Doctor Yourself

Wednesday, March 27, 2013

Panda dream


                                  Chinezii si-au trimis " tezaurul ", sa-l pastreze canadienii :


Chinezii ne-au trimis 2 ursuleti Panda, sa-i punem la pastrare pentru 10 ani, la zoo : in Toronto si apoi in Calgary.

Bineinteles ca nu se putea fara circ : ursii au fost livrati de FedEx cu avionul si intampinati de Primul Ministru, care a semnat de primire. Ursii au fost intampinati cu fanfara si cu imnul Canadei : bine ca nu le-au dat si decoratiile alea, de cetatean de onoare !
   

La primite, ambasadorul Chinei in Canada, l-a felicitat pe nenea Harper, ca a " implinit visul panda, al canadienilor ".


Doar ca visul panda al canadienilor, costa a naibii de mult : exact acum, cand propaganda le repeta continuu, sa stranga cureaua . Intretinerea ursului panda costa de 5 ori mai mult decat pentru cel mai scump animal de la zoo. Sunt animale timide si necesita casute speciale, extra personal care sa se ocupe de ei si cantitati enorme de bambus, care este scump de importat sau crescut in North America.
     FedEx are un deal cu canadienii, sa transporte 900 pounds de bambus pe saptamana, in Toronto, pe timpul sederii usrilor ( 5 ani in Toronto, alti 5 in Calgary ).


Cheltuielile nu se opresc aici : exista o taxa de platit guvernului chinez, pentru inchirierea ursilor. Un contract pe 10 ani, pentru o pereche de panda , costa 1 milion dolari / an taxa. Daca ursuletii se puiesc, taxa creste cu inca 600.000 $ / an.


Toronto Zoo a cheltuit 8 milioane pentru a construi habitatul ursuletilor si va mai plati inca 5 milioane pentru a sustine cercetarea ursuletilor panda in China, intr-un proiectcare costa 15 milioane dolari. In total, 28 milioane de dolari, pentru 5 ani in care ursuletii vor sta in Toronto.
    Cheltuielile cu ursuletii sunt enorme. Asta in timp ce, autoritatile se planga ca avem deficit bugetar, ca n-avem bani pentru servicii medicale mai bune, ca nu's bani de aia si de cealalta. Da' sunt zeci de milioane pentru ursuleti : bani dusi pe Apa Sambetei, ca Toronto Zoo n-are cum sa faca atatde multi bani, din vanzarea biletelor .


Panda dream le-a picat cam prost canadienilor, care au inceput sa chiraie pe paginile ziarelor . Zice unul, ca nu intelege de ce trebuie sa platim 10 milioane ca sa inchiriem 2 panda, in timp de recesiune. Si banii astia, nu includ intretinerea, care va ajunge pe la 200.000 / an.


Alt canadian, zice ca toata mascarada cu panda, e doar propaganda si bani cheltuiti pentru ca guvernul Harper sa se simta bine : bambus pentru unii, facturi de platit pentru altii .


Altcanadian zice ca daca nenea Harper iubeste asa de mult panda, sa-i aduca in Canada, pe banii lui, nu pe ai cetatenilor. Ca nu toti canadienii sunt innebuniti dupa panda, mai ales cand ei costa atat de mult, si in timp ce se fac taieri de la buget.


Si ce se intampla daca moare vreun ursulet ?  Daca e din cauze naturale, platim 500.000 amenda. Daca e din cauza erorilor umane ...e bad. Nu se stie exact.


Cei de la zoo spun ca e foarte dificil pentru zoo, sa faca profit de pe urma ursuletilor. Nici macar n-au cum sa recupereze aia 1 milion platit anual chinezilor, pentru inchirierea ursuletilor.
Nenea Clement Lanthier, CEO la Calgary Zoo, este precaut in privinta potentialului financiar al ursuletilor.

El asteapta ca numarul vizitatorilor, sa creasca cu 30-50 % / an , insa costul intretinerii ursuletilor, este foarte mare.

Transportul, 1 milion / an inchirierea, bambusul () 560.000 dolari / an ), personalul, casutele vor ridica costrurile intretinerii.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.