Doctor Yourself

Thursday, November 8, 2012

Drug-cartel advertising

 Drug-cartelul isi face reclama in Rai :

Pe aici prin Rai, oricine cunoaste pe cel putin o persoana care a avut cancer. De regula, cunosti mai multe : cancerul e mai banal decit gripa , pe aici, pe tarimul preafericitilor. Statisticile o confirma, iar populatia ... se adapteaza.
    Cum ? Pai, editand carti de "acomodare" cu realitatea cancerului. De regula ne indoapa cu povesti de succes, ca nu e indicat sa panichezi populimea. Si mai putin indicat, este sa le dai idei la care sa gindeasca, si sa inceapa sa-si puna intrebari asupra cancerului .


Asadar, cartea ne invata cum sa reactionam in situatia in care aflam ca avem cancer. Care-i prima intrebare pe care mi-o pun ? Nu, nu este " de ce " am facut cancer ?  Nici nu te intrebi, de ce drug-cartelul nu gaseste un leac ( in ciuda enormelor sume de bani care le inghite ) ? Nici prin cap sa nu iti treaca sa te intrebi, cum pot sa ma tratez singur, daca drug-cartelul nu o face ? Nu.
     Cartea ne invata, cum prima intrebare este ... cum sa spun plozilor ca am cancer la sin ? Nu cauta solutii la problema ta ( ci lasa pe altii sa se ocupe ) ci tu doar ... resemeneaza-te sa accepti situatia.


Nu stii cum sa te acomodezi ? Pentru asta exista carti pe piata, care te invata nu cum sa gindesti, ci ... Ce sa gindesti in situatia respectiva. ...
Iata ce trebuie sa faci : fa-ti o poza pe patul de spital, si arat-o plozilor tai, ca sa fii sigura ca au inteles unde a fost mami si ce a facut.


Femeia a suferit o mastectomie, extirpare de noduli limfatici, si 6 serii de chimioterapie, 6 saptamani de radiatii si 1 an medicamentatie cu Herceptin. Sincer, eu ma mir ca mai traieste !


Asa ca tanti a scris o carte, ca sa ajute familiile sa lupte cu durerea si confuzia : "Ghidul plozilor, pentru cancerul de sin al mamei " .Are ca target, plozii de pina la 8 ani, carora le povesteste pozitiv despre tratamentul anti-cancer de sin. Gura pacatosului, adevar graieste : numai plozii de pina la 5 ani, mai pot sa creada ca, chimioterapia si radiatiile vindeca cancaerul sau macar ajuta la ceva ...
    Eu as vre asa stiu daca le-a pus poze cu ea, dupa sedintele de chemo ? Si daca le-a povestit cit de minunat s-a simtit dupa ele ? Dar statisticile despre cit de mult au ajutat ele bolnavii de cancer, le-ai citat ?


De ce face asta ? Pentru ca plozii au nevoie sa cunoasca adevarul, pentru ca uneori, imaginatia lor o ia razna. Pai mai bine sa fii paranoic si sa fii precaut, decit sa fii imbecil care ia de bun orice i se serveste, in numele " autoritatii".
   

Zic si eu... in loc sa le servesti plozilor "adevarul " gata mestecat, n-ar fi mai cinstit sa le prezinti toate informatiile si toate laturile " adevarului" , ca sa judece singuri ?
Ca prea tare pute a mind control, cind vii si imi spui ca mami a invatat de la "experti" sa spuna ca : mami se simte bine chiar acum, pentru ca doctorii spun ca medicina lucreaza ca sa stopeze cancerul "


Exista si o explicatie : cartea a fost scrisa cu " ajutor" din partea Innovation Grant, de la Rethink Breast Cancer ...
Cartea ne este prezentata ca o ( reclama ) resursa pentru familiile tinere, care traiesc cu cancerul in sin ...
Cu ce ne indoctrineaza cartea ? Pai, ne prezinta " tratamentul' pentru cancer, pe car edrug-cartelul in ofera : operatia, chemo, radiatii si .... moartea ! ( ups, chiar am zis asta ? ) Adica " finishing tratament ", ca sa citez frumos din carte...


Tot la capitolul " sfidarea ratiunii" intra si articolul urmator : Mincarea organica , poate ca nu e mai buna pentru tine. Asa zice un nou studiu.
Asa ma gindeam si eu : un mar crescut cu balegar si un mar umflat cu pesticide, hormoni, vopsit cu ceara chimica si apoi iradiat ( sterilizat ) .... sunt la fel ! Poti baga linistit in tine toate jegurile si orice otrava, ca noi te asiguram ca nu-i nici o diferenta ...
    Si au credibilitate, atita vreme cit prostimea maninca la fel  ca vitele, orice le pui sub nas, pe principiul : daca are gust bun si e gatit in casa, rezulta ca e sanatos. Poti sa le dai sa manince orice jeg, ca e ok, atita vreme cit are gust bun.
    

Se pare ca s-a intimplat " ceva" in sistemul de sanatate. Cel mai probabil, colapseaza sub numarul pacientilor si ingrozitor de scumpa ingrijirea medicala.
Fapt pentru care, inteleg ca au pornit o campanie de lamurire a prostimii, sa nu mai bage in ei ca vitele, orice jeg, ca ajung obezi si se imbolnavesc.
    Da' eu nu inteleg de ce i-au scos la inaintare pe doctori, ca ei habar n-au de nutritie. Nici macar nu au studiat nimic despre asta in facultate ! In North America, unele facultati, totusi, le predau studentilor, maximim 24 de ore de nutritie, de o calitate mizerabila. Prin urmare, doctorii sunt complet analfabeti in doemniu : sunt ultimele persoane, ale caror sfaturi de nutritie ar trebui urmate ( pentru ca au impertinenta sa-si spuna parerea, in fata pacientilor lor ).


Nenea cu campania, spune ca societatea are nevoie sa inceapa sa faca ceva, in legatura cu obezitatea, ori vom avea de-a face cu nivele epidemice, care vor induce boli, incluzind diabet de tip 2, boli de inima si  unele cancere.


Cum ziceam : sistemul de sanatate ,se prabuseste sub povara ingrijirilor medicale, mult prea costisitoare. Nenea cu campania, estimeaza cheltuielile suplimentare din cauza obezitatii, intre 2,2 bilioane - 2,3 bilioane dolari / an, DOAR in Ontario !
   Si mai spun doctorii de la OMA, cum ei nu au putere sa faca nimic, insa atrag atentia guvernului, ca ar trebui facut ceva .


Ei au o idee ( daca nu ar fi ineficienta, ar fi chiar funny ) : sa faca o campanie impotriva fast-food-ului, dupa modelul celor anti-fumat .


Eu cred ca doctorii astia nu vad padurea, din cauza copacilor. Pur si simplu, atita vreme cit prostimea nu vede imaginea de ansamblu a problemei, campania nu avea avea nici un spor. E ca si cind mi-ai arata o pieza din puzzle si ai astepta ca eu sa vad intreaga panorama. E irational.
Asta e una din cele mai mari probleme ale stiintei de azi : ca nu sunt interconectate, si nu te ajuta sa vezi imaginea de ansamblu ( valabil si pentru ceea ce inveti in scoli ). Nimeni nu iti arata cum sa construiesti intregul puzzle, dar poti sa o faci pe cont propriu.
 
    Atita vreme cit  prostimea ( including majoritatea doctorilor ), nu inteleg importanta nutritiei , orice campanie, e sortita esecului. Pentru ca, degeaba spui populimii ca, cartofii prajiti duc la boli de inima, ca ei vor rationaliza in felul lor : pai bunicu a mincat aia si aia toata viata, si n-a avut nimic. Deci e perfect ok : problem solved.
OMA a venit cu desene d'alea scarry, cum sunt pe pachetele de tigari , care arata ficatul distrus de grasime si alte asemenea. Pe principiul : daca nu vrem sa-i educam, macar sa-i speriem ...

In loc sa arunce banii pe campanii d'astea de tip Haloween, n-ar fi mai eficient sa predea nutritie in scoli ? De cind intra in clasa 1, pina termina liceul , an de an ?
Tara te vrea prost si drug-cartelul te vrea bolnav ( cronic, daca se poate ).
     Da' hai sa ne facem ca luptam impotriva obezitatii ...


Zic cei de la OMa, ca masurile pot parea radicale pentru unii, insa, datorita urgentei situatiei, se cere o agresiva actiune. Si mai spun ca lectia pe care au invatat-o din strategia de control a tutunului, ar trebui aplicate si aici, ca sa luptam impotriva obezitatii.
   Nu stiu ce lectii au invatat ei din campania anti-fumat, ca eu n-am vazut vreun rezultat .
 Reprezentantii industriei alimentare, considera initiativa ca fiind prea de tot si foarte putin probabil sa fie la fel de eficienta ca o campanie ce promoveaza o dieta echilibrata.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.