Doctor Yourself

Tuesday, December 4, 2012

Craciun peticit


Se apropie Craciunul, a inceput isteria de sarbatori, cu cheltuielile pentru mese festive, brazi, cadouri si alte mizerii. Iar prostimea e bine dresat, sa chelltuie bani pe care nu ii are : adica imprumutati de pe cartile de credit, la dobinzi si in conditii inrobitoare ( exceptie fac liniile de credit, unde dobinda e foarte mica ).


Datoria pe gospodarie a canadianului, era inn al doilea trimestru din acest an,de 163,4 % din venituri. Conform Statistics Canada.


Pentru unii canadieni (si nu numai), aceste credit carduri adauga pina la zeci de mii de dolari de cheltuiala, si dobinda ajunge pina la 20 %.  Da' ce mai conteaza, cind el e disperat sa-si cumpere toate prostiile, ca vine Craciunul ?


Unii sunt atit de timpiti, incai nici nu isi dau seama ca ceea ce cumpara, le va adinci datoriile. Pe altii  i-a lovit damblaua asa de rau, incit si-au pierdut capul, tot cumparind pe datorie mobila, electronice, etc. Umbla populimea ca teleghidata prin magazine, sa cumpere toate prostiile decare n-au nevoie, doar pentru ca e Craciun si asa au fost dresati, sa isi faca unul altuia cadouri ( si daca nu au cu ce ).

Cum incepe nebuneala ? Pe nesimtite, ca prostu' in mod obisnuit, nu pricepe ce se intimpla in jurul lui si cu atit mai putin, ce se intimpla cu el. Deci, merge sa-si cumpere de mincare la supermarket, unde mai pune in cos niste haine pentru plozi : cheltuieli neasteptate, care oricum nu se incadreaza in bugetul disponibil.  
Da' nu conteaza, ca plateste cu cartea de credit, ca prostu' oricum nu realizeaza pe moment, ca sunt bani imprumutati, pe care va trebui sa-i inapoieze. Circul cheltuielilor  a inceput, si e doar un pas, pina sa intre in magazinul de alaturi din mall, sa mai cumpere si de acolo lucruri de care nu are nevoie.


Prostu' e mult pre aprost, ca sa se poata controla : el cheltuie cu amindoua mainile, si chiar daca nu isi permite. Cheltuie pina la ultimul cent de pe cartea de credit.
Care e solutia ? Ziarul spune ca inasprirea conditiilor de acordare a creditului. Adica sa iei cardul de credit din mina imbecilului, ca sa nu-si faca singur rau.
Doar ca, companiile de carti de credit, nu sunt societati de binefacere. Adica urmaresc exact ca imbecilu' sa se imprumute mai mult si mai mult. Drept urmare, cu un simplu click, iti poti adauga cu 1.500 $  la limita pe cardul de credit.


Rezultatul : populimea cade in capcana datoriilor, si salariile nu le mai ajung. In celmai rau caz, ei platesc doar minimum de plata permis lunar, sau chiar nu mai platesc deloc si continua sa-si finanteze cu cartea de credit cheltuielile.


Cati dintre canadieni se imprumuta si nu platesc lunar intreaga suma pe cartile de credit ? Conform CBA, mai mult de 1 treime din canadieni nu platesc in full.


Asta fiind trista realitate, au inceput sa apara in ziare, articole de lamurire a prostimii, despre cum sa nu cheltuie ca nebunii de sarbatori. Ca o fi frumos de Craciun, insa dupa ce trec ... vine scadenta datoriilor ...


Si zice ziarul  cum reclamele te fac sa salivezi si iti cresc apetitul pentru cheltuieli si pentru a transforma Craciunul intr-o orgie a cheltuielilor. E sezonul lacomiei.
Pe bune, cit de retardat trebuie sa fii, ca sa se afecteze o reclama ?


Parintii, e important ca, in loc sa sara sa cumpere orice ii cere plodul, mai bine da cumpere din banii aia , mincare pentru cersetori sau pentru cantinele saracilor. Repeta schema la fiecare 3 luni. Eu zic ca mai bine si-ar pali datoriile...


Si apoi, fi realist ! Fa-ti o lista in care scrii tot ce vrei sa cumperi, cit costa fiecare si mai ales, te incadrezi in bugetul alocat.
Nu uita sa cumperi cadourile, numai cu cash, ca sa pricepi ca platesti si se goleste portofelul. Daca trage cu cardul prin masinarie, prostu' are impresia ca aia nu's tot bani platiti de el....


Sau mai bine, nu mai cumpara nimic ! Fa cadouri cu cee ace ai in casa, si gata. coace niste fursecuri si ai scapat de o grija.


                      De fapt,poti minca ieftin, daca asculti sfaturile noastre :


De fiecare data cind te duci la supermarket, esti bombardat cu reduceri de preturi. Noi iti dam instructiuni despre cum sa faci, ca sa nu te simti jefuit cind pleci din magazin cu sacosele pline cu lucruri de care nu ai nevoie.
   Exact : magazinul e de vinovat pentru ca, canadianu'  e imbecil si cumpara lucruri de care nu are nevoie. Ce bine, ca poti da vina pe altii, pentru propriile decizii !

Evita sa cumperi mincare procesata, pentru ca e mai scump decit mincarea ne-procesata. Cine a scris prostia asta, cu siguranta nu merge la cumparaturi. Ca sa manincineprocesat, costa cel putin dublu in Rai. Fructele sunt cele mai scumpe, apoi legumele .


Plimba-te in magazin, in pozitia ghiocelului :  cu capul in jos ! Daca iti veri ridica, capul ....ghinion ! Vei da cu ochii de cele mai scumpe produse, intentionat asezate pe raft la nivelul ochilor ! Si cum imbecilu' cumpara tot ceii iese in fata ochilor ... e mai sigur sa-i punem obloane ca la cai, sa nu mai vada !


Uneori vei vedea in magazin, semne coloorate, ce anunta o reducere de pret " 3 bucati, la 6 $ " . Nu te lasa pacalit de reclama mincinoasa ( in Rai, totul epermis ), ci verifica pretul la raft, al produselor respective, care nu sunt la oferta. Vei constata ca au exact acelasi pret, in mod obisnuit : 2 $ / bucata . Deci nu-i nici o reducere. Adica nu e nevoie sa-ti umnpli cosul cu produsele decare nu ai nevoie, doar pentru ca iti inchipui ca au pret redus. N-au !


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.