Doctor Yourself

Thursday, November 29, 2012

Concediu de boala


Din ce in ce mai putini canadieni se califica pentru EI : aproape cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. EI este ajutorul care il primesti, din cauze medicale : un soi de consediu de maternitate, sau concediu medical ( OBLIGATORIU incepe de la 3 saptamini si se termina la 4 luni ). Daca esti bolnav si ai nevoie de concediu medical de pina la 3 saptamini ... teapa !
Concediu medical pe termen scurt nu exista in Rai, asa ca va trebui sa-ti iei concediul de odihna, ca sa poti sta in spital sa bolesti. Apoi intri pe EI timp de 4 luni, cu 60 % din salariu.  Daca ai nevoie de mai mult de 4 luni .... teapa. Vei intra pe ajutor social ( doar daca nimeni din familie nu lucreaza ).

Problema e ca nu primesti ajutorul de EI automat, cum e in Romania : m-am imbolnavit, iau concediu medical si sunt platit. Nu.
Te-ai imbolnavit, insa, daca nu ai muncit un numar de ore stabilit de canadieni ... nu primesti NIMIC , nici un dolar ( chiar daca in timpul in care ai muncit, ai platit taxe catre E.I ). Prin urmare, datorita economiei proaste si joburilor temporare sau part-time ... tot mai putini canadieni se califica pentru a primi EI, chiar daca ei muncesc.

Statistic Canada spune ca din 867.000 canadieni acum fara job, dar care au contribuit la EI in 2011, numai 545.000 au muncit suficiente ore ca sa se califice pentru a primi ajutorul E.I.


Din 2003, asta e cel mai mic procent : 78,4 %  Cele mai blamabile sunt pierderea joburilor part-time, pentru ca muncitorii nu pot acumula orele cerute, pentru a se califica pentru E.I.  Muncitorii temporari ( on call = zilierii ) nici nu intra in discutie, ca astiamuncesc din doi in doi ...


Nenea Georgetti, presedintele Canadian Labour Congress, declara ca oamenii pot gasi doar joburi temporare - pentru ca doar asta se gaseste pe piata - si nu isi pot construi suficiente ore, inainte de a fi concediati ( ca nu se pot cumula orele lucrate la un job, si dupa concediere, sa cumulezi cu orele lucrate la alt job . Trebuie sa fie toate la acelasi angajator. La fel si cu concediul de odihna : ai 10 zile/ an, la care mai adaugi citeva zile in fiecare an, DOAR DACA ramai la acelasi angajator. Daca te muti la alta firma, o iei de la capat cu 10 zile/ an ).

In 2008, inainte de recesiune, erau pe piata 875.200 joburi temporare in Canada, iar in 2011 erau 1.017.200 . ( E mult mai convenabil financiar, pentru angajator sa isi ia personal temporar angajat, decit unul permanent )


Mai spune omul, ca vremurile rele abia acum incep : reforma E.I., care va incepe din 2013 va inrautati si mai mult situatia. Reforma va forta oamenii fara joburi sa accepte orice job, indiferent ca e full-time, part-time sau zilier, indiferent daca e pentru pregatirea lor sau nu.
    Pe o parte e bine, pentru ca sunt unii care stau cu anii pe ajutor social, toarna plozi pentru alocatie si traiesc asa : aia vor fi trimisi la munca fortata, sub amenintarea ca le taie ajutorul. Pe alta parte, cei care muncesc pe bune, dar au fost concediati, vor fi lipsiti exact de ajutorul pentru care au platit taxele : EI . Pentru ca fiind fortati sa accepte sa faca pe zilierii, sau sa munceasca part-time nici nu mai au timp sa-si caute joburi, nici nu mai cumuleaza suficiente ore, ca sa poate primi E.I. in caz de boala.
   E ca in viata : dai tot in calu' care trage ...


Pensionarii sunt si mai batuti de soarta, desi au contribuit toata viata cu taxe pentru sistemul medical si E.I.


Zice ziarul ca muncesti toata viata si platesti taxe catre stat, pentru ca sa primesti o pensie publica la sfirsit.


Numarul pensionarilor in Rai, a inceput sa creasca ( si inca nu s-au pensionat baby-boomers ! ) : sunt 14 % astazi. Peste 10 ani vor fi 20 % iar numarul lor, va continua sa creasca.
85 % din pensionari iau cel putin un medicament. Cei mai batrini de 75, iau 6 medicamente, in medie.   


Rezulta o impovarare excesiva a sistemului medical. E nevoie de reorganizare si o mai buna amdinistrare a banilor, insa chiar si asa, sistemul medical se prabuseste.
Din punctul meu de vedere, atita vreme cit medicina NU e interesata de vindecarea pacientului, ci doar de protejarea intereselor drug-cartelului, nu-i nici o sansa de rezolvare. Chiar daca se vor gasi ( prin absurd ) fonduri, doctorii ramin doar niste drug-dealeri , iar afacerea merge mai departe, pe bani din ce in ce mai multi.

Da' nu va faceti griji : canadienii gasesc solutii ... mioritice. De genul " praf in ochii fraierilor " . Curat, Caragiale " “Ori sa sa revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc !"


Spun canadienii ca nu e bine si nu e frumos ( rusicina nasului si obrazului ), ca, medicii incarca facturile catre OHIP. Adica, spun ca au facut mai multe teste pacientului decit in realitate, si incaseaza banii de la stat. Iar asta e posibil, pentru ca pacientul NU primeste nici o factura, si nu poate compara testele facute, cu testele pe care statul le-a platit doctorului.
    Prin urmare, pacientul ar trebui sa primeasca factura anuala de la OHIP, ca sa poata verifica daca doctorul a incarcat factura sau nu : asta e modalitatea minunata de a reduce cheltuielile medicale ( adica mica ciupeala a doctorilor ).


Mai mult decit atit, pacientul habar n-are cit se plateste pentru serviciile din spital sau vizitele la medicul de familie. Adica esti tinut in ceata, si minareala se face pe la spatele populatiei.


Deci : ii impiedicam pe doctori sa mai ciupeasca in facturi ( undeva, cindva, daca va fi aprobata masura ).
Si daca nu mai pot ciupi ... pai sa le dam noi, direct banii ! Ontario a facut o noua intelegere cu doctorii : le dau 100 milioane in plus ...


Ce se face cu acesti 100 milioane ? Pai se maresc salariile doctorilor, de parca n-ar fi deja suficient de mari . Asta, in loc sa mai angajeze niste doctori, pe care sa-i plateasca din acesti bani : ca tot pling cu lacrimi de crocodil prin presa, despre cum sistemul sanitar are nevoie urgenta de doctori, ca pacientii asteapta cu anii sa aiba acces la operatie ( iar absolventii de medicina din Rai cauta cu anii un post de doctor, si nu gasesc nimic in sistem ).


Membrul in Parlamentul Provincial, Christine Elliot, declara ca este ingrijorata de lispa de organizare si este ingrijorata ca adaugarea de alte 100 milioane de dolari in conturile doctorilor, in conditiile in care Ontario are deficit de 15 bilioane.


Ministrul Sanatatii, Deb Matthews spune ca cele 100 milioane vor fi economisite din sistem. Pai daca tot puteti sa-i economisiti, de ce sa-i dati doctorilor ( care deja au salarii enorme ), in loc sa mai cirpiti gaura din buget cu ei ?


MPP-ul zice ca singura speranta este sa dam posibilitatea canadianului sa afle cit de mult costa serviciile primite in sistemul medical. Traducere din limbajul canadez, in cel care spune lucrurilor pe nume : autoritatile risipesc baniic u amindoua mainile si nu le pasa. Sigura solutie, sa afle si prostimea ce se intimpla, poate o sa faca scandal ...

Eu nu le dau sanse. Prostimea e ca orice prostime : vite incaltate. Atita vreme cit le dai circ si paine ( fie ea si pe credit card ) ....e ok. Urla ziarele de cite minarii se fac la nivel inalt : so what ? Canadianu' isi rumega fast-food-ul, bucuros ca are burta plina.

No comments:

Post a Comment

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.