Doctor Yourself

Sunday, November 4, 2012

Statistici

Canadienii iarasi au facut varza statistica :  n-ar fi prima oara ... Am mai scris pe blog, cum sefii de la Statscan au demisionat in doua rainduri, cu discutii despre cum trebuie sa faca statisticile ( nu mai stiu unde sunt puse pe blog ).


Daca ma uit in jur, majoritatea sunt imigranti. Rareori intilnesti cite un canadian nascut aici, ca, se stie ... canadienii prefera sa lase imigrantilor, privilegiul de a trai in Rai. Si cu toate astea, Statscan, imi spune ca doar 43,3 % nu au engleza- franceza ca limba materna !
   Pariem ca daca vom confrunta datele celor de la Imigrari, NU se pupa cu cele de la recensamintul facut de Statcan ?


Cei care au alta limba materna decit engleza-franceza, sunt imigrantii. Iar asta e topul imigrantilor : tarile sarace. Europenii nu se inghesuie .... stiu ei de ce !
Chinezi, cantonezi, mandarin, astia intra la capitolul " China" . Punjabi, urdu intra la capitolul " India". Tagalog sunt filipinezii . Pe la coada sunt niste nemti si niste italieni.


Asta e topul pe orase. In Torontesti, in virf sunt numai indieni si chinezi.
Montreal : arabi-sud-americani- italieni-chinezi-creoli
Vancouver : indieni-chinezi-filipinezi .
Calgary : indieni-chinezi-filipinezi- sud-americani .
 Edmonton : filipinezi-chinezi-sud-americani .
Ottawa : arabi-chinezi-somalezi.


      Spun canadienii cum 17,5 % din populatie, vorbesc cel putin 2 limbi acasa.


Si apoi se grabesc sa traga concluzia ca 17,5 % din populatie pot conversa in ambele LIMBI OFICIALE. Suna bine, dar fantezist.


Fantezist, pentru ca bilingualism NU este egal cu " engleza / franceza ". Orice imigrant e bilingual, pentru ca vorbeste limba materna, plus rupe ceva engleza. Asta NU inseamna ca e bilingual in limbile oficiale. Iar imigrantul nu a declarat asta, pentru ca ... nu a fost intrebat la recensamint !


                                  A fost intrebat doar daca e bilingual ...


Din acesti 17,5 % ( 5,8 milioane ), cei mai multi vorbesc engleza + limba materna, ca punjabi sau mandarin. Mai putin de 1 sfert sunt cei care vorbesc engleza - franceza. Adica 17,5 impartit la 4 ...  Nesemnificativ.


Citeva ziare nu s-au sfiit sa anunte magareala : ca de fapt, bilingualii aia anuntati cu surle si trimbite, nu's decit imigranti amarati care isi vorbesc limba materna si rup ceva engleza pe linga ...


Indienii sunt aproape complet rupti de limba lor : din 2006, a scazut numarul indienilor care isi vorbesc limba materna. Doar 213,350 de indieni au declarat ca vorbesc acasa limba materna : o crestere cu 12,5 %.


In sfarsit, un ziar care spune lucrurilor pe nume, despre cum rezultatele recensamintului sunt cusute cu ata alba :


Si ne spune ca problemele au plecat de aici : primul ministru a anulat vechiul formular de recensamint si l-a inlocuit cu altul . Au facut asta, in ultimul moment, iar cei de la statistica, n-au mai avut timp sa faca verificari pe esantioane de populatie.
   De parca nu le-ar fi saritt in ochi formularea aia ambigua, cu bilingualismul !


Prin urmare, cind au dat publicitatii rezultatele recensamintului, au inclus si un mare avertisment sa fim precauti la cum folosim datele, in ceea ce priveste ;limba materna.


Dough Norris, sef demograf la Environics Analytics si fost manager de recensamint, spune ca sunt foarte multe intrebari si raspunsuri care nu se potrivesc.

Spune nenea, cum in recensamintele trecute, intrebarea despre limba era inclusa intr-un lung formular despre situatia din gospodarie. Cind primul ministru a anulat formularul vechi, quebecosii s-au ingrijorat despre cum va fi inregistrata limba franceza si s-au dus in instanta de judecata, sa se asigure ca informatiile despre folosirea limbilor oficiale vor fi corect colectate.
    In consecinta, primul ministru a fost de acord sa mute intrebarea despre limba, intr-un formular mai scurt.


Ca urmare, contextul in care a fost plasata intrebarea a fost schimbat, permitind oamenilor sa spuna adevarul, dar ... diferit . ( Tipic canadian, sa nu spuna lucrurilor pe nume, clar si pe fata ).
    Astfel, cei de la statistica au revazut totul si totul e ok. Singurul lucru este ca ... ei STIU ca raspunsurile sunt influentate de contextul in care a fost plasata intrebarea in formular.
   Pai si atunci, cum mai pot sa declare ca este ok ? Adica : noi stim ca raspunsurile sunt influentate, deci rezultatele nu vor mai reflecta realitate, ci va fi o mare varza.... dar e ok !
Si de ce esti ok sa faci un recensamint care nu va reflecta realitatea ? Pentru ca asa esti tu incompetent, sau pentru ca asa ti-a spus cineva sa faci ?


Primul clopotel de alarma a sunat pentru nenea Corbeil, atunci cind a vazut proportia mare de oameni, care au declarat engleza ca limba materna : 58 % ...
Acelasi procent a fost si la recensamintul din 2006, insa, intre timp, in Rai au intrat 1,1 milioane de imigranti . Iar datele celor de la Imigrari ne spun ca din acesti imigranti, 80 % nu au engleza sau franceza ca limba materna.


Daca oamenii au raspuns in 2011 in acelasi fel ca in 2006, rezulta ca proportia de vorbitori engleza-franceza, ar trebui sa fie mai mic.
Lucrurile dubioase continua : intre 2001 - 2006 , recensamintul a gasit ca a crescut numarul celor care au declarat ca limba materna, alta decit limbile oficiale ( 946.000 ) . Dar, intre 2006 - 2011, acest numar a scazut cu 420.000.  Aceasta arata o crestere de 50 %, in timp ce nivelul de imigratie a ramas acelasi ...


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.