Doctor Yourself

Monday, November 5, 2012

Momzilla

Cind am aterizat in Rai, primul lucru pe care mi l-au spus romanii de aici, a fost sa ma feresc ca de foc de femeile cu boraci, ca sunt extrem de agresive, fac circ si cheama politia daca li se nazare .... orice. So, regula nr. 1 in Rai, este : daca vezi o femeie cu plozi, o ocolesti, indiferent de ce presupune asta.
     Dupa o vreme de locuit in Rai, am inteles cum functioneaza mecanismul : imediat ce au fatat, mamicile se tranforma intr-un monstru care scuipa flacari ( Momzilla ) lipsit de orice urma de bun simt sau ratiune.  Iar de monstri, se stie....e bine sa te feresti.

Asta e doar un exemplu " inocent" si banal,de nesimtire a Momzilla : scaunele pe care stau, se rabateaza , casa fac spatiu carucioarelor cu plozi si a celor pentru handicapati. Mamicile nu catadixesc, ca ar insemna ca ele sa stea in picioare, linga carucior.
Asa ca isi plaseaza boracu' pe coridor, si ele stau ca niste vite incaltate, pe locul in care ar trebui sa puna caruciorul. Nu doar ca blocheaza coridorul de trecere, insa se blocheaza una pe alta cu carucioarele. Da' corb la corb, nu-si scoate ochii ...
     Incearca sa treci cu un carucior de cumparaturi ( d'ala cu care merg canadienii pe strada )  pe linga carutul plodului, in autobuz, si vei vedea cum Momzilla va incepe sa scuipe flacari pentru ca i-ai deranjat boracu'.


Exista si varianta nesimtire crincena, cind plozii te deranjeaza cumplit, non-stop, iar Momzillei i se pare perfect normal : ca doar trebuie sa accepti sa ti se cace plozii vecinilor in cap, doar pentru ca .... sunt plozi, si nu li se poate interzice nimic.
    Cind am aterizat in Rai, locuiam intr-o garsoniere in care, in partea stinga aveam un cuplu de canadieni care urlau pina noaptea tarziu ( ca ei nu stiu sa vorbeasca ), iar blocurile nu sunt izolate fonic. In dreapta, aveam o Momzilla cu doi gemeni, care dimineata la 6 bateau mingea in peretele nostru, urlau pe coridoare, topaiau si bateau mingea pe coridor, etc. Si cind vii din tura de noapte, iar plozii aia fac ca toti dracii pe coridor, simti nevoia sa vorbesti cu ma'sa. Ca-i de bun simt.
 Doar ca ma'sa era o Momzilla care a inceput sa urle ca ii agresam plozii si ca nu avem dreptul sa le impunem nimic, plozii trebuie lasati sa faca ce vor si daca mai indraznim sa vorbim cu ea, va chema politia sa ne aresteze. Administratorul blocului, era o timpita de rominca, ce se uita la canadieni ca la sfintele moaste, si ne spunea ca nu le poate face observatii, pentru ca ei sunt canadieni .
    Cam asa functioneaza Momzilla . Degeaba faci plingere la politie : plozii sunt intangibili, nu se poate face nimic. Nu-ti ramine decit sa rabzi pina expira contractul de inchiriere, si apoi sa-ti iei catrafusele si sa te muti in alta chirie, in care sa speri ca nu se va muta nici o Momzilla in apartamentul de alaturi. Si daca se muta ... iei circul de la capat. Blocurile in care nu primesc plozi, sunt un lux la un pret exorbitant in Rai : prietenii stiu de ce ...


O femeie din Peterborough, Ontario, cere 25.000 $ compensatie de la vecin, pentru ca plodul lui adolescent bate mingea in fata casei, cind joaca basketball.
    Aici trebuie sa ne lamurim : casele sunt din carton, fara izolatie fonica ( PFL si vata de sticla ). Casele sunt lipte intre ele ( perete comun cu casa vecina ). In cazul fericit in care casele sunt despartite " detached", au intre ele, un coridor de maximum 2 metri. E ca si cind n-ar fi. E foarte la moda pe aici, sa-ti plasezi un cos de basketball in fata casei si sa bati mingea in creierii vecinilor. Ca in fata casei e un petic de iarba si atit : nu va imaginati ca e teren de sport .

Femeia care cere despagubirea, Anne, mai spune ca vecinu' si-a construit un perete din lemn, orientat in fata geamului ei, cu scopul de a nu lasa mingea sa devieze. Iar panoul ii obtureaza lumina.


Femeia spune ca asteapta 10 zile sa-i fie platite despagubirile, sau va inainta dosar in instanta, fara sa mai notifice vecinu' . din fericire, femeia are bani suficienti, cit sa-si permita avocati si proces. Cind esti imigrant rupt in coor si te zbati sa supravietuiesti in Rai, nu-ti permiti procese cu Momzilla : iar Momzilla stie si profita, inclusiv de faptul ca politia nu le face absolut nimic. Nu iti permiti decit daca faci parte din clasa de mijloc .

Femeia mai spune ca a incercat timp de mai multe saptamini sa opreasca plodul sa mai bata mingea intre cele doua case ( pentru sport, s-au inventat terenurile de sport ). Bineinteles ca tot degeaba... plozilor nu le poti interzice nimic in Rai.


Disperata de zgomot, femeia a trimis, in urma cu 1 saptamina, o informare publica, in presa, ca a cerut Environmental Comissioner province sa investigheze nivelul de zgomot.
Cum au reactionat vecinii ? Pai s-au aliat impotriva ei, pe principiul " toata lumea trebuie sa suporte circul plozilor nostri " . In momentul in care apare un puradel , lor li se pare perfect normal ca drepturile celorlalti oameni sa fie calcate in picioare, facute zdrente. Plozii lor au dreptul sa faca orice vor, iar vecinii au obligatia sa taca si sa inghita.
     Dupa ce plozii cresc, se comporta in public ca niste maimute urlatoare, ca in ograda lui tac'su, asa cum au fost obisnuiti de mici.  Mai demult, s-a mutat linga noi o canadianca, abia scapata de linga fusta ma'sii. Bineinteles ca urla, izbea usile, alerga pe coridor si dadea televizorul tare. Nu i-am zis nimic, ca nu-i treaba mea sa o educ, ci am chemat politia, care i-a dat avertisment. Fata era sincer surprinsa, si a sunat-o pe ma'sa , sa-i urle in telefon ( am auzit discutia de la mine din casa, ca astia urla in loc sa vorbeasca ) despre ce vecini rai are ea si cum o persecuta. Si despre cum politia i-a pus in vedere sa se calmeze. Oare ce o avea politia cu ea, ca nu facea decit sa se uite la tv ? ( cu sonorulla maxim )


Ba mai mult, dr. Dough, un chiropractor care organizeaza un program de basketball si stringe bani pentru echipament, a creat o petitie pentru a sustine " dreptul de a juca basket in fata casei ".

Eu cred ca nenea asta cu petitia, nu a inteles un lucru de logica elementara : vecina nu e deranjata ca plozii joaca baschet sau pacalici, ci e deranjata de zgomot. Ii este infdiferent ce joaca plodul tau, atita vreme cit nu face zgomot. ai dreptul sa faci ce vrei, atita vreme cit nu deranjezi pe altii (asta-i bunul simt ) si atita vreme cit nu incalci legea ( facind zgomot , incalci legea ).
   Prin urmare, petitia se adreseaza unei probleme inexistente : vecina nu militeaza impotriva jocului de baschet din fata casei, ci impotriva zgomotului. Insa confuzind in mod intentionat lucrurile, ai sansa sa convingi multe Momzille sa semneze petitia : cum adica , plozii lor sa nu mai fie lasati sa faca sport ?

Pai si unde-i civilizatia aia de " the best country of the world" si bunul simt de a nu deranja pe cei din jur ? Ca eu nu vad decit comportamentul de tip " jungla" : sunt mare si tare, fac ce vrea muschii mei . Exact la fel argumenteaza si cocalarii de Romania, cind dau muzica la maximum un apartamente : in casa lor, ei fac ce vor.
Iar cocalarii de Canada, in fata casei lor, fac ce vor ei . cind veti intilni un canadian preocupat din proprie initiativa, sa nu deranjeze vecinii, va rog sa mi-l artati si mie !

Avocatul vecinei cu procesul, a declarat presei ca femeia este scriitor profesionist, care are nevoie de liniste si aici sunt o gramada de dovezi care arata ca zgomotul din mediul inconjurator e legat de aparitia bolilor de inima.
Dar eu nu inteleg de ce trebuie sa aduci argumente medicale, pentru ca sa ti se faca dreptate si vecinii sa fie obligati sa pastreze linistea ! Si nu inteleg ce legi de cacat au canadienii, ca in mod normal, ori de cite ori bate ala mingea, ar fi trebuit sa vina politia si sa-i amendeze pentru tulburarea linistii publice. Dupa citeva amenzi, ma indoiesc ca le mai ardea de facut circ in fata casei.


Vecina spune ca s-a mutat in casa in mai, 2008 , iar circul a inceput in vara lui 2009. A chemat politia si pompierii ( pai si de ce n-au primit amenzi ? ). Femeia declara a  trait in iad pentru 3 ani.


Ziarul a plasat un chestionar in care 80 % din cititori au declarat ca au avut vecini zgomotosi.
 Deloc surprinzatoare este atitudinea canadienilor in comentariile articolului : 90 % din ele, sunt de tip cocalar. Adica .... e normal sa facem zgomot si sa deranjam vecinii. Nu-ti convine... mut-te !

Dupa cum stim deja : ar trebui sa se mute, daca nu-i place zgomotul facut de plozi cind se joaca. ( Pai de ce ar trebui sa suporte circul plozilor scapati de sub control parental ? )
Daca cineva iti bate mingea ritmic in creieri, inseamna ca plozii se distreaza. Iar daca p[lozii au fun, nimeni nu are dreptul sa se simta deranjat de zgomot. Plozii sunt tabu : la fel si nesimtirea parintilor caocalari.


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.