Doctor Yourself

Tuesday, March 5, 2013

Medicina canadiana

Sistemul de sanatate din Rai, e un dezastru cum rar poate fi intalnit. Acuma, apaludacii iarasi o sa urle si o sa dea din picioare ca nu-i adevarat : cica acolo unde traiesc ei in Canada, nu exista asa ceva.  In afara de Raiul in care traiesc aplaudacii, restul Canadei e o tara din lumea a treia, din punct de vedere al calitatii sistemului medical.


Un studiu facut de St.Michael Hospital Toronto, arata ca pacientii bine situati financiar, au sanse mai mari cu 50 % sa primeasca o programare la doctorul de familie, decat cei saraci, chiar daca doctorul va incasa tot atatia bani, de pe urma amandurora.
    

Studiul care arata discriminarea pacientilor, in functie de situatia lor financiara, a fost publicat in Canadian Medical Association Journal. Cercetatorii au sunat la 375 doctori de familie din Toronto si au pozat in angajati ai bancilor sau in asistati social, ambii cu boli cronice, care au nevoie de ingrijire de rutina.


In provincia Nova Scotia, exista un singur chirurg ortoped, iar pe lista sa de asteptare, sunt 3.500 de pacienti .


The best country of the world are un singur chirurg la aproape 1 milion de oameni ! asa zice Statistics Canada :


                                        
                                              In 2001 erau la recensamant, 921,727 oameni.


Astfel, se ajunge la situatii demne de Kafka : tanti Wendy areceva osisoare rupte pe la glezna, si are nevoie de chirurg. Prima programare a fost in 2002, la doctorul de familie, care i-a facut programare la chirurg in Halifax : asta a afost cu 11 ani in urma ! 
    Tanti Wendy inca este pe lista de asteptare la chirurg, si isi asteapta cuminte randul la operatie ...


Davis Wilson, fost paramedic, lucreaza in Ministerul Sanatatii din Nova Scotia si spune ca guvernul provinciei, lucreaza din greu sa se asigure ca provincia are un bun " complement " (? ) de chirurgi si specialisti.


Ce spune canadienii ? Ca sunt mandri sa fie canadieni !
Spun ca obisnuiau sa rada de rusii din Uniunea Sovietica pentru ca asteptau cate 5 ani pe lista de asteptare ca sa-si cumpere un televizor, sau 10 ani ca sa-si cumpere o masina . Cine mai rade acum ?


Altii se intreaba daca traim in Canada sau in Afganistan ?
Altii zic ca mai degraba traim in Cuba sau North Coreea . Amandoua sunt tari care au rastrans salbatic dreptul la libertatea de alegere a ingrijirilor medicale, exact asa cum face si Canada.
Altii se cred in Uniunea sovietica, anul 1975 ...


    Nici pacientii care au fost deja operati, nu o duc mai bine : sunt coplesiti de costurile medicamentelor .


Un nene de 59 de ani din Mississauga, Ontario, spune ca a trait in clasa de mijloc, pana cand s-a imbolnavit de ficat, si s-a cheltuit un milion si un sfart de dolari, ca sa-i faca transplant de ficat si sa-i salveze viata.


Doar ca, dupa transplant, a inceput lupta cu sistemul de sanatate al provinciei. Omul are nevoie de medicamente imunosupresoare si de alt tip , care costa intre 2.000 -4.000 $ / luna, pe care nu si le poate permite. In situatia lui sunt si alti pacienti cu transplanturi. La medicamente nu poate renunta, pentru ca va muri in cateva saptamani, din cauza rejectiei organului transplantat.


Pentru saracii din Ontario, care nu isi pot permite medicamentele pentru boli cronice, exista un program Trilium Drug Plan, care plateste o parte din costuri. Dupa ce Trilium le-a calculat ajutorul, le-a trimsi o factura de 8.000 $ / an.
   Darcalculale au fost facute bazat pe situatia pacientului in 2011, cand amandoi aveau joburi full time. Au facut apel si s-a reevaluat situatia, iar Trilium le-a trims factura de 4.000 $ / an : omul cu transplantul are o pensie de dizabilitate, iar sotia n-are job. Mai rau de atat, evaluarea care a facut-o Trilium, nu a luat in calcul rata la casa, rata la masina si alte costuri ale traiului.


Omul are dreptatea lui : din moment ca statul ii ia cu japca taxa de protectie si ii promite ca atunci cand va avea nevoie de ingrijire medicala, o sa-i dea ... pai sa-i dea !
Diane McArthur, assistant dep[uty minister and executive officer la Ontario Drugs Programs, spune ca Trilium ii va ajuta pe saraci, dar ca anual se cheltuie 351 milioane dolari si asta nu e putin. Prin urmare, din punctul lor de vedere, totul e ok.
   Si mai zice ca e nevoie si de responsabilitate individuala, si ca daca n-are bani de medicamente, n-are decat sa-si vanda din bunuri ...

In Canada e ceva normal, sa-ti vinzi casa, ca sa-ti platesti tratamentul pentru cancer , de exemplu .


Din fericire, omul a scapat sa-si vanda casa, pentru ca si-a gasit job ca inginer electric. Dar cei de la job, nu i-au dat si asigurare privata de sanatate, si cum medicamentele costa enorm, iar joburile nu sunt sigure, viitporul este incert.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.