Doctor Yourself

Thursday, January 31, 2013

Adolescenti

     E o realitate care se cunoaste : absolventii de scoli in Canada, someaza la greu, ca nu-i angajeaza nimeni .


Statistica zice ca 15 % este rata de somaj , pentru tinerii de 20 de ani in Canada : aproape dublu decat media nationala. Realitatea arata ca sunt mai mult de 15 % someri tineri ...


Canadienii de la CBC, au facut un film documentar despre situatia disperata a tinerilor absolventi in Canada : " Generatia Jobless " .


Una din cauze sunt fabricile de diplome, care scot anual zeci de mii de absolventi  in meserii de care piata muncii nu are nevoie. De exemplu, Ontario este suprasaturat cu profesori , dar universitatile continua sa pragteasca noi profesori : banu' sa iasa, ca naivi sunt destui, care sa creada propaganda ca daca ai scoala canadiana, prinzi job pe meserie !


Proaspetii absolventi au un handicap in plus : nu au experienta in munca. E un cerc vicios : nu poti sa-ti faci experienta, pentru ca nu iti poti lua un job si nu-ti poti lua un job, pentru ca n-ai experienta.


Si apoi, canadienii ( nu doar tinerii absolventi ), sunt perfect constienti ca au nevoie de pile, ca sa gaseasca un job : " networking", cum sice canadianu' . Numai romanasii dusi cu pluta prin Rai, viseaza Cai Verzi pe pereti despre cum, daca muncesti si demonstrezi ca meriti si esti capabil, angajatoru' canadian o sa dea pe spate si o sa te angajeze / promoveze si o sa-ti ridice si statuie. Basme.
    Ii doare fix in coor de ce poti tu : va fi angajat si va promova cine trebuie ( pilele sefului, angajatilor, etc ). Ca daca ar vrea intr-adevar sa angajeze oameni capabili, apoi n-ar tine 80 % din piata muncii ascunsa ( hidden jobs market - scrie pe saiturile guvernamentale, am pus si pe blog, mai demult ). Si nici n-ar mai interzice imigrantilor sa-si practice meseriile, pe motiv de nerecunboasterea studiilor si a competentelor dobandite : ar lasa concurenta libera, dar asta nu se intampla.


50 % dintre muncitorii canadieni si americani, ce au fost chestionati de Right Management, au spus ca se asteapta sa-si gaseasca job prin pile ( networking, din persoana in persoana ). 22 % se asteapta sa gaseasca job prin postari online iar 19 % printr-o agentie de plasare. Doar 8 % cred ca vor gasi job daca suna la intamplare firmele, si numai 1 % consiodera ca isi vor gasi job printr-o reclama in ziar.


Unele provincii din Canada, au inceput sa se ofere sa plateasca salariile tinerilor absolventi, care isi gasesc joburi : in speranta ca firmele vor incepe sa-i angajeze.


New Brunswich s-a oferit sa plateasca 70 % din salariile proaspetilor absolventi care si-au gasit job : timp de 1 an.
Premierul N.B, David Alward spune ca p[rovincia are dificultati in carearea de joburi, iar absolventii au dificultati in gasirea unui job.


Pentru a se calfica la acest ajutor de stat, angajatorul trebuie sa angajeze absolventii care au absolvit maximum acum 4 ani, full -time si permanent si sa-l plateasca cu minimum 14 $ / ora.

Statul va rambursa 70 % din salariul absolventului, pentru 1 an, la un maximum de 10 $ / ora, pentru 52 de saptamani.


Deficitul bugetar al N.B. s-a dublat in acest an si a ajuns la 356 milioane dolari. Rata somajului in provincie, este de 11,6 % , cea maimare din intreaga Canada, care are doar 7,4 %


Si ce fac tinerii canadieni, cand sunt rupti in coor, fara joburi si fara nici o perspectiva de viitor ? Se puiesc !
Cu cat oamenii sunt mai saraci, cu atat vor pui mai mult. Cu cat simti pericolul ( saracia, moartea, etc ), cu atat instinctul de reproducere se exacerbeaza brusc : si puiesc astia ca soarecii.
    Cum spun si canadienii, pe pagina ziarului :  Fara joburi. Fara viitor. Asadar, nu-i nimic altceva de facut, decat sa puiesti si sa stai apoi pe ajutor social .
   

        Prin urmare, creste numarul adolescentilor care puiesc : in special, in anumite provincii din Canada ...


Rata nationala de puire la adolescenti, a crescut de la 27,9 % pe 1.000 adolescenti, la 28,2 %  . Patru provincii au cea mai marecrestere din 2006 - 2010 : pentru adolescentele intre 15-19 ani, rata de puire a crescut la aproape 40 % in New Brunswick ( adica exact aia care ziceam mai sus, ca au cea mai mare rata a somajului pentru absolventi, din intreaga Canada ).
   In Newfoundland, rata de puire a ajuns la aproape 36 %, mai mult de 17 % in Nova Scotia si 15 % in Manitoba.


Expertii spun ca sunt mai multe cauze, insa cea principala este ca tinerii au putina educatie sau putine oportunitati de a gasi job.


Tanti Lucia O'Sullivan, profesor de pseudologie la Universitatea din N.Brunswick, spune ca factorii socio-economici sunt in topul listei cauzelor pentru care adolescentii se puiesc ca soarecii, iar rata mare de puire, e semn de suferinta mai mult, la nivel general, decat la nivel individual.


De ce adolescentii puiesc mai mult, atunci cand nu aunst joburi si oportunitati  ?
 Pai din acelasi motiv pentru care si adultii puiesc ca vitele, fara a avea nici o siguranta materiala, ca au cu ce sa-si creasca plozii.

Mai zice tanti pseudoloaga, cum femeile care sunt optimiste despre viitorul lor si au acces la educatie, nu puiesc in adolescenta. Tinerele femei care se simt descurajate in ceea ce priveste joburile si educatia, sunt mult mai predispuse sa puiasca. ( pai sa se chinuie si plozii in mizeria si lipsa lor de viitor, nu doar ele ! )


Educatia sexuala nu este o problema in Canada : N.Brunswick ( aia cu cea mai mare rata de puire din Canada,  la adolescenti ), au introdus educatia sexuala progresiva, inca din clasa a 6 a - a8 a, din anii 2.000.


Prin urmare, cum are de gand Canada, sa scada rata de puire la adolescenti ?
Pseudologul zice ca cea mai buna cale este sa investim in viitorul tinerilor : sa le dam o viziune a viitorului care sa-i atraga si sa fie viabila. Asta va intarzia momentul in care vor pui.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.