Doctor Yourself

Sunday, December 23, 2012

Craciunul imigrantilor


Canada arata fix ca Turnul Babel : o adunatura de prin toata lumea, ( majoritari asiatici si indieni ), unde fiecare vine la pachet cu religia proprie si fiecare sarbatoreste in stilul sau. Doar ca, nu prea mai poti sarbatori ca in tara ta, ca s-a schmbat mediul. Adica, e Pastele Ortodox, insa aici nu inseamna nimic, e doar o zi de munca ( Pastele Catolic e sarbatoarea oficiala ) : si n-ai nimic din tot circul care il aveai in Romania de Paste.
   Nici de Craciun nu colinda nimeni pe la usi. Daca esti lipsit de simtul ridicolului, poti sa te duci sa zbieri la usile altor romani si tine degetele incrucisate sa nu cheme nimeni politia. Ca eu le-as chema. Noroc ca alte natii nu zbiara pe la usile oamenilor !

Pe alta parte, e stresulsa nu ofensezi pe altii, daca iti fluturi zeii si traditiile religioase. Anul trecut in decembrie, o scoala elementara din Ontario,  a anulat concertul de Craciun ( traditia lor anuala )  si a decis sa tina un eveniment sceular in luna februarie. Mi se pare absolut corect : religia n-are ce cauta in scolile publice ale unui stat declarat secular.
    In scrisoarea explicativa catre parinti, scoala si-a argumentat decizia, pe motiv ca elevii lor sunt de toate religiile si vor sa le dea oportunitatea sa ia parte la concert ( de parca in ziua de Craciun, n-ar fi putut veni la concert ... )


Pentru alti imigranti, Craciunul e o noutate. Arthur Cheng, chinez care traieste in British Columbia, spune ca ei nu sarbatoresc Craciunul in China, dar ca oricum au habar despre ce e vorba, din filmele americane.
La primul Craciun in Canada, a fost foarte bucuros sa vada zapada, luminile si decoratiile si chiar daca nu e sarbatoarea lui, el s-a bucurat de tot circul afisat prin oras.

Alt imigrant spune ca la primul ei Craciun, s-a bucurat de petrecerea de Craciun, de mincare si s-a uitat in jur sa vada ce se intimpla la sarbatoarea asta si ce traditii au canadienii ( n-au ).


In Burnaby, la Intercultural Planning Table au organizat o petrecere de Craciun pentru noi veniti si refugiati, ca sa-i incurajeze sa socializeze cu vecinii si sa participe la activitatile comunitatii.


Bineinteles, la petrecere asta, nu exista aspecte religioase sau politice : e doar o petrecere .


Nu toti imigrantii sunt incintati de mizeria asta cu Craciunul sarbatorit in locuri publice. Un cititor, scrie pe Huffington Post, cum Canada pretinde ca garanteaza tuturor drepturi egale, in ceea ce priveste religia si cultura . Pe alta parte, in scolile publice canadiene flutura Craciunul si cultura care il reprezinta si asta la un statut mult mai mare decit Chanuka, Ramadan, Diwali.
   Pentru un plod care nu face parte din cultura asta, rezulta o imediata alienare, daca il pui sa sarbatoreasca Craciunul.

eu nu ii inteleg pe astia cu zeii si traditiile : cui dracu' ii pasa ? Sunt doar spalari de creier ? Nu te defineste pe tine ca persoana, nu te reprezinta : nici macar n-ai nevoie de ele.
Cind insa nu stii ce-i de capul tau si nu poti sta pe picioarele tale ca etsi prea speriat de viata, atunci ai nevoie de proptele : sa apartii unui grup. Care grup se delimteaxza de altii, fix prin zeii la care se milogeste, prin traditiile care mai de care mai imbecile pe care le are, etc.
 Bineinteles, cind se rupe de grupul care ii dadea sens existentei, si emigreaza in Canada, are nevoie sa-l lasi sa-si desfasoare traditiile cu care a fost dresat : ca altfel se va simti depersonalizat, alienat, derutat, debil emotional, plinge dupa mamica si alte chestii jenante.


Si sunt multi imigranti din categoria asta : chiar crestini fiind, tot se simt alienati de Craciun, pentru ca circul din Canada de Craciun, nu e la fel cu circul din tara lui. De exemplu, tanti din Filipine, tara catolica povestea ca la ei lumea merge la biserica de craciun, si nu la petrecere , ca in Canada.


Alte familii sunt mixte si incearca sa incorporeze traditiile si religiile ambelor culturi.  Un nene pakistanez cu sotie finlandeza, care traiesc in Canada, au facut din Craciun o chestie seculara, aducatoare de fun. Pentru ei, n-are nici o legatura cu zeii.

Sfatul pseudologului pentru imigrantii care nu stiu ce-i de capul lor si se identifica cu dresajul aplicat in tara de origine, dar pe care nu-l mai regasesc aici : faceti o varza din toate traditiile ( canadiene si ale tarii voastre de origine ) .


E important sa faceti o varza din traditiile ambelor tari : pina nici voi nu o sa mai stiti carei tari si culturi apartineti .


N-ati inteles nimic ? Nu-i bai, ca pseudologul vine cu exemple, para malaiata in gura lui Natafleata !
Un pakistanez, Rizvi, a emigrat cu familia in Canada, unde a fost invitat sa sarbatoreasca Thanksgiving la LINK ( scoala de engleza pentru imigranti ). Acolo a mincat curcan si tot feluri de dulciuri si a fost foarte bucuros, ca a simtit aceeasi emotie ca in tara lui, cind sarbatoarea EID-ul.

Pai, indiferent ce sarbatoresti, circul iti induce aceeasi stare emotionala ( ca asta-i rostul lui ) : acelasi circ, aceleasi emotii. No big deal. Scopul sarbatorii e pur si simplu neimportant. E ca la nunta : la orice nunta te-ai duce, tot la fel te simti ( ca la nunta ), chiar daca nu cunosti mirii ...


Lui nenea Rizvi i-a placut asa de tare circul cu curcanul incit a decis sa-l incorporeze in sarbatoarea lui musulmana, Eid. Thanksgivingul e sarbatoare de multumire, Eid-ul e sarbatoare de multumire, deci ... de ce n-ar minca niste curcan ? Musulmanii nu maninca niciodata pasari de Eid, da; cuma ca's canadieni, musai trebuie mincat curcanu' .  Si neaparat, sirop de artar, ca sa te simti canadian.
   

Pseudologul o tine ca amestecind elemente din ambele culturi, ii ajuta pe zapaciti sa fie conectati cu ambele culturi. Dar cu aia care nu's conectati la nici o cultura si traditie, cu aia ce te faci ?  Ca ii doare in coor de aberatiile voastre pseudologice.
   

Prin urmare, va recomandam o serie nesfirsita de circuri in sezonul de sarbatoare : din toate traditiile, din toate tarile. Pe alese ! Puteti sarbatori in fiecare zi, daca aveti chef !

Pe 8 decembrie, sarbatoriti Bodhi Day , ziua in care Budha s-a iluminat sub copac.
Sau, mai puteti amina sarbatoarea, pina pe 9-16 cind sarbatoriti Hanukkah cu evreii ce sarbatoresc victoria lui Macabeu asupra sirienilor.


Daca vreti sa incepeti circul mai devreme, puteti sarbatori pe 24 noiembrie, martirul gurului Teg Bahadur, in religia Sikh.


Considerati ca va este suficient Craciunul ? Neaparat sa puneti cadourile in soseta : altfel, nici nu veti simti ca e Craciunul !


Si nu uitati sa-i trimiteti scrisoare lui mos Craciun, cu dorintele de cadouri ! Nici Mos Craciun nu mai munceste pe gratis : va cere sa timbrati scrisoarea catre el, obligatoriu, de la anu'. Asta-i ultimul an pe gratis ...


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.