Doctor Yourself

Wednesday, February 27, 2013

Deficit bugetar

        In Rai, deficitul bugetar bate recordurile anterioare : deficitul federal a atins 13 bilioane anul astaIn decembrie, deficitul bugetar federal, a crescut cu 600 milioane si a atins suma totala de 13 bilioane dolari. In decembrie, deficitul a fost cu 100 milioane % mai mare decat in decembrie 2011, dar totalul celor 9 luni a fost cu 3,1 bilioane dolari mai mic.


      Nici El Dorado al Raiului, nu o duce mai bine : Alberta se asteapta la deficit bugetar de 4 bilioane.


Alberta depaseste asteptarile ( 1 bilion ) si va avea un deficit de 4 bilioane. Iar incasarile la buget, au fost cu cu 2,4 bilioane mai mici decat s-au asteptat canadienii.


                                 Ce solutie au gasit guvernantii ? Sa mai inventeze  impozite  !


Alberta nu a avut niciodata TVA provincial , cum au celelalte provincii din Canada. ( Aici exista TVA federal + TVA provioncial, si canadianu' le plateste pe amandoua, cand isi cumpara guma de mestecat ).  Legislatia din Alberta interzice introducerea TVA-ului provincial, fara a fi consultata populatia, prin referendum.
  Asa ca, au gasit solutia de ocolire a legii : nu-i mai spunem sales tax, ci ... " consumption tax " si nu mai organizam referendumul, ca lege anu prevede asta, pentru " consumption tax".


Ce n-au prevazut autoritatile alea din Alberta, este ca nu poti masca realitatea, botezand-o cu nume noi. Ca pe oameni ii doar fix in coor ca ii zici " sales tax" ori ii zici " consumption tax" ori " ajutor la buget " : pentru ei, va fi o taxa in plus de platit, si atat. Conecinta fireasca, este ca vor face tot ce le sta in putinta ca sa nu o plateasca : adica evaziunea fiscala va creste, si incasarile la buget vor scadea.  Deja, Alberta a avut incasari la buget, mai mici decat s-au asteptat ( ghici ciuperca, ce-i ? )
     In Toronro deja se practica pe fata : acceptam NUMAI bani cash ! ( ca aia nu pot fi urmariti )


                                                    restaurant chinezesc in mall :


In plus, mediul de afaceri e deja compromis din cauza coruptiei : Canada si-a castigat reputatia ca este un loc in care se da mita, pentru a face afaceri.


Griffiths International, a dezvaluit ca o filiala a sa din Calgary, a platit mita 2 milioane dolari, pentru un contract in petrol si gaz in Chad, care a fost legat de o amenda de 10 milioane dolari.
Mounties ( politia calare ), a crede ca SNC Lavalin Group Inc.i-a facut cadouri, celui de-al treilea baiat al dictatorului Libian, in valoare de 160 milioane dolari .


De cand Canada a ratificat conventia OECD de combatere a mituirii oficialilor straini si a pus in vigoare o lege  care incrimineaza plata mitei, in 1990, nu a mai facut nimic concret.
Doar in 2011, Canada a luat in serios mita, cand a amendatNiko Resources, corporatie de exploatare din Calgary, cu 9,5 milioane. Niko a mituit juniorul de la Ministerul Energiei din Bangladesh, responsabil pentru stabilirea compensatiilor pe care compania le-a platit unui sat in care a explodat o cisterna de-a companiei.


In plus, este celebra Mafia in Canada : coruptia din industria de constructii din Montreal si Toronto, tine prima pagina a ziarelor, de multa vreme. Toronto e considerat capitala financiara a Mafiei din intreaga lume.
Ultima stire, este ca politia a blocat primaria din Montreal, intr-un raid anti-coruptie.Politia zice ca a facut 9 raiduri la primarie si 6 la cladiri diferite aflate in administratia orasului. Aceste ultima raiduri din Quebec, fac parte dintr-o investigatie care dureaza de 2 ani, legate de frauda si falsificare de documente. S-a facut si un numar de arestari legate de implicarea in coruptia din constructii, care de asemena, sunt subiectul unei anchete publice.


               Ce spun canadienii ? Spun ca vor reformarea Senatului ( clasa politica, implicit ).


Un chestionar recent al Iposos Reid, a gasit ca 36 % din canadieni, considera ca Senatul ar trebui desfiintat : o crestere cu 10 % din 2007. In mare, 78 % din canadieni considera ca Senatul ar trebui reformat sau desfiintat, insa CEO-ul de la Ipsos Reid, spune ca ideea desfiintarii Senatului  acastigat cel ami mult teren.


Ce spun canadienii in legatura cu cresterea taxelor si a preturilor in Canada ? Nu spun nimic, dar fac ! Se duc in masa in USA, ca sa-si faca cumparaturile, ca e multmai ieftin. Ba mai mult : isi iau o noapte la hotel cu familie, puradel, catel, purcel, pentru ca astfel pot aduce mai multa marfa in Canada .In decembrie, canadienii aubatut recordurile, la calatoriile in USA, in care ramaneau peste noapte. Statistics Canada spune ca au fost aproape 2 milioane de calatorii : cel mai mare record, de cand tin ei inregistrari ( adica de 40 de ani incoace ).
   In plus, in decembrie au fost 2,7 milioane de calatorii in USA, care durau o singura zi. In total, au fost 4,7 milioane de calatorii in USA, din Canada : o crestere cu 1,8 %


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.