Doctor Yourself

Sunday, November 25, 2012

La scoala


    Cainele meu de rasa Shih Tzu, e mai destept decit onoratii vostri studenti :In media, a inceput o campanie agresiva de convingere a populimii sa cumpere cursuri la scolile canadiene : pe bani grei, desigur .


Cea mai profitabila afacere in Rai, este sa vinzi educatie imigrantilor . Pentru ca nu, imigrantii nu se baga de buna voie, in datorii de zeci de mii de dolari ca sa plateasca scoala : cum, insa, calificarile obtinute in tarile de origine , nu se iau in considerare in Rai ... imigrantii se trezesc ca nu isi pot practica meseria.
   Si atunci vine propaganda, care le spune cum, daca faci o scoala canadiana, vei pute asa iti practici meseria in Rai. Da' iti trebuie scoala pentru orice mizerie de job : si ca sa speli WC-urile, ai nevoie sa faci un curs special ! ( nu toti angajatorii iti cer diploma aia de spalator de WC-uri ) .
Vrei sa fii vinzator la florarie ? Pai ai nevoie de un curs de specializare  !


Humber College iti sare in ajutor, si iti vinde un curs de design floral, care iti cresc sansele de angajare la ... florarie !


                     Asa ne si spune reclama : poti sa faci o cariera in floral retail .


Crezi ca intereseaza pe cineva, ca tu ai simt estetic si stii sa faci buchete frumoase ? Nu ! N-ai scoala canadiana, nu esti calificat ... nu primesti jobul. Desigur, cind au nevoie urgenta de personal, ca i-a lasat careva cu ochii in soare, te angajeaza instant : ii doare fix in coor ca n-ai scoala si experienta canadiana pe meseria de florareasa.
   Ce inveti la scoala de florareasa ? Sa faci buchete si aranjamente florale, pentru diferite ocazii.

Unele fabrici de diplome se pliaza dupa cerinta pietei, si scot absolventi intr-un timp cit mai scurt: va promotem, ca in 5-12 luni veti putea intra pe piata muncii !


Doar ca intre timp, s-a mai prins prostimea ca te bagi in datorii pe ani in sir, ca sa platesti scoala canadiana, te chinui sa o faci , iar la final ... nu sunt joburi ! Pentru ca nu sunt. Si chiar daca ar fi ... nu sunt pentru tine, praspat absolvent, fara experienta ( canadiana ) pe jobul respectiv, si fara pile care sa iti spuna unde exista un job liber ( ca nu se fac publice 80 % din joburile de pe piata muncii. Hidden job market - scrie pe saiturile oficiale ).
   Iar fabricile de diplome, si-au ajustat oferta, in functie de temerile fraierilor : veniti la noi, ca uite, absolventii nostri au fost angfajati ! Suntem scoala de valoare ! Faceti cunostinta cu absolventii nostri care si-au gasit joburi :


Nu te tine sa mergi 8 ore la munca unde iti rupi spatele in joburi de necalificat, si apoi sa mergi si la cursurile de la scoala ce iti promite marea cu sarea ? Fabricile de diplome s-au adaptat : iti ofera cursuri .... part-time !


Daca part-time nu poti sa mergi la scoala, nu-i bai ! Fabrica de diplome s-a adaptat si iti ofera cursuri online.


Nici acum nu te-am convins sa cumperi cursuri in Rai ? Pai afla de la noi ca omul cit traieste invata : cu noi ! Musai trebuie sa cumperi cursuri de la fabricile de diplome, ca autodidactii sunt marfa rara.


Cum ziceam : esti mult prea handicapat ca sa inveti singur, asa ca ai nevoie de un mentor, sa gindeasca in locul tau. Preferabil ca mentorul ala sa fie fabricile de diplome, care te jupoaie de bani.


Deci, trebuie sa stii ca ai nevoie de un mentor, care sa iti incurajeze interesul in educatie. Clar ca trebuie sa fii imbecil, daca ai nevoie de incurajari, ca sa studiezi.


Mentorul tau e mult mai experiemntat decit tine si te va influenta in bine. Pai asta te va distruge ca profesionist si ca fiinta umana : renuntarea la gindirea critica si supunere ain fata autoritatii ( mentorul, in cazul asta ). De asta, dosgma stiintifica se comporta ca autistii : resping orice le da peste cap teoriile si refuza orice nu se potriveste cu parerile lor de " experti". chiar daca le aduci tone de dovezi, nu conteaza.
    Si de ce as accepta pe cineva care sa-mi aseze ochelari de cal pe nas, in numele autoritatii ? Chiar nu am nevoie de sa influenteze : chiar faca alergie la chestii d' astea. Da-mi informatia, si lasa-ma pe mine sa gindesc singur. N-am nevoie sa ma influentezi si sa-mi spui ce trebuie sa gindesc : exact mizeria asta se intimpla la scoala.


Ai absolvit fabrica de diplome si n-ai reusit sa gasesti decit un job de supravietuire ? Pai nu esti singurul care si-a dat seama prea tarziu, ca promisiunile propagandei ca vei avea acces la un job mai bun, sunt doar vorbe goale !

Aproape jumatate ( 45 % ) din canadienii care au raspuns la chestionar, au declarat ca sunt supracalificati pentru jobul pe care il au si simt ca, colegii lor de munca, sunt subcalificati. Alti 44 % su spus despre colegii lor, ca sunt supracalificati pentru jobul care il au.
72 % au declarat ca jobul care il au, este in cimpul a ceea ce au studiat. Inteleg ca sunt un soi de entry level, din moment ce sunt in ceea ce au studiat, dar totusi sunt supracalificati fata de jobul care il au.


Nu gasesti job conform calificarilor tale ? Pai e numai vina ta, ca nu stii sa te vinzi ! Nu, n-are nici o legatura cu faptul ca 80 % din joburile de pe piata muncii nu se publica, ci se dau pe pile. N-are legatura nici cu criza economica si lipsa de joburi de pe piata.

The Student Career Developement Study, eliberat de Millenial Branding, spune ca doat cativa studenti sunt pregatiti pentru a intra pe piata joburilor : marea majoritate, sunt complet nepregatiti. Pai, fabricile de diplome se laudau cu mentori, ca fac si dreg , te invata si te pregatesc .... Povesti.
   

In plus, ei isi pun pe Facebook poze de la patry, in loc sa mentina o imagine profesionala. Iar viitorul angajator, intra pe Facebook, se uita, se minuneaza si te refuza.

Tinerii nu sunt agresiv pregatiti pentru a face cariera ( pai fabricile de diplome sa le dea banii inapoi, daca n-au fost in stare sa-i pregateasca ! ) si asteapta pre amult, ca sa cistige experienta de viata : astea sunt cele 2 motive principale, pentru care nu isi gasesc joburi.
   Pai da-mi voie sa ma indoiesc ca exista cineva atit de tembel, incit sa nu isi caute job, pentru ca ... nu are experienta de viata ! Ce are sula cu prefectura ?


Proaspat absolvent si ai gasit doar un job de supravietuire ? Asta nu-i o drama, ca poti trai dintr-un salariu de cacao : la limita supravietuirii, dar nu mori de foame.
Problema e, ca ai ramas cu datorii de zeci de mii de dolari, agatate de coada !


Canada este cea mai educata tara din lume si are cea mai mare datorie pe student din lume. Mai mult de 75 % dintre tinerii de 21 de ani, urmaresc o diploma de universitate sau colegiu, comaparat cu doar 5 % acum 50 de ani.
     De unde, eu inteleg ca acum 50 de ani, fiind rara, diploma de universitate avea valoare. Acum, pentru ca fiecare om are o diploma de facultate , nu mai valoreaza nimic.

Studentii de la facultati si colegii trebuie sa plateasca mai mult de jumatate din costul educatiei, din buzunar. Taxele scolare au inceput sa creasca , din 1990, iar costul mediu, de azi al unei diplome de facultate este de 25.000 % in taxe scolare si taxe auxiliare.
Unele programe profesionale costa mai mult de 100.000 $, suma care e foarte greu de platit de catre un student.


In Ontario, taxele scolare s-au dublat in ultimii 15 ani ( cam de cind a inflorit imigratia ), iar indatorarea a devenit singura modalitate de plata pentru educatia post secundara.


Datoriile pentru taza scolara, au devenit o taxa care trage inapoi o intreaga generatie, iar consecintele se vad. Astazi, 60 % din studentii canadieni au o datorie ( in medie ), de 27.000 % de platit, pentru educatia post-secundara.


Ce inseamna asta ? Inseamna au de platit datoria + dobinda, vreo 15 ani dupa ce intra in cimpul muncii, timp in care vor trebui sa uite de oportunitatile de a-si face viata. Ca au de platit datoriile cu taxele scolare.


Multe tari avansate - Franta, Germania, Norvegia, Danemarca, Olanda - ofera educatie gratis la toate nivelele. Ziarul spune ca acum e timpul pentru Canada sa ofere educatie gratis.
   Da' ce's timpiti canadienii ? Educatie free, ar insemna sa faca foamea in casele lor de carton ! Vinzarea de educatie imigrantilor si studentilor straini, e cea mai banoasa afacere din tara asta : si e plin de colegii si facultati. Asta e si smecheria : selectezi imigrantul in functie de meseria care o are si il aduci in Canada, unde el viseaza Cai Verzi pe pereti, desp[re cum o sa avanseze profesional, ca e bun in meserie si are si experienta.
   In Rai, descopera ca nu are dreptul de a-si practica meseria : are doar dreptul de a face scoala canadiana, ca sa obtina calificare pe meseria pe care o practica de ani in sir. De ce ar accepta canadianu' sa renunte la gaina cu ouale de aur ?


Un survey la aproape 6.000 universitati din Ontario, arata ca :
-- 89 % din studenti se simt depasiti de situatie. Pai nu-i de mirare, cind majoritatea sunt imigranti, cu familie si plozi de crescut, cu bani putini si datorii pentru taxa scolara, si mai trebuie sa si lucreze, ca sa se intretina, si sa invete pentru examene.
-- Mai mult de jumatate, au declarat ca e traumatizant sa faca fata
-- Mai mult de 36 % sunt depresivi si le este dificil sa functioneze
-- 7 % iau in considerare sinuciderea
-- 7 % cauta tratament


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.