Doctor Yourself

Thursday, January 10, 2013

Labour shortages

Ministerul Imigratiei , nenea Kenney, declara la ziar , cum Canada se afla in criza de forta de munca calificata. Fapt pentru care, va importa 3.000 de muncitori straini ( cu contract temporar de munca ).


In 2013, Canada va importa cei 3.000 muncitori calificati, cu care sa sustina cresterea economica ( care crestere ? ):


Ca sa te califici pentru astea 3.000 de joburi in Canada, trebuie sa ai o oferta de job in Canada sau un certificat de calificare de la o provincie sau teritoriu, care sa dovedeasca ca esti gata de job atunci cand aterizezi.
   Mai trebuie sa vorbesti limba la nivel basic si sa ai cel putin 5 ani experienta in munca.


           Asta, in conditiile in care procentul celor fara job, in Ontario este enorm.


Se ridica o intrebare de bun simt : pai si cu aia 250.000 imigranti CALIFICATI pe care ii importa Canada anual, ce se intampla ? Nu sunt ei de ajuns, ca sa acopere necesitatea mainii de lucru calificate in Rai ?  Ca toti sunt alesi pe spranceana, in functie de calificarile si experienta in munca pe care o au : calificari de care, cel putin la nivel declarativ, Canada are nevoie.


Raspunsul il are ... tot ministrul Imigratiei, nenea Kenney si care declara la ziar ca " pentru mult timp, prea multi imigranti in Canada, au experimentat somajul si munca sub calificarea lor, iar asta e in detrimentul imigrantilor si a economiei canadiene ( de ultima, ma indoiesc profund ).
   Poate daca vor binevoi sa recunoasca imigrantilor, calificarea si experienta in munca, poate asa vor descoperi si canadienii ca au la dispozitie forta de munca inalt calificata, mai mult decat ar avea nevoie ...
  

Cat despre nevoia disperata de forta de munca calificata, ma cam indoiesc. Ce sa faca cu ea, daca in Rai nu se produce aproape nimic ?


 Nici canadienii, proaspat absolventi de facultate, nu au mai mult spor in a-si gasi un job :


Statistics Canada spune ca tinerii intre 15 -24 de ani intampina mai multe probleme decat cei in varsta, la gasirea unui job. Somajul pe luna noiembrie a tinerilor, era in jur de 14 %, aproape dublu fata de media nationala de 7,2 %.


Economia Canadei este mai putin productiva decat cea a USA si a oricarei tari dezvoltate din lume. Mi se pare firesc : asta-i tara care traieste din vanzarea serviciilor si nu din productie.

         Statistics Canada arat ca productivitatea a scazut in Canada, incepand cu 1977.


                               Firmele din Canada si-au spus cuvantul si ele :


                   Un raport de 32 de pagini, facut de RBC Bank a fost publicat :


                              Sunt 14 mari corporatii, care au facut raportul :


Si spun patronii de firme, cum prosperitatea Ontario, depinde de invovatii si de productivitatea firmelor, iar guvernul ar trebui sa-si regandeasca strategia.


Iar patronii o spun clar, ca trebuie importati cat mai multi muncitori calificati, carora sa li se recunoasca diplomele aici ( altfel , ei nu-i pot angaja, ca nu au dreptul sa-si profeseze meseriile ).


Patronii mai vor scutiri de taxe pentru industria manufacturii, care va cumpara masini noi ( se stie ca tehnica in Canada e cu zeci de ani in urma lumii civilizate ) : ast av imbunatati productivitatea.
Mai vor sa se reduca dependenta de exporturile in USA si Europa si expandarea exporturilor catre China, India, Brazilia. Doar exporturile catre USA, sunt 77 % din totalul exporturilor canadiene. Si cum USA sta sa se prabuseasca, Canada va fi the next, daca nu gaseste piete de desfacere.


Ontario exporta catre SUA, 77 % din productie, catre China doar 1,4 % si catre India, 0.3 %. Cum USa este in cadere libera, the next va fi Canada, daca nu gaseste o piata de desfacere.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.