Doctor Yourself

Monday, April 8, 2013

Banci canadiene - 2

In Rai, economia de piata e pentru prosti : doar ei isi inchipuie ca piata e libera . In realitate, e ca in comunism : statul intra cu bocancii in bucataria bancilor si le " sugereaza" cum sa-si administreze afacerile. Iar bancile se conformeaza, ca stiu ele de ce ...


Banca Montreal, a avut o dobanda mica la imprumuturile imobiliare la sfarsitul saptamanii : o rata fixa pentru primii 5 ani de plata a ipotecii, la 2,99 %.Ministerul Finantelor, Jim Flaherty a sunat la Banca Montreal , ca sa-si exprime dezaprobarea pentru ofera cu ratele mici. ( banca s-a executat si a retras oferta de pe piata ). Ministrul a mai sunat si la alte banci, ca sa le "roage" sa nu urmeze exemplul Bancii Montreal si sa dea dobanzi mici la creditele imobiliare.


Nu se intampla pentru prima oara : primii au patit-o cei de la Manulife, cand au anuntat taierea dobanzilor la imobiliare. In ziua urmatoare ( dupa ce Ministrerul de Finante a avut o di8scutie cu ei - am mai scris despre asta pe blor ), Manulife si-a retras oferta de pe piata, insa Banaca Montreal ....nu ( intre timp, s-au razgandit si ei ).

Statul nu ar trebui sa intervina si sa dicteze cum un patron sa-si conduca afacerea, cum si in ce conditii sa imprumute bani. Daca o banca ofera credite neperformante ( cum au facut toate in Rai ) si intra in faliment....e exact problema proprietarului afacerii. N-are decat sa dea faliment.
    Dar in Rai, guvernul tocmai a propul in Planul de Actiune Economica pe 2013, salvarea bancilor dintr-un potential faliment, pe banii.... clientilor care au conturi acolo. Dar de ce sa fie obligati clientii, sa dea bani luati cu japca, pentru a salva din faliment afacerea cuiva ?

 http://filosofiepebordura.blogspot.ca/2013/04/bancile-canadiene.html

Mai grav : din moment ce bancilor le este foarteclar ca vor fi salvate din faliment, este evident ca nu mai au motive sa se streseze ca sa nu dea imprumuturi tuturor sarantocilor. Pana nu demult, toate bancile, dadeau credite imobiliare " cu buletinu' ", pe cate 30-40 de ani, tuturor sarantocilor care munceau pe salariul minim pe economie, si care avea avans zero. Aia sunt bani pe care nu ii vor mai recupera vreodata.
     Asta, pana de curand, cand iarasi s-a amestecat guvernul si le-a impus conditii ceva mai aspre : sa se dea maximum pe 25 de ani, sa aiba ceva avans .Ceea ce iarasi nu mi se pare corect : lasa-i sa dea faliment, daca nu isi pot conduce afacerile. In locul lor, vor veni alte banci cu alti proprietari, care vor face afaceri mai bune ( pentru ca stiu ca nu e nimeni sa le salveze pielea, in caz de faliment ).


Mai nou, bancile au o noua gaselnita de a-si reduce costurile cu personalul : concediaza rezidentii canadieni si angajeaza .... indieni nerezidenti. Pentru ca, un muncitor cu viza de munca in Canada, poate fi platit, LEGAL cu vreo 15 % mai putin decat e platit un canadian ( am scris despre asta pe blog, cand au dat legea ).


Guvernul federal spune ca exista ingrijorari in legatura cu miscarile celei mai mari banci canadiene, de a inlocui unii angajatio canadieni, cu muncitori straini temporari, ca parte a planului de economisire.

RBC-ul a neaga totul, si zice ca isi aduce ajutor " suplimentar" din strainatate.


Diane Finley, ministrul muncii, a reacionat la raportul CBC, care zice ca banca a concediat 45 de angajati si antreneaza muncitori straini, angajati de la iGATE Corp. Ministrul zice ca e inacceptabil.
    Dar o firma privata ar trebui sa aiba dreptul sa angajeze pe cine doreste : e exact problema ei, cum isi manageriaza afacerea. Statul nu ar avea de ce sa se amestece in asta. Cu atat mai mult cu cat a incurajat firmele, big time, sa angajeze muncitori straini : prin faptul ca a dat lege, care le permite sa-i plateasca mai putin decat pe un canadian. Pai prosti ar trebui sa fie, sa nu isi aduca mana de lucru ieftina, din lumea a treia !
    Acuma, tot statul e ala de catre padure, si isi da cu stangul in dreptul !


Ministrul Muncii declara la ziar, ca departamentul ei, lucreaza cu autoritatile in imigratie, ca sa determine care e urmatorul pas de facut. Ea spune ca scopul programului muncitorilor temporari straini, este de a aduce muncitori in joburile pentru care nu se gasesc muncitori canadieni.


RBC spune ca intelegerea cu furnizorii de mana de lucru, inclusiv iGATE, cere sa se asigure ca respecta legile si regularizarile in vigoare.
Pai mi se pare firesc : exista legislatie extrem de favorabila angajatorilor ! E legal sa-si aduca muncitori straini si sa-i plateasca mai putin decat pe canadieni : si de ce n-ar face-o, daca asta le economiseste bani ?

Acuma, banca RBC face eforturi sa-si spele imaginea in fata prostimii canadiene. Pe alta parte, Dave Moreau , a spus publicului ca el si altii, au fost pusi sa antreneze noii veniti, ca sa-si ia in primire joburile.

CBC-ul spune ca muncitorii straini sunt angajati de iGATE Corp : pai este si mai bine pentru banca ! Asta inseamna ca banca nu mai trebuie sa aiba obligatii contractuale cu muncitorii, nu mai trebuie sa le dea beneficii medicale, nimic. Ea doar inchiriaza niste muncitori, pe care ii plateste mai putin decat pe canadieni, si pe care ii returneaza oricand doreste, firmei de la care i-a inchiriat. Costurile sunt inca o data, reduse.


Canadienii cheama la boicot impotriva RBC. Un blogger, se grabeste sa-si transfere conturile de la RBC, la alte banci. Altul, vre asa-si inchida conturile la RBC.
Pe Facebook, exista deja un " Boycott Royal Bank of Canada" grup :


                                                         Grupul are 2.448 de lik-uri.


Insa nu doar bancile importa muncitori straini, pentru ca-i mai ieftin, ci si alti angajatori ! In 2012 erau mai mult de 213.000 muncitori straini in Canada, comparativ cu 160.000 cat au venit in acelasi an, ca imigranti economici, buni de munca.

Cresterea rapida a numarului de muncitori temporari straini, creste ingrijorarea ca, companiile canadiene angajeaza muncitori straini ieftini, in loc sa angajeze canadieni.


In British Columbia, chinezii au preluat contractul pentru exploatarea unei mine. Canadienii le-au impus sa angajeze canadieni, in loc sa-si aduca sclavii lor, din China. Doar ca legea canadiana, cere angajatorului sa dovedeasca faptul ca n-au gasit un canadian competent pe jobul vacant, fapt pentru care au fost nevoiti sa importe un muncitor strain.
    Iar compania miniera, cere celor care aplica pe joburile lor, sa fie fluenti in mandarina ....


Ziarul spune ca banca RBc va discuta politica de angajare a muncitorilor, cu ... guvernul !  Dar o firma, ar trebui sa aiba dreptul sa abgajeze pe cine doreste, in ce conditii doreste : statul n-ar avea ce cauta in ecuatie ( intr-o piata libera... ).

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.