Doctor Yourself

Friday, March 8, 2013

Internship


Studentii din Quebec au iesit in strada ( din nou ) ca sa protesteze impotriva maririi taxelor scolare : 50 dintre ei, au fost arestati.


         Studentii au protestat pe timpul noptii , s-au batut cu politia, care i-a supravegheat cu elicopterele.

                             Protestul a fost organizat de Miscarea Studentilor :


Studentii se bat pentru orice dolar in plus, pentru ca in Rai, taxele scolare sunt infernal de mari, iar studentii se imprumuta de la stat, ca sa le plateasca.  Dupa absolvire, ei raman cu datorii de zeci sau chiar sute de mii de dolari ( in functie de facultatea absolvita ) , si muncesc ani in sir ca sa le restituie ( cu dobanda ) : daca au unde munci ...
     Daca n-au unde munci, s-a inventat pentru ei ... internshipul. Adica un soi de rezidentiat pe gratis : in orice meserie, nu doar pentru doctori.


De caurand, s-a tinut a 75 a anuala Conferinta de presa Canadaiana universitate, plina cu tineri jurnalisti, care intentionau sa vorbeasca despre internship.


Absolventul care accepta sa munceasca gratis pe la firme, o face in speranta ca va putea scrie pe CV ca are experienta in meseria lui, la firma la care a muncit gratis. Si cu speranta ca firma respectiva o sa-l angajeze .
   Acum 100 de ani, internshipul se limita doar la doctori , insa in anii '80, internshipul a explodat .


Se estimeaza ca doar in Toronto exista in jur de 100.000 internships si intre 300.000 - 100.000 in Canada. Prin urmare, generatia de tineri absolventi nu este lenesa : ea munceste din greu ... pe gratis !


Chestia asta cu munca pe gratis, e exploatare in toata regula. In Ontario, exista o lege, Employment Standards Act, care prevede ceva protectie pentru cei care fac internship. Legea zice ca daca faci o munca ce aduce beneficii angajatorului, sau inlocuiesti un angajat care era platit, lege aprevede ca trebuie sa fii platit si tu.
   Doar ca legea, ca toate legile, e stramba si lasa loc de interpretari . Problema e ca legea asta, pune intreaga responsabilitate pe umerii intarnship-ului, care e dator sa dovedeasca ca firma unde munceste pe gratis, incalca legea. Rezultul este ca un tanar de 23 de ani, proaspat absolvent, caruia ii bate vantul prin buzunare, nu are cu ce sa dea in judecata foirma care il exploateaza. Plus ca este impotriva intereselor sale : nu va mai primi scrisori derecomandare de la firma, deci munceste si pe gratis, si degeaba. Plus ca spera ca, cuiva din firma i se va face mila de el si o sa-i puna o pila, ca sa-l angajeze la sfarsitul internshipului.
     

                                Avocatii spun ca internshipul este expolatare si este ilegal .


Inainte vreme, se obisnuia ca absolventii sa fie angajati pe entry-level jobs : acum, cu recesiunea, sunt pusi sa munceasca pe gratis in entry level jobs, pe care le-au botezat " internships" . Cand se termina internshipul, ii spui fraierului "pa ! " si aduci alt fraier sa munceasca gratis in locul primului : e mult mai avantajos decat sa angajezi pe cineva, ca ala trebuie platit.

Andrew Langille, avocat in procese de munca in Toronto, spune ca unele din internshipuri sunt ilegale. " Unele", insemnand cam ... 95 % din internshipurile din Toronto !


Insa, multi absolventi nu isi pot permite sa munceasca pe gratis, in special din cauza datoriilor care le-au facut ca sa-si plateasca taxele scolare.


Si acum incepe incalceala legii aleia cu internshipul : legea federala NU forteaza angajatorul sa plateasca macar minimum pe economie celui care face internship, ci asta cade in sarcina provinciilor.
Doar ca NICI una dintre provincii nu are reguli care sa guverneze in mod direct internshipul : adica exploatatorii au mana libera . In schimb, provinciile au o gramada de regulamente care guverneaza felul in care voluntarii si cei care fac internship, sa fie antrenati sa munceasca .


Avocatul spune ca 95 % din internshipul neplatit din Ontario, este ilegal, pentru ca internii fac munca ce in mod normal este facuta de angajatii platiti.


In schimb, americanii au legi clare in privinta internshipului : anul trecut, Departamentul Muncii a avut grija sa represeze companiile care nu plateau cu o suma potrivita, pe cei care faceau internship.

Canadienii, Matt Blajer, purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii, spune ca guvernul va lua in seama sugestiile in privinta internshipului ... atunci cand vor revizui legea ! Si a refuzat sa comenteze orice sugestie ca cele mai multe internshipuri din provincie, sunt ilegale.


Kelly Fallis, cEO la o firma de web design, spune ca ea a facut internship neplatit in marketing, comunicare, dezvoltarea afacerilor si design. Compania nu vrea sa angajeze pe nimeni full-time daca nu a muncit intai 12 saptamani pe gratis : sub pretext ca vor sa vada daca muncitorul pune pasiune in cee ace face.
Deci da : firma are nevoie sa-mi aduc obolul 3 LUNI pe gratis, ca sa-si dea seama daca ma potrivesc sau nu. Apoi ori aia sunt niste incompertenti care nu stiu sa-si aleaga personalul, ori sunt escroci pus pe jecmanit amaratii care vor si ei un job, ca sa nu moara de foame.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.