Doctor Yourself

Monday, November 19, 2012

Soft skills

O stiti pe aia cu lipsa acuta de doctori din Rai : o repeta obsesiv, pe toate canalele media, despre cum ai ei venoie de personal medical, si cum din cauza asta, pacientii asteapta cu lunile si cu anii, pina sa-i vada un doctor.
    Doar ca .... canadienii nu fac angajari ! Nici macar ingrijitoare medicale. Dimpotriva : le concediaza.
Zilele trecute, ne-am intilnit cu o canadianca de la mama ei, proaspat pensionata  din sistemul medical si ne spunea sa fugim din Canada, cit suntem tineri si mai putem. Ca in Canada nu avem nici un viitor : nu au tinerii canadieni, iar imigrantii, cu atit mai putin. Ea are un nepot proaspat chirurg ( nascut-scolit in Rai ) dar care nu isi gaseste job nicaieri. Ea il sfatuieste sa emigreze : in Europa !
    Fetei ei, i-a spus sa isi caute de munca in ... Coreea de Nord ! Da, in Rai  sunt la mare cautare joburile din Coreea, ca profesor de engleza : coreenii ofera cazare si transport gratis si 4.000 - 5.000 $ / luna.  Platesti doar mincarea. Un tinar nu va face banii astia in Canada, nici daca se da peste cap : dar ii cistiga in Coreea si ii poate economisi ( in Canada, Nu, pentru ca plateste chirie si sunt enorme ).

Dupa ce termina specializare ain chirurgie, cei mai multi tineri, nu gasesc joburi : asa declara presei, Royal College of Physicians and Surgeons ( adica fabrica de doctori ).

Dupa ce termina scoala, doctorii rezidenti petrec urmatorii ani in pregatiri intensive, ca sa indeplineasca toate cerintele pentru a putea fi angajati.


Iar la final nu se pot angaja, pentru ca n-au unde. Unele din cauzele identificate de colegiu sunt : spitalele nu mai fac angajari, din cauza crizei economice ( pai nu angajau, nici inainte de inceperea crizei ), schimbarea prioritatilor publice ( las' sa moara, da-i dracu' ... crapa 1, muierile fata 10 in locul lui. Are balta peste ).
  Mai zice colegiul, ca altecauze sunt : evoluarea tehnologiei si a demografiei.


Dar, sa afirmi ca avem un exces de doctori si chirurgi, este o inselatorie. Pacientii continua sa astepte indelung ( ani de zile ) pentru a fi  vazuti de un chirurg orthoped sau alti specialisti. am un prieten, care asteapta de 3 ani in Toronto, o operatie la un tendon la picior. Si asteapta in dureri si pe calmante : ca asa e viata in Rai ( numai romanasii maninca cacat, despre cit de bine o duc ei in Rai ).


Autorul studiului o da in bla-bla-ul specific canadian, despre cum avem nevoie sa muncim impreuna, ca sa pricepem care sunt cauzele pentru care sistemul medical este execrabil.
Pai nu e clar ? Ca intotdeauna, e vorba de bani si proasta lor administrare. Ca bani sunt : cheltuielile sistemului medical cresc de la an la an. In plus, doctorii sunt platiti obscen de mult, mult prea mult : mai demult am pus pe blog salariile lor, de la ( cel mai amarit doctor specialist ) 500.000 $ / an in sus. Bineinteles ca sistemul nu mai poate angaja doctori in plus, ca n-ar putea face fata cheltuielilor. Solutia ar fi scaderea salariilor doctorilor, pina la nivele decente : dar asta nu se face. Prefera sa nu aiba doctori suficienti in sistem si sa-i forteze pe pecienti sa astepte ani in sir pentru o operatie.


Deci : n-au loc in spitale, nici pentru canadienii scoliti aici, daramite pentru imigrantii doctori ! Doctorii care au emigrat in Rai, fac pe soferii de taxi, ca sa poata supravietui.
 V-am mai spus glumita care circula prin Rai : Ce faci in Canada, cind ai nevoie de un doctor ? Chemi un taxi ...


Naivii emigreaza in Rai, si intreaba pe forumurile romanilor, ce sanse sunt sa-si gaseasca un job pe meseria lor, in Rai ? Pe mine ma umfla risul, dar romanasii le spun ca uite acum, imediat o sa prinda job ! In cel mai rau caz, trebuie sa faca un curs de citeva luni, dar daca ai scoala canadiana, e garantat. Tragi-comic.
    Pai mai multe sanse ai daca ai calcat in cacat atunci cind ai parasit Romania, si ai noroc sa cistigi la loteria joburilor . Sansele sunt ca la orice loterie.

Recapitulare : vine imigrantu' in Rai, visind Cai Verzi pe pereti, si vrea sa se angajeze ca doctor, pentru ca are experienta de 5-10 ca doctor in tara lui. Canadianu' se uita la el si ii zice : fugi de-aici, ca tu nu esti doctor ! De ce ? Pentru ca asa zicem noi. ( Util ar fi fost sa-i spuna omului, inainte de a emigra, insa nu sufla cuvintel .... )
     La faza asta, de bun simt ar fi sa-l scuipi intre ochi si sa-l trimiti in ma'sa : da' nu poti, ca se lasa cu alte alea. Asa ca, iei pozitia ghiocelului si promiti ca te imprumuti cu 150.000 $, cu care vei face din nou, medicina in Canada : ca sa devi doctor "canadian".


Imigrantu' incearca sa-si gaseasca orice job, numai sa-si poata plati chiria. Insa are si aici o surpriza : si aici e servit cu abureli , cum ca nu are experienta canadiana sau nu are ... soft skills !
Ce sunt soft-skill-surile ? O gaselnita pur canadiana, la fel ca aia cu " experienta canadiana " : piedici puse in calea imigrantului spre un job ... oricare ar fi el.


Si aici aflam cum angajatorul canadian nu da 2 bani pe ceea ce stii tu sa faci si cit de bun esti in meserie . Nu ! Pentru el conteaza calitatile interioare ale aplicantului, de parca l-ar cere in casatorie !


Cum afla intervievatorul ce calitati interioare ai, care te fac un sa te integrezi in echipa ? Pai te intreaba despre ultimele evenimente publice, despre ultimele stiri din sport !
   Si ce are sula cu prefectura ? Daca citesc rubrica de sport si recenzia la ultimele filme aparute, asta inseamna ca am super calitati interioare si ma acomodez cu lucrul in echipa ?  Faptul ca am o informatie banala, nu inseamna decit ca citesc stirile : n-are nici o legatura cu felul meu de a fi. Insa sunt un pretext foarte bun, de a da cu flit imigrantului : vezi ca nu esti familiarizat cu distractiile din Canada, deci nu esti bun sa dai cu mopul sau sa iti rupi spatele in fabrica noastra !


Nenea Laroche, imigrant inginer din Franta, ne invata cum sta treaba cu soft-skillsurile. Acuma, e amuzant cum un imigrant inginer s-a reconvertit in " expert in imigrantie" in Canada, in loc sa-si foloseasca, cunostintele pentru a-si gasi job in meseria lui. De ce oare ?
   E ca si cind un doctor obez, te-ar invata despre slabit si viata sanatoasa ...


Nenea ingineru' ne invata ca soft-skills-urile sunt sunt de fapt, abilitatea de a lucra cu oamenii, sa iti controlezi emotiile, sa rezolvi conflictele, bla-bla. Dar cum ziceam : n-ai cum sa afli asta la un interviu. Cu atit mai mult cu cit pui intrebari standard, la care ti se spune ceea ce vrei sa auzi.


Aceste soft-skills-uri sunt foarte valoroase in ochii canadianului : omul spune adevarul, nu minte. Pentru canadian conteaza imaginea : cit de mult poti zimbi intr-o zi, cit de lingusitor poti fi si mai ales, cit de mult poti vorbi fara sa spui nimic.
La inceput, cind am venit in Canada eram socati de ineficienta managementului lor : fac sedinte zilnice ( conducerea ), vorbesc ore in sir fara sa spuna nimic, fara sa ia nici o decizie concreta. Ori te joci Angry Birds, ori il asculti pe sefu' canadian cum vorbeste la sedinta ... nu-i nici o diferenta.
     Numai vorbaria e de ei si apoi se mira sincer, cind vede pe imigrant ca stie sa faca si aia si cealalta, ca improvizeaza si gaseste solutii : vine si te intreaba unde ai invatat sa faci asta ? ( pai cu siguranta, nu in gargara voastra de scoala ) ....


De ce are imigrantu' slabe soft-skills-uri ? Pai .... pentru ca-i imigrant. Iar daca esti imigrant, se presupune ca taman ce ai picat din bananier, deci .... esti incult.
Asa zice nenea inginer, expert in imigratie : ca soft-skills-urile sunt masurare cu standarde CULTURALE.
   


                                         Cultura canadiana ?


Cit de mult conteaza in Canada soft skill-surile ?  Pai 50 ? 50 % cu technical skills. Adica doar 50 % conteaza cit de bien stii sa-ti faci meseria. Las' ca mai bine angajam pe cineva care n-are habar de mesieria lui, insa are gargara in el si stie pe de rost unde a concertat ultima oara Lady Gaga. Sau Nelly Furtato, ca-i valoare canadiana ...
   Dupa care se mira ca proasta in tirg, cum e posibil ca tipul cel nou angajat, sa nu stie sa-si faca meseria, nici dupa n'spe traininguri ? Vorbesc de cazuri concrete, intilnite personal, nu din auzite. Sunt pline firmele canadiene de incompetenti, dar cu " great soft skills" ....


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.