 7,2 %


Inmartie, a fost cea mai mare pierdere de joburi, incapand cu februarie 2009 , cand economia a pierdut 69.300 de joburi. Rata somajului a crescut in martie, de la 7 % la 7,2 %


Aproape 1,4 milioane de canadieni nu au joburi, o usoara crestere fata de anul trecut. Numarul de tineri, imigranti proaspat aterizati in Rai si femei fara joburi, este mai mare decat un an in urma.


In ciuda faptului ca nu sunt joburi disponibile pe piata muncii, Canada continua sa importe imigranti, pe care ii exploateaza, ca sa submineze forta de munca canadiana :


Anual sunt importati in jur de 250.000 imigranti, chiar daca cei mai multi dintre ei, nu pot gasi joburi conform cu calificarile lor, in baza carora au fost selectati. In acelasi timp, zeci de mii de canadieni absolventi, nu pot sa-si gaseasca joburi.
   Acesta este un model exploatativ, care se potriveste doar sectorului corporatist : scad salariile si cererea de forta de munca, iar profitul corporatiilor creste.


Insa, mai mult decat imigrantii, sunt exploatati muncitorii temporari, veniti cu viza de munca : legislatia permite angajatorilor, sa-i plateasca mai putin decat pe canadieni.


  Nici canadienii nativi nu's feriti de exploatarea corporatiilor : ei sunt bine jumuliti, la absolvirea scolilor, prin intermediul mizeriei aleia de " internship ". Un grup de studenti de la Univeristy of Toronto, cer interzicerea internshipului si spun ca 300.000 absolventi muncesc "ilegal" in internshipul asta, in Canada.Grupul de studenti, a cerut Ministerului Muncii sa puna capat internshipului neplatit. sindicatul studentilor de la U of T, spune ca maimult de 300.000 canadieni / an, sunt ilegal clasificati eronat ca interni, in practica sau ne-angajati , situatie care spun ei ca va destabiliza economia, pentru ca munca pe gratis, va duce ca cresterea datoriei studentului in acest timp, cand rata somajului tinerilor este de 2 ori mai mare decat media nationala a somajului, 14,2 %.
     Studentii au scris o scrisoare catre minstrul muncii provincial, Yasir Naqvi, carendu-i sa interzica toate formele de munca neplatita in beneficiul angajatorului.In Ontario, la fel ca in cele mai multe provincii ale Canadei, munca neplatita incalca legile, mai putin in cazul unei liste de exceptii. Sub aceste legi, internii merita sa fie platiti , daca indatoririle lor, se incadreaza in definitia " munca", cee ace ii clasifica drept " angajati".


Naqvi le-a multumit frumos si le-a pus placa despre cum legile Ontario, protejeaza nemaipomenit pe cei care fac internship. Scrie ministrul, intr-o scrisoare catre Huffington Post Canada, ca daca prestezi o munca pentru cineva ( mai putin daca esti self employed sau in plasare de co-op sau in training ), esti angajat si esti acoperit de employment standards Act si trebuie sa fii platit, indiferent daca te numesti " intern" sau nu .
    Ministrul nu a comentat daca va da curs cererii studentilor, si va tine consultatii provinciale despre folosirea mainii de lucru neplatite si va interzice angajatorilor sa expoateze noii intrati in campulmuncii.


Dar exploatarea tinerilor absolventi se practica si de catre stat, nu doar de corporatii : concsilierul orasului Toronto, Ana Bailao, a postat un email in care anunta ca ea cauta aplicanti pentru un " oportunitate aunui internship pe timpul verii " , neplatit, of course, pentru proaspetii absolventi de colegiu si universitati.


Dupa ce membri comunitatii au vorbit despre postarea ei, Bailao a raspuns, dand vina pe " eroarea biroului " care a inteles gresit ca e vorba despre "interni "  in loc de " voluntari " , iar bugetul biroului ei, nu are bani pentru plata " voluntarilor".


Un recent raport despre conditiile de munca precare din Ontario, a identificat ca internii neplatiti sunt cei mai vulnerabili tip de angajati din provincie. Raportul Law Comission of Ontario ", spune ca legile si regulamentele existente nu protejeaza adecvat muncitorii neplatiti.

Studentii de la U of T, spun ca legea ( ESA ) e stramba si marginalizeaza studentii, cei in training, internii si tinerii muncitori , toti fiind partial sau complet exclusisi din regulile standard de protectie a angajatilor.


Andrew Langille, avocat in dreptul muncii, in Toronto, spune ca internshipul neplatit ilegal este o problema in intreaga Canada si perpetueaza inegalitatea veniturilor, si creeaza o clasa si o subclasa a somerilor si tinerilor angajati sub calificarile lor.
   Cei care isi permit sa-si ia timp ca sa faca munca pe gratis, doar ca sa apara ceva experienta in munca in CV, in timp ce li asta se adauga la datoriile lor ca studenti ( traduceti singuri mai departe ) ... ar trebuie sa ia sfarsit.
    Eu cunsoc pe cineva are face o scoala la canadieni, si sunt obligati sa faca voluntariat ( un numar de ore ). Problema este ca la 8 pre prestate pe gratis, li se ia in considerare doar ... 1 ora de voluntariat. Adica, in realitate vor munci de 8 ori mai mult pe gratis, decat ii obliga de la scoala .

Avocatul mai spune ca nu exista statistici desprecat de multi canadieni muncesc pe gratis pentru firme. Studentii de la U of T, au cerut ministerului Muncii sa colaboreze cu Statistics Canada ca sa inregistreze tinerii care muncesc pe gratis, la nivel provincial si national.No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.