Doctor Yourself

Sunday, March 3, 2013

Scoala canadiana

Pe aici prin Rai ( si prin USA ), plozii sunt invatati de mici ca ei au drepturi impotriva parintilor. Ca parintii n-au voie sa-i pedepseasca, sa tipe la ei, sa-i loveasca. Si ca, se pot plange autoritatilor, impotriva parintilor. Pana aici e bine.
   Doar ca plozii n-au minte, da' stiu foarte bine ca daca parintii ii deranjeaza cu ceva, ei pot sa-i parasca autoritatilor. Si chiar o fac. Un puradel de 10 ani, a sunat la politie ca-l abuzeaza ma'sa, pentru ca l-a pus sa mearga in pat, la ora 8 seara. Politia a venit si i-a explicat puradelului, ca de data asta nu e abuz parintesc : poate data viitoare ...
     La prima vedere e fun, insa cand ai de-a face cu un borac fara minte, indoctrinat de la scoala cu drepturile lui, nu mai e deloc amuzant. Cunosc parinti santajati de plozi, ca daca nu le cumpara aia si aia, daca nu ii lasa sa faca aia si aia, suna la autoritati si le spun ca parintii ii abuzeaza. Si cand se plange borcau;, ca il injuri prin casa, sau ii vorbesti urat, aia nu mai e de gluma .


Cand am aterizat in Rai, nu-mi venea sa cred ca la cresele lor, plozii nu sunt culcati de amiaza, inpaturi, ci pe saltele asezate pe podea. Exact ca refugiatii aia, din zonele calamitate, de se adapostesc in corturi pe saltele. Patul e un lux.
    Nici cladirile scolilor nu's mai minunate : echivalentul inspectoratului scolar , avertizeaza ca ele nu sunt sigure .

Intr-o conferinta, nou formata coalitie , " Coalition pour des ecoles saines a la CSDM " , a cerut Quebecului sa cheltuiasca cel putin 100 milioane $ pentru urmatorii 10 ani, ca sa aduca scolile la nivele acceptabile de sanatate si igiena.
    Ministerul Educatiei din Quebec, Marie Malavoy a declarat ca problemele de calitate ale aerului sun t pe termen lung si este la latitudinea scolilor sa rezolve asta, daca le raman bani din buget.


Dintre toate scolile, doar 5 % din cladiri, au fost considerate in forma buna, de catre Comission scolaire de Montreal : conform cu un studiu din 2012. Sunt 214 scoli care necesita interventii, unele chiar urgent.
6 scoli au fost inchise pentru decontaminare, in principal pentru mucegai.


Conform cu o notificare de sanatate publica, obtinuta de Radio - Canada, sistemul de ventilatie la Louis-Riel, nu a fost curatat de 40 de ani. Departamentul de sanatate publica din Montreal spune ca  personalul scolii are simptome asociate cu respiratia prafului si contaminantilor asociati cu scurgerile de apa. Conform cu Yves Parenteau, atasat de presa pentru sindcatul profesorilor, curatarea prafului toxic din sistemul de ventilatie, s-a facut cand clasele erau in sesiune ( si mai zice ceva de noapte : sa va treduceti singuri ).


Manon Richard, presedintele comitetului central de parinti si mama a 5 plozi, spune la conferinta, cum, inca de acum ani in urma, i se parea apareoape amuzant, sa vada galeti plasate pe podea, in locurile de unde picura apa din tavan.


Nu doar in scoli curge apa din tavan, se infiltreaza prin peretii decarton, etc . Magazinele sunt in aceeasi situatie : e ceva normal sa intalnim situatia asta . Daca te uiti in tavan, in mai toate magazinele, tavanul fals are pete de mucegai si urme de la apa care a curs candva ... Cand ai case de carton, e firesc sa-ti ploua in cap , egal ca-i magazin de second hand sau magazine cu staif ( ca am vazut si acolo ).


Alain Marois, presedintele Alientei profesorilor din montreal, spune ca guvernul trebuie sa ia masuri, ca situatia a sacapat de sub control, consiliile de administratie ale scolilor, sunt coplesite si nu sunt suficienti bani cu care sa rezolve problemele.
( Numai aplaudacii din Rai, sunt incantati de conditiile in care invata plozii lor, prin Quebec : ce conditii minunate li se ofera in Canada )


Nici rezultatele scolilor nu's stralucite. E normal sa se intample asa, daca ii baga pe toti plozii la gramada, fara sa ii intereseze aptitudinile lor. Educatie de turma, cum se intampla peste tot in sistemul scolar .
Da, exista acele clase pentru elevii " dotati " : dar si acolo tot educatie de turma se face. Mai precis, elevii nu invata conform aptitudinilor pe care le au, ci invata tot aceeasi programa ca si restul " nedotatilor", doar ca nivelul de dificultate  e  putin mai mare.


Un raport al Institutului Fraser despre scolile elementare din Ontario, spune ca 28 % din scolile provnciei au nevoie de mai multa atentie, pentru ca rezultatele lor sunt sub standardele provinciale.


Chiar daca la scoala au parte de educatie de turma, oricum nu conteaza : joburi oricum nu sunt pe piata muncii, iar asta o resimt inca din adolecsenta, datorita [presiunii pe car efamilia o pune pe ei, sa faca performanta ( de parca cineva are nevoie de performanta ta ) ...


Rezultatele unui survey facut de Canada's largest school board, arata ca plozii de 12 ani sunt coplesitor de ingrijotrati si au anxietate, sunt stresati pentru viitorul lor si nu au incredere in ei.


Surveyul a avut 103.000 participanti , de la clasele 7-12 . Coordonatorul surveyului, Maria Yau, spune ca rezultatele au fost socante : majoritatea elevilor au declarat ca se simt nervosi sau anxiosi tot timpul.


Pai au si motive, cand vad in ce conditii vor trebui sa traiasca ! Liderul Partidului Comnservator, Tim Huhak, declara ca de departe, sunt prea multi tineri absolventi cu diplome, cu datorii mari si care se intorc inapoi, pe canapeaua de la mami si la tati 


Tinerii au inteles ca economia in care ei trebuie sa traiasca, este diferita de economia in care au trait parintii lor. Si e mult mai rau acum.


In economia de azi, nici pentru parinti nu e usor : iar plozii sunt victimele imbecilitatii parintesti ( i-aufatat, desi n-au posibilitati financiare sa-i intretina )


383.000 plozi din Ontario, traiau in saracie in 2010 in Ontario.
35,6 % dintre ei, erau crescuti de o mama singura, in saracie ( bine ca s-au puit ca vitele )
7,1 % din plozii din Ontario, traiesc in saracie crunta .


O treime din cei 383.000 plozi care traiau in saracie in 2010, insa au doar un parinte cu un job full time. Daca oamenii care muncesc full time si nu-si pot scoate familiile idn saracie, ceva nu e in regula , zice ziarul.
 Pai normal ca nu e in regula ( cu creierul parintilor ), sa fii sclav care depinde de salariu de la luna la luna, de un serviciu care azi il ai, maine te da afara, dar te apuci sa puiesti : pai sa creasca si plodul in saracie, sclavie si nesiguranta zilei de maine.No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.