Doctor Yourself

Wednesday, January 2, 2013

Pavlov's shoppers


Boxing Day e un soi de Black Friday, in varianta canadiana : adica un soi de parodie jenanta . Cu toate astea, canadienii se calca in picioare in mall-uri, in ziua de Boxing Day.

Prognoza Deloitte zice ca vor creste vanzarile cu 1-2 % in perioada sarbatorilor.


Si daca e rost de facut bani, de ce sa nu incepem sezonul vanzarilor mai devreme ? Magazinul The Bay a inceput Boxing Day online, in ziua de Craciun, cu oferte de 50 % la ghetele pentru femei si reducere de 60 % la haine.
 Mar magazinul Sport Check a inceput chiar si mai devreme : in 23 decembrie . Ziua de Boxing Day este in 26 decembrie .


Prin urmare, in ziua de Boxing Day, in Edmonton si Toronto, dimineata la 6 pe un frig crancen, canadienii s-au asezat la rand ca pe vremea lui Ceasca, in fata magazinelor ( care deschideau la ora 9 ... ).
    Am vazut si eu cozile de la ora 6 dimineata ( ca plecam din oras ) si m-am minunat. Ce problema au oamenii astia, de sunt asa disperati sa-si cumpere chestii ? Sunt convinsa ca acasa au tot ce le trebuie...


Exista o explicatie : canadienii cumpara toate cacaturile de care nu au nevoie, doar ca sa impresioneze oamenii pe care nu-i cunosc. Si apoi ne miram de ce rata de indatorare a canadienilor, este de 164 % comparativ cu veniturile lor.


Am trecut prin mall, pe langa un magazin de jocuri. N-am intrat, ca nu ma intereseaza, insa m-am uitat la reducerile afisate : infime !


Afisul zicea ca " pana la " 60 % reduceri. Asta cu "pana la", e teapa favorita pe aici : de fapt, reducerile sunt cu mult mai mici, insa 60 % sunt doar la obiectele pe care nimeni nu le vrea.


                            De fapt, era doar 30 % din jocurile nou aparute.


                           Magazinul de pantofi de langa mine, avea Boxing Week :
                                 Aveau " reduceri" de 15 % la ghetele UGG.


Pretul normal era 335 $ perechea. Pai cu banii astia, imi cumpar din USa 3 perechi identice, ca la americani e Boxing Day in fiecare zi !


Primiti reducere de 50 % , NUMAI daca veti cumpara 3 perechi de cizame de guma. Nici macar nu mai vreau sa aflu cat costa perechea !


Pantifi pentru barbati : cumperi 1 pereche, ai reducere 25 %. Daca vrei sa cumperi 2 perechi, reducerea e 40 %. Cum v-am spus : reducerile sunt nesemnificative iar preturile suspect de mari. In zile fara reduceri, cumperi la preturi mai mici.


Dupa ce ca sunt urati cu crengi uscate, mai costa si 205 $ bucata : ca sa aiba de unde sa faca reducerea aia ...


Pantofi sport : cumperi o pereche, ai 15 % reducere. Neinteresant. Cumperi ....3 perechi si primesti 50 % la a treia pereche.


Pantofi de dama : aratau chiar bine. Putini pantofi estetici pentru femei, am vazut in tara asta. Pareau si confortabili ( pana ii incalti si constati ca sunt croiti extrem de stramti, de ti se incaleca degetele de la picioare ).


Totul bine si frumos, pana vezi pretul : 110 $ , din care aveam 30 % reducere. Tot scump este. La pretul asta, imi iau 3 perechi identice din USA. Din piele.


      Magazinul de alaturi, avea afise mari in vitrina, sa vada tot fraieru' ca sunt reduceri :


                                                     Merita sa intram :


Astia nici nu s-au mai deranjat sa afiseze reducerea de preturi. Au pus direct pretul si gata.
Problema e ca era exact acelasi pret ca in orice alta zi . am verificat aici preturile si de Black Friday, si la cateva zile dupa, si de Boxing Day : preeturi identice !


Va mai amintiti ghetutele astea ? Vi le-am aratat si de Black Friday, exact in magazinul asta.


                                         Pretul e acelasi ca in fiecare zi : 75 $...


          Aceiasi pantofi care erau la magazinul alaturat. De data asta, costau 70 $


Nu sunt singura care considera reducerile din Canada, o gluma proasta. Cineva scrie ca doarcateva obiecte au reduceri de 30 % : in jur de 10 pe magazin. In schimb, in USa, reducerile sunt de 50-60 % si sunt la o gramada din obiectele din stoc.


             Canadienii au alta parere : reducerile sunt nemaipomenite. Fericirea retailerilor.


Un chestionar al Bancii Montreal spune ca doua treimi din canadieni planuiesc sa mearga la cumparaturi de Boxing Day. In Alberta se buluicesc cel mai tare : 76 %, iar in Quebec, cei mai multi prefera sa stea in casa.


Magazinele de electronice au avut cozile cele mai mari : Future Shop in centrul Torontestiului si Best Buy. Au stat canadienii in noaptea friguroasa, la coada, doar pentru a fi primii clienti in magazin.
   Nici pe astia nu-i inteleg : ai deja electronice in casa, cu care iti faci treaba foarte bine. De ce mai vrei altele ?


Alti canadieni disperati, s-au bulucit sa-si cumpere haine si pantofi de la Adidas : coada de vreo 50 de oameni. Dezbracati nu sunt. Atunci, de ce stau ca disperatii, sa-si cumpere alte haine ?
Partea incredibila este ca habar n-au de ce stau la coada in ger ! Asa zice o tanti de la coada : ca daca e coada, trebuie sa fie ceva bun in magazin. Asa ca, urmeaza si ea, turma si sta cuminte la coada , in celmai pur spirit de turma canadiana.


Nu, ca nu's toti imbecilizati de shopping. Cineva comenteaza in articolul de la ziar, ca nu exista nimic mai eficient decat cocaina si creditul ieftin, ca sa ingenunchezi financiar un popor.

                      Ei bine, turma imbecilizata cu shoppingul, au alta parere :


Ei s-au trezit de la 4 dimineata, ca sa fie la 5,45 in fata la Best Buy ( magazin de electronice ), sa-si cumpere televizoare, care sa-i imbecilizeze si mai mult. Apoi, s-au mutat la alt magazin : la 7: 50 stateau la o coada de sute de persoane in fata la Zara, sa-si cumpere carpite la suprapret.


De ce fac asta ? Pentru ca li se pare ... funny ! Si spun ca nu se pot trezi de dimineata ca sa studieze, insa se pot trezi ca sa mearga la cumparaturi.
Cat de imbecil trebuie sa fii, sa ti se para funny cand cumperi la suprapret si pe datorie, lucruri de care nu ai nevoie si pentru care, apoi vei munci pe branci, ca sa-ti platesti datoriile ( cu dobanda ) ?

                                   Concluzia : Pavlov's Shoppers !


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.