Doctor Yourself

Thursday, February 7, 2013

Scumpiri

Da, s-a intamplat minunea in Rai : in sfarsit, guvernul a decis sa admita public, realitatea pe care o stiu toti canadienii ( mai putin romanii dusi cu pluta prin Rai ), si anume, ca totul e mult mai scump in Canada, decat in USA ! Au facut si un raport despre asta :


Canadienii se minuneaza ca a fost nevoie de un Comitet in Senat, ca sa determine ca preturile sunt maimari in Canada, decat in USA. Ce urmeaza ? Un alt comitet care sa determine ca in Florida e mai cald decat in Manitoba ?


Diferentele de pret intre Canada si USA, sunt mari spre foarte mari : o piesa de masina costa 430 $ in Canada. Aceeasi piesa identica, in USA, costa 152 $.


Raportul Senatului, zice ca sunt discrepante mari intre preturile la masini, carti si reviste. Un vanzator de masini din Oshawa ( Canada ), isi poate avea magazinul, la cativa pasi de fabrica ce produce Chevrolet Camaro si cu toate astea, pretul este cu 5.000 $ mai mult decat cu cat se vinde aceeasi masina in Hawaii ( USA ) !


Banca Nationala a Canadei, estimeaza ca diferenta de preturi intre USA si Canada a fost de 11 % in septembrie si 18 % in aprilie 2011.


Prin urmare, de suferit au retailerii din Canada, pentru ca, canadienii dau navala in USA, ca sa-si cumpere... orice ! In special, dupa ce, in iunie,  Ottawa a marit suma de bani in limita careia poti aduce bunuri din USa in Canada, traficul la granita a explodat.
In septembrie, numarul canadienilor care treceau granita si ramaneau peste noapte in USa, a fost de 0,95 milioane : cel mai mare numar din istorie. Adica, din 1972, de cand Statistic Canada a  inceput sa tina inregistrari.
Asta-i o situatie ingrijoratoare, problema s-a discutat in Parlament anul trecut ( am scris atunci pe blog ), si au tras concluzia ca trebuie luate masuri ( inainte sa de afaliment magazinele, ca vanzarile au scazut )


Senatorul liberal, Josph Day au produs un raport de 59 de pagini, dupa ce a audiat 52 de matori, incluzand reprezentantii retailerilor, ai manufacturii si ai Bancii Canadei ( canadianu' de rand, care da banu', a fost lasat pe dinafara, ca de obicei ).

Concluzia lor : publicul nu e fericit. Senatorii continua sa primeasca scrisori si intrebari de la cetateni, care ii intreaba ce se intampla si se declara tepuiti.

Guvernantii spun ca sunt mai multi factori pentru care in Canada e mult mai scump decat in USA :
-- taxele ( mult mai mari in Canada )
-- vanzari mai mari si o piata mai mare in USA
-- costurile fortei de munca
-- diferentele de productivitate
-- costurile de transport


Prin urmare, raportul Senatului, cheama guvernantii la actiune : faceti ceva, ca s-a prins prostimea ca sunt tepuiti, si nu mai cumpara din Canada, ci din USA !  Adica se ingroasa gluma : vanzarile scad si corporatiile o resimt la bunuzar.Si acum intervine partea de fun, specific canadiana : cerem schimbarea, DAR ... nu schimbam nimic !
De ce ?  Pentru ca nu exista solutii ! ( adica nu ne convin noua, asa ca ne facem ca nu pricepem ) ...


Ministrul de Finante, nenea Flaherty, spune ca, canadienii sunt iritati sa vada diferenta de pret intre USA si Canada, in ciuda faptului ca, dolarul canadiane mai tare decat cel american.
Un chestionar facut de Bank of Montreal, arata ca in Canada, cheltuielile cu cosul zilnic, sunt cu 14 % maimari decat in USA.


                    Asa ca, nenea Flaherty, sugereaza un lucru de bun simt : scadeti preturile !


Pericolul e dublu : o data ca se duc canadienii pe capete sa cumpere din USA, si a doua, e ca vin retailerii din USA, sa-si deschida magazine in Canada !  Target a venit deja in Canada, acum isi amenajeaza magazinele, iar in primavara le vor deschide :


 Iar ei vor avea succes, pentru ca vor vinde sub pretul practicat de magazinele canadiene : adica retailerii canadieni, sunt prinsi intre ciocan si nicovala ...
Canadienii trec granita in USA, ca sa cumpere de la Target, pentru ca are preturi mici. Target deschide 120 magazine in Canada anul asta .


Smecheria e ca Targetul din Canada, nu va avea aceleasi preturi ca si Targetul din USA : vor avea propriile preturi in Canada .Mai exact : presedintele Target Canada, nenea Tony Fisher, declara pentru Globe and Mail ca vor vinde mai ieftin decat restul magazinelor din Canada, insa NU mai ieftin decat in USA. Ca n-au de ce ...

Logic : atat vreme cat in Canada este exorbitant de scump, chiar si o usoara reduceri de preturi e suficienta cat sa le aduca clienti gramada. NU e necesara o scadere drastica de preturi, cum e in USA. Trist, dar adevarat.


Prin urmare, concluzia de bun simt e una singura si o spun cititorii ziarelor : singurul magazin din Canada , in care merita sa cumperi, este Goodwill ( magazin de lucruri second-hand )... un soi de piata de haine vechi.No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.