Doctor Yourself

Thursday, November 15, 2012

Teoria chibritului

Ca societatea umana e una complet imbecila, asta se stie. Statusul permanent al imbecilului este " ma plictisesc " . Asa o problema mare, care afecteaza vietile imbecililor din Rai, a ajuns plictiseala asta, incit a fost nevoie de studii amanuntite, ca sa intelegem ce-i cu ea : Teoria Chibritului !


Exista chiar nivele de plictiseala : " boregasm" . Adica atunci cind esti lovit ( fatalitate : plictiseala pica de sus, ca drobu' de sare din poveste ) cu 1.000 kilograme cu plictiseala. Asa zice nenea Albert Nerenberg, producator de filme din Montreal, care a realizat un documentar despre plictiseala.


 Nenea Mark Fense, profesor asociat de pseudologie la Universitatea din Guelph, ne abureste in stilul caracteristic al acestei pesudo-stiinte : cica noi toti am experimentat plictiseala.
Are dreptate si n-are . Corect ar fi " toti imbecilii experimentam plictiseala". Un om dotat cu inteligenta N-ARE CUM sa se plictiseasca, nici daca ar vrea. Ca n-ai cum, atita vreme cit poti citi ( nu intra in discutie literatura, cartile de fictiune ).
Pe lumea asta sunt enorm de multe lucruri de descoperit ( iar sistemul nu te invata despre ele ) : nu trebuie decit sa te apuci de studiat pe cont propriu. Si cum sa nu studiezi, cind stii ca informatia exista, nu trebuie decit sa o cauti ?
    Cind studiezi singur, ai enormul avantaj ca nimeni nu iti compartimenteaza creierul si nu iti pune ochelari de cal, ca sa nu mai poti vedea decit disciplina pe care o studiezi si sa fii in imposibilitatea de a interconecta informatia din mai multe domenii ( asa cum se intimpla cind studiezi " organizat" in scoli ).
Descoperi o informatie intr-un domeniu, iti pui intrebari- cauti raspunsuri, si interconectezi cu informatii din alte domenii : metaforic vorbind, rezolvi puzzle.

Ca, degeaba detii informatia, daca nu te ajuta capu' sa o conectezi, ca sa poti vedea imaginea de ansamblu. E ca si cind ai tine in buzunar sute de piese de puzzle, insa nu ai cum sa intelegi ce reprezinta ele. Hartie igienica. din pacate, sistemul scoate ape banda rulanta astfel de " profesionisti" care vad numai cit le permit ochelarii de cal. Din cauza asta, cei care fac descoperiri importante, au alta meserie decit cea in care au facut descoperirea : pentru ca nu are creierul setat sa vada lucrurile intr-un anumit fel, pe tot felul de limitari, prejudecati dobindite in scoala, cind invata meseria respectiva. El poate gindi liber, tocmai pentru ca nu e " de meserie" . Tragi-comic.

 Cu cit studiezi liber de capul tau, cu atit esti mai liber sa poti conexa informatia din diferite domenii si sa rezolvi puzzle-uri. Cu cit afli mai multa informatie, cu atit apar mai multe puzzle-uri : e imposibil sa te plictisesti. E dificil si sa-ti iei o pauza.
Eu nu le am cu explicatiile foarte clare, asa ca vin cu exemplu clar : Jeff T. Bowles, geniu de calibrul lui Toni victor Moldovan. Fiecare a facut descoperiri in alt domeniu decit cel in care e profesionist. Amindoi s-au jucat sa conexeze informatia din mai multe domenii, intr-un puzzle care sa faca sens.
   Bowless, s-a jucat doar cu studiile publicate pe PubliMed, insa a produs un puzzle fabulos, care chiar da rezultate in practica si cu care da cu tifla dogmei medicale. Cu alte cuvinte, i-a batut cu propriile lor arme.

In concluzie : n-ai cum sa te plictisesti, cind sunt atit de multe domenii de explorat si informatie de aflat si de conexat. Pe bune, mie nu-mi ajunge timpul sa citesc ( si citesc toata ziua, incontinuu ). Nu am intrat pe messenger de mai mult de 1 an : ca n-am timp. Prietenii trebuie sa-mi scrie email, daca vor sa vorbim pe Skipe, ca altfel nu's sanse sa dea de mine.
 Nu-mi ajunge timpul sa citesc ( din fericire, nu trebuie sa pierd vremea cu gatit mincare ) : uneori ma trezesc noaptea din somn, ca sa mai citesc. Dimineata la 6 suna ceasul, ca sa ma apuc de citit : pina seara, sa apuc sa citesc cit mai mult ( ca citesc mai incet in engleza ). Aia rezolva puzzle-uri in carti ( fara mine ), iar eu sa dorm ca fraiera ? Nu se poate.

 Deci : cum puii mei, reusesc astia sa se plictiseasca ? Zice nenea profesorul universitar ca plictiseala e asociata cu depresia. Pai te cred si eu ! Si eu as fi depresata la maxim, daca mi-as da seama ca sunt atit de imbecila incit sa ma loveasca plictiseala !


De asemenea, te poti plictisi pina la moarte : pe bune ! Banuiesc ca o sa fie un caz catalogat  drept " prostia ucide" . Asa sustin cercetatorii de la University College London, dupa ce au analizat chestionarele completate de 7.524 de civili servants, intre virstele 35-55 la sfirsitul anilor 80.
    Concluzia a fost ca e mult mai probabil sa mori, daca te plictisesti. Cum dracu;' sa te plictisesti ? Nu exista asa ceva !
Pe mine, multi ma intreaba daca nu ma plictisesc toata ziua singura acasa. Si mie imi sta sincer pe limba sa-i intreb " Ba', esti prost ? "  Cum sa te plictisesti, atita vreme cit poti sa citesti ?


Pe marginea acestor cercetari, pseudologia s-a grabit sa livreze noua definitie a plictiselii . Pai nu-i nevoie de nici o definitie, ca deja exista sinonim : "imbecilitate "


Ca astia vorbesc despre imbecilitate, se vede chiar din definitia pe care ne-o livreaza cu manusi decatifea : "plictiseala este atunci cind vrei sa te angajaezi in ceva activitati satisfacatoare, fara sa fii capabil sa iti implici atentia " . Adica esti prost. Clar.


Ne este livrat si un model de imbecilitate : pardon, plictiseala ! Zice ca plictiseala este inabilitatea de a identifica si eticheta emotiile si de a le folosi ca sa faci alegeri si in comportament. Pai in mod cert, trebuie sa fie prost bine de tot, daca nu stie ce-i de capul lui. Si pina la urma, e o dovada de imbecilitate maxima, sa iti alegi ocupatiile, in functie de emotii. Da' de ce nu ti-ai alege ocupatiile, in functie de intelect ( daca emotional esti praf ) ?


Se pare ca toti cercetatorii astia au ajuns la un consens : numai prostii se plictisesc. Oamenii care nu au scopuri in viata, sau au un scop in viata pe care nu il pot atinge ... se plictisesc ".


Multi oameni nu se intreaba de ce se plictisesc. ( nici un prost nu e capabil sa realizeze de unul, singur ca e prost ). Ei se intreaba, ce pot sa faca sa nu se mai plictiseasca ( sa-si foloseasca neuronu' ) .
Prin urmare, daca esti la o sedinta care nu te intereseaza, si te plictisesti, incearca sa bitai din degete, sau sa mizgalesti ceva pe caietel. . E greu cind ai creierul atit de sec, incit chiar nu ai la ce sa te gindesti, la ce intrebari sa cauti raspuns, incit stai la sedinta intr-o stare de prostratie. Cam ca bou' la poarta noua.


Pina si cercetatorii aia, recunosc ca e dificil sa te plictisesti in zilele noastre, cind ai tehnologia sub nas si poti juca pe telefon jocuri cretinele, in timp ce astepti pe cineva pe o banca.
In traducere :  trebuie sa fii monumenyt de imbecilitate, ca sa te plictisesti cind esti inconjurat de atit de multa tehnologie si atit de multa distractie agresiva.


Tot ei mai spun ca, incercind in mod constant sa scapi de plictiseala, poti reteza creativitatea. Apoi, depinde in ce activitati te implici, ca sa scapi de plictiseala. Ca daca te uiti la filme, crosetezi, citesti fictiune si joci Angry Birds, nu-i de mirare ca ramai la nivelul la care esti ( adica imbecil care lupta cu plictiseala ).

Si mai zice nenea, ca activitatea de a asocia liber gindurile, este legata de creativitate. Ok, dar ca sa ai ce asocia, e nevoie sa ai informatii. Iar informatiile, le obtii studiind, nu citind povesti de dragoste.
Ca altfel, in lipsa informatiilor, vei asocia doar ceea ce ai : ce mincare sa fac azi, oare ce face vecina, care-i ultima rochita la moda, etc.


Mai zic cercetatorii astia, ca suprastimularea perpetueaza plictiseala. Pai depinde cu ce te suprastimulezi. Consumind informatie de 2 bani, Sandra Brown, enterteiment-ul pentru masele imbecilizate, la un moment e firesc sa te saturi.         Pentru simplul motiv ca nu iti folosesti neuronu' .

Daca incepi sa studiezi pe cont propriu si sa descoperi chestii, e imposibil sa te plictisesti, pentru ca incontinuu e ceva nou si din ce in ce mai excited : e cea mai tare adrenalina in asta.


1 comment:

  1. Pai, si in Ro sunt pensionari retarzi care se plictisesc si vin inapoi la catedra si nu lasa loc tinerilor, sau batrani care fac coada sa cumpere o felicitare ca sa aiba conversatii cu vanzatoarea. La noi pensionarii se plictisesc mai ales.
    Electra

    ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.