Doctor Yourself

Friday, November 16, 2012

Fara bani

Stiti articolele alea din ziarele romanesti, gen " n-am bani de medicamente, donati-mi voi" ?  Le-am intilnit si in Rai ...


Tanti Carol Bacchus si-a primit medicamentele de care are nevoie, datorita ziarului Toronto Sun. Femeie de 66 de ani, nu isi poate permite 4.000 $ / luna, cit costa medicamentele care nu sunt acoperite de asigurarea de sanatate de stat. Iar la 66 de ani, esti in pensie : adica nu mai ai asigurare de la job, care sa acopere 80 % din costul medicamentelor.


Femeie s-a temut ca va muri fara medicamentele pe care nu si le putea permite. Noroc ca ziaristii au decis sa o ajute ! Initial, producatorul medicamentelor i-au dat provizii pentru o luna, dupa care au abandonat-o.
   Costurile tratamentelor medicale sunt atit de mari in Rai, incit nu iti poti permite sa le platesti din buzunarul propriu : esti facut dependent de sistem.


Doctorul femeii a aplicat la OHIP Exceptional Acces Program, ca sa-i aprobe medicamentele, insa nu exista o limita de timp la care poti primi raspuns. Adica, iti pot raspunde dupa ce mori. Insa, boala femeii ii ameninta viata si singura solutie era sa apeleze la presa, ca sa-i rezolve intr-un fel sau altul, problema.


Interesant de aflat este ca daca femeia ar fi fost refugiatm statul i-ar fi platit toate nevoile medicale pe care le-ar fi avut. Daca e cetatean care a muncit si a platit taxe in tara asta ... sa se descurce !
    Treaba cu tratamentul de lux acordat refugiatilor in Canada, e o foarte buna reclama internationala, deci ... se merita ...


De bun simt ar fi sa iti platesti singur ingrijirea medicala : doar ca are costuri absolut prohibitive. Mult peste puterea de cumparare a unui cetatean. Si atunci devii dependent de sistemul de sanatate . Statul iti spune ca daca ii platesti lunar taxa de protectie, atunci cind vei avea nevoie de ingrijiri medicale, va plati el pentru tine. Dupa care urmeaza multi de " daca " si  " dar ".. .
     De la vorba la fapta, e cale lunga. Un baiat din Ontario, are nevoie de o operatie la coloana, ce nu se practica in Canada. Iar in USA, costa 90.000 $.
Va imaginati ca vine statul si zice : ok, ti-am luat taxa de protectie ani in sir, acum iti voi da ingrijirile medicale pe care ti le-am promis, platind operatia in USA ( ca nu-i vina pacientului ca in Canada nu exista ) ? Ei bine, va inselati !
  

Baiatul are 22 de ani, e tinut la pat de o boala genetica ce nu poate fi diagnosticata si tratata in Canada . Nu ma pot abtine sa nu intreb " de ce " ? Poate doctorii canadieni or fi incapabili, insa sunt mii de doctori imigranti, cu experienta , dar care fac pe soferii de taxi in Canada ( din cauza ca nu au dreptul sa-si practice meseria, decit daca fac din nou, scoala in Canada ).

Baiatul sufera de EDS, boala degenerativa, care deformeaza tesutul si cauzeaza durere cronica.


Baiatul are tesutul de la git foarte slabit, si e fortat sa imbrace 24 de ore / zi, un suport care sa-i sustina capul.


Asigurarile de sanatate de stat, nu acopera operatia si nici macar transportul pina in USA. Iar omul nu are 90.000 $ sa plateasca din buzunar. Pentru comparatie, salariul minim pe economie este 1.400 / luna.


Noroc cu oamenii, ca li s-a facut mila, si au inceput sa organizeze stringeri de fonduri ca sa-i plateasca omului operatia.


Cind e vorba de puit, muierile isi pierd mintile ( daca le-au avut vreodata ), si pina cind nu se umplu de ridicol, nu renunta. Lumea moare din lipsa de medicamente si tratamente, sau asteptind cu anii sa ii vada un doctor, iar muierile vor ca statul sa le plateasca fertilizarea in vitro. Tara arde si baba se piaptana .


Si vin cu texte ieftine, cum n-au putut ele sa puiasca in tinerete, pentru ca a trebuit sa faca facultate si apoi sa-si faca o cariera. Iar fertilitatea incepe sa descreasca de la virsta de 28 de ani. Cu toate astea, majoritatea canadiencelor, se apuca de fatat, dupa 30 de ani. Un cuplu din sase, este infertil ( pai cu mincarea asta GMO ...)

Ce ne facem, fetelor ? Pai dam rusinica guvernului, pentru ca nu se aliniaza la noile realitati economice : adica femeia trebuie sa munceasca atunci cind e vremea de puit. Iar cind are ea chef de puit ( dar nu mai poate ) .... guvernul sa plateasca fertilizari in vitro !


In ciuda recomandarilor expertilor, inca de acum 3 ani in urma, Quebecul ramine singura provincie care plateste pentru fertilizarea in vitro. Restul Canadei, nu.


Dar mi se pare firesc sa nu plateasca : sa te puiesti e o alegere personala, nu e o obligatie. N-ai decit sa te puiesti atunci cind biologia iti permite. E lipsit de orice urma de bun simt, sa nu puiesti atunci cind corpul poate, insa sa pretinzi sa fii fertilizata pe banii cetatenilor la 30-40 de ani, pentru ca asa ai tu chef.
    In ceea ce priveste cuplurile care sunt infertile de la bun inceput , pai pot sa-si ia boraci facuti de-a gata, daca tot simt ca nu pot trai fara ei.

Cititorii au avut opinii de bun simt : Sa fii infertil nu este o boala ( ci consecinta unei boli ), la fel cum sa fii chel nu este. Daca implantul de par nu este acoperit de asigurarea de stat, nici implantul de boraci n-ar trebui sa fie . Daca vrei un borac si nu poti sa puiesti , apopta, ca sunt multi orfani pe lumea asta.


Duma asta au scos-o cei de la "Adevarul ": banda rosie trebuie citita !
Daca ar fi scris " ... va deveni mama, dupa 13 ani de sex salbatic" , i-as fi crezut. Da' asa ... rezulta ca se repeta istoria cu Sf.Duh si Fecioara Maria ... Miracol !


No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.