Doctor Yourself

Sunday, November 18, 2012

Joburi

Oficial, Canada a iesit din criza inca inainte de a intra... prin 2009, iar acum, economia se afla in " recovery".  In realitate, joburile full-time sunt o raritate in Rai.


Oficial, in octombrie au stagnat angajarile, iar rata somajului a fost de 7,4 % . Conform statistics Canada, in octombrie s-au infiintat 1.800 joburi : mai putin cu 10.000 joburi fata de cit se asteptau economistii. Problema e ca nu ni se spune cite din astea 1.800 erau joburi part-time sau temporare ( on call - zilieri ) ... Ca, se stie : canadianu' le pune la numaratoare ca fiind joburi, ca sa dea bine.
   Sectorul public a adaugat 36.900 joburi lune trecuta ( ca tot se pling guvernantii de deficit bugetar ), iar sectorul privat a taiat 20.300 joburi.


 Prin Rai, se inchid fabricile, intr-o veselie: ca sa se construiasca blocuri in locul lor . Ca momentan, bula imobiliara tine economia in picioare .


O fabrica de fursecuri ce functiona de 60 de ani, s-a inchis si a lasat 550 de canadieni fara joburi .


                               Concedieri intr-o veselie, se fac si in media :


Quebecor Media Inc, a taiat 500 joburi de la ziarul Sun si a inchis2 sedii, in Ottawa si Kingston. Toata povestea le salveaza 45 milioane de dolari anual.


Dupa cum stim, e nevoie de traducere din limbajul canadez, in limbajul care spune lucrurilor pe nume : de fapt, cifrele alea sunt cosmetizate frumos, ca sa dea bine la prostime . Sa linisteasca populatia ca totul e bine, avem joburi, stati si visati linistiti, calare pe norisorul vostru roz !


Canada probabil ca a cistigat 1.800 joburi in octombrie, insa acest numar, ascunde faptul ca aproape toate joburile cistigate erau joburi de guvern ( functionari ), iar sectorul privat a pierdut mai mult de 20.000 joburi.


Nenea Matthieu Arsenau, senior economist la Banca Nationala Canada, spune ca in octombrie s-au pierdut 21.000 joburi din sectorul privat


Moda de a crea joburi la stat, pentru a umfla statistica in ultimele 6 luni, inrijoreaza economistii.


36.900 joburi adaugate in sectorul public in octombrie, au umflat statistica pe ultimele 3 luni, care arata ca s-au cistigat 14.500 joburi. Economistul de la Banca Nationala Canada, nu se asteapta ca ca in urmatoarele luni, sectorul privat sa faca angajari, pentru ca inultimele luni au raportat venituri scazute.


Acum, ca am aflat ca joburi nu sunt in sectorul privat si in plus, se concediaza intr-o veselie, sa vedem cum stau canadienii cu veniturile : ca si astea sunt in " recovery"


Guvernul Harper ne reaminteste cum suntem cel mai bine, dintre cele mai multe natiuni dezvoltate ( remember : the best country of the world ). Daca facem sapaturi prin statistici, vedem ca nu-i chiar asa : salariile canadianului, nu au tinut pasul cu inflatia. In plus, cine se angajeaza acum, va cistiga cu 40 % mai putin decit un media muncitorilor.


Tiff Macklem, senior deputy governor la Banca Nationala Canada, n epovesteste cum nivelul de angajari este mai mare decit era inainte de criza, cum joburile sunt cele mai multe create in sectorul privat, cele mai multe sunt full -time si sunt platite cu salarii peste medie.
  Iar Mos Craciun, uite asa o barba avea ...  Singura problema este ca statistica ( asa cosmetizata cum e ea ), vine si contrazice povestile lui nenea asta. Inteleg ca una e ceea ce vrea el sa ne faca sa credem, si alta e realitatea ...


Cifrele arata ca puterea de cumparare a scazut pentru cei mai multi canadieni, in special de cind a inceput " recuperarea" economiei ! Salariul mediu platit canadienilor, nu tine pasul cu inflatia. In plus, intre 2009-2011, salariul mediu platit canadienilor, a scazut cu 0,6 $, de la 23 $ / ora, la 22,99 $.


E adevarat ca acum sunt cu 820.000 mai multe joburi decit erau in mijlocul crizei ( datorita guvernului, care angajeaza birocrati pe banda rulanta ), dar avem 1.4 milioane de oameni care isi cauta un job  ( numar cu 25 % mai mare decit inainte de inceperea crizei ).


Industriile care platesc bine in Rai, sunt de fapt finantele, agentii imobiliari, constructiile si personalul medical. In afara de medicale, restul industriilor bine platite depind de bula imobiliara. Va fi foarte interesant cind va crapa ...
   Cu toate ca personalul medical, in medie e bine platit ( ca asa arata cifrele ) in realitate, nu-i chiar asa : pentru doctorii sunt foarte-foarte bine platiti, si cind se calculeaza salariul mediu, ei umfla cifra foarte mult. In realitate, restul personalului, tot prost platit ramine. La fel si in cazul celor din finante : sunt platiti foarte bine directorii si brokerii, restul ...
   In realitate, noii angajati sunt platiti cu mult mai putin decit media. Diferenta mare dintre salariile celor care sunt de multa vreme pe jobul respectiv si noii angajati , a inceput inca din 2007 , inainte de inceperea crizei. Daca inainte de criza, un muncitopr era platit cu 30 % mai putin decit media, acum e platit cu 40 % mai putinNo comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.