Doctor Yourself

Tuesday, February 5, 2013

Healthcare


Canadienii se bat cu pumnul in piept, despre cum Canada e " the best country of the world", in special pentru ca avem sistem de sanatate gratuit : ca uite, USA n-are, iar restul lumii nu conteaza. Restul lumii are cu totul alta parere : si anume, canadienii bat campii , ca sistemul lor de sanatate nu-i asa minunat cum clameaza ei.


Un raport publicat de Health Council of Canada, rezultatul unui chestioinar facut pe doctorii din 1 1tari, i-a intrebat despre performantele sistemului sanitar si problemele din el.


Raportul arata ca, canadienii sunt cel mai putin probabil sa aiba acces la doctor in aceeasi zi sau in ziua urmatoare, comparativ cu rezidentii din Anglia, Olanda, Norvegia si Elvetia. Dintre toti, canadienii au cele mai mici sanse sa cheme acasa un doctor.
    Raportul arata ca 58 % dintre doctorii canadieni au raportat ca fac vizite la domiciliu, comparativ cu 90 -100 % in Olanda, Norvegia, Anglia, Franta si Elvetia.


N-am nici o indoiala ca doctorii aia canadieni, bat campii in chestionarul de mai sus, cu declaratii frumoase despre sistemul sanitar si despre cum se duc ei fuguta sa faca vizite la domiciliul clientului.
In realitate, nici macar la Urgenta, la spital, nu gasim doctori ! Pe la tara prin Canada, se vrea intordus sistemul fara doctori la Urgenta :


Guvernul din Nova Scotia a inceput revolutionarea sistemului medical, din zonele rurale din Canada : camerele de urgenta fara doctori ! Din cauza ca se inchid camerele de urgenta, ca se asteapta in jur de 5 saptamani pentru o programare la doctor.

Cum va functiona o camera de urgenta pe stil nou ? Pe timp de noapte, nu exista doctori in camera de urgenta, ci numai asitente si paramedici. Daca e nevoie de doctor, ei pot fi contactati prin telefon. Pai eu zic sa trimita acasa pe timp de noapte, si doctorii si paramedicii si sa lase doar femeile de srviciu : personalul medical poate fi contactat prin telefon, in caz de nevoie.


Prima camera de urgenta pe stil nou, s-a deschis in 2011, iar ideea s-a raspandit intai in Nova Scotia, care are 6 astfel de camere de urgenta " CECS ". Acum, modelul se raspandeste si in alte provincii


Ministrul Sanatatii din provincia P.E.I. e optimist ca noulmodel de camera de urgenta va functiona bine, in comunitatile rurarel, care duc lips ade medici.
Pai de ce nu angajeaza medici , ca imigrantii doctori, fac pe soferii detaxi prin Canada ?Aberatiile din sistemul medical, nu se opresc aici : haosul e la fel de mare si in randul personalului non-medical , care a pierdut un stck cu informatii despre pacienti.


Stickul a disparut din Ottawa's Montforrt Hospital, asa cum arata scrisoarea trimisa pacientilor in cauza, de catre spital.


Desi le-au pierdut si nu mai au nici un controla supra informatiilor respective, oficialii spitalului  declara ca au motive sa creada ca ele nu au fost accesate de persoane neautorizate. Nu se stie datele cator pacienti au fost pierdute pe acel stick : ca spitalulnu s-a deranjat sa declare presei ( sau poate, nici el nu stie ).


Iar aberatiile continua : in numele sanatatii, hai sa restrangem drepturile fumatorilor la maxim. In Canada, fumatorii au dreptul sa fumeze doar afara, in strada si la ei in casa. Atat. Insa nici asta nu mai este de ajuns : acum vor sa le puna restrictii si la fumatul in aer liber.


Canadian Cancer Society, preseaza guvernul din British Columbia sa intarzica fumatul in zonele de afara, incluzand terasele si parcurile.


 Incepand cu 1990, guvernul a inceput sa puna restrictii in spatiile private si sa faca campanii ce transformau fumatorii in cetateni de mana a doua.


In 1999, Toronto a devenit primul oras canadian, ce a interzis fumatul in spatiile publice, incluzand baruri, restaurante, piscine inchise si cazinouri. Camerele pentru fumat erau inca permise, dar mai tarziu su fost scoase in afara legii. Vancouver a scos legi similare, anul urmator.


Celelalte guverne federale din Canada, au inceput sa impuna aceleasi legi anti-fumat. Prince Edward Island a intarzis fumatul in public si in alte spatii publice, in 2002, urmat de New Bruncwick si Manitoba in 2004. Alberta a intrpodus legislatia ati-fumat in 2006, iar in Calgary, chiar mai tarziu, in 2008. Particulatitatea in Calgary, est eca nu epermis fumatul la terase.


Acuma, mi se pare normal si de bun simt sa nu fumeze in spatii inchise, in public : ca sa nu polueze aerul celorlalti oameni. Vrei sa fumezi, te duci afara si fumezi. Insa, sa le interzici sa fumeze in parc, deja e abuz.
   Cei de la Cancer society sustin ca noile reguli anti-fumat, vor forta oamenii sa fumeze mai putin, daca le iei dreptul de a fuma in parcuri si tarase. Sa mori tu ? !
Un om se ;lasa de fumat cand considera el, si nu pentru ca nu il lasi tu sa fumeze la terasa. Prin urmare, chestia asta nu e decat un abuz si atat. Ce-ar fi daca i-ar asa pe oameni sa decida singuri daca vor sa se lase de fumat sau nu ?

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.