Doctor Yourself

Monday, November 26, 2012

Skilled workers

                       Raiul are o datorie de 600 bilioane de dolari :


Datoria nationala e 600 bilioane, sau 17.000 $ / persoana. Niciodata, in istoria Canadei, nu a fost atit de mare.


Datoria Canadei creste cu 74,6 milioane dolari / zi, sau cu 863,27 $ / fiecare secunda. Guvernul spune ca, cheltuielile cu asa numitul " plan de actiune economica" au fost necesare, ca sa mentina si sa creeze joburi in plina criza economica.


Nenea Thomas spune ca guvernul cheltuieste banii aiurea, vinzind canadienilor propaganda ( reclama platita ) despre ce job minunat face guvernul. Adica , guvernul imprumuta bani, ca sa ii vinda pe canadieni ... canadienilor !


Nu doar ca arunca banii sa faca reclama guvernului, dar cheltuie o gramada de bani ca sa monitorizeze efectul reclamei ! Doar pentru a monitoriza presa etnica sa vada care e perceptia imigrantilor despre Jason Kenedy, au cheltuit 745.000 $


Am aflat cum guvernul a cheltuit cu amindoua mainile, ca sa "creeze" joburi in plina criza. Acum aflam de la nenea Harper ( primul ministru ), cine ameninta economia Raiului : muncitorii calificati ! Mai exact ... lipsa lor din Rai  !


In ciuda faptului ca , Raiul importa anual 250.000 de muncitori calificati, selectati pe sprinceana in functie de calificari si experiente, guvernul tipa ca nu avem muncitori calificati sa poata fi angajati. Pling in pumni, firmele ca n-au pe cine sa angajeze...
    De unde rezulta, in opinia guvernului, ca, cheia pentru viitorul prosper al Canadei, este fabricarea de cit mai multi muncitori calificati, oameni de stiinta si ingineri.

Pai industria fabricilor de diplome in Canada, produce mai mult decit industria aeronautica : ies pe banda rulanta profesionisti pe care nimeni nu ii angajeaza. Pe alta parte, imigrantii cu scoala si experienta, spala WC-uri, conduc taxiuri si fac munca de enty level ( in cazuri fericite ). Ca nu li se recunosc diplomele si experienta in munca.
   Si pina la urma,degeaba scoti profesionisti pe banda rulanta, daca nu ai unde sa-i angajezi ; te speli cu ei pe cap !


Nenea Harper o tine dunga, cum problema cea mare a Canadei este ca nu exista profesionisti . Pai inseamna ca miile voastre de fabrici de diplome, scot pe banda ,...ce ?


Ca guvernul sustine ca avem joburi da' n-avem oameni calificati sa-i angajam, am inteles deja. Sa vedem ce spun oamenii de rind :


Oamenii de rind sunt in pragul disperarii, ca desi au calificari, scoala canadiana, experienta, nu-i angajeaza nimeni. Un nene, si-a facut sait, in care declara ca plateste 25.000 $ celui care il pune in legatura cu cineva care sa-l angajeze.


Nenea Crane din Peterborough, 43 de ani, a fost in viata lui proiect manager si alucrat in industria bancara in Singapore, pentru 10 ani. In 2004 s-a reintors in Canada, Toronto, ca sa fie mai aproape de familia lui.
   A petrecut 1 an cautindu-si job. Apoi, s-a angajat ca senior project manager la IBM Toronto, dar in 2009 a fost concediat la gramada cu alte sute de angajati.


Nenea Crane s-a dus la scoala canadiana, ca asa ne invata propaganda : cu scoala canadiana gasesti job. In iunie, a absolvit B.A. in psihologie, la Trent University.
   Dar, la fel ca toti absolventii recenti, nimeni nu il angajeaza.


In disperare de cauza, si-a facut site in care declara ca plateste 25.000 $ oricui ii va da un job. Eu zic sa-i scrie lui nenea Harper, sa-i spuna ca el e unul din " profesionistii aia de care duce lipsa Canada, si sa-i ceara unul din joburile alea special create de el in plina criza ( pentru care zice ca a indatorat Canada ).

Pentru ca nimeni nu a fost interesat de oferta lui, nenea Crane a plusat cu alte oferte, cum e un East Safari platit de el.
   

Parerea lui nenea Crane : in afara de " netoworking" ( pile ), singura cale sa fii bagat in seama, este sa faci ceva nebunesc.


Nu visati Cai Verzi pe pereti ca ar fi o exceptie. S-au inmultit prin presa, cazurile ca al lui. In plus, de la o vreme, apar prin ziarele gratuite ( adica alea care le citeste tot amarasteanu' ), articole gen self-help in care iti vind "sfaturi" despre cum sa te vinzi pe tine, cum sa te prezinti la interviu, cum sa-ti construiesti o retea de pile, etc.


Proaspat absolvent in 2008, cu diploma de 3 ani ca inginer chimist. A cautat job, n-a gasit nimic, asa ca a decis sa se reintoarca la fabrica de diplome, sa isi mai faca rost de una, in enviromental geosciences.


Ultimul an l-a petrecut cautind pe piata muncii un intership ( adica loc unde sa munceasca gratis pe meseria lui, ca sa poata scrie un CV ca are experienta ), un job full-time sau part-time sau voluntariat pur sis implu. Nu a reusit sa gaseasca nimic.


Omul a facut tot ce e omeneste posibil : a scris emailuri catre companii, spunindu-le ca e dispus sa munceasca pe gratis. S-a dus pe forumurile cu joburi din Toronto si aincercat sa-si faca relatii si sa invete din ceea ce altii aveau de impartit.


A intilnit aceeasi poveste : n-a putut gasi nici macar un loc unde sa faca practica fara sa fie platit


            A scris emailuri, a sunat si a lasat mesaje potentialilor angajatori :


A petrecut mai mult de 6 ani in scoli postsecundare si nu poate gasi un angajator care macar sa-l cheme la interviu. E frustrat, fara job si trebuie sa returneze incepind cu aceasta luna, imprumutul facut pentru plata taxelor scolare.


Sfatul ziarului este in cel mai pur stil canadez : adica nu spune nimic concret, totul e pe ocolite.
Zice ziarul, ca sfatul lui pentru toti studentii este sa incerce sa utilizeze toate resursele de care dispun. Si de asemenea, trebuie sa fie cit mai buni ca sa-si faca, cit mai multe contacte posibile .
    Ce inseamna un "contact" ? Pila, in limbaj canadez. La fel ca " networking".


In Rai exista si oameni cu joburi : dar care nu pot sa economiseasca bani din care sa traiasca atunci cind vor iesi la pensie. Ca n-au cum. Prin urmare, in limbaj canadez, nu spunem ca avem o criza a pensiilor, ci , ca avem ... o criza a economiilor.
    Suna mult mai linistitor asa . Ca n-am bani gramada, adunati in cont, asta e ok. Dar sa ma gindesc ca n-am din ce trai la pensie ( pentru ca n-am putut aduna bani ), asta nu mai e deloc ok. Asa ca, folosim vorbe frumoase, cu care cosmetizam realitatea, sa nu se prinda prostimea ca ne aflam pe marginea prapastiei : prostii, oricum nu pricep ce se intimpla in jurul lor, deci o sa tina vrajeala.


Ziarul spune, ca daca nu se face ceva in problema pensiilor, curind va veni timpul in care viata de dupa munca va fi o peticeala, in care oamenii se vor cirpi sa traiasca de la o zi la alta.

In general vorbind, 60-70 $ din salariu, ar trebui sa fie economisiti in contul de pensii. Multi nu mai reusesc sa faca asta ( vorbim de clasa medie, si nu de salarii normale ), spune Craig Alexander, senior vice-president si economist sef la Toronto Dominion Bank.


Iar lucrurile merg din rau in mai rau, declara el. Cel mai in risc sunt cei din clasa de mijloc ( pentru cei cu salarii mici, situatia nici macar nu se aplica. Sunt scosi din calcul automat : ai abia cistiga cit sa se intretina, sa-si plateasca rata la casa si sa-si creasca puradeii ).
   Cei care cistiga 30.000 -80.000 $ / an si nu au pensie de la anjajator ( adica functionarii la stat ), sunt fortati sa stringa bani din care sa traiasca la pensionare.


La fiecare 10 ani, statistica arata din ce in ce mai rau. Mr.Alexander spune ca acum, 25 $ din populatie nu isi mai pot mentine standardul de viata atunci cind ies la pensie.
     Pe mine m-ar interesa sa imi spuna, cit la suta din populatie are in conturi suficienti bani strinsi, cu care sa poata trai la batrinete : eh, statistica asta n-am vazut-o nicaieri trimbitata in presa.


Virful economisirilor a fost in 1982, cind canadienii au economisit 19 % din venituri. Anul trecut, rata de economisire a scazut la 4 %, in acord cu datele puse la dispozitie de consultantul de pensii, Towers Watson.

Deci economisesc doar 4 % din venituri. Dar CATI economisesc din intreaga populatie ? Si CATI au strins suficient, ca sa poata trai la batrinete ?


O persoana care a economisit 300. 000 $ pentru batrinete, nu face mare lucru, chiar cu o dobinda de 5 $, pentru ca asta inseamna ca trebuie sa traiasca cu 15.000 $ / an . Este extrem de putin.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.