Doctor Yourself

Thursday, November 1, 2012

Run, run, run !

E un cerc : economia Raiului, se bazeaza in cea mai mare parte pe vinzarea de servicii ( scrie negru pe alb, in mod oficial, in cartea pentru cetatenie ). Iar serviciile se vind cu spor, celor care au nevoie de ele : imigrantilor .

Asta declara ministrul imigratiei : imigratia joaca un rol vital in prosperitate ape termen lung a tarii noastre "

                     
                        Declaratia respectiva, o gasiti in acest articol :


     Ca vine imigrantu' cu doua boarfe in valiza si un teanc de bani din vinzarea apartamentului proprietate personala, ii baga pe toti in economia canadiana, incepind sa cumpere : chirii exorbitante ( ca ieftine, nu exista ), mobila in casa, lucrusoare pentru casa, mincare scumpa, haine si mai ales ... taxe scolare ( exorbitante, si ele ).
     Face imigrantu' munca de jos sau level-entry si prost platita, cit incape (cu unele exceptii care confirma regula ), merge la scoala, in speranta ca dupa absolvire, va prinde un job bun, asa cum i-a promis propaganda. Dupa absolvire, isi da seama ca nimeni n-are nevoie de diploma lui canadiana, ca joburi nu sunt, ca 80 % din piata muncii e " hidden job market " ( scrie foarte clar pe paginile guvernamentale - mai demult, le-am pus pe blog ), iar el n-are pilele necesare, care sa afle unde exista joburile alea nedeclarate.

Dupa o vreme, intelege ca exista tari pe lumea asta, unde nu i se refuza recunoasterea experientei in munca, unde poate fi angajat pe meseria lui, fara sa fie obligat sa faca scoli si alte dracii. Isi cauta de munca si se muta in tari mai prietenoase.
   Prin 2007, ministrul imigratiei declara presei, cum Canada e ca un hotel, in care imigrantii vin si pleaca. Asta e cheia : flutuatia populatiei. Ca imigrantu', dupa ce se chinuie in joburi de cacao ani in sir, nu mai vrea si nici nu mai are de ce sa continue sa se chinuie dracu' stei ciati ani, pina sa prinda un job mai bun in Rai. E mult mai eficient sa faca asta intr-o alta tara , mai prietenoasa si cu un sistem mai bun. Statistica ne arata ca populatia Canadei ramine aproape constanta, in ciuda faptului ca aduc 1 sfert de milion de emigranti anual, ca mortalitatea infantila e la un nivel foarte scazut, iar batrinii traiesc tot mai mult in Canada. Cu toate astea, populatia ramine aproape constanta .... pentru imigrantii isi iau lumea in cap, parasind Canada.

 Concret, ei elibereaza niste locuri de munca prost platite, dar care sunt numai bi ne venite, pentru noul val de imigranti care aterizeaza in Rai. Ciclul se va repeta.
    Doar ca, de cind cu criza, a aparut o problema.... una mare ! Imigrantii nu mai pleaca in numar atit de mare din Rai, pentru ca e mult mai greu de gasit un job in lume, in plina criza. Asa ca, ramin in stend-by in Rai, asteptind momentul potrivit.
Adica nu mai elibereaza joburile de supravietuire ( prin parasirea tarii ), dar nici nu le elibereaza prin avansarea in alte joburi mai bune ( ca e hidden job market, 80 % ). De unde rezulta ca noii veniti ... mai greu cu joburile. Se pune presiune pe joburile de supravietuire, si in consecinta, tot mai multi vor apela la ajutor social. Iar asta nu mai este economic profitabil.

Desigur, fara nici o legatura cu cele afirmate mai sus, cum s-a intrat in criza economica, cum canadienii au declarat ca sunt supraincarcati cu dosare de emigrare, si nu fac fata cu procesarea lor . Drepr urmare, in loc sa primesti viza dupa 11 luni de asteptare pentru Quebec, o primesti .... dupa 2-3 ani ! Ca functionarii nu reusesc sa proceseze cererile. Interesant este ca in Canada intra ACELASI numar de imigranti, ca si pe vremea cind procesul dura 11 luni ...

   Intre timp, oficialii canadieni au anuntat ca " regindesc" strategia de imigratie. Pai, cred si eu ca e nevoie de alta gaselnita ! Ca nu e rentabil sa aduci claie peste gramada imigranti, carora sa nu ai ce le da de munca, dar pe care trebuie sa-i tii pe ajutor social. Pe alta parte, daca nu aduci imigranti, consumul serviciilor va scadea drastic , adica se prabuseste economia bazata pe vinzarea de servicii.
Cineva e prins intre ciocan si nicovala, iar eu astept cu interes sa vad ce solutie vor gasi.
Momentan, asta e strategia pe anul 2013 . NU luati de bun titlul, ca intotdeauna lucrurile stau altfel decit sunt trimbitate : e nevoie sa traduceti din limbajul canadez, in limbajul care spune lucrurilor pe nume.


 Titlul ne spune cum si in 2013, canadienii au decis sa aduca acelasi numar de imigranti ca si in anul precedent ( 250.000 ).  DAR ...
      Dar de fapt, nu-i chiar asa ! Din aceasta cifra, se vor taia locurile pentru imigrantii aia pe bune, care vin in " skilled worker program" : adica imigrantu' care e acceptat sa emigreze, pentru ca are o meserie cautata de canadieni. Din pacate, ministrul a " uitat" sa spuna si cite locuri se vor taia de pe lista asta : ca de fapt, astia's adevaratii imigranti.
    In realitate ... nu stim citi imigranti vor sa aduca in Canada : stim doar ca se vor reduce locurile. Ar fi interesant de aflat cifra.


 Cine sunt " imigrantii" care vor completa locurile de pina la 250.000 ? Pai sunt persoanele .... deja aflate in Canada ! Adica pentru studentii straini, care absolva facultatile si vor sa ramina in Canada si pentru muncitorii veniti cu viza de munca si vor sa ramana definitiv.
    De ce ii prefera pe cei aflati deja in Canada ? O spun chiar ei : din motive economice ! Pentru ca astia au deja joburi ( mai putin studentii ) ! Adica nu mai trebuie sa-i tina pe ajutor social ...
    Concluzia care se desprinde dupa traducerea din limbajul canadez, este ca de fapt ... au SCAZUT numarul de imigranti pe care importa in Canada. Veste trista pentru romanii naivi, disperati sa emigreze in Rai ...

O simpla aritmetica arata asa : daca primesc acelasi numar de imigranti ca si anul trecut - 250.000, insa procesul s-a incetinit de 3 ori ( dureaza 3 ani in loc de 11 luni ), rezulta ca intr-un an, intra in Canada doar ... 1 treime din imigranti.
250.000 : 3 = 83.000 imigranti pe bune. Restul pina la 250.000 vor fi studenti si cei cu viza temporara de munca, aflati deja in Canada.


O alta sursa de sustinere a economiei canadiene, e exploatarea resurselor naturale. Canadienii nu prea isi exploateaza resursele LOR ... Ceva petrol si gaze prin Alberta, insa alea nu pot sustine economia intregii tari. Citeam undeva, ca sunt un procent de 20-30 % din intreaga economie a Canadei.

Manufactura in Canada e in moarte clinica : se produce scump, taxe mari, tehnologie invechita. Majoritatea fabricilor isi muta productia in Asia . am pus mai demult pe blog, articole care vorbeau despre asta.
Pina si corporatiile fac reduceri de personal : Pfizer da afara 300 de canadieni, pentru ca nu mai poate produce un medicament ( i-a expirat licenta ).


                     Cit inseamna asta ? Exact 11 % din forta de munca !


 Ce consecinte are asta ? Inseamna ca aproape 600 de afaceri auxiliare cu 2.700 de joburi ce vor avea de suferit.


Nu e singura situatie in care corporatiile reduc joburile : Quebecul e greu lovit de restructurarea industriei farmaceutice. In septembrie, nemtii de la Boerhringer au anuntat ca  pina in 2013, isi vor inchide centrul de cercetare din Laval, care avea 170 de angajati.
In ultimii 2 ani, s-au inchis Astra Zeneca ( 132 joburi ), Sanofi-Aventis ( 100 joburi ), Johnson and Johnson ( 125 joburi ), Wyeth - Ayerst ( 150 joburi ), Merk ( 200 joburi ).

Grosul economiei e sustinut de ... consum. E fix ca in Romania, inainte de criza, cind toti traiau din bani imprumutati, si nu din bani munciti.
Exact asta se intaimpla acum in Rai ( in opinia mea , punind cap la cap toate informatiile disponibile ) : avem o bula imobiliara care sta sa crape.
    Si avem un cerc economic vicios : imprumutam o caruta de bani de la banci, ca sa cumparam imobiliare la un pret supraevaluat. Bani care vor intra apoi in economai canadiana si vor sustine consumul.


Important de mentionat este cum industria de constructii e baza : ea angajeaza foarte multi imigranti si foarte multi canadieni. Nu gasesti job ? Te duci si muncesti in constructii, ca se construieste in draci.
     E un cerc : banii imprumutati de la banci pentru cumpararea caselor + industria de constructii , tin in mod artificial economia in picioare. Insa chestia asta, n-are cum sa mearga la infinit. Cind va incepe sa crape bula imobiliara, asta va fi cel mai mare cosmar al canadienilor, ca se va prabusi sandramaua . Vom avea milioane de muncitori in constructii, deveniti brusc  someri si care vor impovara sistemul de ajutor social .
 Vom avea canadieni care nu isi vor mai putea plati ratele la casa : ca nu mai au joburi, sau ca nu se mai merita ( au cumparat cind costau enorm, iaracum valoreaza nimic ). Veselie mare: puteti contabiliza voi, efectele prabusirii industriei constructiilor.

Raportul Bancii Montreal, arata cumaproape 3 sferturi din proprietarii de case, se simt storsi de bani, daca va creste chiar cu putin, dobinda la creditul imobiliar. Si va creste, pentru ca acum e foarte jos.
   Asta inseamna ca 73 % din canadienii intervievati, NU isi pot permite casele cumparate in rate. Realist vorbind, la o crestere a dobinzii, va fi un dezastru national : mai mare decit cel de acum din USA. Adica bancile au dat credite pentru 73 % din populatie : credite care n-ar fi trebuit acordate, pentru ca sunt un risc.


O treime din proprietarii de case, au trebuit sa-si restringa cheltuielile, ca sa poata da avansul la casa. Important de stiut este ca dobinzile sunt acum la MINIME istorice in Canada, iar cresterea lor e inevitabila.
16 % din intervievati, au declarat ca s-ar putea sa nu-si poata plati ratele, daca dobinda va creste chiar cu a zecime.


Cu alte cuvinte, ne aflam pe marginea dezastrului national. La creditul imobiliar, mai adaugati si creditele pentru nevoi personale a fiecarui canadian : cam 163 % din venitul pe familie . Cam atit era nivelul de indatorare in USa, cind s-a prabusit economia. Ring a bell ?
  

Guvernantii canadieni stiu foarte bine ca ne aflam in pragul colapsului, insa incearca sa linisteasca cu jumatate de gura, prostimea. Ministrul finantelor, nenea Flaherty, declara ca s-ar putea sa evitam prabusirea preturilor imobiliare. Din pacate nu ne spune si CUM , da' nici nu e nevoie : canadienii sunt dresati sa ia de bun, orice fel de autoritate, pe principiul " crede si nu cerceta".


Doar ca in realitate, bula imobiliara sta sa crape. Canadian Real Estate Association spun ca in septembrie, vinzarile au scazut cu 15,1 %, comparativ cu 1 an in urma, datorita inaspririi regulilor de acordare a creditelor imobiliare. Buna masura, dar too late ...


S-au construit in draci, blocuri de condo ( apartamente proprietate personala ), pentru o piata care nu mai exista ...


Spune ziarul ca preturile imbobiliarelor au crescut in Canada cu 85 % in ultimii 10 ani, iar guvernul e disperat sa reglementeze situatia. Pai s-a trezit la spartul tirgului ! Pina acum a dormit in papuci, si n-a avut nimic impotriva faptului ca tot sarantocul isi lua credit " cu buletinu' " ca sa-si cumpere casa de jumatate de milion de dolari, cind el era un amarit care isi rupea spatele intr-un job de supravietuire. Da' cind e bula imobiliara, toata lume aface bani , pe spatele prostilor care cumpara la orice pret, ca are banca bani ...


Vinzarile la casele deja construite, au scazut cu 19 % in ultima luna, comparativ cu anul trecut - cifra bazata pe datele Bloomberg din 6 agentii imobiliare. Vinzarile in Toronto au scazut cu 21 %, chiar daca preturile au crescut cu 8,6 % .

Vinzarile de condo au scazut in Toronto cu 29 % in septembrie, comparativ cu anul trecut, aceeasi luna. Preturile la condo au crescut cu 8 %, la 377,422 $. Costul unei case medii in toronto este 465.412 %, de la 251.208 $ cit era in 2001.


Guvernantii sunt iarasi intre ciocan si nicovala : daca maresc dobinda la credite ( ca sa nu mai fie accesibile pentru orice sarantoc ), canadienii nu isi vor mai putea plati creditele existente, iar economia se prabuseste ca un joc de carti . Daca nu intervin, dobitorii se imprumuta in nestire , iar preturile caselor cresc exponential, pina va crapa bula imobiliara : si se ajunge din nou la prabusirea economiei.
    Au ales o solutie temporara : au inasprit putin conditiile de acordare a creditelor imobiliare, in speranta ca piata se va auto-regla. Slabe sperante.
Cifrele de mai sus arata ca desi vinzarile au scazut usor, preturile continua sa creasca : ca dobitocul, daca se poate imprumuta de la banca, va plati oricit i se cere pe o casa. Nu conteaza pretul : important e sa fie el " proprietar ". Si se va imprumuta pina la nivelul maxim pe care isi va permite sa-l plateasca : ala e punctul de crapare a bulei imobiliare.

In concluzie : ne aflam in pragul colapsului economic. Cind va fi asta, nu stiu. Ca va fi peste 1 an, peste 3 sau mai mult, imi este egal : in mod cert va fi, si nu doresc sa fiu pe aici cind se va intimpla.
Solutia e una singura : run, run, run !

 autoritatile dau din colt in colt si se contrazic in declaratii : care mai de care, mai tranchilizante, pentru prostime ...
Ministrul economiei declara ca, cresterea economica a Canadei poate fi mai inceata decit ne-am asteptat. Continutul e negativ, dar e imbracat intr-o formulare pozitiva, cum se obisnuieste la canadieni : prostime trebuie mentinuta pe norisorul roz cu gindire pozitiva, in care traieste ... Nu trebuie sa intre in panica.
Guvernatorul Bancii Nationale, ne serveste si mai mult sirop ... de artar ! El ne spune cum economia Canadei isi revine ...


Dar guvernatorul ne mai spune un lucru interesant : cum, datoritacresterii economice, cresterea dobinzilor la credite, a devenit mai putin iminenta. Aha, deci o mai amina putin : ca nu o pot amina la infinit.
Cineva sta cu morcovul, de i se vad frunzele : daca creste dobinda, canadienii nu isi mai pot plati ratele, si de acolo dezastrul ...


Cireasa de pe tort este, ca in 1013 ei asteapta recuperarea completa a economiei canadiene. Dar au mai anuntat prin 2009, cum Canada a iesit din criza ... Nu-i bai, ca mai iesim o data din criza, si de cite ori va mai fi nevoie ...
    Ce nu ne spune nenea guvernator, este CUM s-a facut cresterea asta economica, pe care o declara cu mindrie ? In baza productiei si vinzarii ei, sau ... in baza banilor imprumutati de la banci de catre populatie ?  Ar fi chiar interesant de aflat.


1 comment:

  1. Eu am obtinut CSQ dupa 3 ani si se vor implini 4 pana voi pleca.

    ReplyDelete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.