Doctor Yourself

Sunday, October 7, 2012

Saracie si blazare

Pe masura ce creste saracia in Canada, plata taxelor scolare devine din ce in ce mai inaccesibila : taxele scolare cresc mai mult decit veniturile si inflatia .


 Un raport al Canadian Centre for Policy Alternatives, spune ca taxele scolare devin din ce in ce mai inaccesibile pentru canadieni si creste numarul de studenti care isi iau credite mari, ca sa poata plati.
     Raportul spune ca din 1990, taxa scolara medie pentru universitati, a crescut cu 6,2 % pe an, de 3 ori cit rata inflatiei .


 In taxele scolare, in medie 6.186 $ pe an, nu sunt incluse cartile, mincarea si chiria. Se estimeaza ca taxa va ajunge 7.330 in 4 ani.,


 Adauga faptul ca salariile nu cresc, in schimb cresc datoriile pe familie. studiile post-secundare ale plozilor, pun de asemenea stres pe familie, pentru ca echivaleaza cu un al doilea credit la casa, sau inseamna aminarea pensionarii, ca sa poata plati plozilor taxele scolare.


 Desi platesti mai mult pentru o diploma, totusi, vei primi ... mult mai putin decit cei din generatiile anterioare. In conditiile in care toata lumea are cel putin o diploma defacultate, ea nu mai valoreaza aproape nimic.


Asociatia Universitatilor si Colegiilor din Canada, reaminteste studentilor, ca 75 % din joburile din urmatorii 10 ani, vor cere o diploma de facultate si ca absolnevtii vor cistiga cu 1 milion de dolari mai mult in intreaga lor viata, decit absolventii de colegii. De unde rezulta ca absolventii de facultate au de 2 ori mai multe joburi decit absolventii de colegii.

De unde scot cifrele astea si pe ce se bazeaza, nu stiu ( ca nu ne spun ). cum au ajuns ei la concluzia ca peste 10 ani economia o sa dea pe dinafara de joburi din clasa medie .... nu stiu.

Ce nu spune nimeni ( zice ziarul ), este ca societatea nu mai poate sa dea asigurari ca fiecare generatie o va duce mai bine decit cea anterioara.
    Am aratat in articole anterioare, cum cei din anii 60-70 traiau mult, mult mai bine decit generatia noastra. E stupid sa imi inchipui ( doar pentru ca asa imi spun cei care vind diplome ), ca generatiile care vin, o vor duce mai bine decit noi : realitatea arata complet diferit.


In timp ce fabricile de diplome ne imbata cu apa rece despre cum o sa gasim joburi de milioane de dolari, daca vom cumpara o diploma de la ei, sa ne uitam mai bine la cum arata piata muncii din Rai si sa constatam realitatea :


De pe piata muncii, joburile full time au cam disparut : nu mai sunt standardul . Vorbim de orice job, si nu doar de cele de milioane de dolari , cu care ne amagesc fabricile de diplome.
   Acum, pozitiile temporare au devenit normalitatea : adica muncesti citeva luni, cit are angajatorul nevoie de tine. Iar propaganda incearca sa ne convinga cum munca de zilier este un adevarat beneficiu atit pentru tine, cit pentru angajator. Mai ales pentru angajator, ca iti da salariul minim pe conomie, nu iti ofera asigurare medicala, si n-are obligatii ca fata de un angajat permanent. Tu esti pe acolo... sclav de umplutura si fara nici un drept : la mila angajatorului.


Propaganda ne spune cum trebuie sa " meriti" si sa demonstrezi angajatorului sa-ti dea job full time. Nu, acum nu mai e suficient sa raspunzi unui anunt de angajare si sa mergi la interviu. Dupa ce iei interviul, trebuie sa te chinui luni in sir ca zilier fara drepturi, si abia apoi, daca ai demonstrat ca esti baiat cuminte, angajatorul va catadixi sa te angajeze permanent, cu salariul minim pe economie, of corse.

Cine se ocupa de zilieri ? Agentiile de plasare, care iau bani grei de pe urma muncii tale : tu primesti oricum, 10 $ / ora. Marele avantaj al angajatorului, cind inchiriaza personal de la agentiile astea, este ca n-are obligatii fara de tine : scapa de tine urgent, cind are el chef , fara sa treaca prin procedura legala obligatorie pentru un angajat permanent. Nu i-a placut ca te duci prea des la baie .... imediat suna agentia si ii spune sa nu te mai trimita de maine si sa-i trimita alt sclav .


Daca tot nu ne crezi ca merita sa muncesti ca zilier pentru agentiile de plasare ... mai gindeste-te ! Gindeste-te la conexiunile care le au, si ca te vor trimite in companii in care singur n-ai fi avut acces ! Iar companiile vor da pe spate cind vor vedea cit esti de priceput, si te vor angaja permanent.

Nu zic ca asta nu se poate intimpla : mai ales daca ai norocul sa apara vreun job liber in companie, fix in perioada in care tu sclavagesti acolo. Sansa e minima.
Ca daca , compania ar fi vrut sa angajeze permanent pe cineva, ar fi dat anunt de angajare, si nu ar fi luat zilieri de la agentiile de plasare.
    Realitatea este ca foarte multe companii si-au dat seama ca e MAI IEFTIN sa lucreze cu sclavi platiti cu ziua, decit sa aiba 100 % angajati permanenti. Isi pastreaza angajatii permanenti in posturile cheie, iar restul ... sclavi cu ziua, care pot fi inlocuiti oricind, de aproape oricine.
   

Cam asta fiind situatia pe piata muncii, plus inflatia, salariile care nu cresc, etc ... rezulta in mod firesc ca si datoriile canadienilor , cresc proportional.
Excluzind creditul imobiliar, in ultimele 3 luni, datoria canadienilor  a crescut de la 26.221 la 192 $  : cea mai mare datorie , de cind se tin inregistrarile , din istoria Canadei ( din 2004 ).


Va imaginati ca se streseaza canadienii ? Au depasit demult etapa asta ... Acum s-au resemnat : sunt blazati .


Chestionarul facut de Harris / Decima, a intervievat 1010 canadieni si a constata ca, oamenii se simt destul de confortabil cu gindul ca sunt cocosati de datorii.
La intrebarea, ce vor face daca apar costuri neasteptate, au spus ca ... vor imprumuta bani, ca sa faca fata !


Au fost intrebati daca vor trebui sa plateasca 2.000 $ intr-o luna, cit de increzatori sunt ca vor reusi sa faca rost de acesti bani ? 55 % au spus ca sunt extrem sau foarte increzatori ca vor face rost de bani. Iar 92 % au spus ca .... vor imprumuta ceva bani !
   Mai putin de 45 % au spus ca niciodata nu au avut probleme cu datoriile.


Daca, prostimea e resemnata cu gindul ca acumuleaza datorii non-stop, oficialii ... nu ! Autoritatile au avertizat populatia ca a cazul sa inceapa sa-si plateasca datoriile, inainte de a incepe sa creasca dobinzile. La liniile de credit, dobinda este 1 % : extrem de convenabil. Cunosc pe foarte multi, care si-au luat cite 2 masini, casa, vacante, electrocasnice .... totul pe datorie, si au povestit celor din Romania, cum s-au realizat ei in Canada.
    Datoriile se intind pe zeci de ani : va fi interesant de aflat cum le vor putea plati, dupa ce dobinzile vor creste ( si vor creste ! ).


Ziarul spune ca e inspaimintator cum canadienii au devenit complet blazati in ceea ce priveste datoriile : sa fii impovarat de datorii a devenit normalitatea in Canada.


Ca urmare fireasca, canadienii blameaza guvernantii. In speta, Prim Ministrul : jumatate din ei il dezaproba .


Un chestionar facut de Abacus Data din Otawa, arata ca 50 % din canadieni dezaproba pe nenea Harper. Este prima oara cind prim ministrul a devenit atit de nepopular.

In urma cu 1 an, 50 % din canadieni aprobau jobul pe care il face Harper. Acum insa, 50 % dezaproba, 35 % aproba si 15 sunt neutri. Adica sunt din ce in ce mai nemultumiti de guvernare ...

5 comments:

 1. stiu doua familii de romani aici in nb care sunt exact asa cum spui tu ,in datorii pana in gat si mai sus .dar sunt mandri de realizarile lor cum au ei casa lor si trei masini si cum stiu aia din romania ce bine e in canada .
  ceea ce spui tu aici nu pare credibil pentru romanii care se bulucesc asa vina in canada la pomul laudat .
  o societate bolnava din toate punctele de vedere .dar nu cred ca exista vreuna sanatoasa pe undeva prin lumea asta larga .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Din moment ce le pun in fata statistici, anchetele presei, declaratiile oficialilor, cifre, iar ei o tin dunga ca nu-i adevarat, apoi asta e semn ca au o problema la "mansarda" !

   Majoritatea romanilor " realizati" din Canada, sunt plini de datorii, ca o sa plateasca rate si din mormint. Da' cum zici tu, sunt mindri nevoie mare ca s-au ajuns ( pe banii bancii ) ...

   Delete
 2. O sursa si mai ieftina de forta de munca sunt puscariasii, de obicei pretabili la joburi de necalificati(pt comp care nu si-au mutat productia in ograda la Buddha/Allah).
  Entuziastii astia, care si-au umplut curul de datorii, nu cred ca-si dau seama ca-s cu un picior in parnaie tot timpul. Probabil ca automatizarea industriala si transferul unitatilor de productie prin te miri ce state uitate de lume ii va aduce cu ambele picioare in puscarie. N-avem toti loc sa fim scribalai la stat sau la companiile private si nici maturatul strazilor nu-i departe de automatizare completa.
  Pe piata libera exista un singur catalist, profitul continuu si obligatoriu crescator de la an la an(=banii=sistemul monetar), nu eficienta inginereasca, nu dramuirea/diversificarea resurselor, nu protejarea "somalezilor",nu conservarea mediului, asa cum ni se serveste prin politicile oficiale ale companiilor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sunt de acord cu tine, mai putin treaba cu puscaria, ce ma baga in ceata. Adica, ma gindesc ca atunci cind nu isi vor mai putea plati datoriile, se declara simplu in faliment si scapa de belea.
   Sau imi scapa ceva, in rationamentul asta ?

   Delete
  2. Pai, atunci cand esti disperat ca banca ti-a luat casa, masina, cainele etc., iar de munca nu-ti gasesti, ce faci? "Furi", intr-un fel sau altul, incalci legea pt a-ti asigura necesarul, de-aici si puscaria.

   Delete

Pentru ca au fost crestinopati ramasi fara argumente in ceea ce sustineau si care au scris pe blog datele mele personale drept razbunare, comentariile vor fi moderate, ca sa prevenim si alte marlanii dinpartea " prietenilor" . Comentariile vor fi moderate. Forever.