Doctor Yourself

Sunday, February 17, 2013

Taxe scolare

Stim deja, ca propaganda ii invata pe imigranti, cum trebuie musai sa faca scoala in Canada, ca asta le va deschide usa spre un job bun ( adica altceva decat un job de supravietuire, de muncitor necalificat ) :


Cum pe piata sunt o gramada de fabrici de diplome, concurenta e acerba : nu mai stiu cum sa agate fraierii, sa le dea bani . S-a depasit etapa reclamelor simple, care promit mare cu sarea, ca astea de mai sus.


        Acum s-a trecut la nivelul urmator : reclamele cu vino'incoa ...  Poate-poate agatam vreun client ...


                         Bineinteles ca realitatea arata cu totul altfel, decat cea descrisa in reclame :


Daca vrei sa faci scoala in Canada, pregateste-te sa platesti o gramada de bani pentru asta ! Undergraduatii din Ontario, platesc cea mai mare taxa scolara din Canada : in medie, 7.180 $, cu aproape 30 % mai mult decat media nationala de 5.581 , conform Statistics Canada.


Lucrurile au inceputsa se inrautateasca, incepand cu mijlocul anilor '90, cand taza scolara a crescut cu 16 %.

                                   Asta e costul taxelor scolare, in medie, in Ontario :


Care sunt cele mai scumpe universitati din Ontario ?
1. Universitatea Ottawa, cu o taza medie de 5.421 $
2. Carleton cu taza medie 5.406 - 7.385 $
3.University of Waterloo cu taxa 5.384 - 6.682 $
4. Queen's cu 5.383 - 5.461 $
5. University of Toronto, cu taxa 5.372 - 8.791 $


Insa taxa scolara nu e totul : mai sunt si o gramada de alte taxe aditionale, ascunse, de care afli cand esti deja student :


Platesti o taxa aditionala, daca esti student si ai nevoie de un halat de laborator, daca ai nevoie de dulap la scoala, daca vrei sa-ti fie trimisa diploma prin posta, si pentru multe altele.


Studentii din Ontario, platesc in medie, inca 875 $ taxe aditionale, pe langa taxele scolare, in anul 2012-2013, conform Statistics Canada. Taxa medie aditionala, s-a dublat din 1990 , in ciuda politicii guvernului , de a interzice unele taxe aditionale.


Federatia Studentilor din Ontario, spune ca sistemul e smecher si nu e bine regularizat. Adica ne facem ca interzicem taxele aditionale, dar de fapt lasam portite de scapare .


Taxele, asa cum sunt ele regularizate, difera de la universitate la universitate si in functie de programele individuale.


In afara de taxele scolare, studentul mai trebuie sa plateasca si chirie, mancare, utilitati si toate cele : toate ultra scumpe .

Prin urmare, se inghesuie claie gramada in case inchiriate, ca sa plateasca mai putin decat ar plati daca ar inchiria o garsoniera . Recent, autoritatile au descoperit 11 studenti, care locuiau ilegal intr-o casa din apropierea unei universitati. Plateau chirie, intre 500 - 700 $  pe luna ( o garsoniera e in jur de 900 $ ).


Casa era asezata chiar peste drum de Universitatea Toronto si aproape de campusul de la Ceternial College. Autoritatile cred ca era locuita de studenti straini.


In casa erau 3 dormitoare in beci , 4 dormitoare la nivelul 1 si 1 dormitor la etaj. Aveau doua bucatarii si 6 bai.

                       Sufrageria a fost impartita in 2 camere, fara sa existe autorizatie de la autoritati.


Realitatea arata ca studentii isi tocesc degeaba coatele pe bancile facultatii : nimeni n-are nevoie de ei, ca Ontario este pe primul loc din Canada, la pierderea locurilor de munca.


Ontario a pierdut luna trecuta, mai multe locuri de munca decat orice alta provincie din Canada : este cea mai mare pierdere de joburi, de cand a inceput recesiunea - a declarat Membrul in Parlamentul Provincial, Monte McNaughton.


Statistics Canada a raportat ca Ontario a pierdut 43.000 joburi full-time in ianuarie . Numai British Columbia vine aproape de Ontario, in clasament, cu 15.900 de joburi pierdute in ianuarie.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.