Doctor Yourself

Thursday, January 24, 2013

Nature Deficit Disorder


Am aratat aici, cum copiii canadienilor, sunt tinuti prizonieri in numele sigurantei, si nu le este permis sa se joace afara, singuri  http://filosofiepebordura.blogspot.ca/2013/01/free-range-kids.html
Ei doar stau in casa si astepta sa fie distrati cu televizorul si jocuri pe calculator. Din cand in cand, sunt dusi de parinti la salile de sport sa se mai dezmorteasca .
     Iar Momzillele s-au lovit de o problema : obezitatea plozilor! Conforma cu Childhood Obesity Foundation, 1,6 milioane de plozi canadieni, sunt considerati supraponderali sau obezi .


Astfel, a aparut in Rai, conceptul de " loc de joaca natural ", care promite sa reconecteze plodul cu natura.
Doar ca toata treaba e facut de canadieni : nu va asteptati la nimic altceva, decat sa dea cu bata in balta. Ca doar sunt canadieni !


In urma cu o generatie, plozii aveau voie sa se joace liber in paduri, dar acum parintii sunt speriati de bombe ( si de legea care nu le permite sa-i lase nesupravegheati ), iar sa-i lase sa se joace liber, a devenit de neconceput.
Si daca nu au voie sa se joace in natura, ca's tinuti prizonieri de catre Momzille, atunci incercam sa aducem natura la ei ! Adica inventam un  loc de joaca, ce imita natura : adica un acvariu, terrariu, doar ca nu pentru animale, ci pentru plozi. Si suntem foarte mandri ca in acvariu, plozii nostri au contact cu "natura" : exact cum ati vazut la Pet Shop !  Si e complet safe !


                       Conectarea cu natura e ceva, care devine din ce in ce mai importanta, oriunde.

Asa, s-a inventat o adevarata miscare, cu scopul de a lamuri muierile proaste care au puit, ca natura nu inseamna toboganul din parc, iar plodul ala chiar are nevoie se se conecteze cu natura. Jurnalistul Richard Louv, in cartea din 2005 , " Ultimul copil din padure " , foloseste pentru prima oara, termenul de " nature deficit disorder " si avertizeaza ca, cresterea plodului intr-un mediu artificial e legat de cresterea ratei obezitatii, depresiei si deficitului de atentie.
   Iar problema se "rezolva" prin crearea acvariilor in care plozii sa ia contact cu elemente ale naturii : locuri de joaca " naturale" . Astfel de acvarii exista deja in USA : Chicago, Boston, Portland, Seattle, Phoenix si New York.


Sa ne lamurim, cum se construieste un loc de joaca d'asta ultimul racnet in Rai : pai exact ca un acvariu, terrariu !
Pai faci niste carari, pui niste bolovani de marimi diferite, niste busteni si niste buturugi, si gata ! Ai obtinut locul de joaca miraculos : echivalentul adietei de100 mile .
Care e diferenta dintre un locul de joaca din parc si acvariu ? Pai la locul de joaca traditional, plodul doar executa, ca alta optiune nu are : pe leagan, te dai pe leagan si atat. Nu e nevoie sa-si foloseasca imaginatia, si nici creierul.
Insa in acvariu, nu exista jucarii, iar plozii vor trebui sa-si inventeze jocuri si sa-si foloseasca imaginatia .


Si ce va imaginati, ca plozii canadienilor, crescuti ca puii de aprozar, sunt capabili sa se joace singuri ? Paia stia nu's copiii crescuti in normalitate, d'aia de ii scoti pe maidan si ei incep sa se joace !
Pana si puii de aprozar, scosi din boxa lor si pusi pe pasune, dupa o vreme se prind ca pot sa alerge si sa topaie. Ei bine, plozii canadienilor, au nevoie de ... instructori, care sa le arate cum sa se joace in natura !
    Asa, au aparut .... instructorii si un Institutul Canadian pentru Siguranta Locurilor de Joaca ! Deci, bancurile cu Bula sunt perimate : realitatea din Rai, le depaseste cu mult ! Daca asta nu-i handicap mental, apoi si eu sunt fata mare !  Da', cum toti plozii canadieni, asa sunt... handicapul devine normalitate ( pentru ca norlmalitatea e dictata de majoritate ).

Am vazut in realitate, un specimen d'asta . Ma'sa ii spune aca ii da voie sa se urce in copacel ( in parc ), iar el ii raspundea ca nu stie ce trebuie sa faca in pom ! Plodul confunda pomul cu Playstation, si avea nevoie de instructiuni de folosire !


Ellen Sadndseter, profesor de pseudologie in Norvegia, este unul din liderii expertilor in importanta riscului, in locurile de joaca ( sau ceva pe aproape ). El spune ca locurile de joaca naturale, sunt cele mai provocatoare medii, pentru toti plozii, de toate varstele si toate marimile.

Si cu toate astea, aceiasi experti isi dau cu stangul in dreptul si propun exact contrariul : plasare aplozilor in acvarii cu elemente naturale, in loc sa-i duca sa se joace in natura ! Ei canta, ei descanta, si turma de Momzille, iau de bune sfaturile lor.


Asa a inceput " reantoarcerea in natura " din Rai : amenajarea primului loc "de joaca natural " in Edmonton .
Mai precis, o alee captusita cu rumegus, pe care au plasat niste busteni, si gata reaintoarcerea  la natura !


Edmontonul e primul oras care va oferi plozilor, locuri de joaca in care sa se conecteze cu natura. In ce consta marea conectare ? Pai, in loc sa le dea jucarii de plastic si otel, o sa le dea jucarii din materiale naturale : aceeasi Marie, cu alta palarie, dupa cum se poate constata din poza din articol.
   Iar locurile astea de joaca, o sa le amenajeze in curtile gradinitelor, de-a lungul si de-a latul tarii.


Iar de aici, incepe circul : s-a infiintat si o organizatie, care cu asta se ocupa. Amenajeaza spatii de joaca " naturale", in curtile gradinitelor si ofera consultatii .


Partea interesanta este ca se doneaza bani grei ( exagerat de multi ), pentru constructia unui loc de joaca in parc. Da' ce mai conteaza : cand vine vorba de plozi, nu se mai uita nimeni la bani !


Banca ING Direct Canada, a donat in 2009, 300.000 $ si munca a 500 de voluntari , pentru ca Bienenstock Natural Playgrounds, sa amenajeze in Toronto o bucata de loc de joaca in Leslieville , in parc.
Ce au facut canadienii cu 300.000 $ ?  Pai au amenajat un delusor de pamant, au pus bolovani, niste copaci si niste nisip si instrumente muzicale.
    Mai mult de un sfert de milion de dolari pentru un morman de pamant si niste bolovani ?  Ca sa nu mai socotim aia 500 de oameni care n-au trebuit platiti  !

Pai e super afacere, sa convingi Momzillele ca e mai bine sa-si lase plozii sa sara pe bolovani, in loc sa sara pe tobogan ! Si cum treaba asta tinde sa devina o moda , prin fiecare oras din Canada ...


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.