Doctor Yourself

Monday, February 25, 2013

Ipocrizie


Spalarea de creieri incepe cu plozii si continua cu adultii : toti trebuie dresati sa salveze planeta, platind de 3 ori mai mult, pe produsele " green " ...
Si trebuie sa invete ca green energy e cea mai buna ( si cea mai scumpa ) : prin urmare, trebuie facuta economie.


                            Iar guvernul cheltuie cat nu face, pe reclama la economisirea energiei :


Reclama platita din taxele canadienilor, incearca sa-i convingade " importanta si impactul pentru Canada, a sectorului energetic "


Natural Resources Canada, i-au fost  alocate  9 milioane dolari pentru reclame, pentru anul fiscal 2012-2013


Raportul celor de la The Leger ( companie de facut chestionare ), postat de Library and Archives Canada, arata cum reclama nu i-a impresionat pe canadieni.


 Cum faci sa vinzi o ciocolata la suprapret ?  Le-o zici pe aia cu salvati planeta, salvati plozii : sa facem planeta green si o lume minunata, bla-bla ...


World Vision ne spune ca pe plantatiile de cacao, se folosesc plozi la munca , si ii sfatuieste pe canadieni sa se gandeasca de doua ori, inainte de a cumpara o ciocolata facuta cu astfel de cacao : ca 90 % din ciocolata de pe piata, nu este certificata ca fiind obtinuta fara sa foloseasca munca plozilor .
    Pai hai sa va spun o veste : si in Rai se foloseste munca plozilor ! ( am scris despre asta mai  demult, pe blog ). Plozii de 8-9 conduc tractoare in fermele canadiene, muncesc zi lumina si au tot felul de accidente de munca, cu utilajele agricole pe care le folosesc : care-i diferenta ? 


Ne zice World Vision, ca aproximativ 2 milioane de plozi , din care unii chiar de 8 ani, sunt exploatati pe plantatiile de cacao. Si din cauza asta, ar trebui ca eu sa cumpar ciocolata de 2 ori mai scumpa : cu cacao la care n-au muncit plozii. Pai si ce garantie am ca e asa ? Doar timbrul ala, aplicat pe ciocolata ? Asta e la fel ca tzeapa cu "bio", ca sa ia banii naivilor.
   Si apoi, daca continuam rationamentul celor de la Wold Vision, rezulta ca ar trebui sa nu mai cumparam nimic din ce e produs in China : ca aia sunt sclavi in toata regula, in fabricile lor. Si n-ar mai trebui sa cumparam nimic din ce se vinde in tarile bogate : ca tarile bogate , prospera tocmai prin exploatarea economica a tarilor sarace. Sau copiii care cresc in saracie in tarile din lumea a 3 a si in China, aia nu mai conteaza ? Conteaza doar plozii care muncesc pe plantatiile de cacao ...


Ne mai spune World Vision, ca cele mai multe companii nu fac suficiente eforturi ca sa verifice daca cacaoa folosita este obtinuta fara munca plozilor. Atata vreme cat cacaua "etica" este mai scumpa decat cea ne-etica, mi se pare firesc ca pe companii sa le doara in coor : ele vor sa faca profit, (ca pentru asta faca afaceri ) si nu sa aiba grija de plozii altora. Pai cine i-a fatat, sa-i creasca si sa le asigure conditii de trai, in loc sa-i puna la munca de la 8 ani ! E responsabilitatea parintilor si nu a companiilor din lumea intreaga . Sa puiesti, nu-i obligatoriu : stii ca nu iti poti permite financiar, nu-l faci .


Asa ca, daca companiile nu';s dispuse sa arunce banii in vant, pe eticheta aia "etica" de pe cacao, World Vision ne invata cum sa avem impresia ca rezolvam problema : cumparati produsele cu eticheta "etica", iar companiile vor fi obligate sa foloseasca doar cacao etica.
Sigur ca daaa ! Companiile o sa ne dea noua raportul amanuntit de unde au cumparat cacaua, cu cat , in ce cantitate, etc.
   Fraierul o sa vada o eticheta "etica" pe ciocolata, si o sa plateasca dublu si va sta cu mintea odihnita ca acum totul e in regula : toti plozii sunt fericiti.


Exista si un site si o aplicatie gratis pentru telefoane, menite sa-i ajute pe canadieni sa gaseasca ciocolata etica, in zona lor : plus lista companiilor producatoare de ciocolata etica !


World Vision spune ca au facut un sondaj de opinie, si a rezultat ca 60 % din canadieni au spus ca sunt dispusi sa plateasca mai mult, pentru o ciocolata etica.
Urmeaza si tu turma green, si plateste dublu pentru o ciocolata !


Iar daca vrei sa fii cu adevarat un inger ( etic, of course ), plateste mai mult, ca sa donam vitamine pentru plozi ! ( pai sa le cumpere vitamine, cine i-a fatat, ca e responsabilitatea lor, nu a mea )


Operatiunea Ingeru' , estimeaza ca sunt 190 milioane de plozi care sufera de deficiente de vit A, iar ei vor conecta plozii sub 5 ani, cu vitamina A ( platita de fraieri ca tine ).


Prin urmare : pentru fiecare cutie de vitamina cu codul Ingerului, vei face o donatie fortata catre plozi.
Dar eu nu vreau sa donez pentru plozi, ci vreau doar sa-mi cumpar vitaminele : nimeni nu o sa taie din pretul cutiei, donatia fortata ...


              In schimb, ipocritii de vegetarieni, se fac ca ploua, in fata adevaratei probleme : quinoa !


Ca sunt atat needucati in ale nutritiei, incat alearga cu limba scoasa, dupa orice sursa de proteina vegetala : mitul proteinelor, loveste din nou. De caurand, au descoperit ei ca quinoua e cea mai buna sursa de prorteina ( nu conteaza ca are amidon ... proteina sa fie  ) : prin urmare, a crescut cererea de quinoua.


Prin urmare, toti vegetarienii si veganii, se indoapa cu quinoa, iar anul 2013 a devenit astfel Anul International al Quinoa.


Si datorita cresterii cererii de quinoua, pe piata internationala, a crescut si pretul ei, iar peruanii si bolivienii risca foametea, pentru ca quinoua e mancarea lor de baza, mancarea saracului. Cam cum e cartoful pentru romani .
Brusc, nu mai intereseaza pe nimeni etica, atunci cand vine vorba de a aduce foametea in doua tari .In Bolivia, doar clasa de mijloc isi mai permite sa cumpere quinoua.
In Peru, la Lima, cumparatorii se planga ca quinoa a devenit un produs de lux : costa 10 soles, mai scump decat un pui ( 7,8 soles / kg ) si de 4 orimai scump decat orezul. Consumul domestic a scazut .
    Vice ministrul agriculturii din Peru, spune ca zonele sarace ale tarii, nu au acces la quinoua, si ea devine din ce in ce mai scumpa.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.