Doctor Yourself

Monday, March 11, 2013

Lumea a 3 a si canadianu'

                                        
                                                     In Rai, dezastrul e peste tot : joburile sunt o raritate.


Fabricile de diplome n-au nici o legatura cu piata muncii : exact ca in Romania. Ele doar scot absolventi fara numar, de care nimeni nu are nevoie. Iar absolventii, cand vad ca nu-si gasesc de munca ...mai fac o scoala, mai pbtin o diploma, ca propaganda asa ne invata : ai facut o scoala si nu-ti gasesti de munca ? Mai fa o scoala ! E ca in bancurile cu prosti, care persista in greseala.
      De la Northern Alberta Institute of Techology din Edmonton, doar 20 % din studenti vin direct din liceu . Restul de 80 % au mai facut alte scoli post secundare .


Absolventii sunt vai steaua lor : multi mai multi decat e nevoie pe piata muncii. Canada este pe locul 2 dintre tarile OECD la somajul tinerilor. Doar Spania e pe locul 1, cu 50 % somaj al tinerilor.
Foarte multi tineri canadieni, isi iau joburi pentru care sunt supracalificati : accepta orice job, doar ca sa-si poata plati datoriile facute, cu care si-au platit scolarizarea.


Daca ai un job, problema nu s-a rezolvat : depinde cine esti, de unde vii. Ca si salariu, difera in functie de cine esti ...


Un raport, Capital Markets, al bancii RBC , arata ca in ultimii 30 de ani, depinde de locul geografic in Canada, diferenta dintre cat castiga un imigrant si cat castiga un canadian nascut aici, poate varia intre 6$ -26 % .
Asta se intampla, in ciuda faptului ca imigrantii sunt foarte educati, iar mai mult de 40 % din imigranti, au o dilpoma de facultate sau chiar mai mult, comparat cu doar 17% cat au canadienii nascuti aici.

               
                Daca cei care muncesc o duc prost , stati sa vedeti cum o duc cei care s-au pensionat !RRSP e fondul in care canadianu' strange bani, din care va trai, dupa ce va iesi la pensie. Insa 25 % din canadieni, nici macar nu au RRSP, pentru ca nu au suficienti bani !


De zeci de ani de zile, Defined Benefit a fost gaina cu pouale de aur, pentru canadieni : adica pensia privata, pe care ti-o dadeau unii angajatori ( inclusiv statul, pentru functionarii sai ). Plateai , insa la final, primeai lunar o suma fixa, indezata cu inflatia.
    In zilele noastre, doar 9 % din canadieni, sunt fericiti sa aiba pensie privata de la angajator. E un lux.


Prin urmare, canadienii nu au cum sa stranga suficienti bani, cu care sa traiasca fara griji la batranete, iar p[ensia de stat e de cateva surte de dolari, cui care nu isi poate plati nici chiria. Mai grav : daca pleaca din Canada, statul le taie pensia ( adica au cotizat fix degeaba o viata intreaga cu taxe la fondul de pensii ).

             Cei mai multi canadieni considera ca vor ramane fara bani, dupa 10 ani de la pensionare :


Jumatate din canadienii de 50 de ani si peste, considera ca economiile care le-au facut pentru pensionare, se vor consuma in primii 10 ani dupa ce vor parasi campul muncii.


IEFS Home Equity as a Source of Retirement Income Study, a fost facut de The Brondesbury Group in ianuarie, pe 1.500 proprietari de case din Canada, jumatate di ei, deja pensionati. Studiul a gasit ca 41 % au economisit mai putin de 100.000 $ si doar 21 % au mai mult de 250.000 $ alocati pentru batranete.

Aproape jumatate din canadieni, 48 % nu s-au gandit sa-si vanda casa, ca sa aiba din ce trai la batranete ( chestia asta e la mare moda in Rai ). Un sfert, 24 % se asteapta ca dupa pensionare,  sa aiba inca datorii la plata creditului cu care au cumparat casa .


Canadianu' e convins ca el traieste in " the best country of the world" si se uita de sus la tarile din lumea a 3 a . Da' sa vedeti cum le trec brusc, ifosele, cand vine vorba de pensionare ! Brusc, tarile din lumea a 3 a, sunt salvarea din foame  a canadienilor !

O modalitate practicata de pensionarii canadieni, este sa se ratraga in tarile din lumea a treia, care sunt mai ieftine : ca acolo isi pot permite sa traisca . Problema este ca la fiecare 6 luni, trebuie sa reintre in Canada, ca sa nu-si piarda pensia aia de la stat. Inainte sa aterizam in Rai, am cunoscut un roman care a trait in Canada, iesit la pensie si care traia in Bucuresti, ca era viata multmai ieftina. Dar la fiecare 6 luni, se urca in avion si pleca in Canada : ca sa nu-si piarda pensia si asigurarea medicala ....


Nu toata lumea revine in Romania, disperati sa nu faca foamea in Canada, la batranete : multi se retrag in Mexic, pentru ca este mai ieftin si acolo pot avea o viata mai buna decat ar avea in Canada.


Un survey facut de Bank of Montreal, arata ca mai mult de 70 % dintre canadienii de 45 de ani si peste, si-au facut planuri despre locul in care isi vor petrece batranetile. Multi au fentezii despre cum se vor retrage departe de Canada, insa doar 10 % au spus ca vor sa-si urmeze visele si sa plece din Canada .

Un ghid publicat de Departament of Foreign Affairs, spune ca retragerea in afara Canadei, la pensie, duce la pierderea cetateniei canadiene sau a rezidentei si are ca rezultat, pierderea asigurarii medicale.


Nenea Kerry Strayton, 61 ani, din Richmond, British Columbia, isi face planuri pentru pensionare, desi zice ca mai are de muncit inca vreo 10 ani. Pai la 71 de ani, cand isi va permite sa iasa la pensie, o sa fie un cadavru viu, nu o sa-i mai arda de nimic !
   El cauta activ, posibile destinatii pentru el si sotia lui, in tari precum Columbia, Uruguay, Thailanda : tari cu o clima placuta si suficient de accesibile pentru ca plozii lui, sa-si permita sa-i viziteze.

Mutarea intr-o tara saraca, este o necesitate pentru cuplul respectiv, pentru ca vor avea o pensie foarte mica ( aia de stat ), iar firma privata l;a care muncesc, nu le ofera pensie privata. Dupa estimarile sale, costul vietii pe luna, intr-o tara din lumea a 3a, va fi in jur de 1.500 $ / luna, pe cand in Canada ii va costa 2.500 $ / luna si spune ca e foarte, foarte scump sa traiesti in Canada, mai ales cand esti pensionar.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.